Tujina

Do ponedeljka Grčija dobi sedem milijard evrov

Berlin, 17. 07. 2015 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Avstriji, Latviji in Nemčiji so podprli začetek pogajanj o novem triletnem programu pomoči Grčiji. Medtem je vseh 28 članic EU doseglo tudi dogovor o kratkoročni, premostitveni pomoči Grčiji s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM.

Grški parlament potrdil paket varčevalnih ukrepov - 3
Grški parlament potrdil paket varčevalnih ukrepov - 3 FOTO: Reuters

Avstrijski parlament je danes podprl začetek pogajanj o novem triletnem programu pomoči Grčiji. Finančnemu ministru Hansu Jörgu Schellingu je namreč podprl pogajalski mandat. Tudi v Latviji so tamkajšnjemu finančnemu ministru Janisu Reirsu podelili mandat za pogajanja.

Medtem je vseh 28 članic EU doseglo tudi dogovor o kratkoročni, premostitveni pomoči Grčiji s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM, je sporočil podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro. To pomoč bo Grčija dobila do ponedeljka, je še povedal. Grčija mora v ponedeljek izpolniti finančno obveznost do Evropske centralne banke (ECB) v vrednosti 4,2 milijarde evrov. Prav tako mora država poravnati zaostali dolg do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v vrednosti okoli dveh milijard evrov. To je tudi osnovni pogoj za sodelovanje IMF v tretjem programu pomoči za Grčijo.

Kot poroča APA, sta v avstrijskem parlamentu pogajanja podprli obe vladajoči stranki, socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP), medtem ko so opozicijske stranke v skladu z napovedmi glasovale proti.

Avstrijski kancler Werner Faymann, ki je poslance pozval k podpori, je ocenil, da je paket pomoči - težak bo od 82 do 86 milijard evrov - prvi korak in resna priložnost za Grčijo.

V Latviji je medtem ministru mandat za pogovore podelila vlada, ki je napovedala, da bo v prihodnjih tednih ali mesecih parlament zaprosila, da odloča o odločitvah, ki jih bodo prinesli pogovori med EU in Grčijo.

Tudi Estonija je dobila zeleno luč za začetek pogajanj. Parlamentarni odbor za evropske zadeve je namreč finančnemu ministru Svenu Sesterju podelil mandat za pogajanja - proti so bili poslanci dveh opozicijskih strank, stranka sredine in konzervativne ljudske stranke. Estonski parlament bo sicer moral potrditi paket pomoči, ko bo ta dogovorjen.

Za podporo začetku pogajanj se je danes odločil tudi nemški parlament. Kot je poslancem poudarila kanclerka Angela Merkel, bi bilo ne pomagati Grčiji neodgovorno. Ob tem je ocenila, da je dogovor o tretji pomoči najboljša in zadnja priložnost za rešitev krize. Poslance je k podpori pozval tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

Pogoji

Voditelji območja evra so v ponedeljek po maratonskih pogajanjih dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji, a so Atenam pri tem postavili nekaj pogojev.

Tako je grški parlament v noči s srede na četrtek potrdil zakon z reformami, ki so jih posojilodajalci - Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad - zahtevali za nadaljevanje pomoči.

Zakon vključuje štiri sklope: ureditev sistema davka na dodano vrednost in razširitev davčne osnove za povečanje prihodka, hitrejša uvedba ukrepov za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema kot del celovite pokojninske reforme, zagotovitev popolne neodvisnosti grškega statističnega urada Elstat in celovito spoštovanje evropskih fiskalnih in makroekonomskih pravil.

Grški premier Aleksis Cipras je dan po uporu dela poslancev svoje stranke, ki so v parlamentu glasovali proti prvemu paketu reform in varčevalnih ukrepov v zameno za tretji paket finančne pomoči, preoblikoval svojo vlado. Med drugim se je znebil ministra za energijo Panajotisa Lafazanisa. Cipras želi s preoblikovanjem vlade dokazati mednarodnim posojilodajalcem, da ima vajeti trdno v rokah. Lafazanis je pripadal skrajno levi frakciji Sirize, ki je vztrajno zahtevala izstop Grčije iz območja evra. Cipras je odstavil tudi namestnika obrambnega ministra, ki je bil blizu Lafazanisu. Lafazanisa je na ministrstvu za energijo zamenjal dosedanji minister za delo Panos Skurletis, sicer tesen zaveznik Ciprasa.

