Tujina

Obama ne bo prenašal slabega dela obveščevalcev

Washington, 06. 01. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik po neuspelem terorističnem napadu Nigerijca ne skopari s kritikami na račun obveščevalnih služb. Obama je prepričan, da je na potencialno katastrofalen način odpovedal sistem.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters
Na srečanju z Obamo so med drugimi sodelovali državna sekretarka Hillary Clinton, obrambni minister Robert Gates, pravosodni minister Eric Holder, ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano, minister za energijo Steven Chu, nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dennis Blair, svetovalec za nacionalno varnost James Jones, direktor Cie Leon Panetta in direktor FBI Robert Mueller.

Ameriški predsednik Barack Obama je bil v torek po sestanku s približno 20 ministri in vodji zveznih agencij, ki so ga seznanili z ukrepi za izboljšanje varnosti pred terorističnimi napadi, precej oster do obveščevalnih agencij, čeprav ni napovedal zamenjav ali odpuščanj.

"Vse bolj je jasno, da obveščevalni podatki niso bili povsem analizirani in izkoriščeni. Izkazalo se je, da je naša obveščevalna skupnost vedela tudi za druge znake, da želi Al Kaida z Arabskega polotoka napasti ne le ameriške cilje v Jemnu, ampak v samih ZDA. Imeli smo informacije, da je skupina sodelovala s posameznikom, za katerega vemo, da je bil vpleten v božični napad," je dejal Obama in dodal, da ni šlo za napako pri zbiranju podatkov, temveč pri njihovem povezovanju.

"Ko se osumljeni terorist z eksplozivom na božič lahko vkrca na letalo, je sistem odpovedal na potencialno katastrofalen način," je še dejal Obama in zatrdil, da tega ne bo prenašal. V naslednjih dneh bo sprejel dodatne ukrepe za utrditev varnosti letalskega prometa, predvsem glede boljše integracije informacij in pregledov potnikov.

Želim natančna priporočila, kako bomo popravili napake. Reforme želim takoj, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo in da bi lahko preprečili nove napade. Barack Obama

Obama je po incidentu, ko 23-letnemu Nigerijcu Umaru Faruku Abdulmutalabu na božič ni uspelo razstreliti letala družbe Northwest na poti iz Amsterdama v Detroit, že ukazal revizijo postopkov varnostnih pregledov potnikov na letališčih in revizijo vodenja protiterorističnih seznamov. Abdulmutalab je bil namreč uvrščen na širši seznam 550.000 ljudi, ki so osumljeni povezav s teroristi, vendar je vseeno uspel priti na letalo z eksplozivom v spodnjih hlačah. Obama je obljubil, da bodo začetne ugotovitve revizij znane v prihodnjih dneh.

Nekaj ukrepov je že sprejetih in se uveljavljajo

Seznam oseb, ki so osumljene povezav s teroristi, je razširjen, prav tako tudi seznam oseb, ki jim je prepovedano leteti v ZDA. Uprava za varnost v prometu je od ponedeljka naprej naročila vsem varnostnikom na letališčih, da potnike iz določenih držav posebej temeljito pregledajo oziroma pretipajo, poleg uporabe detektorja za kovine ali rentgena, kjer ga imajo. Gre za države z ameriškega seznama podpornic terorizma in druge države "posebnega interesa".

Seznam držav, katerih državljane bodo še posebej temeljito pregledali na letališčih:
- Kuba
- Sudan
- Sirija
- Iran
- Afganistan
- Alžirija
- Irak
- Libanon
- Libija
- Nigerija
- Pakistan
- Savdska Arabija
- Somalija
- Jemen

Seznam je že sprožil kritike muslimanskih organizacij v ZDA, saj gre večinoma za muslimanske države. Ameriško zunanje ministrstvo pa je razveljavilo vizume za obisk ZDA dodatnim posameznikom, ki jih sumijo povezav s teroristi. Abdulmutalab je namreč potoval v ZDA na podlagi vizuma, čeprav je bil na širšem seznamu oseb, osumljenih povezav s teroristi.

