Tujina

Obama izgublja podporo Američanov

Washington, 07. 09. 2009 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi prepirov glede zdravstvene reforme čez poletje izgubil precej podpore, ki jo je užival po inavguraciji v začetku leta.

Ameriški predsednik Barack Obama bo v naslednjih dneh in tednih poskušal znova prevzeti pobudo, saj je zaradi prepirov glede zdravstvene reforme čez poletje izgubil precej podpore. Ankete sicer kažejo, da se padec podpore Obami ne pozna v rasti podpore republikancem.

Ankete javnega mnenja v zadnjih tednih kažejo, da Obama na splošno uživa okoli 55-odstotno podporo.
Ankete javnega mnenja v zadnjih tednih kažejo, da Obama na splošno uživa okoli 55-odstotno podporo. FOTO: Reuters

Zadnja anketa televizije CNN kaže, da 52 odstotkov Američanov verjame, da bodo politike Obame peljale državo v pravo smer. Prav toliko jih zaupa kongresnim demokratom. Takšna podpora je na ravni volilnih izidov novembra 2008 in bolj realna kot navdušenje, ki je zajelo ZDA po Obamovi inavguraciji. Ankete javnega mnenja v zadnjih tednih kažejo, da Obama na splošno uživa okoli 55-odstotno ali malce manjšo podporo med Američani, medtem ko je bila spomladi ta podpora 60-odstotna.

Od maja je po anketah CNN Obami podpora padla za okoli enajst odstotkov, kongresnim demokratom za okoli pet odstotkov, republikancem pa se je v tem času podpora povečala za okoli štiri odstotke. Okoli 43 odstotkov Američanov zaupa, da jih bodo republikanci peljali v pravo smer, 49 odstotkov pa jih je prepričanih o nasprotnem. Volivci s prednostjo 13 odstotkov bolj zaupajo demokratom glede gospodarstva, z devetimi odstotki glede zdravstva, z osmimi odstotki pa glede Afganistana.

Propadla zdravstvena reforma?

Eden od večjih razlogov za takratni pohod republikancev na oblast je bila jeza zaradi propadle zdravstvene reforme, za kar so volivci krivili demokrate in Belo hišo, republikance, ki so bili proti reformi od začetka, do konca pa ne. Podpora reformi sicer pada tudi sedaj, vendar pa je razlika v tem, da so sedaj stroški za zavarovanje za Američane precej višji kot pred desetletjem in pol.

Kritiki menijo, da bo javna zavarovalnica sčasoma prevzela trg.
Kritiki menijo, da bo javna zavarovalnica sčasoma prevzela trg. FOTO:

Na to bo poskušal v sredo v velikem govoru pred obema domovoma kongresa znova opozoriti Obama, ki je oblikovanje reforme za razliko od takratne prve dame Hillary Clinton leta 1993 prepustil kongresu. Predlog reforme so potrdili v treh pristojnih odborih predstavniškega doma in v senatnem odboru za zdravstvo, manjka pa še potrditev v senatnem odboru za finance, kjer si skupini demokratov in republikancev prizadevajo za kompromis, ki vse bolj uhaja iz rok, še posebej po vročem poletju, ko so nasprotniki reforme Američane prepričevali, da gre za socializem, ki bo pobijal starčke.

Obama bo poskušal v sredo zategniti vajeti razprave o reformi in si jo vzeti nazaj, čeprav pa so bili njegovi svetovalci v nedeljo še vedno premalo jasni glede glavnega jabolka spora reforme 2500 milijard dolarjev na leto vrednega sistema, ki bi naj v 10 letih stala 1000 milijard dolarjev. Obama zatrjuje, da ne bo podpisal zakona o reformi, v katerem ne bi bili vsi stroški pokriti, za kar pa bo seveda treba dvigniti davke.

Ustanovitev javne zavarovalnice

Neodločnost Obame glede vprašanja zdravstva jezi levico in v predstavniškem domu mu nekaj demokratov že grozi, da ne bodo glasovali za reformo brez javne zavarovalnice. V senatu pa nasprotno kaže, da tega ne bo mogoče sprejeti, ker demokrati trenutno nimajo 60 glasov, s katerimi bi lahko preprečili obstrukcijo republikancev.

Prepiri se vrtijo okoli ustanovitve javne zavarovalnice, ki bi na prostem trgu tekmovala z zasebnimi. Demokrati trdijo, da se s tem ohranja kapitalistični konkurenčni sistem, v katerem pa bodo morale zasebne zavarovalnice, ki so doslej zavračala zavarovanje bolnih oziroma plačilo stroškov zdravljenja, malce zmanjšati dobičke in se vesti bolj "človeško".

