Tujina

Obama gejem zagotovil, da bodo lahko vojaki

Washington, 11. 10. 2009 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Barack Obama je napovedal, da bo administracija odpravila zakon, ki istospolno usmerjenim vojakom prepoveduje, da javno govorijo o svoji spolni usmerjenosti.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto nagovoril udeležence prireditve največje ameriške organizacije za pravice istospolno usmerjenih Human Rights Campaign ter obljubil, da bo odpravil politiko "Ne sprašuj, ne govori", ki homoseksualcem služenje v vojski omogoča pod pogojem, če javno ne priznajo svoje spolne usmerjenosti, o tem pa jih nihče ne sme spraševati.

Omenjena organizacija je sinoči v Washingtonu pripravila večerjo, na kateri je zbirala sredstva za svoje delovanje, na kateri je bilo okoli 3.000 aktivistov. Dejal je, da si ZDA ne morejo privoščiti, da bi ljudi s prepotrebnim znanjem vojskovanja odklonila. "Ne smemo kaznovati patriotskih Američanov, ki si želijo služiti državi. Njihovo voljo in pogum, ki so ga pokazali, bi morali pozdravljati," je povedal Obama, ki je v petek dobil Nobelovo nagrado za mir.

A pri tem ni navedel, kdaj bo ukrep, ki je bil sprejet leta 1993, odpravljen. Zaradi zakona je moralo namreč vojsko zapustiti na tisoče ljudi. Ameriški predsednik je sicer že večkrat napovedal, da bo ta ukrep odpravljen, tokrat pa je navzoče prosil, naj zaupajo njegovi administraciji.

Obama pa je tudi tarča pozivov k legalizaciji porok istospolnih parov. V včerajšnjem govoru je tudi pozval kongres, naj ukrepa v tej smeri.

