Tujina

Libija danes: Negotove razmere in vse več ekstremizma

Tripoli, 20. 10. 2012 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leto dni po smrti Gadafija so politične razmere v Libiji negotove. Upornikom, ki so jih častili kot junake, priljubljenost pada, saj so Libijci jezni zaradi prevelike moči oboroženih milic. "Ostanki nekdanjega režima še vedno predstavljajo grožnjo," priznava vodja nacionalne skupščine.

Uradne slovesnosti so predvidene za 23. oktober, ko bodo Libijci praznovali prvo obletnico "osvoboditve", ki so jo razglasili tri dni po smrti diktatorja.

Libija je s prvimi svobodnimi volitvami letos naredila velik korak k demokraciji, a politične razmere leto dni po smrti dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija, ki so ga uporniki 20. oktobra lani ujeli in ubili v domači Sirti, ostajajo negotove. V Libiji ni varnosti, vse več je ekstremizma, pri oblikovanju državnih institucij pa so zamude.

Ob današnji obletnici Gadafijeve smrti v Libiji niso predvidene žalne slovesnosti, so pa v veljavi močno poostreni varnostni ukrepi, ki naj bi preprečili morebitne napade Gadafijevih privržencev.

Gadafi
Gadafi FOTO: Reuters

Se je pa danes v imenu novih oblasti oglasil vodja libijske nacionalne skupščine Mohamed Megarjef, ki je na državni televiziji trezno ocenil, da "kampanja za osvoboditev države še ni povsem končana" ter da ostanki nekdanjega režima še vedno predstavljajo grožnjo.

Med drugim je opozoril na "zamude in malomarnost" pri oblikovanju vojske in policije, pri reformi in ponovnem zagonu pravosodja ter pri razoroževanju in integraciji nekdanjih upornikov v državne institucije. "Ta situacija je ustvarila nezadovoljstvo in napetosti med različnimi deli družbe ter prispevala k širjenju kaosa, nereda, korupcije in šibkosti različnih vladnih agencij," je priznal. Obenem je koristila "ostankom nekdanjega režima, ki so se pretihotapili v organe države, morda celo v njeno vodstvo, in sedaj ob pomoči iz tujine kujejo zarote proti revoluciji".

Libijska vojska je sprožila ofenzivo proti milicam v mestu Bani Valid, kjer že več kot dva tedna potekajo spopadi med Gadafijevimi lojalisti v mestu ter nekdanjimi uporniki, ki to mesto oblegajo. Nasilje, ki je terjalo že več življenj, sledi nedavni 50 dni trajajoči ugrabitvi, mučenju in na koncu smrti enega od pomembnih bivših upornikov, ki je bil med tistimi, ki so ujeli in ustrelili Gadafija.

Posebej je Megarjef izpostavil mesto Bani Valid, ki je bilo v zadnjih dneh in tednih prizorišče krvavih spopadov, v lanskih spopadih pa je predstavljalo eno zadnjih utrdb Gadafijevega režima. Mesto je označil kot "zatočišče za številne razbojnike, nasprotnike revolucije in plačance".

Aretirali Gadafijevega tiskovnega predstavnika?

So pa iz kabineta libijskega premiera Alija Zeidana prav danes sporočili, da so aretirali zadnjega Gadafijevega tiskovnega predstavnika Ibrahima Muso, ki je bil v času lanskih spopadov deležen velike medijske pozornosti. Vladne sile naj bi ga prijele na nadzorni točki v kraju Tarhuna, 65 kilometrov južno od prestolnice Tripoli, zdaj pa naj bi bil na poti v Tripoli, kjer ga bodo zaslišali.

Številni so ob tej novici sicer skeptični, saj so se podobne informacije o aretacijah visokih predstavnikov nekdanjega režima v preteklosti že večkrat izkazale za napačne. Oblasti javnosti zaenkrat tudi niso predložile kakšnega dokaza o aretaciji, npr. fotografije ali video posnetka. Dodaten dvom vzbuja dejstvo, da je malo verjetno, da bi do te pomembne aretacije prišlo prav na dan prve obletnice Gadafijeve smrti.

Musa, ki odlično govori angleško, je imel v času vojne v Libiji redne novinarske konference v hotelu Rixos v Tripoliju, kjer so bili nastanjeni številni tuji novinarji. Tam so ga tudi nazadnje videli, in sicer malo pred padcem Tripolija avgusta 2011.

Ostali sta šibka vojska in policija

42-letna Gadafijeva vladavina je Libijo pustila brez institucij ter z zelo šibko vojsko in policijo. Najbolj zagrizeni Gadafijevi privrženci še vedno predstavljajo grožnjo, uradni Tripoli pa jim očita, da skušajo spodkopati demokratično tranzicijo.

Upornikom, ki so jih pred letom dni častili kot junake, priljubljenost upada, saj so Libijci jezni zaradi prevelike moči oboroženih milic. Državljani si želijo, da bi bila varnost v rokah redne vojske in policije, a oblikovanje teh močno otežujejo prav milice, ki nekaznovano aretirajo in mučijo ljudi.

Na številne s tem povezane kršitve človekovih pravic med drugim opozarjajo tudi organizacije za človekove pravice.

Ustavodajna skupščina je doslej skušala predvsem ohranjati krhek mir v državi in je nekoliko zanemarila svojo glavno nalogo, pripravo osnutka nove ustave. Ta teden je za premiera vendarle imenovala Zejdana, pred katerim je sedaj težka naloga oblikovanja vlade. Za prvo nalogo si je novi premier zadal spravo med prebivalci Libije.

