Tujina

Obama: IS ni islam, to so morilci, kult smrti. Večina žrtev teroristov je muslimanov

Los Angeles/Washington, 07. 12. 2015 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Preiskava o napadalcih v kalifornijskem San Bernardinu se nadaljuje, policisti naj bi odkrili kupca orožja. Še vedno so najmočnejše domneve, da se je vse začelo z močno radikalizirano ženo. Barack Obama je v nagovoru državljanom povedal, da je bil napad teoristično dejanje ter pozval k enotnosti v spopadu z ideologijo peščice, ki islam izkorišča za širjenje smrti in sovraštva.

V napadu na božično zabavo v socialnem centru San Bernardina sta zakonca ubila 14 ljudi, 21 pa ranila.
V napadu na božično zabavo v socialnem centru San Bernardina sta zakonca ubila 14 ljudi, 21 pa ranila. FOTO: Reuters
Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je v nedeljo dejala, da se preiskava o napadalcih v kalifornijskem San Bernardinu nadaljuje in bo verjetno dolga, za zdaj pa nimajo nobenih dokazov o kakšnih zvezah s terorističnimi organizacijami.

Televizija CBS pa poroča, da so policisti odkrili kupca orožja. Po poročanju televizije je Syedu Rizwanu Farooku orožje legalno kupil nekdanji sosed in prijatelj iz Riversida v Kaliforniji Enrique Marquez. Ta se je nemudoma po napadu v San Bernardinu sam prijavil za zdravljenje v kliniko za duševne bolezni, sicer pa je zaposlen kot varnostnik.

V Italiji bo v januarju potekalo srečanje vseh držav, ki se borijo proti samooklicani teroristični skupini Islamska država.
Farook in soproga Tashfeen Malik sta v napadu na božično zabavo v socialnem centru San Bernardina uporabila predelani polavtomatski puški in pištoli. Pištoli je kupil Farook, polavtomatsko orožje pa pred tremi leti za Farooka Marquez. Skupaj sta ga potem obdelala, da je postalo avtomatsko.

Vse naj bi se začelo z ženo

CBS poroča, da Marquez ni osumljen sodelovanja v napadu, kar dodatno potrjuje domneve, da se je morda vse začelo z ženo, o kateri pa se še vedno ne ve veliko. Farook si jo je letos pripeljal v ZDA iz Pakistana in se z njo poročil.

CBS poroča, da je Malikova kot otrok iz Pakistana s starši odpotovala v Savdsko Arabijo in tam živela več let, dokler se ni vrnila v domovino, kjer je od leta 2007 do leta 2012 študirala farmacijo. Njeni sorodniki pravijo, da se je radikalizma najverjetneje nalezla v Savdski Arabiji, saj je po vrnitvi v Pakistan "težila" vsem okrog sebe z vero.

Ameriški preiskovalci še nimajo nobenih dokazov, da je scenarij o fanatični ženi, ki je okužila moža, s katerim sta potem ubila 14 ljudi, pravi. Glede na doslej znane informacije pa se k temu nagibajo.

Vse bolj so tudi prepričani, da sta mož in žena načrtovala več napadov, čeprav si še vedno niso na jasnem, ali je bil napad v San Bernardinu spontan in preuranjen ali pa del strategije.

Cevi bi lahko spremenila v bombe

FBI je naknadno sporočil, da so iz hiše Farookovih odstranili 19 cevi, ki bi jih lahko osumljenca spremenila v cevne bombe. Dodali so, da sta Farook in Malikova sodelovala pri vajah streljanja na tarčo in da sta vadila le nekaj dni pred streljanjem v centru v San Bernardinu. Pojasnili so še, da sta bila radikalizirana že dlje časa.

Ameriški predsednik Barack Obama je v izrednem nagovoru državljanom posvaril pred sumničenjem in sovraštvom do muslimanov.
Ameriški predsednik Barack Obama je v izrednem nagovoru državljanom posvaril pred sumničenjem in sovraštvom do muslimanov. FOTO: Reuters
Obama pozval k enotnosti v spopadu z ideologijo peščice, ki islam izkorišča za širjenje smrti in sovraštva

Ameriški predsednik Barack Obama je po zaradi povišane politične napetosti po terorističnih napadih v Parizu in sredinem terorističnem napadu muslimanskih zakoncev začutil potrebo po neposrednem nagovoru državljanom. V svojem doslej šele tretjem televizijskem nagovoru Američanom opisal potek vojne proti teroristom in pozval k enotnosti v spopadu z ideologijo peščice, ki islam izkorišča za širjenje smrti in sovraštva.

