Tujina

O Berlusconijevi usodi bodo odločali septembra

Rim, 08. 08. 2013 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, je odločanje o morebitni izključitvi Silvia Berlusconija iz senata preložila na 9. september. Odločitev o tem, ali bo Berlusconi izgubil poslansko imuniteto, naj bi sprejela konec septembra.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Zaradi davčne utaje na štiri leta zapora pravnomočno obsojeni nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi bo lahko malce zadihal. Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, naj bi odločanje glede Berlusconija začela v sredo zvečer, a je zgolj sprejela odločitev, da ta primer preloži na obdobje po poletnih počitnicah. Tako bo delo predvidoma začela 9. septembra. Odločitev o tem, ali bo Berlusconi izgubil poslansko imuniteto, naj bi sprejela konec septembra, nato bo sledilo še glasovanje na plenarnem zasedanju senata.

Komisija mora ugotoviti, ali v primeru Berlusconija velja lani sprejeti protikorupcijski zakon. Ta zakon, ki je bil tudi z glasovi Berlusconijevega Ljudstva svobode sprejet pod prejšnjo vlado Maria Montija, določa, da vsi pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

To bi za enega najpomembnejših in verjetno najvidnejšega italijanskega politika ter medijskega mogotca, ki je bil minuli četrtek pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, pomenilo izgubo senatnega sedeža in tudi izključitev iz prihodnjih volilnih tekem.

Vse verjetnejše predčasne volitve

Berlusconijevi strankarski kolegi, ki so sprva zahtevali njegovo pomilostitev, potem pa so svoje zahteve omilili, vztrajajo, da zakon ne sme veljati za kazniva dejanja, storjena pred decembrom lani, ko je začel veljati. Poleg tega je bila kazen za Berlusconija v skladu z zakonom o amnestiji iz leta 2006 znižana s štirih na le eno leto zapora, opozarjajo. V levosredinskem taboru medtem položaj vidijo drugače in opozarjajo, da mora zakon veljati tudi za nekdanjega premierja.

Vnovične predčasne volitve so v Italiji vse verjetnejše, saj je politično vzdušje vse bolj naelektreno. Vodja največje vladne stranke, levosredinske Demokratske stranke (PD) Guglielmo Epifani je Berlusconijeve privržence v sredo razburil z izjavo, da bi se moral Berlusconi po pravnomočni obsodbi umakniti iz politike.

Odzvalo se je več vidnih članov Berlusconijevega Ljudstva svobode, ki so Epifaniju očitali izzivanje, od PD pa zahtevali, naj se končno odloči, ali si sploh želi nadaljevanja njihove široke vladne koalicije.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
09. 08. 2013 07.59
Dokazano lažnjivec,utajevalec in prevarant pa še vedno razpravljajo. Mi navadni bi že zdavnaj bili za zapahai.
civitasstain@gmail.com
08. 08. 2013 14.19
+2
Nove volitve? Te tudi nekaj stanejo, bomo tudi mi kaj pomagal s kakšnim kešom?
korintos1
08. 08. 2013 13.42
-3
Silvio, tebe so tudi strici iz ozadja obsodili? Pri nas se je to enemu zgodilo.
donat323
09. 08. 2013 01.03
+0