Tujina

O nevarnosti prek SMS sporočil

Sydney, 02. 03. 2009 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prebivalce Victorie, kjer še vedno divjajo požari, vremenske razmere pa so pravšnje za širjenje novih, so oblasti o morebitni novi grožnji obvestile kar preko SMS sporočil.

Na jugovzhodu Avstralije danes vladajo vremenski pogoji, ki so naklonjeni ponovnemu širjenju požarov. Zaradi vročine in močnega vetra so oblasti v zvezni državi Victoria prebivalce tokrat pred pretečo nevarnostjo opozorile kar preko SMS sporočil. Svarila pred uničujočimi požari v začetku februarja so se namreč izkazala za neučinkovita.

''V ponedeljek zvečer in v torek pričakujemo v Victorii izredne vremenske razmere. Močan veter in grožnja pred požari. Za podrobnosti poslušajte lokalni radio. Na sporočilo ne odgovarjajte.''
''V ponedeljek zvečer in v torek pričakujemo v Victorii izredne vremenske razmere. Močan veter in grožnja pred požari. Za podrobnosti poslušajte lokalni radio. Na sporočilo ne odgovarjajte.'' FOTO:

Avstralski mediji poročajo, da so oblasti prvič v zgodovini uporabile SMS sporočila za obveščanje prebivalcev o nevarnih vremenskih razmerah, ki bi lahko pripeljale do novih smrtonosnih požarov. Mobilni operater Testra je svojim uporabnikom že začel pošiljati SMS sporočila, v katerih jih svari pred požari in drugimi vremenskimi nevšečnostmi, ki se približujejo državi. Podobno naj bi kmalu storili tudi drugi mobilni operaterji. Telefonska sporočila so oblasti poslale kar petim milijonom prebivalcev.

Bruce Esplin, komisar agencije za nujne primere, je povedal, da so se takega načina poslužili prvič. Preko SMS sporočil pa so želeli obvestiti vse tiste prebivalce, ki ne poslušajo radia, ne gledajo televizije ali ne berejo časopisa. ''Gre za učinkovito elektronsko obliko sporočanja,'' je dejal.

V pripravljenosti pred morebitnimi požari je trenutno celotna Victoria in ne zgolj območja v okolici štirih požarov, nad katerimi gasilci še vedno nimajo nadzora. Vetrovi naj bi bili v torek tako močni, da bodo celo helikopterji in letala, ki sicer gasijo plamene, iz previdnostnih ukrepov ostali na tleh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mazyk
02. 03. 2009 11.45
svaka čast, ena boljših idej zadnje čase
ZlateSanje.si
02. 03. 2009 11.36
Škodovati ne more, lahko le pomaga tak način obveščanja, svaka čast tistemu ki je dobil to idejo!
___
02. 03. 2009 11.29
Končno obveščajo tudi tiste ljudi ki nismo tako zabiti da bi živeli od medijev ampak razmišljamo s svojo glavo in poslušamo lastne multimedijske vsebine (mp3, divx itd)...