Tujina

Optimističnemu Papademosu in novi vladi prikimal tudi parlament

Atene, 16. 11. 2011 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

V grškem parlamentu se je glasovanje o zaupnici novi vladi razpletlo po pričakovanjih. Nova vlada je namreč dobila podporo 255 od 300 poslancev in tako se zdaj res lahko že loti konkretnega dela.

Lukas Papademos
Lukas Papademos FOTO: Reuters

V grškem parlamentu je po tridnevni razpravi potekalo glasovanje o zaupnici novi vladi pod vodstvom finančnega strokovnjaka Lukasa Papademosa, ki je po večdnevnih pogajanjih prisegla v petek. Za je glasovalo 255 od 300 poslancev, 38 jih je bilo proti.

Sicer je pred glasovanjem Papademos izrazil optimizem, da bo območje evra preseglo krizo kljub razhajanjem med državami. Papademos se dobro zaveda, da sta poglavitni nalogi nove vlade hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize in priprava predčasnih volitev.

Novo vlado sicer v nadaljevanju v zameno za nadaljnji paket mednarodne finančne pomoči čaka še izvedba že potrjenih bolečih varčevalnih ukrepov, med katerimi so nova povišanja davkov, sveži rezi v pokojnine in plače, prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini le 60 odstotkov njihove osnovne ter vrsta privatizacij.

V novi vladi, ki bo državo vodila do izvedbe predčasnih volitev, so člani dveh največjih grških strank – v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije – ter manjše desne stranke Laos. Slednja je v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974. Vodja opozicijske konservativne Nove Demokracije Antonis Samaras pravi, da je potrebno volitve izvesti v naslednjih treh mesecih. Meni, da strukturne reforme niso dovolj za okrevanje ekonomije. Za krizo, v kateri se je znašla država, krivi tudi politiko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
17. 11. 2011 06.59
Ni važno katera vlada bo menda kaj naredila, Grčija je že davno mrtev bojevnik.
meneagripa
17. 11. 2011 02.27
MALA EUROPA... glej video na... menagripa EUROPA DIMINUTA (1)
Nimivseeno
16. 11. 2011 22.54
"Največja pomanjkljivost človeške rase je naša nezmožnost razumevanja eksponentne funkcije." Eksponentna rast dolga zahteva eksponentno ekonomsko rast, da se dolg lažje plačuje. Več denarja pa nujno pomeni več dobrin, na katere je ta denar vezan (dnevno načrpana nafta). Na končnem planetu je zato nujno, da se eksponentna rast ustavi. Tiskanje denarja, ki ne bo imelo podlage v surovini, pa seveda samo pomeni inflacijo. Kar se pa že vidi na manj vrednemu dolarju in evru. Gospodarstvo hočejo ponovno zagnati s svežim kapitalom, ki ne sloni na ničemur (legal note).
krtaca15
16. 11. 2011 22.50
Ja samo še tale Dedadiktatus je manjkal...
Nimivseeno
16. 11. 2011 22.39
Zanimivo je videti ljudi, ki se z optimizmom podajo reševat izgubljene primere.