Tujina

Obama in drugi gledali v prazen zaslon?

Washington, 05. 05. 2011 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Geronimo," je po radijski zvezi sporočil pripadnik elitne enote Tjulnji, potem ko je bil bin Laden mrtev. Obama in drugi, ki naj bi dogajanje spremljali v živo, naj bi šele takrat izvedeli, kako se je končala akcija v Pakistanu.

So res tako zavzeto gledali v prazen zaslon?
So res tako zavzeto gledali v prazen zaslon? FOTO: Reuters

Takoj po novici o smrti najbolj iskanega terorista Osame bin Ladna je svet obkrožila fotografija, ki prikazuje ameriškega predsednika Baracka Obama in najbližje sodelavce, zbrane pred zaslonom. Akcijo, v kateri so bin Ladna ubili, naj bi spremljali v živo, je bilo mogoče razumeti iz sporočil Bele hiše. A vse bolj kaže, da je le še ena od številnih podrobnosti iz v javnost posredovane zgodbe, ki so jih po nekaj dneh spremenili.

Obama gleda usmrtitev Osame bin Ladna - 1
Obama gleda usmrtitev Osame bin Ladna - 1 FOTO: Reuters
Fotografija prikazuje Obamo, ki skupaj s člani svojega sveta za nacionalno varnost, med katerimi je tudi Clintonova, domnevno v živo spremlja akcijo.

Domnevno laž je razkril vodja ameriške obveščevalne službe Cia Leon Panetta. Priznal je namreč, da ljudje v sobi niso imeli pojma, kaj se dogaja v Pakistanu, saj je bil prenos prekinjen. Skoraj 25 minut so zrli v prazen zaslon. "Ko so specialci prišli v objekt, je sledilo kakšnih 20 ali 25 minut, ko res nismo vedeli, kaj se dogaja. Trenutki, ko smo čakali na informacije, so bili zelo napeti. Nekaj podatkov smo sicer dobivali, niso pa nas neprekinjeno obveščali o dogajanju v poslopju,“ je povedal v intervjuju za PBS, ki ga povzema The Telegraph. Akcija je sicer trajala vsega 38 minut.

Izdal je tudi, da je bila zadnja odločitev o tem, ali bo bin Laden živel ali ne, prepuščena pripadnikom elitne enote Tjulnjev (Navy Seals). "Če bi dvignil roke, se predal in ne bi bilo videti, da predstavlja grožnjo, bi ga morali prijeti. Imeli pa so tudi vsa pooblastila, da ga ubijejo,“ je povedal. "Pošteno povedano, mislim, da ni imel časa, da bi kaj rekel,“ je še dodal in razložil, da so se specialci najverjetneje odločili v delčku sekunde. Nato so po radiu sporočili eno samo besedo: Geronimo. To je bila koda, ki je sporočala, da je akcija uspela.

Tudi Clintonova ugiba, v katerem trenutku je nastala fotografija

Fotografijo iz Bele hiše je komentirala tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Zatrdila je, da ne ve, kateri del napada so spremljali, ko je nastala. "To je bilo 38 najbolj napetih minut," je dejala. 

Oči vseh na fotografiji so zazrte v zaslon in očitno je, da dogajanje spremljajo z veliko napetostjo. Še posebej izstopa zgrožen obraz Clintonove z dlanjo pred usti. Ta sicer dopušča tudi možnost, da je poskušala v omenjenem trenutku zgolj zadržati kihanje, saj jo zadnje čase muči alergija na cvetni prah.

Je bin Ladna izdal al Zavahiri?

Savdski časnik Al Vatan poroča, da naj bi vodjo Al Kaide Američanom izdal njegov namestnik in najtesnejši sodelavec Ajman al Zavahiri, in sicer zaradi notranjih sporov in bitke za premoč. Kot piše časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir iz regije, naj bi kurir, ki je Američane pripeljal do bin Ladnovega skrivališča, delal za al Zavahirija.