Politično napetost v ZDA povečuje predsedniška tekma republikanskih kandidatov, ki terorizem izkoriščajo za kritike predsednika in pozivajo k ukrepom proti muslimanom v nasprotju z načeli in ideali ameriške družbe.

Obama je omenil zadnje napade in dejal, da so postali boljši pri preprečevanju napadov, kot so se zgodili 11. septembra 2001, zaradi česar so se teroristi obrnili k bolj enostavnim napadom, ki jih je težje predvideti in zaustaviti. Sovražna ideologija je zastrupila pamet ljudem, kot sta bila napadalca na bostonski maraton in sedaj v San Bernardinu.

Povedal je, da je napad bil "teroristično dejanje, njegov cilj je bil uboj nedolžnih ljudi".

Zagotovil je, da bodo zmagali v vojni s teroristi, pri čemer pa s ene smejo vdati strahu, ker gre to na roke Islamski državi (IS). Teroriste bodo lovili kjerkoli bo to potrebno, pomagali lokalnim enotam v Siriji in Iraku z ameriškimi posebnimi enotami in zračnimi napadi, prekinjali finančne tokove teroristov, sodelovali z zavezniškimi muslimanskimi državami in delali na politični rešitvi konflikta v Siriji, kjer morajo vsi sprejeti, da je IS skupni sovražnik.

Kongres naj sprejme prepoved nakupa orožja vsem, ki so na seznamu terorističnih osumljencev

V ZDA lahko kongres sprejme nekatere smiselne ukrepe, kot je prepoved nakupa orožja vsem, ki so na seznamu terorističnih osumljencev, ki jim je prepovedano leteti v ZDA. "Ne vidim nobenega argumenta, da se tem osebam dovoli nakup orožja," je dejal Obama. Po napadu v San Bernardinu so demokrati predlagali tak ukrep, vendar pa ga je republikanska večina pod pritiskom orožarskega lobija zavrnila.

"Ne moremo identificirati vsakega potencialnega množičnega strelca, lahko pa jim otežimo pobijanje," je dejal Obama in menil, da bi bilo potrebno omejiti pravico do nakupa polavtomatskega oziroma avtomatskega orožja, pa naj si gre za islamske skrajneže ali druge morilce. Zatrdil je, da že uvajajo strožji nadzor nad potniki, ki lahko pridejo v ZDA brez vizuma, če so kdaj v preteklosti potovali na vojna območja.

Kongres je pozval naj že enkrat avtorizira uporabo vojaške sile proti teroristom, ki jih že več kot leto dni bombardirajo. "Naj pokažejo, da so zavezani temu boju," je kongresnike pozval Obama.

Govor Obame
Govor Obame FOTO: Reuters

'Ne smemo se zaplesti v novo dolgo in drago vojno'

To so bili ukrepi, ki jih izvajajo ali bi jih morali izvajati. Obama je potem naštel ukrepe, ki jih ne smejo. Na prvem mestu ne smejo poslati kopenskih enot v Sirijo in Irak ter se zaplesti v novo dolgo in drago vojno, ker je to nekaj česar si IS želi.

"Na bojnem polju nas ne morejo poraziti, lahko pa pobijajo naše vojake in vzdržujejo vstajo, če bomo okupirali ozemlje tuje države," je dejal Obama in ponovil, da je strategija podpore lokalnim enotam, ki se borijo za nadzor ozemlja lastnih držav, pravilna.

Druga stvar, ki je Američani ne smejo storiti je to, da se sprejo in iz tega naredijo vojno Amerike z islamom. Tudi to je nekaj, kar ustreza IS. "IS ni islam, to so morilci, kult smrti in le delček več kot milijarde muslimanov po svetu in v Ameriki. Večina žrtev teroristov je muslimanov. Če hočemo zmagati, moramo novačiti muslimanske skupnosti, ne pa jih odrivati stran s sumom in sovraštvom," je dejal Obama.

