Tujina

Nune, duhovniki in zdravniki ukradli 300.000 novorojenčkov

Madrid, 19. 10. 2011 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španijo pretresa škandal. Govorice, ki so nepreverjene tiho krožile več let, so se izkazale za resnične. Vse od časa Frankove diktature pa do leta 1990 naj bi nune, duhovniki in zdravniki ukradli in preprodali kar 300.000 novorojenčkov.

Bolečo zgodbo sta odprla Antonio Barroso in Juan Luis Moreno iz mesta blizu Barcelone, ki sta odkrila, da so ju kupili od nune. Ljudje, ki sta jih smatrala za starše, niso bili njuni biološki starši, njuno življenje pa je bilo ena velika laž. Moreno je odkril resnico, ko je bil njegov nepravi oče na smrtni postelji. "Kupil sem te od duhovnika v Zaragozi!“ mu je povedal in priznal, da je bil kupljen tudi njegov prijatelj iz otroštva Antonio. Odvetnik, na katerega sta naletela, jima je povedal, da je za podobne zgodbe že slišal. Odločila sta se, da bosta zgodbo povedala novinarjem, ta poteza pa je odprla Pandorino skrinjico. Po vsej Španiji so se začele oglašati matere s podobnimi zgodbami.

V zadnjih 50 letih naj bi mreža preprodajalcev
iz bolnišnic ukradla kar 300.000 novorojenčkov.
V zadnjih 50 letih naj bi mreža preprodajalcev iz bolnišnic ukradla kar 300.000 novorojenčkov. FOTO: Reuters

Leta 1971 je tedaj 23-letna Manoli rodila zdravega dečka, kot so ji dejali. Takoj so ji ga vzeli, češ da morajo opraviti rutinske preglede, in minilo je devet ur. "Potem je prišla nuna, ki je bila tudi medicinska sestra, in mi hladnokrvno povedala, da je moj sin umrl.“ Niso ji pustili, da bi ga videla. Je posumila, da se dogaja nekaj nezakonitega? "Zdravniki, nune? Nisem jih mogla obtožiti, da lažejo. To je bila Francova Španija. Diktatura. Španci še zdaj ne dvomimo v oblast,“ pripoveduje.

Nune, duhovniki in zdravniki naj bi novorojenčke sprva odvzemali staršem, katerih otroci naj ne bi bili zaželeni. Namen je bil sprva verjetno ideološki, pozneje pa je vlogo prevzel denar. Začeli so namreč jemati otroke staršev, ki so bili ekonomsko prikrajšani, in jih preprodajali premožnejšim parom. Nune in duhovniki so pripravili seznam primernih družin, zdravniki pa so se zlagali materi, da je njen otrok umrl.

In zakaj je trajalo tako dolgo, preden so jim prišli na sled? Cerkev in zdravniška stroka sta visoko spoštovani, španski zakoni pa ne predpisujejo, da mora biti na rojstnem listu napisano ime biološke matere.

Kot pripoveduje BBC-jeva novinarka Katya Adler, ki je zgodbo objavila, je mesece prosila špansko vlado, naj nekdo z njo spregovori o ukradenih otrocih. Naposled je to storil Angel Nunez iz pravosodnega ministrstva. Na vprašanje, ali so bili otroci ukradeni, je odgovoril: "Brez dvoma!“, na vprašanje, koliko jih je bilo, pa: “Ne bi si drznil govoriti o številkah. A sodeč po odprtih primerih, bi rekel, da veliko!“

Adlerjeva je opazila, da se v kartotekah precej ponavlja ime zdravnika Eduarda Vela, ki je leta 1981 pri kar 70 odstotkih rojstev na kliniki San Ramon v Madridu označil, da mati otroka ni znana. To je bilo sicer legalno in je pomenilo zaščito imena neporočenih mater, zato so preprodajalci lahko uporabljali te metode.

