Slovenija

FOTO: Rešitelji novorojenčka: 'Vedno bo imel posebno mesto v naših srcih'

Bad Radkersburg, 20. 08. 2015 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./B.G.
Komentarji
61

Dominik Barbarič, Tomas Horvat in Daniel Felsö so slovenski delavci, ki so v Avstriji med čakanjem na prevoz domov našli in rešili novorojenčka. "Glavno, da je zdrav in živ, da je vse v redu, in da lahko živi naprej," pravijo in priznavajo, da bi ga radi še kdaj videli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pomurci otroka vzeli za svojega
    02:18
    Iz 24UR: Pomurci otroka vzeli za svojega
  • Iz 24UR: Kaj bo zdaj z dojenčkom?
    01:05
    Iz 24UR: Kaj bo zdaj z dojenčkom?
  • Iz SVETA: Slovenci, ki so rešili novorojenčka
    02:38
    Iz SVETA: Slovenci, ki so rešili novorojenčka
Dominik Barbarič, Tomas Horvat in Daniel Felsö so slovenski delavci, ki so v avstrijski Radgoni oziroma Bad Radkersburgu med čakanjem na prevoz domov v resju ob potoku našli novorojenčka.
Dominik Barbarič, Tomas Horvat in Daniel Felsö so slovenski delavci, ki so v avstrijski Radgoni oziroma Bad Radkersburgu med čakanjem na prevoz domov v resju ob potoku našli novorojenčka. FOTO: Jana Ujčič
Malemu dečku so nadeli ime, povezano z njegovo srečno rešitvijo. Prvo ime je po helikopterju, druga imena pa po njegovih rešiteljih.

3-dni star deček Christoph-Siegfried-Franz-Peter, ki so ga trije slovenski delavci, ki so čakali na prevoz domov, našli v travi ob potoku v avstrijski Radgoni, se počuti dobro.

Kot so danes povedali Dominik Barbarič, Tomas Horvat in Daniel Felsö, je bil dojenček popolnoma zavit v črn predpasnik, v katerem bi mu najverjetneje kaj kmalu zmanjkalo zraka. Nemudoma so ga odnesli v bližnjo bolnišnico. "Vsi trije smo bili šokirani," dogodek opisuje Felsö. "Glavno, da je zdrav in živ in da je vse ok, da lahko živi naprej," dodaja Barbarič.

Za dečka zdaj skrbijo v bolnišnici v Gradcu, v podjetju, kjer so delavci zaposleni, pa že zbirajo denar zanj. Pravijo, da so ga vzeli za svojega. Njegovi rešitelji mu želijo le najbolje, imajo pa veliko željo, in sicer da bi ga še kdaj videli. Pravijo, da bo imel ta fantek vedno posebno mesto v njihovih srcih.

Se pa njegova mati tudi potem, ko je novica o tem, da so ga našli, odmevala na obeh straneh meja, ni javila, piše avstrijski kleinezeitung.at. "Predvidevamo, da se niti ne bo oglasila," je dejala socialna delavka Ute Jennings. V tem primeru bodo dečku poiskali posvojitelje. Mati ima sicer 6 mesecev, da se javi oblastem, če želi preprečiti posvojitev otroka.

Svetovalka Christa Pletz medtem meni, da je lahko razlogov za zapustitev otroka veliko. Včerajšnji primer je sicer v Avstriji v kratkem času že drugi. "Te ženske se znajdejo v izredni situaciji, v kateri ne morejo logično razmišljati. Ob tem jih porod še telesno izčrpa. Po drugi strani pa ne poznamo življenjskih okoliščin matere. Ne vemo, zakaj ni prehodila še tistih nekaj metrov do bolnišnice in otroka predala zdravstvenemu osebju, kar bi bilo bolj varno in brez pravnih posledic. Po drugi strani pa je to območje, kjer se vsi poznajo in jo je morda bilo strah, da bi jo prepoznali," pravi strokovnjakinja in dodaja, da obstajajo ženske, ki nosečnost povsem potlačijo in je za njih porod nekakšno "presenečenje".

V času, ko se otrokova mati ne javi, posvojiteljev pa še ni, za zapuščene otroke skrbi zdravstveno osebje, pa je razložila medicinska sestra Karoline Kräftner: "Potrebujejo veliko fizične bližine, objemov, dotikov … Mi počnemo vse tisto, kar bi počela mati."

Dogodek še naprej preiskuje avstrijska policija. Vse, ki bi karkoli vedeli o zapuščenem otroku, naprošajo, da jih obvestijo na telefonsko številko policije v Bad Radkersburgu 059133/6180100.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni