Tujina

VIDEO: Obama: Svet je boljši in varnejši

Washington, 02. 05. 2011 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1287

Analiza DNK je potrdila identiteto Osame bin Ladna. Vzorec s trupla so primerjali z vzorcem ene od bin Ladnovih sester. Truplo so po vseh pravilih islamske vere pokopali nekje na morju. Bela hiša sedaj pregleduje obsežen material, ki so ga zasegli v poslopju, kjer so ubili bin Ladna.

Obama je dejal, da je svet po smrti Osame bin Ladna boljši in varnejši.
Ameriška vojska je v Pakistanu ubila ustanovitelja in voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, je sporočil ameriški predsednik Barack Obama. Bin Laden je umrl v vojaški operaciji zunaj Islamabada, in sicer na podlagi obveščevalnih podatkov, ki so jih prvič pridobili avgusta lani. Po poročanju New York Timesa se je bin Laden upiral, zato so ga ustrelili v glavo, pozneje pa pokopali na morju. ZDA sedaj pregledujejo obsežen material, ki so ga zasegle v poslopju.

 Preberite tudi:

- Kdo je bil Osama Bin Laden in kako so v ZDA povečali varnost pred morebitnim maščevanjem.
- Kaj sledi po smrti bin Ladna?
- Odmevi po svetu
- Fotografija domnevnega trupla Osame bin Ladna je lažna
- Po svetu poostrili varnostne ukrepe
- Življenjepis bin Ladna
- Najhujši napadi teroristične mreže Al Kaida


 

Lažna fotografija trupla Osame bin Ladna.
Lažna fotografija trupla Osame bin Ladna. FOTO: Reuters

"Nocoj lahko poročam ameriškemu ljudstvu in svetu, da so ZDA izvedle operacijo, v kateri je bil ubit Osama bin Laden, vodja Al Kaide in terorist, ki je odgovoren za umore na tisoče nedolžnih mož, žena in otrok. Operacijo je izvedla majhna skupina Američanov izjemnega poguma in sposobnosti. Noben Američan ni bil poškodovan. Pazili so, da so se izognili civilnim žrtvam," je povedal Obama.

Po besedah ameriškega predsednika so najbolj iskanega terorista na svetu ubili v Pakistanu, ob sodelovanju vlade v Islamabadu. Obama naj bi ukaz za napad izdal, potem ko so že avgusta dobili informacije o tem, kje naj bi se bin Laden nahajal.

Direktorju obveščevalne agencije CIA Leonu Panetti je Obama naročil naj na prvo mesto prioritet vojne proti Al Kaidi postavi prijetje ali smrt bin Ladna. Lani avgusta so dobili prve informacije o tem, kje naj bi se nahajal in potrebnih je bilo več mesecev, da so informacijo potrdili. Obama se je pretekli teden odločil, da je informacij dovolj in ukazal napad na posestvo v mestu Abotabad v Pakistanu. Po poročanju ameriških medijev so operacijo izvedli pripadniki posebnih enot mornarice Seals (Tjulnjev).

Podrobnosti o operaciji bodo prihajale na dan še nekaj časa. New York Times poroča, da so ameriški obveščevalci med zaslišanji v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi pred štirimi leti izvedeli za ime osebnega kurirja Osame bin Ladna, ki naj bi bil varovanec domnevnega glavnega organizatorja napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalida Šejka Mohameda.

Tega so v zaporih Cie več let zasliševali in mučili, sedaj pa čaka na sojenje v Guantanamu. Nato so šele lani avgusta kurirja povezali s posestvom v kraju Abotabad. Predsednik Obama je imel od februarja letos več sestankov z ožjo ekipo nacionalne varnosti, informacij pa ni delil ne z zavezniki niti s Pakistanci.

Ameriški državni varnostni uradnik je povedal, da je bila naloga ameriških specialnih enot, ki so izsledile Osamo bin Ladna, voditelja Al Kaide, ubiti in ne zajeti. ''Namen operacije je bil ubiti bin Ladna,'' je povedal in dodal, da niso imeli nobene želje, da bi Osamo zajeli živega v Pakistanu.

