Tujina

Obama: Evropa 'straši' svet

Washington, 27. 09. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropa s svojo nesposobnostjo rešiti grško dolžniško krizo 'straši svet', pravi ameriški predsednik Obama. Dodaja, da se Evropa nikoli ni v polnosti spopadla s problemi bančnega sistema.

Ameriški predsednik Barack Obama in finančni minister Timothy Geithner sta ponovila pozive evropskim državam, naj se hitro in odločno lotijo reševanja dolžniške krize. Evropa s svojo nesposobnostjo rešiti grško dolžniško krizo "straši svet", meni Obama.

Evropa "se nikoli ni v polnosti spopadla z vsemi izzivi, s katerimi se je srečeval njen bančni sistem," je v ponedeljek dejal Obama. To se sedaj zaostruje z dogajanjem v Grčiji. "Torej se spopadajo s finančno krizo, ki straši svet," je dejal ameriški predsednik.

Merklova očitno Obame ni prepričala glede reševanja dolžniške krize.
Merklova očitno Obame ni prepričala glede reševanja dolžniške krize. FOTO: Reuters

Njegov komentar je prišel zatem, ko so nemški voditelji zavrnili možnost krepitve začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF). Takšni načrti ne obstajajo, je zatrdil nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

Geithner pa je ponovil poziv, naj se Evropa podviza pri reševanju krize. "Razumejo potrebo po krepitvi odziva. To bodo morali podpreti z veliko močnejšim finančnim okvirjem," je ameriški finančni minister dejal za ABC News. "Res verjamem, da bodo to naredili, a želimo se prepričati, da bo to tako hitro in odločno, kot je le mogoče."

Ob tem je Geithner menil, da bi lahko bile ZDA vzor Evropi z "izjemnim" odgovorom na finančno krizo med letoma 2008 in 2009. "Dokazali smo, da če ukrepe izvedeš hitro in močno, je to ceneje, rast pa se povrne veliko prej, kot pričakuješ. Radi bi videli, da bi Evropa sprejela te temeljne lekcije in se odslej premikala hitreje."

