Tujina

Aretirali pet ugrabiteljev, umrlo naj bi najmanj 48 talcev

Washington/Alžir, 20. 01. 2013 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Alžirske varnostne sile naj bi aretirale pet domnevnih članov islamistične skupine, ki je več dni zadrževala talce na plinskem polju In Amenas v Alžiriji. Alžirske oblasti so sicer doslej trdile, da je bilo ubitih vseh 32 ugrabiteljev, ki so ubili 48 talcev.

Potem ko so alžirske varnostne sile včeraj s silovitim napadom končale dramo s talci na plinskem polju na jugu Sahare, kjer so islamisti v sredo zajeli več sto ljudi, so alžirske oblasti sporočile, da končno število žrtev še ni znano.

Po včerajšnjem krvavem obračunu so namreč poročali, da je tekom celotne drame umrlo 23 talcev in 32 Al Kaidinih skrajnežev, a je bilo v kompleksu najdenih še 25 trupel, za katera ni jasno, kateri strani pripadajo. Kasneje pa je iz Alžirije pricurljalo pričanje neimenovanega vira, ki je potrdil, da naj bi bilo ubitih najmanj 48 talcev. Skupaj je tako žrtev okoli 80.

Očitno pa je bil napačen tudi podatek, da so življenje izgubili vsi ugrabitelji. Alžirska vojska naj bi namreč danes na plinskem polju našla živih pet ugrabiteljev in jih aretirala, še trije pa naj bi bili na begu, poročajo alžirski mediji.

Odgovornost za zajetje talcev je medtem v videoposnetku prevzel Moktar Belmoktar. Videoposnetek je bil objavljen na mavretanski spletni strani Sahara Media. Posnet naj bi bil že 17. januarja. V njem domnevni vodja ugrabiteljev trdi, da je v primeru ustavitve vojaških akcij proti islamistom v Maliju pripravljen na pogajanja z alžirskimi in zahodnoafriškimi voditelji.

S tem kot razlog ugrabitve okoli 800 ljudi tudi postavlja francosko posredovanje v Maliju, ki ga vse bolj obvladujejo Al Kaidini skrajneži, oboroženi z orožjem, ki je postalo prosto dostopno, ko je bil v Libiji strmoglavljen Moamer Gadafi.

A glede tega obstajajo dvomi, saj je bil celoten napad po ocenah poznavalcev zelo dobro načrtovan, kar terja čas, medtem ko se je Francija za posredovanje v Maliju odločila šele pred dobrim tednom.

Obama: Krivi so teroristi

Vhod na plinsko polje
Vhod na plinsko polje FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je krivdo za štiri dni trajajočo krvavo dramo s talci pripisal "teroristom".

Preberite tudi: Preživeli talci v Alžiriji so srečni, da so ušli smrti, a hkrati pretreseni. Eden izmed preživelih je tudi 36-letni električar Stephen McFaul iz Belfasta. Ugrabitelji so mu okoli vratu nadeli eksploziv. Pobegniti mu je uspelo, ko je vozilo, v katerega so ga naložili, zajel ogenj.

"Ta napad nas je znova opomnil na grožnjo, ki jo predstavljajo Al Kaida in druge nasilne skrajne skupine v Severni Afriki," je izjavil Obama. Obenem je zatrdil, da bodo ZDA "še naprej tesno sodelovale z našimi partnerji v boju proti terorizmu v regiji". Obama se je tako prvič odzval na krvave dogodke v Alžiriji.

Tudi francoski predsednik Francois Hollande je pred tem branil odziv Alžirije na krizo s talci in ga ocenil kot "najprimernejšega".

Britanski premier David Cameron pa je menil, da "ni nobenega opravičila" za zajetje talcev. "Bolj kot kadar koli smo odločeni, da si skupaj z našimi zavezniki po vsem svetu prizadevamo za izkoreninjenje in poraz teroristične grožnje in tistih, ki jo podpirajo," je zatrdil.