Zasebne zdravstvene zavarovalnice in njihovi podporniki vidijo v tem smrtni udarec sistemu in so prepričani, da bo javna zavarovalnica sčasoma prevzela trg. ZDA bi naj tako dobile popoln državni sistem zavarovanja, kot ga poznajo v drugih razvitih državah zahoda. To naj bi bilo slabo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs v nedeljo na televiziji ABC ni želel jasno povedati, ali je za Obamo ustanovitev javne zavarovalnice nujni pogoj, sicer bo na predlog zakona dal veto. Podobno se je odgovoru izmikal tudi svetovalec David Axelrod na televiziji NBC.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
08. 09. 2009 02.15
Pozdravljeni ,pred dvema tednoma sem se vrnil iz ZDA in moram vsaj na kratko pojasniti to zdravstveno reformo! Sedanje zdravstvo v ZDA je prijazno tistim ,ki so bogataši ali pa najrevnejšim slojem ,ni pa prijazno srednjemu sloju ,ki dela in največ prispeva v zdravstveno blagajno! Bogati imajo dovolj denarja da si plačujejo nadstandardno zdravljenje ,reveži (kot so ilegalni prebežniki iz Mehike in klošarji) ne plačajo NIČ ,če sami ne želijo in jih vlada ne more prisiliti v to! Zdravniki pa morajo sprejeti vsakega pacienta neglede na zdravstveno zavarovanje ,zato bolnišnice nenehoma poslujejo z izgubo ,ker tem ,ki nočejo plačevati v sklad za zdravstvo ,zdravljenje krijejo stroške ali klinike(tudi zasebne) ali pa država. Delavni ljudje ,ki imajo uradno plačo pa morajo plačati zdravljenje ,saj je razvidno iz sheme koliko prejemkov imajo in ne morejo goljufati mkot delajo to ljudje ,ki so označeni za revne imajo pa pogosto več premoženje in denarja kot srednjega sloja ljudje! Tudi tujci hodijo v ZDA na zdravljenje saj čakalne vrste niso tako dolge kot drugod ,predvsem iz Kanade je naval ljudi v ZDA ,kjer prej pridejo na vrsto kot doma. Edino lekarniške storitve so pa v ZDA dražje in zato pa Američani hodijo v sosednjo Kanado po zdravila. Še vedno pa niso tako drage kot v Sloveniji. Nova zdravstvena reforma pa bo to spremenila ,saj bo vplačevanje v zdravstveni sklad nujen(kot pri nas v Evropi) in če ne boš plačal ,boš lahko zato kaznovan ,tako da je to glavni razlog zaradi katerega so ljudje proti tej reformi ,ampak ker je srednji sloj daleč največji bo ta reforma sprejeta ,pa saj ni slaba ta reforma ,ima pa pomanjkljivosti ,vsekakor pa se bo naval imigrantov do neke mere zmanjšal zaradi tega!
6-5
07. 09. 2009 17.14
Obama čist dobr fura državo. Ima, kot Pahor, to nesrečo, da je gospodarska situacija na psu.. Zgornji stavek pove vse o jesenski beri sadja in zelenjave v enem od cambuhov Kako zablojeni blogarji pol naj verjamem v slovensko prihodnost, hkrati pa živim z okolišem ljudi, ki imajo kroglico v glavi
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 15.49
zmeraj je bilo nevarno in pogubno,če si bil na napačni strani..še danes je tako,te dni je Nato bombardiral cisterne z nafto in ubil okoli 90 nedolžnih ljudi,pravih civilistov brez vojaških škornjev,žrtve naj bi simpatizirale s talibani,se pravi,niso prisegli za klobaso,pa so to drago plačali.....ukaz za napad pa je tako kot že mnogokrat v zgodovini prišel iz nemškega štaba....
Jani.
07. 09. 2009 14.48
republikancom in kapitalistom pa to sila v nos...
JansaTajkun
07. 09. 2009 14.45
Josko82
07. 09. 2009 14.00
Obama čist dobr fura državo. Ima, kot Pahor, to nesrečo, da je gospodarska situacija na psu.. se pa izboljšuje. Lahko je biti pameten iz naslonjača. Pri uvedbi splošnega zdravstvenega zavarovanja za VSE prebivalce, so ga republikanci označili za komunista/socialista, kar je v ZDA ena najhujših žaljivk... če je to socializem, then I'm IN!!!!
mayhem
07. 09. 2009 13.15