V nedeljo so se pred Belo hišo zbrali muslimani, ki so protestirali proti Islamski državi in obsodili terorizem.
V nedeljo so se pred Belo hišo zbrali muslimani, ki so protestirali proti Islamski državi in obsodili terorizem. FOTO: Reuters

Muslimanske voditelje pozval k skupnemu boju proti sovražni ideologiji skrajnežev

Predsednik ZDA ne zanika dejstva, da se je sovražna ideologija razširila med delom muslimanskih skupnosti, zato je pozval vse muslimanske voditelje doma in po svetu naj sodelujejo v boju proti sovražni ideologiji IS ali Al Kaide ali drugih skupin.

Po Obamovih besedah je potrebno tudi zavrniti diskriminacijo muslimanov, zavrniti verske teste pri sprejemanju beguncev in predloge, da morajo muslimane obravnavati drugače od drugih. "S tem bomo izgubili in izdali naše vrednote in delali to kar si želi IS. Muslimani so naši prijatelji, sodelavci, športni junaki in nenazadnje tudi vojaki, ki so pripravljeni umreti za obrambo ZDA."

Malce pred njegovim nagovorom je televizija CNN objavila rezultate nove ankete, ki kažejo, da je sedaj prvič večina Američanov za to, da ZDA pošljejo v Irak in Sirijo za boj proti IS tudi kopenske enote. Takšnega mnenja je 53 odstotkov Američanov. Obamove politike v vojni proti terorizmu ne podpira 60 odstotkov, 61 odstotkov pa jih zavrača sprejemanje beguncev iz Sirije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najots
07. 12. 2015 21.28
+15
Obama je vodja ISIS - a in največji svetovni lažnivec!!!
srebrnibreg
07. 12. 2015 19.03
+10
Tem kavbojem mora nekdo prepovedati, da bi se šlo vojno. Enkrat bombardirajo bolnišnico, potem iS namesto bomb mečejo orožje, sedaj so namesto US bombardirali redno Sirsko vojsko. V kratkem upam, da bodo sami sebe in bodo na njihovi strani žrtve od njihovih bomb ne na nič krivi strani.
kapljač1
07. 12. 2015 15.31
+20
Obamo so same besede, te se tako spreminjajo kot se spreminja situacija. Da se Putin ni vmešal in začel tolči elemente, ki jih Turčija ni, niti ZDA s koalicijo, in so glavni krivec povzročanja nestabilnosti države, bi lepo trgovali s IS še naprej in se šli državnega razbojništva.
majorb
07. 12. 2015 15.22
+16
IS je lahko ISlam, lahko pa tudi ISrael
Transformerji
07. 12. 2015 15.00
+5
Ameriko je odkril Kolumb, je tržava priseljencev , v glavnem iz evropske celine, temnopolte sužnje so uvozili iz Afrike, čudeže je nastal, da je postal predsednik temnopolti državljan - vse je bilo zrežirano s strani tistih morilcev in teroristov, ki niso nikoli objavljeni na spisku najbogatejših zemljanov. Vse je za te morilce tako, kot mora biti; zato so ubili JFK, zato je moral umreti tudi naš Ivek. In dokler bodo cerkve, pa mošeje , pa vse drugo versko sranje, ko bi ljudje lahko končno videli resnico, do takrat bo minilo še mnogo desetletij, dokler ne bo vse prepozno!
Transformerji
07. 12. 2015 14.38
+3
Obama: IS ni islam, to so morilci...... imam primerjavo, tisti, ki niso nikoli na seznamu najbogatejših ljudi na svetu, so tudi morilci in oni poznajo samo enega boga - oblast ! In ti so tisti, ki so povzročili vse to svetovno stanje. Sedaj pa poteka in bo še potekala bitka in svetovne sedeže v oblasti! Mali denar je kovina, večji je pa samo papir....
