Tujina

Obama: Največ mi pomeni, kako se obnašamo do drugih

Washington, 10. 05. 2012 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je v odzivu na Obamovo javno podporo porokam istospolnih parov dejal, da je zanj poroka le zveza med moškim in žensko. Zadnja Gallupova anketa pa je pokazala, da so Američani glede tega vprašanja razdeljeni.

Obama je javno podprl poroke istospolnih parov.
Obama je javno podprl poroke istospolnih parov. FOTO: Reuters

Barack Obama, ki je v sredo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini, ki je izrazil javno podporo porokam istospolnih parov, je zarisal jasno ločnico med seboj in republikanskim predsedniškim kandidatom Mittom Romneyjem.

Romney je po objavi Obamovega stališča ponovil, da je zanj poroka le zveza med moškim in žensko. Pravi še, da ne podpira niti civilnih zvez, saj so to le poroke z drugim imenom, podpira pa nekatere ugodnosti za homoseksualne pare, kot so obiski v bolnišnicah.

Še leta 2008 je Obama moral nasprotovati, sicer bi tvegal ponovitev leta 2004, ko je republikanec George Bush strašil Američane, da bodo po morebitni zmagi demokrata Johna Kerryja poroke med homoseksualci dovoljene.

V ZDA homoseksualne poroke na zvezni ravni niso priznane. Dovoljene so v šestih zveznih državah in prestolnici Washington. Z ustavo pa so prepovedane v 29 zveznih državah.

Javno mnenje je bilo takrat večinsko proti tovrstnim porokam, vendar Obama vseeno tudi zdaj tvega, da bo spravil na volišča pripadnike krščanske desnice v ZDA, ki nad Romneyjem niso navdušeni in bi sicer ostali doma, med drugim tudi zaradi njegove strpnosti do homoseksualcev. Po drugi strani pa lahko Obama podžge demokratsko bazo, predvsem mlade volivce.

Obama je še v torek vztrajal, da se njegovo stališče do tega vprašanja "razvija", a potem ga je nekdanji guverner Pensilvanije Ed Rendell javno pozval, naj se vendarle opredeli.

Obama je svojo politično kalkulacijo razložil z besedami, da je doslej okleval, ker je mislil, da so civilne zveze dovolj. "Bil sem občutljiv na dejstvo, da beseda poroka pri številnih obuja močno tradicijo, verska prepričanja ter podobno. Zdaj pa mislim, da je zame osebno pomembno, da potrdim, da bi se morali istospolni pari prav tako poročati," je za televizijo ABC dejal Obama.

K njegovi odločitvi sta pripomogli tudi hčerki Malia in Sasha, ki imata veliko prijateljev, katerih starši so homoseksualni. "Niti na misel jima ne bi prišlo, da bi starše svojih prijateljev obravnavali drugače kot druge, in odkrito povedano je to stvar, ki spremeni poglede. Vrednota, ki mi največ pomeni, je to, kako se obnašamo do drugih ljudi," je dejal Obama in zavrnil pričakovane napade krščanskih voditeljev s sklicevanjem na zlato pravilo krščanstva: "Ne delaj drugemu tega, kar ne želiš, da drugi stori tebi."

Obama je sicer že ukinil prepoved odkritega služenja homoseksualcev v oboroženih silah. Prav tako se je odločil, da njegova vlada na zveznih sodiščih ne bo zagovarjala zakona iz leta 1996, ki na zvezni ravni prepoveduje priznanje homoseksualnih porok.