ZDA bi naj tako dobile popoln državni sistem zavarovanja, kot ga poznajo v drugih razvitih državah zahoda. To naj bi bilo slabo. to naj bi bilo slabo??? ja za govnarje ki sedaj s tem bajno služijo, ko drugi zbolevajo in umirajo! bravo Obama, če je res kar piše v tem postu (ustanavljanje javne zavarovalnice ipd.), potem vsaka ti čast za te reforme, ampak potrebno je še izboriti, da se to uzakoni, kar pa bo pri toliko pokvarjenih kapitalistih težka naloga!
Audy
07. 09. 2009 12.50
V nos jim gre tudi njegov nagovor ob začetku šolskega leta. Zelo spominja na nagovore ljubljenih vodij v komunističnih republikah. Okrog njega je zrastel kult osebnosti, ki ga nekateri že fanatično zagovarjajo. Če se pa z njim ne strinjaš, te pa že označijo za domačega terorista.
neumna_ovca
07. 09. 2009 12.45
jest ga ne bom volil več, pa Ljudmila Novak tudi ne!
SDS-MAFIJA
07. 09. 2009 12.07
Obama ni sposoben voditi ZDA,na oblast je prišel s prevaro,nekaj takega smo videli že pri nas.....v ZDA je s prihodom Obame zavladal komunizem in ljudjem gre seveda slabo,edina rešitev vidijo v tem,da bi najeli nekatere naše začuda še proste strokovnjake,ki bi ZDA peljali na pota stare slave......Bajuk in Vizjak sta že podpisala pogodbo...na listi želja pa je tudi Cvikel,ki bi bil normalno kriv za vse probleme in afere.....
Tonček Balonček
07. 09. 2009 11.58
ASeveda izgublja podporo, saj ej ensposoben kot Pahor, govori se, da so ga ustoličili iz Murgel. Na srečo imajo v SDS pripravljene ukrepe tudi az Ameriko, tudi tam bi bile potrebne predčasne volitve. Povsem drugače in bolej bi bilo, eč bi ostal Bush (žal ni mogel) ali pa bi il izvoljen McCain! Kar eno socialo bi s ešli, kot pri nas, delajo naj raje malo več!
Cofar
07. 09. 2009 11.49
Tlele tale članek omenja SOCIALIZEM. Če država poskrbi za zdravje ljudi, še ne pomeni socializem. Konec koncev, če ima politika zdrave državljane, ti lahko delajo in plačujejo davke. Socializem se mi zdi takrat - Ko država pomaga tistim, ki nočejo delati pa bi lahko!!! Bi pa še tole reku - Zdravniki niso krivi, da je sistem tak kakršen je - ampak managment!! Halo otroška pediatrična klinika je stala 100 milijonov evrov :) SMEŠNO VISOKA CENA!!! 100 milijonov. Ne govorimo o 5 milijonih ali 10 milijonih. Govorimo o 100 milijonih!!! Se zavedate kakšna cena je to??? če je recimo eno mmanjše stanovanje v LJ 100.000 € bi lahko za 100 milijonov kupil kar 1000 stanovanj za mlade družine!!! Se zavedat tega?? Ok vse lepo in prav - ampak ko slišim, da je gradnja zanič in jo bodo moral še popravljat - takrat si mislim - kakšne nesposobneže imamo v SLO! Ljudje nej zbolijo, in naj umrejo če za zdravljenje pač ne morjo plačat! In kdo bo plačeval davke??? Sv. Petar u šumi verjetno!!!
theta
07. 09. 2009 11.13
Ja no Obama je po nabijanju primankljaja že skoraj presegel Busha, zdaj pa še o zdravstveni reformi sanja. Ni jim lahko.
hint
07. 09. 2009 10.25
Američani so tko zabit, da bojo raj astronomske cene zasebnim zavarovalnicam plačeval ali pa sploh nebodo zavarovani, kot pa, da podprejo ustanovitev javne zavarovalnice, ki bi pripomogla k dobrobitu celotnega naroda in ne samo bogašaem.
eiffel
07. 09. 2009 10.23
Ne daj se, Obama!
ata_jez
07. 09. 2009 10.11
Če se bo tko šlampast šminkal, bo še mojo podporo kmalu izgubil!
HellWolf
07. 09. 2009 09.36
custom hvala!
Nad.oblaki
07. 09. 2009 09.32
Yes we can! Samo kaj? :)
Custom
07. 09. 2009 09.31
silverwolf dobr avatar!
Boba Natale
07. 09. 2009 09.26
Dejstvo je, da je Amerika od nekdaj v rokah senatorjev in predsednik je zgolj pupeta.... Sem že pred volitvami dejal, da bodo v USA nad Obamo še bolj razočarani, ko pa nad Bushem. So pač preveč pričakovali od prelepih in nerealnih obljub. Od Busha se itak ni kaj pričakovalo... Nebi se čudil, če Obama nebi zdržal mandata do konca in bi moral odstopiti....