DNK dokazuje: bin Laden je mrtev

Vojaki so prepoznali njegov obraz, bin Ladnu naj bi dali možnost za predajo, vendar naj bi se upiral in so ga ubili z dvema streloma v glavo. Pripadniki ameriških posebnih enot so njegovo truplo s helikopterjem prepeljali v Afganistan in tam naredili analizo DNK, s katero so z 100-odstotno gotovostjo potrdili identiteto bin Ladna. 

Vzorec s trupla so primerjali z vzorcem ene od bin Ladnovih sester. Ameriška vlada je lani vzela vzorec DNK s trupla bin Ladnove sestre, ki je umrla v bolnišnici v Bostonu v zvezni državi Massachusetts.

Ameriški specialci naj bi bin Ladnovo identiteto najprej preverili s tehnologijo za prepoznavanje obraza. Poleg tega je ženska, za katero domnevajo, da je njegova žena, identificirala truplo. Po končani analizi DNK so truplo domnevno po vseh pravilih islamske vere pokopali nekje na morju. Trupla so se znebili zato, da pokojnikov grob ne bi postal središče za oboževanje in novačenje novih teroristov, kot se to pogosto dogaja z grobovi slavnih pokojnikov. Kot je dejal predstavnik ameriške vojske, so ga pokopali na morju, ker ga nobena država ne bi mogla sprejeti.

Ameriški vojaki so bili na tleh le okoli 40 minut, celotno operacijo pa je prek komunikacijskih povezav iz Langleyja nadziral Ciin direktor Leon Panetta. "Ko je bilo znano, da je operacija uspela, so Ciini uradniki v konferenčni sobi glasno zaploskali," je povedal eden izmed predstavnikov ameriških oblasti.

Obama: Pravici je zadoščeno

Obama, ki se mu sedaj drugi predsedniški mandat nasmiha veliko bolj kot doslej, je poudaril, da je pravici zadoščeno. Bin Laden je bil, po besedah Obame, dve desetletji simbol Al Kaide in njegova smrt je najpomembnejši dosežek v boju proti njej. Za Obamo ni nobenega dvoma, da se bodo boji nadaljevali, ker bo Al Kaida poskušala napadati še naprej, zato bo potrebno ostati previden doma in po svetu.

Osama bin Laden - 2
Osama bin Laden - 2 FOTO: Reuters

Med govorom je ameriški predsednik posebej poudaril, da ZDA niso v vojni proti islamu in da Al Kaida pobija muslimane. Pri tem je posebej izpostavil dobro sodelovanje Pakistana v operaciji. Priložnost je izkoristil še za poziv Američanom, da se vrnejo k občutku enotnosti, ki jih je navdajal po 11. septembru 2001. Tak dosežek naj bi pričal o veličini države in vztrajnosti njenih prebivalcev.

Bin Laden je bil najbolj iskan človek v ZDA, saj so ga obtožili številnih grozodejstev, vključno z napadi na New York in Washington 11. septembra 2001.

Obama je še dejal, ''da je najbolj pomembna stvar, za katero si zdaj prizadeva naš narod, premagati Al Kaido''. ZDA je vsem svojim veleposlaništvom po svetu naročila, naj opozorijo Američane na možnost povračilnih napadih Al Kaide zaradi smrti bin Ladna.

Poglejte si fotografije notranjosti poslopja, kjer je ameriška vojska ubila Osamo bin Ladna.

V operaciji skupaj ubitih pet ljudi

V operaciji ameriških posebnih enot je bilo ubitih skupno pet ljudi, poleg bin Ladna še njegov sin, dva moška in neka ženska. Šlo naj bi za eno od bin Ladnovih žena, je dejal predstavnik Bele hiše za boj proti terorizmu John Brennan. Ni pa še jasno, ali se je ženska sama postavila pred bin Ladna ali jo je uporabil kot ščit.

Po poročanju ameriške televizijske mreže CNN naj bi bil bin Laden ubit s strelom v glavo. Dva od ubitih moških naj bi bila bin Ladnova kurirja, za tretjega pa menijo, da je bin Ladnov odrasli sin. Poleg tega sta bili v operaciji, ki ji trajala manj kot 40 minut, še dve ženski, je sporočil neimenovani ameriški uradnik.