lezbijki
lezbijki FOTO: Reuters

Američani razdeljeni

Zadnja Gallupova anketa je pokazala, da so Američani glede tega vprašanja razdeljeni. 50 odstotkov Američanov poroke med homoseksualci podpira, 48 odstotkov pa jim nasprotuje. Vendar pa poroke podpira 65 odstotkov demokratov in 57 odstotkov neodvisnih. Nasprotuje jim 74 odstotkov republikancev, ki pa za Obamo v nobenem primeru ne bodo volili.
 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rew333
11. 05. 2012 04.01
+4
Samo počakati moramo, da bodo lastni otroci tudi našim staršem odprli oči. Otroci so k sreči bolj razvite duše, manj nestrpne, v njih je ljubezen in sočut do človeka nekaj pristnega in še neokrnjenega. Tako je, in vsa ihtava zagrizenost starejših tu ne pomaga. Otroci spreminjajo svet! SVET JE NA MLADIH!
simevlado
10. 05. 2012 17.00
-1
davorici
10. 05. 2012 19.44
+0
alpe00
10. 05. 2012 15.09
+3
ce laz ponavljas nekaj casa....to laz ljudje sprejmejo kot resnico.. In oh ja Obama who will believe this ?!?!
Infadel
10. 05. 2012 16.42
-5
Ja naprimer da je izrael palestinski, dejstvo pa je da so palestince ustvarili na izraelskih tleh! Imaš popolnoma prav,veliko ljudi je ovc, še posebaj tisti kateri ne vedo da Islam in nacizem je eno in isto, in brez ioslamske nafte tudi 3 rajha nebi bilo!
janez6bb
10. 05. 2012 17.05
+2
TO JE NAČIN NACISTOV . LAŽ PONAVLJAJ TOLIKO ČASA DA POSTANE RESNICA, ČESAR SE ŽE DOLGO POSLUŽUJEJO TUD
KisloZelje333
10. 05. 2012 18.13
+5
infadel, težko vrjamem, da si taka ovca, a te vsaj dobr plačajo, da pišeš laži po forumu?
janez6bb
11. 05. 2012 07.49
+1
PRVI ČLOVEK NACISTIČNE PROPAGANDE JE NEKOČ DEJAL; LAŽ PONAVLJAJ TOLIKO ČASA DA POSTANE RESNICA izjava Goebblsa:) sam tko aja on je BIL KOMUNISt, ala NATOVE SKRIVNE VOJSKE: GLADIO, oni so se izdajal za komuniste pa moril po evropi zadnji 50 let: NATO VOJSKA, kakšni komunisti, komunisti so tok resnična grožnja, kot DANES TERORISTI; pravljica za manipuliranje z OFCAMI, da vas lahko držijo v strahu:Ž)
Abacus
11. 05. 2012 21.31
+1
Dejstvo je da so lagali vsi nacisti, komunisti kot kapitalisti, danes so tako vsi naslednjiki teh "demokrati"!!Nevem zakaj se še vedno tako prepirate o tem. Za komuniste so vsi drugi, ki se ne strinjajo z njimi pavšalno označeni kot "nacisti". Podobno zahodni "demokrati"(kapitalisti) pravijo, da je komunizem=nacional socializem in je tako kar nacizem. Torej en čez drugega se črtijo, vi zagovorniki bodisi vsake od teh treh opcij ste pa ovce! Nacionalizem je naravno orambno stanje vsakega naroda, pri velikih narodih se nacionalizem prevesi v imperializem. In če pogledate narodnostno strukturo recimo ZDA med 2.sv je bila najbolj rasno homogena, kar 92% Američanov je bilo takrat belcev, danes jih je le še slabih 75%. Seveda takrat je bil vzpon nacionalizma po vsem svetu in vlada v Washingtonu si ni smela dovoliti etničnih bojev skreganih evropskih etnij na svojem ozemlju, kot je to bilo v Evropi. In tudi v vojsko črnci takrat niso smeli vstopiti, ker so jih beli Američani ne sprejemali medse. Črnci so lahko služili vojsko