Tujina

Oakland: Policisti krivdo valijo na protestnike, slednji pa na policiste

Oakland, 04. 11. 2011 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po nasilju v Oaklandu je minil mirno. Protestniki so se v mestni hiši prepirali s predstavniki policije o tem, kdo je prvi uporabil silo. Protestniki trdijo, da je policija bila preveč nasilna.

Protestniki v mestni hiši
Protestniki v mestni hiši FOTO: Reuters

Včeraj zvečer so protestniki v Oaklandu zavzeli mestno hišo in v njej razpravljali o nasilju, ki je pred tem izbruhnilo na ulicah mesta. Želeli so doseči konsenz glede nadaljevanja protestov, a zdi se, da precej neuspešno.

30-letna Molly Bolt je z otrokom v rokah na govorniškem odru kritizirala mestne voditelje, ker so se spravili nad protestniški kamp. "Ne morete si nas pokoriti. S tem samo drezate v opeko v že tako razmajanem jezu," je dejala.

Začasni policijski šef Howard Jordan pa je dejal, da so policisti solzivec uporabili šele, ko so jih napadli protestniki. Številni v dvorani so pri tem začeli vzklikati: "Laži." Množica pa je Jordana pozvala k odstopu.

Policija je namreč v četrtek v zgodnjih jutranjih urah prijela več kot sto protestnikov, ki so zavzeli neko zapuščeno stavbo, tam naj bi se 'oborožili' s steklenicami, kamni in petardami. Povzročili so več požarov, pri tem pa je bilo poškodovanih pet protestnikov in trije policisti. Vse skupaj se je začelo okoli polnoči po lokalnem času, ko naj bi nekdo izmed protestnikov zažgal barikado, ki so jo postavili policisti.

Veliko govornikov, ki so sinoči nastopili v mestni hiši, je bilo zadovoljnih, da se je protestov udeležilo tako veliko ljudi. "Tukaj sem, da povem, da je bil včeraj zelo lep dan. To, kar se je zgodilo preteklo noč, ne sme zasenčiti tako lepe stvari, ki se je včeraj zgodila," je dejala Pamela Drake, prebivalka Oaklanada.

Mnogi pa so tudi obsodili nasilneže med protestniki. "To škodi našemu gibanju. To redči naše vrste, pojavijo pa se le, ko je napovedan shod," je povedal Michael Porter, ki je z gibanjem kampiral pred mestno hišo. Nasilneži so namreč poškodovali več bank in bankomatov. Kasneje se je na enem izmed razbitih bančnih oken pojavil napis: "Mi smo boljši kot to ... Oprostite, 99 odstotkov."

Lastniki podjetij pa s protesti niso preveč zadovoljni. "Položaj, v katerem smo se znašli, je povsem nesprejemljiv. Naše stališče je povsem jasno. Želimo, da se gibanje Okupirajmo Oakland čim prej razpusti," so sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carul
05. 11. 2011 01.48
daj dovol laganja 2012 sve se razkrje
Nimivseeno
04. 11. 2011 19.13
(Full Movie) Toronto G20 EXPOSED - Original Full-Length Documentary G20 Nazi's,Into The Fire-Full Film by Dan Dicks Under Occupation: Toronto G20 Operation - FULL MOVIE To so samo nekateri dokazi o G20 leta 2010 v Torontu, kjer niso sprejeli patriot act in je bilo policistovo preiskovanje osebnih predmetov brez privoljenja izvedeno nezakonito po Kanadskih zakonih. Legitimacija na vsakem koraku. Tisti, ki se ni legitimiral so ga takoj spravili v pripor 1mx1,5m, preiskava analne odprtine. Izobražene ženske so jokale, ko so pripovedovale svoje izkušnje. Nobenega WC-ja, morale so narediti pred varnostniki ...itd. Vsak, ki ga resnica zanima, jo bo odkril.
Nimivseeno
04. 11. 2011 19.03
Vsi tisti, ki nas zanima resnica si pogledamo kakšno zadevo ali dve in vidimo da so policisti tisti, ki so najprej in najbolj nasilni. Nič slabega pa o naših policistih. Ravno tako imajo družine kakor mi, pošteno delujejo, vse spošovanje zaslužijo. Upam pa, da ko jim bo ukazano nastopiti proti protestnikom, da bodo takrat spoznali, da so samo plačano orodje s strani elite. Verjamem v naše, pri tujih sem videl iz prve roke nasilje in tepež samo zato, ker so posamezniki imeli kamere.
wizeman
04. 11. 2011 10.12
Izgleda, da bo počilu prav v centru vsega zla.
DeadBull
04. 11. 2011 09.43
In spet je moj komentar izbrisan, ker sem rekel resnico. Lahko brišete kolikor hočete, ampak resnica je vztrajna.
odprioci
04. 11. 2011 09.37
V dobi youtuba smo vsi videli kaj se je zgodilo
AA11
04. 11. 2011 09.04
A lahko komentiramo???