srebrnibreg
07. 12. 2015 13.39
+21
Ne morem ugotoviti, če se dela nor ali pa je. Oboroževal jih je in jih šolal sedaj pa takšne izjave.
Ramzess
07. 12. 2015 14.01
+4
Lutka pač, sicer pa, on že ve kaj je ...
Jimi1
07. 12. 2015 12.36
+13
Ha,ha,ha....Obama je predsednik države, ki je vse stavila na NWO multikulturalizem.... Ker je multikulturalizem kot kaže mrtev, tudi za ZDA napovedujem podobno prihodnost.... Če pa bi g. predsednik želel razoroževati bodoče žrtve terorističnih dejanj, pa bi ga zlahka razumel tudi kot sostorilca pri vseh bodočih terorističnih dejanjih....
cosmosjasnovidec
07. 12. 2015 11.41
+13
Hehehe.Obama pa res že dobro ve kdo so.
KVADEJ
07. 12. 2015 11.08
+16
IS je amerika raj tko povej.
Jebi Veter 1
07. 12. 2015 11.05
+31
Z IZJEMO AMERIŠKIH OPRANIH OVC SPLOH ŠE KDO RESNO JEMLJE TO PATOLOŠKO LAŽNJIVO LUTKO??
Našvasan_zob
07. 12. 2015 11.19
+18
Zaprl bom Guantanamo, za 100% bom dvignu ameriški izvoz, spoku bom vojsko iz Afganistana, V Sirijo NE BOM poslal ameriških kopenskih sil .... LAŽ LAŽ LAŽ LAŽ !!!
Transformerji
07. 12. 2015 14.52
+3
Amerika ima vedno lažnjive lutke - samo je pa naš pijani lovec ustrelil JFK!
Transformerji
07. 12. 2015 14.54
+4
....hotel je biti pošten .... tako kot je bil naš Ivek!
jzkzfzmz
07. 12. 2015 10.59
+33
24 ur kaj bi lahk napisali, da so agresorji amerosi bombardirali Sirijsko vojsko in civiliste ali so vam to prepovedali? IN zakaj lahko Turška vojska mirno vdira v Iraq in zavzema področja? A to ni agresija? Ni to terror? Hvala
Našvasan_zob
07. 12. 2015 11.21
+12
Tuška vojska lahko krši VSE MEJE po moli volji.. Grško zračno mejo, Iraško kopensko mejo.. Pred par dnevi so se kr s tanki zapeljali v IRAK.. A mi loh kdo povel ZAKAJ V OZN ZDELE NE GORIJO GLAVE OD BESA ?!?!?!
anyssa
07. 12. 2015 10.55
+20
Moje mnenje: amerika umetno vzdržuje "stanje premoči" politične, gospodarske itd. V resnici so zelo zadolženi predvsen na V, politični vpliv zelo upada. Razlog za to je tudi združena Evropa. Če pogledamo samo Monsanto in podobne korporacije. Znano je, da se iz njih v veliki meri financira ameriška vlada, oni pa tako narekujejo njihovo politiko. Več poskusov je že bilo, da bi prodrli na evropski trg in nekatere države so ZA, ampak v EU prevladuje večina, ki še ni klonila. Torej, dokler bo Evropa združena, ne bodo mogli prodreti s svojimi finančnimi apetiti. Cilj je destabilizirati Evropo, razbiti "enotnost". A ne direktno. Že desetletja je poznana ekspanzijska politika muslimanov - torej je treba omogočiti, da pridejo v Evropo in sprejo evropske države. Ustanovijo ISIS (osebno sem poslušala Sirijca, ki je predaval, da so jih ustanovili Američani) in sprožijo vojno, kar v njihovih razmerah sploh ni težko. Ustvarijo velik val beguncev, ki se bojijo za življenja in imetje (prvi val so bili samo bogati!). Oboroževanje na obeh straneh sproži bajne dobičke, kar je edini cilj ameriškega kapitalizma. Izkoristijo tudi nizko nataliteto v evropskih državah, saj le-te potrebujejo delovno silo in vržejo kost ugledni političarki, ki z vsemi štirimi zagrabi