Mlačen odziv Afričanov na krizo z islamisti v Maliju

Zaradi krize v Maliju so se v soboto v Abidžanu v Slonokoščeni obali na izrednem vrhu zbrali voditelji zahodnoafriške gospodarske skupnosti (Ecowas). Glavna tema pogovorov je bila pospešitev nameščanja sil zahodnoafriške podporne misije (Afisma) za vojaško posredovanje proti islamistom na severu Malija.

Zaradi pomanjkanja sredstev in slabih logističnih zmožnosti afriških držav je sicer hitra napotitev kakih 5800 obljubljenih vojakov v Mali videti pod vprašajem, so v nedeljo ocenili mediji. Za zdaj jih je v Maliju le kakih sto.

Odločno posredovanje samih Afričanov zahteva predvsem Francija, ki v Maliju že ima okoli 2000 svojih vojakov. Predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara je zato Parizu v soboto očital, da je s svojim posredovanjem v Maliju vsem "vsilil" vojaško rešitev konflikta, medtem ko naj bi si voditelji Ecowasa še vedno želeli politične rešitve.

Je pa Franciji medtem pomoč pri prevozu vojakov in humanitarne pomoči v Mali v nedeljo ponudila Rusija. Do zdaj so ji pomoč pri prevozu ponudile tudi Belgija, Velika Britanija, Kanada, Italija in Nizozemska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbbbb
21. 01. 2013 08.27
-1
A to je al kaida ki so jo urili ter ji dajali orožje v Libiji:)
breslin
20. 01. 2013 15.54
-1
Zahod se obnaša, kot neki razvajeni otrok. Najprej nekoga sprovocira (mali, afg., ...), ko se sprovocirani maščuje pa začnejo jokat in kazat s prstom na njih, češ, da so oni vse krivi. Niti na misel pa jim ne pride, da bi vsaj kanček odgovornosti za situacijo iskali pri sebi in svojim sebičnim ravnanjem. Razmišljanje imajo na ravni Hitlerja in Stalina, pač fašistična miselnost. Demokratičen pa je zahod itak samo na papirju, kot lahko lepo vidimo, ko primerjamo demokracijo v Pakistanu (kjer politiki obtoženi korupcije sprejmejo odgovornost) in "demokracijo" v Sloveniji - kao svobodni in demokratični državi.
gram.
20. 01. 2013 16.52
+2
zda je tak največji agresor na svetu. Z roko v roki z izraelom.
breslin
20. 01. 2013 18.41
+1
Se strinjam. Drugim bi postavljali neke moralne omejitve, ki se jih sami niso sposobni držati.
appollyon
20. 01. 2013 20.54
+3
Hehe še ena religiozno oprana ovca! Kdo je napadel mali?!? Tuaregi, muslimani, kdo še?!? AQIM muslimani, iz kje že so oni?!? Nikjer to so razbojniki iz somalije, pakitsana skratka islama, ki povsod kamor pridejo nasilno vpeljejo šeriat, z rezanjem udov in podbno! In hvala bogu da imamo Ameriko, Izrael, Francijo, oz. EU ki te fanatike bremzajo, in upam da jih tudi iztrebijo, ker zapor za njih ni nič, tako kot to vidimo v Teorističnem pakistanu, ki zapre 3000 talibanov, sedaj ko pa jih spusti! Hm le kam bodo tej odšli, tam kjer pakistan želi v Afganistan, da ga bodo po odhodu Američanov ponovno destabiliziral! Jihad je vedno bolj viden!
appollyon
20. 01. 2013 20.56
+2
In ti mogoče nisi vedel tudi tega da je Alžirija s temi fanatiki že bila bitko, in jih tud izgnala, pa so potem začeli jihadirat na sosedje države! Le zakaj niso napali Libije in Gadafija, in njegove islamke legije, ker to niso nič drugega kot ite skupine, ki se preimenujejo vsake toliko časa kot firme ki gredo v stečaj!
