Tujina

Ob obletnici grenak poklon žrtvam vojne v Gruziji

Tbilisi, 08. 08. 2010 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Gruziji in Južni Osetiji so se spomnili druge obletnice vojne, po kateri je slednja razglasila neodvisnost, v Abhazijo pa je ob tem nenapovedano prispel ruski predsednik Medvedjev.

Gruzijski in južnoosetijski politiki so se sinoči in danes poklonili žrtvam večdnevne vojne, po kateri sta Abhazija in Južna Osetija razglasili neodvisnost od Gruzije. V gruzijskem mestu Gori in v južnoosetijski prestolnici Činvali so tudi prebivalci v spomin na žrtve vojne prižigali sveče. "Naš boj se bo nadaljeval, vse dokler še zadnji pripadnik okupatorja ne bo zapustil gruzijske zemlje, dokler pravica ne bo zagotovljena za stotisoče naših državljanov različnih entitet," je danes dejal gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Predsednik Južne Osetije Edvard Kokoiti pa je v govoru dejal, da naj bi čas "zacelil vse rane, a nikoli ne bo ublažil bolečine v naših srcih".

Danes je ruski predsednik Dimitrij Medvedjev nenapovedano obiskal Abhazijo. Govoril je z abhazijskim voditeljem Sergejem Bagpašem, po pogovorih pa je dejal, da je bila odločitev za pomoč Abhaziji pred dvema letoma lahka. "In čas je pokazal, da je bila to prava odločitev. Eksistenca Južnoosetijcev in Abhazijcev je bila ogrožena. Če te odločitve takrat ne bi sprejeli, bi bila usoda obeh narodov povsem drugačna," je v mestu Sukhumi še dejal Medvedjev.

Nekajdnevna vojna za neodvisnost

V noči na 8. avgust pred dvema letoma je gruzijska vojska začela obsežno ofenzivo proti južnoosetijskim silam, s čimer je želela prevzeti nadzor nad to pokrajino, ki je bila de facto pod nadzorom prorusko usmerjene vlade. 5. avgusta 2008 pa je Rusija zatrdila, da bo južnoosetijskim silam pomagala z vojsko obdržati nadzor nad ozemljem, če bo to potrebno.

Na gruzijsko ofenzivo se je tako odzvala Rusija, ki je v Južno Osetijo poslala več tisoč vojakov in s topništvom obstreljevala položaja tudi na gruzijskem ozemlju. Za glavno mesto Južne Osetije je potekala štiridnevna bitka. Na eni strani so bili Južni Osetijci in Rusi, na drugi pa gruzijska vojska. To je bila tudi glavna bitka v vojni. Hkrati je Rusija 9. avgusta svoje vojake namestila tudi v Abhaziji, kjer so napadli dolino Kodori, ki je bila v rokah gruzijskih sil. Te so ruske sile pregnale iz doline, nato pa zasedle tudi mesta Poti, Gori, Senaki in Zugdidi, ki ležijo v Gruziji.

Vojna je bila končana po mediaciji Francije in Evropske unije. Sprti strani sta se 12. avgusta sporazumeli, da ustavita boje, mirovni dogovor pa je Tbilisi podpisal 15. avgusta, Moskva dan pozneje. Že 12. avgusta je Rusija umaknila svoje vojake z nesporno gruzijskega ozemlja, ki so nato okoli Abhazije ter Južne Osetije vzpostavili t. i. tamponsko območje. 26. avgusta je nato Rusija priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije. Še vedno pa je Moskva tarča kritik, da mirovnega sporazuma popolnoma ne spoštuje, saj naj bi zasedla tudi del ozemlja, ki bi moral biti pod nadzorom Gruzije. Od takrat se je na teh območjih zvrstilo več incidentov, napetosti pa tudi do danes še ne pojenjajo. Južna Osetija in Abhazija sicer še vedno nimata mednarodnega priznanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ceda
08. 08. 2010 19.16
Se čist strinjam ! Smešn je tud da Amerika podpira suverenost in celovitost Gruzije, pri Srbiji pa nepodpira!
DedekLakai
08. 08. 2010 14.16
Sakašvili je mislo da mu bo NATO pomagal a se je nakoncu lepo opeko. To je to če si Ameriška lutka...