Obama vztraja pri zaprtju Guantanama

Obama je prepričan, da je prav zapor Guantanamo prispeval k nastanku Al Kaide na Arabskem polotoku.
Obama je prepričan, da je prav zapor Guantanamo prispeval k nastanku Al Kaide na Arabskem polotoku. FOTO: Reuters

Obama je v kratki novinarski izjavi omenil tudi Guantanamo, ki se ga je odločil zapreti. Republikanci in tudi vse več demokratov ga sedaj pozivajo, naj ponovno premisli, še posebej, ker je polovica od 198 ujetnikov v taborišču za osumljene teroriste na Kubi iz Jemna. Obama je dejal, da sta se s pravosodnim ministrom Holderjem strinjala, da za nekaj časa več Jemencev ne bodo pošiljali domov, vendar vztraja pri odločitvi o zaprtju Guantanama.

"Da ne bo pomote: Zaprli bomo zapor Guantanamo, ki je škodil interesom naše nacionalne varnosti in postal izjemno orodje za novačenje Al Kaide. Dejstvo je, da je bil to neposreden razlog za nastanek Al Kaide na Arabskem polotoku," je dejal Obama. Nigerijski terorist je priznal, da je dobil navodila za pripravo eksploziva od omenjene organizacije s sedežem v Jemnu, ki je tudi prevzela odgovornost. Napad pa naj bi načrtovala dva terorista, ki so ju izpustili iz Guantanama. Obama je zatrdil, da bodo teroriste Al Kaide še naprej napadali vsepovsod, kjer bodo skušali pognati korenine, kot to sedaj delajo v sodelovanju z vlado v Jemnu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gozdar1
06. 01. 2010 19.08
Saj se je druaga tudi zacela na podoben nacin, ko so "poljaki napadli" nemsko radijsko postajo (seveda so bili za tem v resnici nemc sami)...ampak vse skupaj mocno spominja na razne vzroke posredovanj velikih sil v bliznji zgodovini...
k8rc
06. 01. 2010 13.50
ko te zaslišujejo obveščevalci lahko povedo kar hočejo da si priznal če se pritožuješ lahko čisto pomotoma storiš samoumor obveščevalci nato povedo javnosti kar želijo in nato izsilijo vojno SE KDO ŠE SPOMINJA KAKO SE JE ZAČELA PRVA SVETOVNA VOJNA (zahteve ene države drugi zaradi atentatorja-takrat ni bilo teroristov)
ajrolaf
06. 01. 2010 13.08
Čudno, Kuba ni muslimanska država....ziher se je zmotil...
srpko
06. 01. 2010 12.01
Z Obamo pri amerih ne bo nobenih sprememb. Amerika je še naprej potencialni vir uničenja sveta.
kotletix
06. 01. 2010 11.43
Važno, da je Kuba na prvem mestu seznama.
rafael.m
06. 01. 2010 09.49
Kar seješ, to žanješ. Največje katastrofe se še začele niso. Ubogi narod, ki bo trpel na račun zafrustriranih voditeljev.
vlab
06. 01. 2010 09.18
Napadov ne boste mogli preprečiti, ker ga vedno in povsod serjete. Kdor od meča živi od meča umre.
24-kur
06. 01. 2010 09.13
- Kuba - Sudan - Sirija - Iran - Afganistan - Alžirija - Irak - Libanon - Libija - Nigerija - Pakistan - Savdska Arabija - Somalija - Jemen JAZ JIH SPLOH NEBI PUSTIL NIKAMOR. NAJ GNIJEJO V SVOJI DRŽAVI
abeceda123
06. 01. 2010 09.12
Vse bolj se kaže v svoji pravi luči, ter postaja očitno, da je notorični lažnivec.....leo dan še naprej