kvečjemu v mornarici kot kuharji in redki kot piloti lovskih letal, če so izkazali nadpovprečne sposobnosti, kajti pilote so takrat potrebovali neglede na raso. Podobno je bilo tudi v Sovjetski Zvezi, to je poganjal ruski nacionalizem, ki ga je krepil Stalin seveda vse v preobleki komunizma in za dobro množice narodov. Tako so v Rdeči Armadi takrat zelo sumničavo gledali na neruske vojake, kot so bili Ukrajinci ali kateri drugi narodi. Tudi po vojni so manjši narodi kot so bili baltski in drugi doživljali rusko nacionalistično denacionalizacijo lastnega naroda v sklopu komunizma!? Kar je povsem nelogično, saj je komunizem predstavljen kot nadnacionalen, pa dejansko nikoli ni bil. Torej vse takratne sile proti nacizmu, tako glavni SZ in ZDA sta uporabljali podobne taktike kot sami nacisti.
janez6bb
10. 05. 2012 13.38
+2
KAKŠNO SPRENEVEDANJE IN LAŽI, pa sej težko verjameš da še obstajajo ljudje, ki dejansko kupijo tele buče:) KDO BO VERJEL V PRETEKLOSTI ŽE DOKAZANEMU PATETIČNEMU LAŽNJIVCU.
janez6bb
10. 05. 2012 16.59
+2
ok pop tv kr brište. NE INFADEL NA KRATKO; KER BRIŠEJO; SEM SPET POVEDAL PREVEČ, GOVORIL SEM O OBAMI; KER SI OČITNO NEPISMEN IN ZGORAJ NISI USPEL PREBRAT O KOMU JE GOVORA V ČLANKU. DRUGAČE TI PA PRIPOROČAM OGLED VIDEA LAŽI,LAŽI, LAŽI, veliko laži ameriške, Busheve administracije o Iraku zbran na kupu:) pa zbrane izjave ko celo potem tajijo da so kdaj rekli, čeprav je vse na traku:) so pred preveč ljudmi lagal, da bi vsi pozabili to. A ti si eden tisti Infadel, ki še vedno verjame v IRaško orožje, kaj pa božiček, v njega tut še verjameš:)? res od nekaterih iq ne presega zimskih temperatur:)
janez6bb
11. 05. 2012 07.50
+0
ja MARINA KONTI PRIDEŠ PREVERIT KAM SPADAM, ti pokažem Družinsko drevo, ALI PA NE OBREKUJ LAŽNO, ker sem tok slovenca, k malo kdo tukaj gor, NISEM PA ŠE PRODAL p.... ZAHODU za par big makov:)
olyca
10. 05. 2012 11.52
+6
Svinsko, naj si pogleda: Irak, Afganistan, Iran, itd....................
Elias47
10. 05. 2012 10.28
+4
Temu tipu pa res ni pomoči; čisti Lažofil!!! Njemo bi bilo potrebno vtetovirati na čelo besedo FAKE!!!
GTR
10. 05. 2012 09.57
+7
Ja, do bliznjevzhodnih in afriskih drzav, ki imajo nafto, se res fajn obnašate... Demokracijo jim dajete pa to.. heh
tedo974P8medo
10. 05. 2012 10.03
+6
Nič fajn se ne obnašajo, dali so jim ultimat: "Dajte nam nafto, ali pa vas napademo, tako kot Irak." Islamu in Kitajcem dovolijo, da delajo s svojimi ljudmi ničvredno, za Ameriko to ni važno, važno je, da imajo koristi od teh držav - od Arabcev nafto, od Kitajske pa veliko zastonj delovne sile.
tedo974P8medo
10. 05. 2012 10.10
+2
V Afriki je veliko naravnih surovin, zato za dostop do rudnikov pošiljajo nekaj pomoči. Če ne bi imeli kaj krasti, tudi ne bi pomagali.
Elias47
10. 05. 2012 10.30
+5
Infadel pej nazaj gledat CNN... lohk pa se prjaviš v CIA-o na program MK Ultra, da ti operejo še tisto preostalo možgansko celico, ki ti še deluje...
Alexxsaso@yahoo.ca
10. 05. 2012 12.00
+3
Infadel - uf, kako dolgo pa ze zivis pri kavbojcih? Se nekateri ameri sami nimajo tako spranih mozganov kot jih imas ti....