Vela je intervju za BBC zavrnil, je pa novinarka, ki je članek napisala, pred kratkim rodila prav v tej kliniki, zato je do njega lahko prišla. Dobila sta se v njegovi zasebni ambulanti v Madridu. Bil je nasmejan, a le do trenutka, ko je izvedel, da je novinarka. "Zgrabil je kovinski križ, ki ga je imel na mizi, mi ga potisnil pred nos in vprašal: Ali veste, kaj je to, Katya? Vedno sem delal v Njegovem imenu. Vedno za dobro otrok in da bi zaščitil matere. Dovolj!“

Španska vlada je zavrnila poziv, da naj sproži nacionalno preiskavo, zato družine bolj ali manj preiskujejo na lastno pest. Številni testirajo svoj DNK v upanju, da jih bodo testi spet združili z njihovimi pravimi družinami. Izkopavajo grobove otrok, da bi naredili DNK-preiskavo. Nekateri najdejo le prazne grobove.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorc123
20. 10. 2011 18.11
+0
no , to bo to,, se pravi da ve redovnice pomagate,da se imajo uni pri koritu lepš no pa smo spet pri unmu k drži žakelj itd :)) osebno, že kar zgodovina govori koliko gorja je naredila cerkev ljudem ,ne bi šel niti približno zraven ! mam pa že zadosti teh razprav kaj ja in kaj ne,jaz vem kaj jaz delam,vi pa kaj vi delate,, smo pa leta 2011 in bi bil že čas da preklopite staromodno razmišljanje u modernejše!
saintjozef
20. 10. 2011 17.45
-1
maj393 Hvon, daj mi odgovori na vprašanje, zakaj moram jaz, ki sem redovnica hoditi v službo, če pa imamo toliko denarja? Daj mi prosim razloži! --nisi pri koritu.
primorc123
20. 10. 2011 17.15
+1
kako ne vem kaj pišem,če sem ti odgovoril na vprašanje ki si mi zastavla ??
primorc123
20. 10. 2011 17.13
+2
nimam proti nobenemu nič dokler tisti nobeden nima nekaj proti nam . besen sem pa zato ker se je to dogajalo in se dogaja in sem sam izkusil na svoji koži posiljevanje z vero ! eden dan je prišla mama domov prav malo jezna. zakaj? ker je duhovnik rekel da prosi naj ne mečejo v pušeljc kovancev ker rata vse pretežko,naj raje mečejo bankovce .seveda bankovec je najnižji za 5 eur ,kovanec pa najvišji za 2 eur :) . zame je tisti ki krade, tisti ki drži vrečo in tisti ki ga podpira še vedno lopov.
maj393
20. 10. 2011 16.04
+1
Hvon zelo se mi smiliš, ker v svojem besu sploh ne razumeš kaj pišem. Veš s tebi podobnimi nima smisla debatirati ker tak ne sprejmete mnenja drugih! Žal!
primorc123
20. 10. 2011 15.33
mai odgovoru sem ti že nekajkrat,pa mi admin očitno briše. moj odgovor je takšen : očitno ti paše hodit okoli duhovnikov zastonj in zraven pomagat ljudem zastonj,ker če bi ti bilo tako fajn pomagat ljudem ,bi si najdla socialno službo,hodila pomagat ljudem in še plačano bi mela ..no to je moj odgovor
primorc123
20. 10. 2011 15.25
maj , ne vem zakaj hodiš ti k redovnicam ob službi in to zastonj. verjetno se moraš imet tam ful lepo z duhovniki.
maj393
20. 10. 2011 15.11
Hvon, še vedno mi nisi odgovoril na vprašanje!? In seveda, vedno je kriv samo župnik!
primorc123
20. 10. 2011 15.08
+1
v sosednji južni fari je mož dobil duhovnika na njegovi ženi,tako da je razpadla družina s 4 otroki,to je eden od njegovih grehov,da druge ne omenjamo..vozi zelo prestižen avtomobil,kot tudi v sosednji severni fari,.ko gre žegnat hiše si piše številke hiš na kuverte,da lahko potem vidi koliko je kdo dal,katere hiše je pa že opravil si začrta pa v poseben blok. kolega ki hodi k maši z družino mu ni plačal ko je prišel požegnat hišo,tako da ga potem naslednje leto ni bilo in ga je mogel prosit naj pride. prišel je -ko mu je plačal hehe.. no toliko o vaši ustanovi ! !
maj393
20. 10. 2011 15.05
Hvon, daj mi odgovori na vprašanje, zakaj moram jaz, ki sem redovnica hoditi v službo, če pa imamo toliko denarja? Daj mi prosim razloži!
primorc123
20. 10. 2011 14.59
+1