Si je pa po padcu režima že opomogla naftna industrija, saj proizvodnja nafte dosega ravni iz časa pred padcem Gadafijevega režima.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
20. 10. 2012 23.55
+4
Me zanima kdaj si bo J.J. kupil tako lepo uniformo, kot jo je imel Gadafi.
krtaca15
21. 10. 2012 11.04
+2
Nikol, ker gadafiju tudi do nohta na nogi ni velik...
Hilarij71
20. 10. 2012 23.50
+3
....poschijem se na vse zahodne "novinarje", ki se delajo neumne - you included. Posnetki mučenja Gadafija so bile dostopne povsod po internetu že zdavnaj, pravi namen "osvoboditve" Libije pa tudi ni nobena skrivnost. Škoda samo za prebivalce Libije. Tough luck. "Democracy" is commin' now. From USA.. You bether be ready.
KlubPravilnoPretepenihŽena
20. 10. 2012 20.48
+1
dovolj je bilo zgodb o nafti.... Barak Hussein Sotoro Obama je produkt islamske bratovščine trojanski konj saudske arabije. Barakova svetovalka za nacjonalno varnost= Dalila Mogahed infiltrirana v belo hišo že zdavnaj, islamska bratovščina je ustanovljena po padcu otomanskega imperija in njena edina agenda je ponovna uspostavitev združene Kalifat države in uničenje Amerike, bratovščina je do sedaj zelo uspešno demonizirala Ameriko in jo pripeljala na rob vojne z svetom šeritaska prava se uveljavljajo od tunizije do malezije ,zavezništva z amerikanci so le še formalnost v resnici je amerika z Georgom Bushom bila premagana z scenarijom muslimanske bratovščine...nafta hahaha pa distribucija nafte se začne v saudski arabiji in je epicenter vseh financ v svetu ali ste se kdaj uprašali zakaj v dubaju ni terorizma?..da ne nadaljujem zgodbo ni vse tako kot je videti v ozadju so miljarderji za katere je Bilderberg kelnar...
Helix Nebula
20. 10. 2012 20.28
+7
Ubili so velikega človeka... in zdej se jim bo to maščevalo...
tali?ni tom
20. 10. 2012 20.01
+8
evo nafta laufa spet v polno medtem ko navaden narod pobijajo ga stradajo,mučijo,posiljujejo in ropajo ! skratka ni več zastonj elektrike,darila ob rojstvu pa poroki ,sponzoriranje nekaj ob nakupu avta ,bolnice niso več zastonj in še in še so zgubili libijci ko so dobili \"demokracijo!\"\" skratka nadrsali so ga !
T_one
20. 10. 2012 19.12
+10
Evo vam ameriške "demokracije" ...
silce
20. 10. 2012 18.27
+10
zdaj pa se bodo zaceli zadolzevati,kar prej niso bili in od tega bodo imele seveda ameriske banke korist.
GTR
20. 10. 2012 18.19
+26
Gadafi je bil car. Potem so ga američani s pomočjo domačih morilcev ubili za nafto. Narod bo pa zdaj tanko piskal, ko je ameriški kapitalizem k njim prišel. Smrt Ameriki, ne pa legendam kot je Gadafi.
ZakoniZdravja
20. 10. 2012 18.42
+10
Gadafi je vitez sodobnega casa...30 oklepnikov polnih zlata in druzino je poslal v alzirijo sam pa je z sinovi ostal in branil domovino in dal zivljenje proti zahodnim sataniatom.
3D-Flatland
20. 10. 2012 19.00
+2
Gadafi ni bil noben vitez sodobnega časa. Bil je diktator vendar ne tako hudoben kot Obama oz banke, ki ga plačujejo. Če Libija ne bi imela nafte bi bile razmere podobne kot v Severni Koreji. Diktatorjema Obami in Bushu ni bilo všeč ker je postal samostojen in jih ni več ubogal. Menda je hotel uvesti zlati standard, nafte pa ni želel prodajati v dolarjih, zato so pomagali strmogleviti njegov režim. Žal bodo Libijo zdaj prevzele banki, ki bodo še bolj izkoriščane ljudi kot Gadafi.
krtaca15
21. 10. 2012 11.10
+2
Ko se enkrat direktno pogovarjas z ljudmi kaj je gadafi pomenil ljudem, definitivno spremenis mnenje. Zahodni mediji hudo perejo glave. Gadafi ni bil noben diktator! Ko bojo zahodnjaki pol toliko naredili za blaginjo naroda, jim jaz dovolim civkati, prej pa ne!!!
baba.vanga
20. 10. 2012 18.17
+18
Vso srečo Gadafijevim privržencem!!!
tincika7
20. 10. 2012 18.05
+4
podobno kot pri nas ko nesposobneži krivijo oblast če nisi iznajdliv in marliv ti tud tito nebo pomagal
Sodnik_Kriv
20. 10. 2012 18.04
+22
a jim posodio janšo da vidijo da so stvari lahko še slabše!
Nina Nubia 1
20. 10. 2012 22.26
olpop
20. 10. 2012 18.02
+13
24ur, a to je ta vaš velepričakovani prispevek o "demokratično" cvetoči Libiji?...
JezekTekaTEka49
20. 10. 2012 17.40
-17
Vsaj ne plavajo več v Italijo ...
eno8
20. 10. 2012 19.00
D3LIJA
20. 10. 2012 17.24
+28
"Si je pa po padcu režima že opomogla naftna industrija saj proizvodnja nafte dosega ravni iz časa pred padcem Gadafijevega režima." sej to je za njih tisto najbolj pomembno,kakšn mir pa sprava,nej majo jajca pa priznajo,zakaj so prvo za nafto poskrbel pa pol za ljudi