Tujina

Ob službo zaradi 'rasističnih izjav'

Berlin, 17. 04. 2007 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška vojska je odpustila inštruktorja, ki je rekrutom naročal, naj si predstavljajo, da streljajo temnopolte Američane.

Nemško vojsko je pred časom pretresel škandal, ko so se vojaki slikali z lobanjami - naslovnica takratnega časopisa
Nemško vojsko je pred časom pretresel škandal, ko so se vojaki slikali z lobanjami - naslovnica takratnega časopisa FOTO: Reuters

Vojaškega inštruktorja, ki so ga posneli z mobilnim telefonom, kako rekrutu naroča, naj si med streljanjem predstavlja temnopolte Američane iz New Yorka, so odpustili. Kot so sporočili z obrambnega ministrstva v Berlinu, bo vojaku zaposlitev v vojski prenehala z današnjim dnem, izgubil pa bo tudi pridobljeni čin.

Ogrozil ugled vojske

Si v Bronxu. Črn kombi se ustavi pred tabo. Trije temnopolti Američani izstopijo in žalijo tvojo mater na najhujši možni način. Navodila inštruktorja rekrutom

Kot je utemeljilo nemško obrambno ministrstvo, je vojak, ki je še v zgodnjih dvajsetih letih, s svojimi izjavami kršil pravila služenja v vojski in resno ogrozil ugled nemškega Bundeswehra. Ministrstvo je uvedlo tudi preiskavo proti vojaku, ki je posnel omenjeni posnetek. Več podrobnosti o slednji preiskavi sicer ni znanih.

Posnetek, na katerem inštruktor daje nespodobna navodila, nato pa nek vojak strelja in preklinja v angleščini, je močno razburil tako nemško kot ameriško javnost. Aktivist za pravice afroameričanov Al Sharpton je celo zahteval posredovanje ameriškega predsednika Georgea Busha. Vse glasnejši pa so tudi pozivi, da bi se morala nemška vojska javno opravičiti.

Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva Thomas Raabe je sicer v ponedeljek omenjeni posnetek označil za "popolnoma nesprejemljivega". "To vedenje je popolnoma nesprejemljivo in v nasprotju s standardi usposabljanja v nemški vojski," je dejal.

Omenjeni 90-sekundni posnetek je sicer že tretji škandal v nemški vojski, potem ko so na dan prišle fotografije z nemškimi vojaki v Afganistanu, ki so pozirali z lobanjami, in po zlorabah rekrutov s strani inštruktorjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
18. 04. 2007 12.49
Po mojem mnenju je nemška vojska globoko v krizi in mora premisliti svoja stališča. Poleg omenjenega opravičila naj se opravičijo še za to da so si lani upali napotiti vojsko nad Izrael, kar je obsodbe vredno in silno nedemokratično dejanje!
cimmruss@email.si
17. 04. 2007 18.36
da ki to ni to ne? lahko pa tem KU KLUX KLANOVCEM JEB_M MATER in to jim je ta idiot govoril samo zato ki je dost črncev bolših in uspešnejših od njega. TAKO DA TIP NI NORMALN NE
Ana Kos Plestenjak
17. 04. 2007 15.49
Jožajoža, se strinjam. Ena stvar je huda, nemoralna ..., druga pa ne? Dvpjna merila?
Jožajoža
17. 04. 2007 15.21
v čem je sedaj tukaj problem.ameriški vojak, posnet s kamero, v glavo ustreli ranjenega iračana,se zraven smeji in se filmsko obnaša.on to lahko počne