Tujina

Nutelle ne bodo prepovedali

Bruselj, 04. 07. 2010 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament miri ljubitelje Nutelle. Zaradi nove zakonodaje namreč ta priljubljeni namaz ne bo prepovedan. Prav tako bodo Britanci lahko še naprej kupovali jajca v paketih po 12 kosov.

Med potrošniki v EU je zavladala panika zaradi pisanja medijev o posledicah nove zakonodaje o označevanju hrane. Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan, Britance pa, da jajc ne bo več moč kupiti v paketu po 12. V Evropskem parlamentu so te navedbe že zavrnili in zatrdili, da glede jajc in Nutelle ne bo sprememb.

V Italiji so se zbali, da bo zaradi novih pravil, ki jih je sredi junija potrdil Evropski parlament, prepovedana Nutella, ki z več kot 60 odstotki sladkorja in palmovega olja ne ustreza priporočenim prehranskim vrednostim. Eden od poslancev italijanske Severne lige je celo ustanovil odbor za zaščito Nutelle, italijanski minister za evropske zadeve Anres Ronchi pa je obsodil "prehranski fundamentalizem" v Evropi.
"Evropski poslanci ne želijo prepovedati prodaje Nutelle ali nezdravih živil, ker lahko povzročijo debelost," je v sporočilu za javnost ta teden poudaril Evropski parlament.

Nutelle ne nameravajo prepovedati.
Nutelle ne nameravajo prepovedati. FOTO: Reuters

Britance pa je vznemirilo poročanje britanskih medijev, da bo EU v prihodnje določila število kosov hrane v posamezni embalaži, tako da ne bo več dovoljeno prodajati po 12 jajc v eni škatli. Predvsem tabloidi so poročali, da je Evropski parlament sprejel dopolnila k uredbi o označevanju hrane, ki predpisujejo prodajo posameznih živil glede na njihovo število in ne glede na njihovo težo.

V Evropskem parlamentu so te navedbe odločno zavrnili in zatrdili, da se Unija ne bo vmešavala niti v število niti v velikost jajc v embalaži. Predstavnik Evropskega parlamenta je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, da je prodaja živil glede na njihovo število sicer splošno pravilo v Uniji, da pa obstajajo določene izjeme, med drugim za jajca.

Jajca bo moč še vedno kupovati v paketih po 12.
Jajca bo moč še vedno kupovati v paketih po 12. FOTO: Reuters

Evropski poslanci so 16. junija v okviru boja proti debelosti podprli predlog evropske zakonodaje, po kateri bodo morali imeti prehrambni izdelki na embalaži jasne oznake o vsebnosti kalorij in smernicah o priporočeni dnevni količini, niso pa podprli, da bi vsebnosti soli, sladkorja in maščob označevali s "semaforjem", torej z zeleno, rumeno ali rdečo.