Grčija je s tem izpolnila prve pogoje za tretji program finančne pomoči, finančni ministri območja evra so v četrtek zato načeloma odobrili novo pomoč.

O Grčiji tudi pri nas

Trije odbori DZ, ki so danes na skupni seji nadaljevali razpravo o Grčiji, so podprli prizadevanja slovenske vlade, da se začnejo pogajanja o novi pomoči Grčiji, je po koncu seje v izjavi za medije dejal premier Miro Cerar. Vlada sicer za začetek pogajanj ne potrebuje soglasja poslancev, vendar jih je Cerar želel seznaniti z razvojem dogodkov.

Odbori so na današnji nujni seji, ki je bila zaprta za javnost, po Cerarjevih besedah podprli prizadevanja vlade, da se začnejo pogajanja z Grčijo o tretjem programu pomoči in da se nadaljuje proces, s katerim bo Grčija ostala v območju evra. Poleg tega so se odbori DZ za zadeve EU, za finance in monetarno politiko ter za zunanjo politiko strinjali, da je potrebno zagotoviti, da bo grška vlada nato tudi izpolnila svoje zaveze.

Cerar je spomnil, da danes ni šlo za pravno zavezujoče posvetovanje s poslanci, saj vlada ne potrebuje odobritve parlamenta za začetek pogajanj. "Vendar se mi je zdelo primerno, da o vsem, kar se dogaja, skupaj s finančnim ministrom obvestim DZ prek treh odborov," je pojasnil Cerar. Po njegovi oceni je bila današnja razprava koristna, saj so slišali nekatera konstruktivna mnenja. Razprava in soglasno sprejeti sklepi kažejo, da je vlada na pravi poti.

Seja je sicer potekala za zaprtimi vrati, saj je premier želel neposreden pogovor o omenjenih zadevah, brez olepšav, ki jih po njegovem mnenju lahko včasih povzročajo odprte seje. Govorili so tudi o zadevah, o katerih so na sejah evropskega sveta prav tako razpravljali za zaprtimi vrati. "Ker nihče ni zahteval, da bi se zadeva v kakšnem delu odprla za javnost, je tako tudi ostalo," je še pojasnil.

Današnjega nadaljevanja nujne seje se je udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor, ki pa za medije po koncu ni dajal izjav. Da vlada ne potrebuje soglasja parlamenta za začetek pogajanj, je sicer Mramor pojasnil že v ponedeljek. "Čeprav gre za nov program, je pravna interpretacija takšna, da je Slovenija ob ustanovitvi ESM že sprejela odločitev v parlamentu, tako da nova odločitev o tem programu formalno v parlamentu ni nujna," je povedal.

O sodelovanju Slovenije v tretjem programu pomoči za Grčijo je minister v začetku tedna pojasnil, da neposredno ne bo šlo za dvostranske odnose z Grčijo, ampak za odnos prek sistema evropskega stabilizacijskega mehanizma ESM, ki ima 500 milijard evrov posojilne zmožnosti.

"To ne vpliva na neposredno izpostavljenost Slovenije, vpliva pa na posredno izpostavljenost preko sistema ESM, katerega članica in solastnica smo," je pojasnil minister. Slovenija je sicer v pogajanjih vseskozi zastopala stališče, da je treba pri nadaljnji pomoči Grčiji upoštevati njeno veliko izpostavljenost do države z vidika deleža bruto domačega proizvoda.

Za Lagardovo pomembno prestrukturiranje grškega dolga

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes izpostavila pomembnost prestrukturiranja grškega dolga. Zmanjšanje dolžniškega bremena je namreč po njenih pojasnilih pomembno za IMF, da sodeluje v novem paketu pomoči Atenam.