appollyon
20. 01. 2013 20.59
+2
In taki kot ste vi tudi za sirijsko vojno krivite Izrael, pa vsi vedo kdo stoji za tem! Nihče drug kot muslimanska bratovščina, ki je nazadnje to poizkušala okoli 7 let nazaj, in še mnogokrat poprej!
breslin
21. 01. 2013 06.41
Si navaden patetičen hlapec zahodne propagande. Kaj pa nas tu briga kaj se grejo v Aziji, Afriki in drugod. Tu na zahodu se pač radi gremo neke svetovne šerife in drugim vedno solimo pamet kaj lahko in kaj ne. Ko pa je treba plačat ceno vmešavanja pa seveda nismo nič krivi in se čudimo zakaj nas mrzijo. DA ne omenjam strahopetnosti s katero se bojujemo - droni, roboti itd... Če bi ZDA okupirale Slo, pol bi ravnal isto kokt oni in bi ubil vsakega amera, ki bi mi padel v roke. Oko za oko je edino pravilno in pošteno.
Ataaufbix
20. 01. 2013 15.12
-5
Jaz upam, da so ubili čimveč Američanov!
Lajnaa
20. 01. 2013 15.50
+10
En (ovčji) sir mi prinesi, če greš kaj dol k tvojim za vikend. Thanks.
appollyon
20. 01. 2013 14.23
+5
Tudi v sloveniji je občutiti vedno močnejšo muslimansko propagando! Samo npr. pohglejte če lahko komantirate spodleteli poizkus atentata v bolgariji! Ne, pa vete zakaj! Ker je na dan prišlo da je bil atentator, član muslimanske bratovščine, uporabiil je pištolo na slepe naboje ki ima premmajhno cev, zakaj, za FALSE FLAG operacijo, da se tudi v bolgariji pokaže muslimane kot ogrožena bitja, ki nikomur nič nočejo! VSE to je muslimanska propaganda! Že po tem je vidno ker ga varnostniki niso v trenutku počl, tako kot je to stalnica za te balkanske države v takih primerih, ampak je imel obljubljen varen prehod s parimi buškami! No v nadaljnosti bo ta človek izpuščen kao da je neuravnovešena oseba!
blaue-augen
20. 01. 2013 14.21
+3
a zdaj bi še radi američani alžirijo obubožal :)
appollyon
20. 01. 2013 14.29
+2
Nene to je islam, tam kjer je islam tam so vojne!
kim llsung
20. 01. 2013 15.54
+4
V vecini muslimanskih drzavah je nafta in tam so umetno narejeni teroristi,da se lahko uvozi demokracija....
gram.
20. 01. 2013 16.49
+1
BiznisMan
20. 01. 2013 14.17
+4
Teroriste maš ti v glavi, Obama! Spiranje možganov ni več tako učinkovito kot pred nekaj leti. Se bo treba spomnit kakšne nove fore za prodajat laži naivnim ovcam.
HellWolf
20. 01. 2013 13.33
+3
Afrika je v podobnem stanju ko 200 let nazaj... s to razliko da niso več uradno kolonije ampak kao neke suverene države. ampak te države so prodale vse pravice za izkoriščanje naravnih bogastev tujim ''investitorjem'' (beri zasebnim družbam) ki samo cuzajo te države, medtem ko narod nima niti za pest riža. Novodobni kolonializem... In počasi se narod zaveda kaj se dogaja okoli njih in bi še sami meli kaj od teh bogastev ne pa da jih peljejo vsakič žejne čez vodo. Afrika bo mogla bit enotna... če bi afrikanci dvignil glas pa po možnosti tud orožje pa vzeli naravna bogastva nazaj bi Afrika na hitro povozla vse druge zveze. Imela bi svojo valuto in s svojimi naravnimi bogastvi tud kritje za ta denar.
Lajnaa
20. 01. 2013 13.47
+6
Za dnar bi si kupili brzostrelke in se pobili med seboj.
appollyon
20. 01. 2013 14.18
+1
Hehe ti izgleda ne veš kako potekajo biznisi v Afriki in Bližnjem vzhodu! No da ti malo razložim, v nobeni državi v Afriki, in na BV-ju še zlasti muslimanskih si tujec ne lasti ničesar, je lahko največ 49% lastnik lastne firme, ki jo je postavil z lastnim denarjem, nakar je v naprej mu določen "sponzor", ki mora biti državljan, v islamu musliman, in si lasti 51% tvoje firme, leži na hrbtu in pobira 51% dobička, ne da bi mrdnu! Nakar v evropi si muslimani, afričani in kameltrajbarji iz BV-ja lahko lastijo 100% firme! Po tvoji logiki so oni okupatorji evrope amerike in ostalega sveta, pravi moderni kolonizatorji!
Misija1
20. 01. 2013 23.10
+2
@ Silverwolf: E prijatelj moj, nimas ravno prav v svojih izjavah. Poglej recimo JAR (Juzno Afriska Republika). je bila dalec najbolj razvita drzava v Afriki, no sej je se zdaj. In to izkljucno zaradi tistih, ki jim ti pravis investitorji. Edina drzava v Afriki, kjer je bilo res ogromno belcev. In ja, res so temnopolti ljudje tam trpeli dolocen rasizem, ampak jim je pa slo zelo vredu. Ekonomija ki so jim jo zavidale vse afriske drazve, lasten razvoj orozja in tehnologije, razvita agrokultura, ceste, infrastruktura in se in se. In ja, vse zaradi po tvoje imenovanih investitorjev. Nato pa je prisel Nelson Mendela, konec aparthaida, izgon ogromno belopoltih iz drzave, napadi temnopoltih na belopolte. Vecino velikih in dobrih podjetij so zavzeli temnopolti, ki so seveda vse vodilne belopolte izgnali iz drzave, nekaj tudi pobili. In kaj se je zgodilo? Poglej sedaj stanje v JAR. Ekonomija je na psu, na ulicah je kaos, razne sekte se pobijajo med sabo, orozja na crno vec kot pa hrane. Ocitno je nekaj na tem ;) to so fakti! Ni vse tako slabo.
kim llsung
20. 01. 2013 13.33
+3
Krivi so \"UPORNIKI\" in NE teroristi!!!
Rolesx
20. 01. 2013 12.54
+3
Če se lahko politiki igrajo z našimi živlenji, zakaj se ne bi igrali tudi mi!.Slovenci ne morete živeti z radarji na cesti. Medtem pa morajo nekateri živeti brez hrane ! Bravo ZDA in evropa na dobri poti ste
primorec91
20. 01. 2013 12.21
+7
Ko v začetku 90 - ih ni nilo več komunistov, so vlogo sovražnika številka 1 ena prevzeli teroristi. Ja nad nekom je treba spuščat rafale, da lahko preživi ameriška orožarska industrija.
Ramzess
20. 01. 2013 12.00
+10
Ja, itak, teroristi, ...klasika, pravi Obama.
zemljemerec
20. 01. 2013 11.34
+10
pogrešam podatek kdo je agresor... ali pa so uporniki nastali zaradi podnebnih sprememb
BananaMan
20. 01. 2013 10.47
+7
Mogoče spet nova vojna na vidiku?
Helmuth
20. 01. 2013 10.38
+12
tukej teroristi , v libiji in siriji uporniki , v maliju pa spet teroristi.... kaksna dvolicnost ...
appollyon
20. 01. 2013 14.24
+0
Verjamem da te v džamiji neučijo kaj je pomen pojma terrorizem! Vam opranoglavim ovcam ni več pomoči!
Helmuth
20. 01. 2013 21.36
jest504
20. 01. 2013 09.59
+17
Pa še to 24ur!! Malo več pozitivnih novic IZ SLOVENIJE prosim! Kaj bom jaz skoz bral tole ameriško pranje možganov!
jest504
20. 01. 2013 09.53
+19
Kaj se spet ta ZDA vtika v vse!!! Zmeraj so zanetili vojne potem so se pa odmaknili pa prodajali orožje pa posojal denar. Potuhnjenci amerikanski! Obama obsojaj teroriste, vendar za vsem tem verjetno stoji ZDA ;)