Šlo naj bi za pakistanskega državljana in ne za državljana Kuvajta, kot so domnevali ameriški obveščevalci. Kurir naj bi vedel, da ga Američani zasledujejo, in je to izkoristil. Časnik še dodaja, da Al Kaido sedaj dejansko vodi al Zavahirijeva egiptovska veja, ki je poskušala že od leta 2004 prevzeti popoln nadzor nad organizacijo. Ta skupina naj bi bin Ladna tudi prepričala, da se z goratega območja ob meji z Afganistanom preseli v Abotabad.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
06. 05. 2011 13.14
ja clintonova res ni tu kihnila zgleda kot da je bla velika panika saj če bi še en helikopter odpovedal bi akcija propadla, ja pa res smešno tolko specjalcev pa en je samo streal na njih in sestrelo helikopter. Res ne zgleda da imajo američani tako napredno orozje...
upornik007
05. 05. 2011 22.46
gledali so chucka norrisa
Odpri.oci
05. 05. 2011 21.03
hahaha . Prazen ekran ???? Jaz sem bil prepričan, da so gledali vsaj hokej iz Slovaške.... sedaj se pa razkrije, da jih niti to ne zanima več..... samo še... kako bodo čimveč pokradli.... Vsaka primerjava s slovenskimi politiki je povsem nenaključna !!!
yarrick
05. 05. 2011 20.59
@Martian 05.05.2011, 15:15 Ti sploh veš kak vpliv IMa vatikan na svet?! očitno ne... @smito23 05.05.2011, 14:55 * Drugače pa se strinjam z tvojim komentarjem.Sicer tu ne računaj na neko vojaško gibanje ki bi nasprotovalo imperializmu, KER NI ŠANS da zmagamo(samo poglej koliko da amerika v orožje, pa anglija, francija, italija), še vedno pa obstajajo druge metode(čeprav kaka sabotaža tu in tam ne more škoditi hehe).Samo pogooglaj si za charlijem veitchom(youtube ma velik njegovih videev glede imperializma), ki so ga DAN PRED POROKO angleških prestolonaslednikov obtožili da skuša izkoristiti poroko za POVZROČANJE NEMIRA in SOVRAŽNI GOVOR PROTI DRŽAVI(no v bistvu IMa sovražni govor proti državi, a ima prav).Danes še MIRNO ne smeš več PROTESTIRATI...Demokracija? NE ! Fašizem pa. @bronco40 05.05.2011, 14:08 Hja Amerika obstaja, odvisno pa je kje v ameriki si in v kakšnem položaju si.Pojdi v zvezno državo kalifornijo, bo verjetno stanje 100% drugačno kot npr. v washingtonu DC ali katerem bolj pomembnih mest.Če greš v NY boš seveda videl "ameriko" kot jo slikajo, če pa slučajno zavandarš v kak new orelans ali detroit pa bo slika taka kot če bi pogledal pri nas ciganska naselja(in NE, ne pretiravam.Malce si poglejte po netu v kakšnih težavah so ameriška mesta).To pa ni več slika, ki bi jo slikali mediji, kajne? Drugače pa ja, amerika je v bistvu ena sama velika teorija zarote(oz ne teorija ampak zarota sama po sebi).Tolk kot oni lažejo in zavajajo narod, ne uspe niti našim rdečim kmerom... @Aven 05.05.2011, 13:50 Ni jih(meja za terorizm).Točno to so dosegli ameri v sodelovanju z Eu, da lahko na podlagi "suma"(utemeljenega ali bolj za njih domače neutemeljenega) zahtevajo od držav podpisnic tega akta da pošljejo finančna stanja in izpisek transakcij možnih/potencialnih teroristov. Probaj poslati denar kam dol v afganistan, pakistan, libijo ali katero drugih "držav na osi zla", pa se boš kaj hitro znašel pod drobnogledom amijev(pa verjetno naših NPUjevcev tut). @sloeuro Skoraj 100% sem, da je pakistan vedel kaj se dogaja, kajti njihova obveščevalna(ISI) je kar prpecej zmogljiva.Druga stvar pa je, ČE SO MORALI REČI da NISO VEDELI.Sicer pa tako in tako cel svet ve, da je ISI podaljšek CIE na onem koncu(tko kot je mossad v izraelu).Po moje ni šlo ravno za VDOR v tujo, suvereno deželo ampak joint ops v boju za "že mrtvim" teroristom.
kim llsung
05. 05. 2011 20.54
zih so gledal zdolgocaseni spored pop tv-ja pa A kanala
Sputnik
05. 05. 2011 20.46
martian kake veze ima predsednikova veroizpoved?? si malo zaril ti bistvo
upornik007
05. 05. 2011 19.19
z bushijem sta pa najboljsa prjatla
tinetone
05. 05. 2011 19.17
obama bin laden in barrak osama sta vlka prjatla
Miklav?i?
05. 05. 2011 18.50
nwm kej si mislete ma po mojem so to spet neki zrežiral..kr kokr jz vidm niti nimajo ukloplenih računalnikou..tko da kej ti bo če ga maš pred sabo odprtga in skloplenga?
modelx
05. 05. 2011 18.43
ma ne, gledali so A je to. Zakaj tako mrko gledajo. Ker je risanka na višjem intelektualnem nivoju od njihovega zaznavanja.
Die einemaister
05. 05. 2011 18.23
Bin laden z Plastično operacjo obraza je pa malo bol ozadi in se smeje
bujarslo
05. 05. 2011 18.23
kdo je pa slikaru med tako napeto akcijo? zihr je se cistilka zravn gledala
Vid Kraljic
05. 05. 2011 18.21
a mislite da zna Osama bin Laden plavat...zj ku so ga vrgli v morje :PPPPPPPPP
mihcccc
05. 05. 2011 18.11
ekipca se je igrala KAMENE FACE.. =P
Dejan Zajebancije
05. 05. 2011 18.09
DA JIH NI SRAM, ZA KAKŠNE BEBCE NAS IMAJO TI AMERIGOSI!?!?!?!?!
mihcccc
05. 05. 2011 18.08
mozno pa da so gledal kak pornofilm na zaslonu...pa je Clintonova zagledala en velk ČUNEKS oz big curo pa se je prjela za usta
johnlennon11
05. 05. 2011 18.06
una sjora ma roko pred usti ker zeha ne pa ker je bilo "napeto ozračje".
mihcccc
05. 05. 2011 18.03
ja ena od opcij je tudi... da je bil Osama bin Laden ameriški igralec... in da je use zaigrano... amerika je izpolnila svoje cilje z nafto in to je to... vprašanje pa je če je bin laden sploh mrtev... slike niso objavili ker naj bi bile ''grozne za javnost''... konc koncev pa usi,ki imajo intrnet si lahko ogledajo še hujše slikce trupl kot pa truplo z dvema luknjama v glavi
PrisMaster
05. 05. 2011 17.52
A kokic pa niso zravn jedl?
Mars
05. 05. 2011 17.40
Če je v tem članku 5 % resnice pa ne vem no. Laž na laž, kontra informacije, mešanje megle, .... ameriška oblika demokracije.