Evropski partnerji so se sicer strinjali z načelom lajšanja dolžniškega bremena, a brez zneskov in metod, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Lagardova dejala v pogovoru za francoski radio Europe 1.

Za sodelovanje IMF je pomemben celosten program in ta ima z našega vidika dva dela, je dejala vodja IMF. Po njenih besedah je prvi del na Atenah, ki morajo biti za reforme, ki bodo gospodarstvu omogočile rast, drugi del pa je vezan na posojilodajalce: na eni strani morajo zagotoviti sredstva, na drugi pa prestrukturirati dolžniško breme.

Na vprašanje, ali bo najnovejši reševalni paket, dogovorjen v Bruslju, zaživel brez prestrukturiranja grškega dolga, je odvrnila: "Odgovor je jasen: ne."

Lagardova sicer daje prednost podaljšanju zapadlosti dolga, izpostavila pa je tudi obdobje, v katerem bi bile Atene 'odrešene' odplačil. Tudi obresti bi morale biti po njenem mnenju okleščene na najnižjo vsoto, ki bi dopuščala vzdržnost dolga.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karlo6
18. 07. 2015 13.42
+1
Sedaj bo veliko lažje zopet odobriti še kakšno mil. ko zasigurno vemo da ne bo nikoli vrnjena.Me zanima če bo Cerar enako lagal kot takrat Križanič,o odličnem poslu Sicer bomo pa tako ali tako posodili izposojen denar. Ko se ta lopovski posojilni krog zaključi,se bodo nekateri polastili naravnih virov bankrotiranih držav,takrat pa bo počilo kot še nikoli.
brabusednet
18. 07. 2015 11.57
+0
Grki so paraziti za EU.
korintos23
18. 07. 2015 12.10
+3
EU lahko Grke odpošlje iz EU ali iz Evro območja , samo zaradi fajn zaslužka na njihov račun jih nikoli ne bo.
korintos23
18. 07. 2015 11.55
+3
Samo tota mutti Angela pa ima milo srce a ne?!?
ciklon
18. 07. 2015 11.12
+2
Kdaj bomo pri nas odločali o nadaljevanju pomoči Grčiji ? Ali smo v EU nepomembni, da pristanka našega parlamenta ne rabijo. ?
iGURT
18. 07. 2015 11.50
+3
Da, nepomebni smo, vprašaj Gospodarje v Bruslju.
korintos23
18. 07. 2015 11.54
+2
Kaj pa imaš za odločati, ukažejo ti kje in koliko kredita moraš vzeti in koliko Grkom dati!
Krta?a 21
18. 07. 2015 09.05
+4
Enim še vedno ni jasno da to čaka tudi nas....
Krta?a 21
18. 07. 2015 09.06
+6
....in bojo v Nemčiji govorili - ti lenuhi slovenski....
hansola
18. 07. 2015 09.49
-4
Ker so povprečne pokojnine 850€? (bile so celo čez 1.000). Ker obrtniki utajijo več davkov kot imajo prikazan celoten letni zaslužek?
iGURT
18. 07. 2015 11.05
+1
matej1111
18. 07. 2015 07.54
+9
Heh, spet se je podaljšalo držanje nog na mizo v javnih upravah. :))))))))))))))))))))))))))) Ne moreš ti balkancu iz danes na jutri vcepit druge miselnosti.
korintos23
18. 07. 2015 08.46
+0
Angela Franko
18. 07. 2015 06.51
+3
TO VRAČAJO SAMI SEBI ALI KAKO ??? PA SAJ JE VSE SKUPAJ POKVARJENO DO OBISTI !!!
iGURT
18. 07. 2015 01.41
+1
... to gre za IMF in ECB. ... kaj pa za Grčijo? Nič.
NoviceResnice
18. 07. 2015 07.20
+3
So že potamanl 300..... Zdej bi blo treba kej vrnt....itak bodo spet zabluzl
iGURT
18. 07. 2015 10.56