KisloZelje333
10. 05. 2012 14.11
+3
infadel, uboga ovčica, a te majo že pod čipom? Dej se zbud no
janez6bb
10. 05. 2012 15.32
+2
nekdanji upokojeni ameriški general Wesley Clark, jasno pred kamerami obrazloži, ZAKAJ SO ZDA NA BLIŽNJEM VZHODU; JE SAMO EN RAZLOG; NAFTA
janez6bb
10. 05. 2012 16.49
+0
JA v afganistanu je pa OPIJ, pobček, kr poglej si uradne podatke OZN o pridelavi opija leta 2001 ter potem kasneje, se zavedaš da so talibani proizvodnjo opija skoraj uničili, leta 2005 ali 2006 pa je znašala rekordnih 6400 ton, letno:) DA ne boš tako neveden zakaj so američani v Afganistanu, da ne govorimo o 13 oporiščih,ki so jih zgradil v Afgan, praktično na pragu Rusije:) sej bo ubožček, ko boš malo več vedel o stvareh ti bolj jasno:) a še eden takšnih ki se namerno slepi:)
janez6bb
10. 05. 2012 16.51
+1
pa Infadel sploh veš kdo je Wesley Clark:) če bi si o pogledal, najdeš tudi z podnapisi,bi videl besede nekoga, ki ve kako stvari tečejo, in mu ni treba komentirat na raznih forumih, ti ko tako veliko veš:)
janez6bb
10. 05. 2012 17.18
+3
V Afganistanu je bila pod Talibani leta 2000 pridelava opija prepovedana, kar je zmanjšalo proizvodnjo za 94 %, s prihodom Američanov, leta 2001 in strmoglavljenjem talibanske oblasti pa je ponovno v razcvetu. V letu 2004 je Afganistan pridelal že 76 % svetovnega opija. Urad za droge OZN
KisloZelje333
10. 05. 2012 18.16
+2
ko mu pa poveš dejstva pa....vse tiho je bilo :) škoda časa, za take paciente, ampak sej jih je vsak dan manj, še vidiš kje martiana pa nekega crusaderja al kaj so že bli? So še lolipoly, smallville in pa infadel...primeri s 100% opranimi možgani
janez6bb
10. 05. 2012 18.17
tedo974P8medo
10. 05. 2012 09.56
+6
"Obama: Največ mi pomeni, kako se obnašamo do drugih" Američani se obnašate samovšečno in več vredni, kot vsi ostali na tem planetu (že Angleži so taki, vi kot njihova evolucija ste pa še 100x hujši) in tako obnašanje vam veliko pomeni, kar je velik človeški minus.
KisloZelje333
10. 05. 2012 14.09
+0
aha zdej štekam tvoje komentarje pod drugimi novicami, sploh ti ni nč jasno, kdo vod svet in podobne zadeve...vtipkaj we are change slovenia in si preber par člankov, slovensko pa menda znaš....pa se ti ne bo več treba tkole smešit po forumu
janez6bb
10. 05. 2012 17.35
sej verjamem da je težko .razumet oprani ofce te dokumentarce, sploh nekomu, ki tako malo ve o zgodovini, več od OŠ zgodovine je že problem. drugače NEVIDNI IMPERIJ tako lepo skozi zgodovino in skozi današnje izjave politikov prikaže uvedbo tistega kar so si želeli že mnogi-novega svetovnega reda. Dokaže e če ni tvoj Iq zmrznil na zimskih temeraturah:)
KisloZelje333
10. 05. 2012 18.17
+2
infadel, na we are change mas dokumentarec, ki ga je janez omenil, a maš tok jajc da ga pogledaš, pa argumentiraš, potem kako so lahko dejstva in dokazi zbrani na kupu zate samo teorije zarote ok?
Shisui
10. 05. 2012 09.30
+11
"Obama: Največ mi pomeni, kako se obnašamo do drugih" HAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHHAH