Tujina

Obama kritiziral Romneyja

Columbus, 06. 05. 2012 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Barack Obama je na predvolilnem zborovanju v Ohiu in Virginiji kritiziral svojega najverjetnejšega republikanskega tekmeca Mitta Romneyja. Kot je dejal, republikance v kongresu in Romneyja zanima le usoda najbogatejših, ki jim želijo znižati davke.

Obama na predvolilnem zborovanju v Virginiji.
Obama na predvolilnem zborovanju v Virginiji. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je na svojem prvem in drugem uradnem predvolilnem zborovanju v državah Ohio in Virginija v soboto kritiziral svojega najverjetnejšega republikanskega tekmeca Mitta Romneyja in ga vrgel v isti koš s kongresnimi republikanci.

Demokrat Obama je letos nastopil na že več podobnih predvolilnih zborovanjih, a so jih uradno prikazali kot opravljanje predsednikovega dela. To je sprožilo nezadovoljstvo pri republikancih, češ da Obama zapravlja denar davkoplačevalcev za svojo politično promocijo, vendar Obama ni storil nič takega, kar niso počeli že vsi njegovi predhodniki na položaju predsednika ZDA.

Obama je v soboto povezal Romneyja s kongresnimi republikanci, ki na nacionalni ravni ne uživajo zaupanja volivcev tako kot ne demokratski, vendar pa je podoba drugačna v posameznih kongresnih okrožjih, kjer volivci svoje kongresnike večinoma podpirajo.

Romneyja je označil za domoljuba z odlično družino, ki je bil uspešen kot poslovnež in guverner, vendar pa naj bi iz teh izkušenj potegnil napačen nauk. To je, da bo uspeh direktorjev in bogatih vlagateljev potegnil za seboj tudi druge Američane. "Večji dobički ne pomenijo boljših delovnih mest. Še nikoli niste tako trdo delali kot danes," je dejal Obama v Virginiji.

Po besedah Obame republikance v kongresu in Romneyja zanima le usoda najbogatejših, ki jim želijo znižati davke, drugim pa odvzeti sredstva za izobraževanje in zdravstvo. Kot je opozoril, so to že počeli, ko so imeli nazadnje oblast v kongresu in Beli hiši, ZDA pa so se znašle v najhujši krizi po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja. Za Romneyja pa je dejal, da bo le "štampiljka" kongresnih republikancev.

Za resne ankete je še veliko prezgodaj, čeprav ni dvoma, da bodo tudi letošnje volitve tesne, kot so bile vse od leta 1996, ko je demokrat Bill Clinton zlahka ugnal republikanca Boba Dola.

Obama poskusil navdušiti študente

Uradni začetek sezone predvolilnih zborovanj je Obama začel pri študentih na državni univerzi Ohio v Columbusu in univerzi Virginija v Richmondu. Študenti so bili leta 2008 motor njegovega pohoda na oblast, Obama pa jih bo poskušal ponovno navdušiti, čeprav ni uresničil njihovih velikih pričakovanj o spremembah.

Sobotni zborovanji zato nista pokazali veliko zamere, saj se je zbralo na tisoče študentov, ki so ga prekinjali z navdušenimi aplavzi, čeprav je morda malce ironično znova spomnil, da gre tudi tokrat za kampanjo "sprememb". Obamova kampanja ima sicer nov slogan "Naprej", kar so konservativni mediji nemudoma označili za potrditev obtožb o Obami kot skrajnemu levičarskemu radikalcu.

Mitt Romney
Mitt Romney FOTO: Reuters

Romney se sprašuje, kam naprej?

Romney, ki ga bodo republikanci poleti potrdili za svojega kandidata, se sloganu že posmehuje in se sprašuje, kam naprej. Čez rob prepada? Osrednja tema letošnjih volitev je gospodarstvo, ki okreva po zadnji veliki krizi med letoma 2008 in 2009, a ne dovolj hitro, v čemer pa vidi Romney svojo priložnost. Zunanja politika letos ne bo tako pomembna, razen v primeru odmevnih zapletov, kot bi utegnil biti morebiten izraelski napad na Iran.

Obama letos ni imel konkurence na demokratski strani, zato je lahko udobno zbiral denar za kampanjo. Tako je doslej že zbral 104 milijone dolarjev. Romney ima po ostrem boju med republikanskimi kandidati za zdaj le okoli deset milijonov.

Vendar letos denar na računu volilnih štabov ne bo tako pomemben kot neomejene količine denarja posebnih odborov za politične akcije, ki se lahko porablja za oglase v korist posameznih kandidatov oziroma za napade na nasprotnike. Romney bo tako lahko z njihovo pomočjo odpravil zaostanek za Obamo v denarju od posameznikov neposredno za kampanjo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
07. 05. 2012 11.13
+1
Obama če boš govoril tako ti je zmaga blizu ,če pa še boš kaj storil pa ti je zagotovlena. Ameriški kapitalizem izkorišča cel svet.
yarrick
06. 05. 2012 15.13
+1
@admin En komentar manjka.....
Shisui
06. 05. 2012 10.56
+14
Ce ni govora o Ron Paulu je skorajda vseeno, kdo zmaga. Vsi so kupljeni, vsi bi se naprej furali imperialisticni sistem, nihce ne bi postimal FED, tako da ja, Obama ali Romney, popolnoma vseeno je kajti oba sta predstavnika fasisticnih megakorporacij, placuje ju walstreet in o demokraciji ne vesta popolnoma nic.
bunto
06. 05. 2012 20.08
+3
n0mistakez
06. 05. 2012 10.55
+6
Američani lahko izbirajo med slabo izbiro in še slabšo izbiro...pa tega sploh ne vidijo ker so zaslepljeni z njihovo propagando:/
Crazy_Horse
06. 05. 2012 10.48
+3
zanima me za koliko je pa on dvignil davke najbogatejšim
Nina Nubia 1
07. 05. 2012 09.55
+1
Veyron95
06. 05. 2012 10.29
+3
Čeprav se Obama ni izkazal tako kot smo pričakovali, je vseeno bolje da zmaga on kot pa spet republikanec!
yarrick
06. 05. 2012 12.37
+8
Levi-desni, republikanec-demokrat; NI VAŽNO! Oboje imajo v rokah in kdorkoli bo zmagal bo šel na roke političnim in vojaško gospodarskim elitam.Tako to je, mi pa mislimo, da imamo SVOBODNO izbiro