Poslopje, kjer se je skrival Osama.
Poslopje, kjer se je skrival Osama. FOTO: Reuters

Tudi vodja pakistanske tajne službe ISI Ahmed Šuja Paša je potrdil, da je bil bin Laden ubit v noči na ponedeljek v skupni operaciji ameriških in pakistanskih varnostnih sil v mestu Abotabad, okoli 60 kilometrov severno od pakistanske prestolnice Islamabad. Pakistanska televizija pa je danes že prikazala, kot so navedli, nepotrjene posnetke bin Ladnovega okrvavljenega obraza.

Osama živel v milijon dolarjev vrednem poslopju

Ameriške sile so bin Ladna končno našle, vendar ne v gorah ob afganistanski meji, ampak v močno zastraženem in ograjenem milijon dolarjev vrednem letovišču, le dobro uro vožnje od pakistanske prestolnice. Tam je bil s svojo najmlajšo ženo.

''Ko smo videli poslopje, kjer je živel, smo bili šokirani. Gre za izjemno edinstveno poslopje,'' je povedal ameriški uradnik. Poslopje se nahaja v mestu Abotabad, okoli 60 kilometrov severno od Islamabada.

Stavba, približno osemkrat večja od preostalih hiš v bližini, je postavljena na velikem zemljišču, ki je bilo leta 2005, ko so zgradili poslopje, relativno osamljeno. V času gradnje je bilo poslopje na koncu makadamske poti na obrobju mesta, v zadnjih šestih letih pa so tam zrasle številne hiše.

Po Obamovem govoru se je pred Belo hišo in na mestu, kjer sta stala dvojčka, zbrala množica ljudi in vzklikala ''ZDA, ZDA''.

Poslopje je bilo močno varovano. Okoli njega se dviga od 4 do 6 metrov visoka stena z bodečo žico, znotraj pa so različne stene ločevale dele zemljišča. Dostop na poslopje pa preprečujejo dvojna varnostna vrata.

Nekaj oken trinadstropne hiše je gledalo na zunanjo stran, terasa pa je imela več kot 2 metra visok zid. ''Nepremičnina je vredna okoli milijon dolarjev, vendar je brez interneta in telefona,'' je povedal uradnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