priložnost. A za denar, ki ga služijo na svojih položajih, so čisto preveč naivni in ozkogledi, in tako spet žagajo vejo, na kateri sedijo in seveda z njimi tudi mi. Briga Ameriko, če se drugi koljejo, samo da ni na njihovih tleh, samo da se bogatijo na ta račun! Oni bodo iz ozadja kričali po miru (in delali "nemir"), vsi pametni in nedolžni, in poskušali "pomagati" z orožjem (spet profit) in ljudmi (prava figa, če jih nekaj žrtvujejo!), v resnici pa le netiti spore in vzdrževati vojno stanje. IN BODO "GLAVNI"!! In z njimi je seveda še več somišljenikov in požrešnežev, ki jih ne zanima trpljenje ljudi, samo da imajo polne vampe in se tolčejo po prsih od silne pomembnosti. Vseeno, kateri Bog oz. kako se imenuje - TO NI V IMENU NOBENEGA BOGA! To je v imenu POHLEPA, v imenu DENARJA in "črnih duš", če hočete.
anyssa
07. 12. 2015 10.56
+12
jzkzfzmz
07. 12. 2015 10.58
+11
alko82
07. 12. 2015 10.54
+1
Jap... Zahodna koalicija napadla deir al zor.. Položaje SAA. Nekaj podobnega dela Izrael že ves čas pa nikome ništa. Postavlja se vprasanje al so ruski s300 zanic, ali nam mediji lazejo o izgubah, lahko pa je fora v neki 3.stvari. Vglavnem nic dobra novica. Lahko da bodo šli rusi domov, in šli pod NATO dominacijo, ali pa si lahko začnemo kopat bunkerje.
OFronta
07. 12. 2015 10.51
+9
Eno govori počne pa ravno nasprotno. Bi dodal link pa je cenzuriran.
aaaaaa122121
07. 12. 2015 10.40
+9
Veliko pove podatek, da ima več kot 2/3 tovarn orožja sedeže svojih uprav v severni Ameriki in zahodni Evropi. Skupaj predstavljajo kar 84,2% prodaje vsega orožja na svetu.
vsismosužnji
07. 12. 2015 10.44
+9
isto velja za naftne kompanije!!!torej je dobiček podvojen!!in seveda prušene države so prisiljene v kredite in obnovo vršijo tuje korporacije - dobiček je najmanj 4 kraten!!
Debely
07. 12. 2015 10.31
+2
Kaže, da ima Obama žehto.
Našvasan_zob
07. 12. 2015 10.29
+19
Zahodna koalicija je danes bombardirala Sirijsko vojsko.. 3 mrtvi... Tko da se ve koga mi napadamo...
jzkzfzmz
07. 12. 2015 11.04
+11
Samo 24 kur tega ne pišejo, ker podpirajo ter...zem
vsismosužnji
07. 12. 2015 10.24
+9
čisto preprosto - vsako nasilje v človeku rodi slo po maščevanju!!!na neki točki obupa mu ni mar niti za lsatno življenje!!
omega _v6
07. 12. 2015 10.29
+2
Tudi ljudje drugih ver pridejo pred hude izkušnje,ko ni več izhoda in si vzamejo življenja!! Vendar ne opasani z eksplozivom na javnih prireditvah med nedolžnimi ljudmi ali otroki!! Žal za ta dejanja ni alibija,ki jim ga ti ihčeš!!
vsismosužnji
07. 12. 2015 10.36
-1
pišeš neumnosti!!!štarerc česne soseda,sina ,očeta,mater, ,ženo,ljubico,... po glavi ker mu nagajajo ne pa sebe!!
tatu123
07. 12. 2015 10.37
+2
hočeš rečt, da ljudje drugih ver ne ubijajo? Pripadniki katerih ver ne ubijajo....razsvetli me
vsismosužnji
07. 12. 2015 10.41
-1
vsismosužnji
07. 12. 2015 10.47
-1
v zda je že vrsto let v povprečju vsaj en strelski pohod na mesec!!koliko od tega so jih izvedli musliji??
zof4
07. 12. 2015 10.18
+12
V Deir er Zoru so Američani zbombardirali skladišče orožja sirijske vojske.Umrlo so štirje vojaki.Upam,da Rusi uvedejo prepoved letenja nad celotno Sirijo.