Evropska dolžniška kriza je bila tudi v središču pozornosti ta konec tedna v Washingtonu na letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Evropski voditelji so zagotavljali, da je reševanje dolžniške krize pod nadzorom.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taipei 101
28. 09. 2011 14.28
+1
Tipicno od ZDA. Odvracajo SVOJO LASTNO krizo z vojnami, in drugimi dogodki. Obama pa je s tem komentarjem mocnooooo zgresil mimo. Ko bojo mogl cez par mescou spet limit dolga zvisat bomo a svet z Italijo starsil.
mulmar
28. 09. 2011 09.45
+1
Zda in Evropa so v isti krizi. Svet je postal tako povezan, sploh zahodni svet, da kriza prizadane vse. Obama je hinavec, ki si zatiska oci pred svojimi problei. Da zadnje krize so se vse po vrsti zacele v ZDA. In naslednja kriza bo najverjetneje tudi zacela v Ameriki, vendar pa Evropa ni dalec zadaj in ce padejo ZDA pod novo krizo mi nismo sposobni se ubranit posledic ki bodo sledile. Torej cigav problem je sedaj nova kriza? Ce pade ena stran Atlantika, bo druga sledila cez par dni. Neizbezno.
Shorty Zupancic
28. 09. 2011 05.59
+1
ZDA strašijo svet
m_t_h
27. 09. 2011 23.00
+1
MI, evropejci smo USTVARILI ZDA. upam da ne pozabijo tega.
tinetone
27. 09. 2011 22.05
+1
obama kitajska lutka... čez 5 let bo zda kitajska kolonija... ja tako oni rešujejo dožniško krizo
a...z..09
27. 09. 2011 21.35
-1
ce bo poknal sem na strani rusov ha ha
persing
27. 09. 2011 20.36
-2
Amerika je bila in bo za vedno najboljša. Vi pa majhni telički.
usi-glih
27. 09. 2011 19.34
-1
Države Eu-ja razen Anglije ne hodijo po svetu do zob oborožene terorizirati države, ki imajo določena rudna bogastva, tako kot to počnejo Ameri. Sicer se pa kriza se ni ZAČELA v EU ampak v ameriki, tako da bi bilo bolje če bi držal gubico zaprto.
zosek
27. 09. 2011 19.02
+1
Kaj se ima on za vtikat v evropsko politiko. Dokler ne da denarja naj bo tiho.
yarrick
27. 09. 2011 19.01
+1
A ne moreš verjet; ta * govori tu nam o bankah, dočim 12 najmočnejših bank(od tega je 8 le teh v lasti sionistov) obvladuje ameriški kongres prek federalnih rezerv.Se pravi da BANKE vodijo državo in ne obratno, potem ap se nekaj buni čez evropo.naj pomete pred lastnim pragom, *
nesramnež
27. 09. 2011 18.04
+1
smešno,ker ravno ameriške raznorazne agencije in odbori stojijo za vsem tem in načrtom razvrednotenja evra.Tudi pri nas imajo svoje plačance,ki skrbijo za naše stanje.
lolipoly
27. 09. 2011 17.40
-1
V Ameriki ni nic drugega narobe , le to da so izvolili predsednika, ki je crne barve, sedaj pa opozicija dela vse kar je mogoce, da ga spavijo s polozaja.. To so v glavnem republikanci . Drugo leto .po volitvah bo vse drugace.
HLAPCI.HLAPCI
27. 09. 2011 17.30
+1
amerika straši Svet
Puppupapa
27. 09. 2011 17.18
s težavami bančnih sistemov se ne da spopadat drugač kukr ljudem uzet še tisto kar majo... borze pa banke so hudičevo škodljive ustanove.... če mal pomislm banke sploh ne rabmo... na borzi se pa itak sam drek meša...
porka.malorka
27. 09. 2011 16.41
Mislim kaj klobasajo. Saj so oni in njihov kapitalistični sistem za to kar pač mamo. Nej se vsak vpraša koliko kartic ma in nato to primerja z povprečnim američanom. Pa da vidmo,kdo živi čez svoje zmožnosti
JurijGrmMlajsi
27. 09. 2011 15.38
+1
pizdek1 Čist možno, srečal sem ogromno pametnih Američanov, a vsi delijo eno mnenje, pa naj so še tako različnih prepričanj- vlada je ZANIČ! Tu smo na istem!
JurijGrmMlajsi
27. 09. 2011 15.37
+1
Le kaj je z uresničitvijo neštetih obljub, ki smo jih slišali davnega 2008? Prvo pometi pred svojim poragom...maneken !!!!
Ramzess
27. 09. 2011 15.20
+1
Če ne bi šlo za značilno preusmerjanje pozornosti javnosti, ...naj raje skrbi za zadeve doma, kjer bo 'balon' kmalu počili, ...pred kratkim so ga še malo napihnili.
janez6b
27. 09. 2011 14.54
+1
Potem pa na spletu najdete še televizijski intervju z nekdanjim generalom ameriške vojske Wesleyem clarkom, ki nekaj mesecev po 11/9 prizna da so imeli nekateri generali v Pentagonu kmalu po 11/9 načrt za napad na 7 bližjevzhodnih držav: tri med njimi so danes že padle ali so v padanju, tako da ta načrt se še vedno zelo vestno uresničuje, čeprav naj bi se mu wikipediji oz po mainstremovski verziji odpovedal leta 2006. PA so se ga res, libija je dokaz da ga niso ovrgli:)
krenmofo
27. 09. 2011 14.41
+1
To pa so komedije!!! ...in sedaj so kar naenkrat pametni tisti gospodje, ki so sploh prvi zakuhali svetovno gospodarsko krizo, pa kaj Vam g. Obama ni jasno, če bi vaš sistem malo bolje nadzirali in regulirali sploh ne bi prišlo do krize oz. recesije. Vi ste se pa odločili in deregulirali celotno bančno poslovanje in še kaj zraven - zagovarjali Vaš (Friedmanov) vsemogočni free market in tako posledično privedli do položaja kakršen je danes... in vi potem pozivate, da naj se preostali svet zgleduje po Vas. Še sreča, da se ne, ker če ne bi bilo verjetno še hujše. Samo za nasvet, najprej počistite pred svojim pragom, kjer imate ogromno smeti, nato pa lahko delite nasvete še ostalim. Povejte mi samo kakšni pa so bili Vaši ukrepi za prekinitev oz. omejitev krize...povečanje zgornje meje javnega dolga...ja to je pa res pohvale vredno reševanje nastale situacije. Samo upam lahko, da vas preostali svet ne jemlje več resno. Za moje pojme ste (ameriški finačniki in politiki) izgubili vso kredibilnost, ki ste jo gradili skozi desetletja. Verjetno bi delovali veliko bolj kredibilno, ko bi se določenih nasvetov raje vzdržali. Še enkrat bom povedal, najprej se osredotočite nase in rešujte probleme doma, kjer jih imate polne kupe, probajte pa dopustiti možnost, da ves preostali svet ne želi vaših nasvetov oz. vaše pomoči.