conti
04. 05. 2011 20.36
+1
nekateri ste tak pametni, da bi lahko na pumpi delali
Klemen Saje 1
03. 05. 2011 23.55
Bin Ladna bodo ubili še vsaj trikrat... in sicer pred vsakimi naslednjimi volitvami.
Gapiee Rataj
03. 05. 2011 16.12
Ehnaton: smrkuc pod sliko umrlega piše: Lažna fotografija trupla Osame bin Ladna drugič preber pa ne pol pametvat -.-
Mitja Kunstelj 1
03. 05. 2011 14.52
ekipa SEALS-ov, legende, ta operacija bo postala legendarna, bravo modeli!!!
upornik007
03. 05. 2011 14.26
vecni_student lolek dej dokazi da zivis v zda vsak lahk prek neta nabija neki jzt tud lahk recem zivim v avstraliji in sm cel pameten
Ehnaton
03. 05. 2011 14.01
So si pa dobro izmislili zgodbico, da so "Osamo pokopali v morju", kajti, če bi rekli, da so ga v zemljo, bi se lahko kdo spomnil, da naj dokažejo in ga izkopljejo; tako pa lahko rečejo, da ga je voda odnesla .... tako kot tole celo pravljico o "umoru Osame". O, če bi res imeli Osamino truplo, če že ne bi razpadlo pred devetimi leti, o kako bi ga Američani razkazovali! Pa kljub temu bi še vedno obstajalo dejstvo, da nekaj nepismenih kmetov iz hribov Afganistana nikoli ni sposobno zrušiti dveh tako trdnih stolpnic kot sta bila Twin Towers, kajti takšno porušenje stolpnic lahko naredi le tako močno strelivo kot je Ciklonid 4 - C4, ki ga uporablja CIA, hkrati s tehnologijo za rezanje jeklenih konstrukcij "thermite", ki ga uporabljajo firme za kontrolirano rušenje nebotičnikov z jekleno konstrukcijo. Torej se ta pravljica "9/11-Osama-Terorizem-Vojna proti terorizmu" ne bo nikoli obnesla, ne glede na to, kako bodo ZDA in prostozidarji skušali to še dokazovati! Vprašanje samo še obstaja, kdaj bo dovolj ljudi preučilo dokaze, da bodo sami spoznali, da je vse skupaj le prevara, za promocijo imperialističnega kolonializma ZDA, Vatikana in NWO.
afna300
03. 05. 2011 13.56
Pa to je že tragikomično! Sej ne vem a bi se smeju al bi se zjoku ob takih bučah k nam jih mediji prodajajo :) ;(
Ehnaton
03. 05. 2011 13.33
Če bi v resnici bil tam v tej sobi doma Osama, bi njegovo truplo slikali skupaj s to sobo oz. v tej sobi. Tako pa nam takšne slikice, brez trupla Osame, samo potrjujejo, da je to še ena globalno izscenirana prevara s strani ZDA, tako kot že mnoge druge!
SuperX
03. 05. 2011 12.06
Če gledam sliko 1 in 7, ne vidim nikjer takih oken, ni nobene podobnosti. Na 1. sliki so vsa okna kvadratna, na sliki 7. pa dokaj starodavna, s pridihom arabskega stila, zaobljena kot črka U. Od cele stavbe pa je prikazana samo 1 krvava soba. Takih je v Iraku na tisoče, malo montaže pa lahko še nagačenega tiranozavra daš kot okras na steno.
Ehnaton
03. 05. 2011 10.39
Kako so ti Američani patetični!!!! Zdaj bodo pa dokazovali do onemoglosti da so resnično ubili Osamo; pa ne bo nič pomagalo, ker dovolj ljudi ve, da je Osama umrl že decembra 2001 v gorah Afganistana. Če bi ga res, bi zanesljivi kazali naokoli njegovo truplo; tako pa ne morejo, ker je že več kot devet let od tega, kar je bilo zakopano. Zato pa so prišli na dan z zgodbico, da so ga takoj pokopali, in to v morju; Islamabad, v Pakistanu, kjer naj bi ubili Osamo, je pa skoraj 1000 km od morja, ha-ha-ha, noro, to je ena najbolj bednih pravljic za otroke.
batom@pinkponk.com
03. 05. 2011 10.01
terorizem so povzročili Američani
NI_NA
03. 05. 2011 09.07
Haha vsakič ko gledam piše manj komentarjev....Ameriške sile vdrle v 24ur...pa brišejo komentarje proti njihovi vladi in dejanjem ! hahaha svašta...
mamica55***
03. 05. 2011 08.52
"partizani" so tud tko delal
ales6m
03. 05. 2011 08.39
Terorista so umorili s teroristično akcijo! Ameriški teroristi so vstopili v tujo državo in umorili kup ljudi, hkrati pa priznali da so informacije od kurirjev dobili z mučenjem in da je umor bil načrtovan brez želje po zajetju. O kakšnem sojenju in upoštevanju kakršnih koli zakonov ni Ameriški teroristični stroj niti razmišljal. Kdo je hujši: Al Kaida ali ZDA, CIA in NATO, preštejmo žrtve...razlika je v milijonih.
mamica55***
03. 05. 2011 08.17
Prav zdaj je bilo pri poročilih, da Pahor ne bo zahteval, da Slovenija sprejme enega ali VEČ zapornikov iz Guantanama, za njegovo slikanje z Obamo, če ovce ne bojo za to.
Jelenka2
03. 05. 2011 08.01
Kakšne bedarije, to ne moreš verjet. Afganistan je bolj varen, za amerikanose, da bodo lahko bolj sproščeno opij pridelovali. Pa nafto kupovali pod svojimi pogoji. Sam sprašujem se kdaj bo folku dost tega nategovanja s strani elite (verjetno nikoli).
mc_burek@email.si
03. 05. 2011 07.56
nikjer ne vidim trupla, kri je lahko od kogarkoli
biby24
03. 05. 2011 07.55
Omelo1
03. 05. 2011 07.42
Jao mediji mediji... kdo bi jim sploh še kaj verjel.
galop
03. 05. 2011 07.39
Demokracije že dolgo ni več če niste opazili.