Predlog mora zdaj še skozi Svet, kjer je pričakovati nove spremembe. Zakonodaja bo tako verjetno morala še enkrat skozi Evropski parlament. Nato pa bodo imela prehrambna podjetja tri leta časa, da se prilagodijo novim pravilom. Le podjetja z manj kot stotimi zaposlenimi in z manj kot pet milijonov evrov prometa bodo imela na voljo pet let za prilagoditev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lutherking
05. 07. 2010 08.39
-1
Nutela je ZAKON!!!!!!!
naivna
04. 07. 2010 22.26
Ni nic narobe, ce je napisana vsebina vsega kaj vsebuje, potem vsaj ves kaj kupis in kaj ti pase in lahko primerjas vec razlicnih izdelkov in sam odlocis kaj zelis. Tudi hrana ki vsebuje MSG je zelo vazna, da se ve, ker nekaterim je zelo skodljiva.
pijanec22
04. 07. 2010 21.50
Evropa samo ceplja za Američani. Tudi tam so mislili, da bodo debelost rešili z raznimi ukrepi na področju prehrane. Če se ljudje nočejo gibati, nobene omejitve prehrane ne pomagajo.
SLOVENIASTAN
04. 07. 2010 20.31
Ne naredi obleka cloveka to pravijo zavaljenci ,telo naredi cloveka .
SLOVENIASTAN
04. 07. 2010 20.30
tocno tak kak je Mi40 povedal , tam sedijo v Bruslju še malo vec spijo pa te kak zakon izvolijo tak da se ne pozabi da so tam. In zdaj bi oni radi ta pateticen evropski len zaležan zavaljen folk radi resli z restrikcijami sladke hrane . Nic ne bo pomagalo dragi poslanci , problem je v mentaliteti ljudi ,ker jih je premalo ki zavedajo pomembnosti fizicnega treninga .
maltr?enslon
04. 07. 2010 19.05
Še na nutello in podobna živila uvest trošarinski davek... ne razumem pa zakaj ne 12 jajc v škatli? Potem se tudi olje ne bi smel prodajat po liter in več, ampak po žličkah...
dajno
04. 07. 2010 16.07
Hehehe, svojo plačo morajo upravičiti. Ker je tako visoka pač morajo poseči po visoko letečih butalskih ciljih. Saj so tudi kondome standardizirali, očitno po svojih, ker so premajhni,...
Prihaja
04. 07. 2010 15.34
že vidim policaje ko bodo delali racije pa nutello iskali hahahahaha
tacamaca
04. 07. 2010 15.28
hvala bogu,da pr nas doma nobeden ne je telih šmirov,največja svinjarija,polek margarine.
erikferfoljo2
04. 07. 2010 15.10
A to so teli evropski poslanci z evropskimi plačami? prekleta banda lenuharska, drugega kot da se vozijo z letali gor pa dol ne delajo NIČ
foreverblue
04. 07. 2010 14.08
Komentarji pred mano so razlog, da mediji forsirajo take pravljice. En sam članek o nepravilnem poročanju jih spravi v histerijo. Nobeno živilo po novem ni prepovedano, samo označbe na njih bodo obvezne. Tako da boš vsaj vedel, s čim si filaš žile. Če ti ni mar za svoje zdravje, boš tabelo pač spregledal in se čez čas tako natreniral, da je niti opazil ne boš več. Ne morejo se pa poslanci ukvarjati s čim drugim kot s tistim, kar dobijo na mizo. Drugače kot pri nas sami sebi ne morejo predlagati nove zakonodaje.
Dorca88
04. 07. 2010 13.33
jst se strinjam da je na izdelkih označeno jasno kaj vsebujejo inkolk je tolno kerga not vc razumljivem jeziku in ne v takem k ga še znanstvenik komej zastop. se pa ne strinjam da bi kakršn kol izdelk prepovedal zato k nej bi preveč redil.. to se bojo že ljudje sami odločal kaj bodo jedl, če se hočjo redit nej se redijo kdo bi jim branil... sploh pa ja.... medtem ko se ukvarjajo s takimi nepomembnimi zadevami se tisti veliki problemi k jih oni ignorirajo samo še večjo in večajo, na konc pa ljudje namo mel za hrano in nč, kaj nam bo pol pomagal zdravi in lepo označeni izdelki če si jih itak namo mogl prvoščit?!? no vsaj vedl bomo kok procentov cukra v nuteli ne moremo kupit;)
GAJA-GAL
04. 07. 2010 13.16
hahahahahha nutella zakon... Meni paše in me ne redi in naj ne serjejo.....
sportnik80
04. 07. 2010 13.00
Ja pa sej to te srat prime da evropski parlament razglabla o nuteli, jajcih in podobno medetm, ko doživljamo pravi kolaps gospodarstva
Aleksandar Gorgiev 1
04. 07. 2010 12.56
haha glihkar sm nutello jedu :D
limonca4
04. 07. 2010 12.52
Ojej, če se tako brigajo za naše zdravje, pa naj prepovejo cigarete, alkohol, fast foode, coca-cole in podobne zadeve. Jah, očitno imajo preveč časa, da imajo take čudne ideje. Da bo tudi videti, da samo razmišljajo o svojem delu (oz. bolje rečeno, da so upravičeni do mastnih plač). Lp
Sebastijan Zorman
04. 07. 2010 12.47
najbolj da začnemo travo žvečt
dzons
04. 07. 2010 12.42
kako me veseli, da živimo v svobodi!
dannajja
04. 07. 2010 12.39
Kaj če bi se raje ukvarjali z škodljivostjo hitre prehrane in junk fooda. To pa ne, seveda! In zakaj???
felixkp
04. 07. 2010 12.37
60% sladkorja????? Ne kupim več tega sranja od nutele. Pa kaj so normalni. Saj moraš svoje otrok prav sovražit, da jim to mažeš na kruh. za bruhat!