+1
Če gre 7 milijard v IMF in ECB potem to ni POMOČ Grčiji, .... Grčija ima od tega samo - večji puf. ..... ne more pomagat ne gospodasrstvu ne bolnicam nikomur.
Diškor
18. 07. 2015 00.33
+3
POL NAJ KAR GELCA DA, MI SMO JIM ŽE PREVEČ, NAM NAJ POMAGAJO IN TEH BORIH 30M ODPIŠEJO.
TITULUS
18. 07. 2015 00.26
+4
Dear Russia, please help!
NoviceResnice
17. 07. 2015 22.47
-1
Angelca kraljica polnih bankomatov
7Scythe7
17. 07. 2015 22.32
+21
To je tak k bi dal dnar v skret pa vodo potegnu
Diškor
18. 07. 2015 00.30
+5
blazter
17. 07. 2015 21.43
+1
Raje je Evropa dala, kot ,da bi jih Putin kupil. Rusi samo čakajo.
blazter
17. 07. 2015 21.44
+11
Kekci pa denarje v lokalih v žep. Računov ne izdajajo, kartic nimajo, ker se je sistem sesul
Ofca1A
17. 07. 2015 23.51
-4
Ja pajade....se mal pa bodo rusi do vrata v zosu
omega _v6
18. 07. 2015 11.27
blazter Poglej si v Ukrajini kako Rusi kupujejo!! takega nakupa si niti Cipras ni želel!!
Mihael Ml
17. 07. 2015 21.39
+2
Mi jih samo zalagajmo....
Frane Šajn
17. 07. 2015 20.20
-3
Ko dobijo dogovorjeno vsoto, če so pametni pa na levo z odra svet je velik mar ne!
puspan
17. 07. 2015 21.56
+10
Vidis tako razmisljate vsi levaki. Ko je denar, je festa, ki traja toliko casa, dokler je denarja, nato jok.
dinamitek
17. 07. 2015 20.03
+11
metanje denarja stran
NoviceResnice
17. 07. 2015 19.48
+0
Angelca se je izprsila......levaki že pohvalno in ponižno govorijo o novi boginji polnih bankomatov.....Hail Angelca pa to....v dobro ji tud štejejo da ima DDR izobrazbo.....
yarrick
17. 07. 2015 22.12
+1
Gelca si puli lase kot nora, ker IMF grozi da bo odstopil od dogovora če ne pride vsaj do delnega odpisa dolgov grčiji.pa da vidimo kaj bo gelca rekla potem...
Saloreich
17. 07. 2015 19.45
+10
Grki bodo denar spet takoj zafrčkali, naredili pa ne bodo seveda nobene reforme. Ta narod, da ne bi imel kreditov je na ravni Bolgarije.
NoviceResnice
17. 07. 2015 19.49
+8
Res je.... Grčija izvozi primerjalno 4x manj kot Slovenija.....bo še gusto....
Pericapereracirep
17. 07. 2015 18.03
+7
Gre za reševanje privatnih nemških in francoskih bank. To je v prvem planu EU in IMF.
yarrick
17. 07. 2015 18.17
+2
Samo z razliko da j IMF sam priznal da so ti ukrepi PREHUDI za uničeno grško gospodarstvo.Zgleda da so tudi slepi sprevideli da je bolje dobiti nekaj kot pa nič.
slonicka
17. 07. 2015 20.31
+7
VAŽNO DA DOBIJO DENAR SAJ DELAT JIM PA NI POTREBNO KER SO VELIKI LENUHI
puspan
17. 07. 2015 22.01
+2
Duda, kaj bi bilo, ce ne bi bilo Grcije in Slovenije? V najkrajsem casu je Nemcija bankrot. A si bil na Mencingarjevem seminarju?
omega _v6
17. 07. 2015 17.49
+9
Samo poglejte lažnjive levičarne kaj vse so obljubili narodu,da so prišli na oblast ! Sedaj si pa lahko narod tisti OXI nekam zatakne tako pač je če so na oblasti LEVI LAŽNJIVCI !!
yarrick
17. 07. 2015 18.18
+0
ni tole res, če bi bili ljudje pametni bi ga pognali iz položajo.pa ne zato ker je obljubljal preveč ampak ker je požrl besedo in izdal zaupanje.