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gailah
12. 10. 2009 10.21
pfffff briga njega za geje....ampak samo zato, da ja ne bodo vojaki, ki želijo zapustiti predčasno, to storili z izgovorom, da so geji.
P0A
11. 10. 2009 21.26
Hehe...kolkr vidim je bil tu bolj problem luknje v zakonu ker so lahko preden so šli v kak Iraq al Afganistan rekli da so Gej in so jih odpustil. Zdej pač nebodo mel te luknje v zakonu in nebo izgovorov :)
?in?
11. 10. 2009 19.53
A NISO V VOJSKI VSI GEJI ?????
12345s
11. 10. 2009 19.48
Razen morilcev, v vojski so itak samo biseksualci in geji.
DrGregoryHouse
11. 10. 2009 19.07
verjetno je brunota gledu
dreko123
11. 10. 2009 16.02
yorosan sedaj ti je pa tmt dal kajlo, oz. si ostal brez besed? QueenBee, saj ne da me moti da se poročita, če ostane samo pri temu... zaradi mene se komot poročajo se imajo radi itd... samo otroke naj pa spustijo vn iz te enačbe!. ker kolikor bi se začeli poročat bi potem hoteli še posvajati itd... samo zaradi tega
grim.reaper
11. 10. 2009 14.30
hinavec.po eni strani se prikazuje kot borec za človekove pravice,po drugi pa je največji agresor 21 st.
QueenBee
11. 10. 2009 14.10
kako lahko nekoga moti če se poročita dva moška oz. dve ženski...pa če jim paše naj počnejo karkoli ker če samo s svojega stališča gledam, nimam nobene povezave s takšnimi ljudmi in se me sploh ne tiče če sta poročena ali ne...kako to name vpliva??!popolnoma nič!!eni ste res za luno no
yosarian
11. 10. 2009 13.59
Po količini možganov sodeč tebe najdemo nekje med spužvo in plazmodijem.
juhuhu_bruhuhu
11. 10. 2009 13.57
še posebi tuše naj nardijo za njih pa bo, da se ne bo kdo ogrožen počutu
tmt
11. 10. 2009 13.54
yosarian11.10.2009, 13:221 Pedofilija ni spolna usmerjenost, ker otroci niso spol. Gre za duševno stanje. Enako velja za nekrofilijo. No vidiš, potem tudi ti nisi homoseksualec, ker si usmerjen v rit, ki je namreč ženskega spola v vsakem primeru. Pravzaprav sploh nisi spolno usmerjen nikamor, ker rit ni spolni organ.
yosarian
11. 10. 2009 13.22
Pedofilija ni spolna usmerjenost, ker otroci niso spol. Gre za duševno stanje. Enako velja za nekrofilijo. In zakaj se ne "morta dec in dec žent"? Zaradi homofobov kot si ti.
dreko123
11. 10. 2009 13.18
s spolno indetiteto si se rodil če imaš skrotum in kabel si DEC na žalost tako je! hvala bogu imate sedaj sodobno medicino... pred časoim si se pa moral sprijazniti z dejstvom da si DEC in ne ženska!
dreko123
11. 10. 2009 13.16
yorosan, marsikaj piše v zakonih... interpretira si jih pa itak vsak po svoje! Ja je prav da smo vsi enakopravni... samo kot sem prej omenil po teh tvojih zakonih so potem tudi pedofil i"spolna usmrejenost" se pravi je nekopraveni? ali pa nekrofili itd.. enostavno ne gre! Ne morta se ženit dec in dec... kar se dedovanja tiče se lahko zakonsko druače reši... enostavno pa mi ni jasno ker ***** se je spomnil poroke med istospolnimi?!
yosarian
11. 10. 2009 13.07
DA, oboje je osnovna človekova pravica. Ne moreš ti meni govoriti, kakšne spolne usmerjenosti naj bom, niti mi ne moreš zapovedovati spolne identitete.
prigovornik
11. 10. 2009 13.05
Ali je osnovna človekova pravica, da človeku rečejo ženska, čeprav izgleda moški, če to želi? Ali je osnovna človekova pravica, da paru rečejo zakonski par, čeprav sta oba istega spola? Glede dedovanja in ostalih pravic ni nobene ovire, da se jih uredi z ustrezno pogodbo. Nihče ni pri tem oviran, mora pa seveda to izraziti, saj iz okoliščin ne more biti vsem razvidno. Tudi pravice iz zunajzakonske skupnosti različnospolnih parov niso kar tako same po sebi varovane.
yosarian
11. 10. 2009 13.05
Nudistično tekanje po javni površini ni zapisno v nobeni izdaji človekovih pravic, pač pa piše, da smo vsi državljani Slovenije izenačeni pred zakonom, ne glede na spolno usmerjenost. To pomeni, da se lahko, v okviru monogamije, poročajo med seboj vsi ljudje, ki si to želijo, ter da lahko otorka posvoji vsak poročen par. Nimaš kaj, takšni so slovenski zakoni.
dreko123
11. 10. 2009 12.59
yosarian se vidi da si naduvan gey, k misli da lahko počne kar se mu zaželi, tudi jaz ne morem letati nag po cesti ker je to kaznivo , kje so tu človekove pravice? saj bi po tvojih besedah to lahko počel saj je neka osnovna človekova svoboščina da lahko nakoli hodi nag, pa temu vseeno ni tako... tudi pedofilizem ni normalen in ga celo sodno preganjajo, pa kaj naj se tudi oni vnemirjajo da so se taki rodili in si ne morejo pomagati?! pa bi jim družba kar oprostila? ne tako enostavno ne gre! malo se zamisli kaj govoriš... geyi načeloma nobenega ne ogrožajo razno sami sebe, ampak kljub temu to ni normalno in nikoli ne bo!... zato ne morete imeti enakih pravic glede otrok kot normalni ljudje... sprijaznite se... kako bi pa to vplivalo na otroka... mu že v otroštvu pokvariš sistem... to enostavno ne gre!
yosarian
11. 10. 2009 12.41
dreko, bojim se, da ste ti in tvoji somišljenaki edini, ki so "narobe zvezani" - v glavi namreč. Pomoje si nek zakompleksan obrtnik (vsaj po analogijah sodeč), ki je bil deležen osnovnošolske izobrazbe, nato pa si nekje slišal o nekih idejah, ki jih prodajaš naprej. Dokler se pogovarjamo o osnovnih človekovih pravicah nimaš nobene pravice homoseksualcem govoriti kaj lahko in česa ne smejo delati. Verjamem pa, da je koncept človekovih pravic zate nedoumljiv, kajti po njem smo vsi ljudje - enaki.
dreko123
11. 10. 2009 12.36
yorasan sploh ni problem, če ste kontra zvezani, baje se taki rodite... in na to pač sodobna medicina nima vpliva... ampak kljub vsemu to "ni normalno" štekar in štekar še nikolin nista šla skupaj... kako bi pa bilo če bi bili vsi toplo_vodarji, človeštvo bi izumrlo... osnove vesolja so da se nasprotja privljačijo, ne morate pa imeti istih pravic saj kar se glede otrok tiče, ker to še vedno in nikoli ne bo normalno da se dva deca sabljata! in to ne more dobro vplivati na otroka! tudi alkoholiki bi radi zakon, da se lahko trdi vozijo po cesti, pa to enostavno ne gre! če ste drugačni je to vaš problem in se morate vi prilagajati vesolju ne vesolje vam... na žalost