če ni cerkev samo za biznis,si poglej mariborsko škofijo za miljonskimi minusi,ki jih bodo zakrpali z državne blagajne,se pravi tudi z denarjem nas laikov. pa še T2 omrežje ste imeli v lasti in če ne verjameš da to ni bilo samo biznis ti lahko povem da ste imeli med prenosi tudi porniče..toliko o RKC ! sprejeti bi mogli zakon ,ki bi vsakega ki je veren opalili za 50 eur na mesec,potem bi se pa vidlo koliko je resničnih vernikov hehe
maj393
20. 10. 2011 14.57
Veš hvon, če bi bilo tako kot pišeš, potem nam redovnicam ne bi bilo treba nič delat in bi vse štiri od sebe dale in uživale! Če je pa tako mi je pa res čudno, da se več deklet ne odloča za tako lagodno življenje! Kaj misliš, da župnik ko oddide iz župnije vzame cerkev v žep in gre? Ne cerkev ostane, ker župnik ne popravlja samo za sebe ampak predvsem za vernike!
lilijan
20. 10. 2011 14.54
O človek, potrudi se , ter postani ČLOVEK. O stvareh, ki jih ne poznamo je vsekakor pametneje, da molčimo. Kaj se je vse dogajalo, kaj se vse dogaja, kaj se tudi bo še naprej...prav zaradi človeka, njegovega pohlepa. Ko prepoznaš, kaj so "hudičeva dela" ti se bo lažje spoprijeti z njimi, in takrat boš spoznal, da Bog ne zapusti tiste, ki ga iskreno iščejo.Poskusi in spoznaj kako lepo je poskusiti biti ČLOVEK
primorc123
20. 10. 2011 14.52
ja .sej je že eden napisal ..vzamete 3 ali 4 dele ,daste pa enega..ko pa je treba cerkev porihtat ,greste pa beračit po vaseh da lahko svoje obdržite
maj393
20. 10. 2011 14.47
hvon očitno si nepoučen. Imaš dokaz, da Cerkev nič ne daje revežem? Razni domovi, šole, mladinski centri,... so sami sebi namen, jih ima Cerkev zaradi lepšega? Kaj je naša država naredila za družine z več ottroki? Nič oz. zelo, zelo malo. Ustanova Aninega sklada, ki so jo ustanovile sestre usmiljenke je pa že ogromno pomagala tem družinam! Zato raje ne govori tega, ker s tem sramotiš sebe, ker kažeš svojo nepoučenost! Če bi imeli toliko "keša" kot praviš mi ne bi bilo treba hoditi v službo, mi ne bi bilo treba skrbeti kako bomo plačali položnice,.... Najprej se prepričaj potem pa govori!
primorc123
20. 10. 2011 14.28
maj393 Ok. to se mi zdi pa že malo preveč! Cerkev je kriva za vse! Kaj če bi na 24. ur kdaj napisali koliko dobrega pa Cerkev naredi? Veliko nas je duhovnikov, redovnikov, redovnic, pa tudi laikov, ki se trudimo živeti kot je treba pa tega ni nikjer za prebrati! Ja, so napake tudi v Cerkvi, toda če jih nekaj živi tako kot ne bi smeli, ne pomeni, da smo vsi taki! Samo seveda, treba se je zaletavati v Cerkev. Zakaj je bil članek o Stični samo en dan na 24ur? Ta članek o tem škandalu, ki sploh še ni potrjen, bo pa zelo dolgo!? Dajte se malo umiriti glede Cerkve! mai393 ! si se že kdaj vprašal ali je cerkev dala sploh kdaj revežem denar,kadar preživljajo peklene trenutke ,nimajo denarja,družinske tragedije,jim zgori hiša,premoženje,,a ste jim kdaj kupili vsaj 2 štruci kruha in 20 dak mortadele ,da niso bili vsaj lačni !!? ne ,nikoli!! samo denar pobirate in ga kopičite v to prekleto ustanovo ki je naredila že toliko gorja na svetu v vsej zgodovini. povrhu vsega pa še neobdavčeni,polni keša in gozdov,,k bi lahko kakšen košček dali siromaku da bi mu bilo vsaj toplo pozimi ,če mu že druzga nočete dat ! !
EMPATIJA
20. 10. 2011 13.56
Naša Vida Žabot je že vedela zakaj mora izstopiti iz Vatikanskih vrst. Je pravočasno skužila, da je edino pravilno, da odide iz nunskega redu. Kajti tiste njene sestre so bile od hudiča. Zlobne in hinavske. Menim, da je številka 300.000 verjetno prenapihnjena. Kajti v 30. letih ukrasti po 27 dojenčkov dnevno? Lahko smo prepričani, da so bili ti dojenčki tudi od katere od mladih nun ter tudi otročički od duhovnikov. Kajti njih ne zanimajo le dečki temveč tudi mlada dekleta. Pri pravoslavcih se takšni škandali ter grozodejstva ne dogajajo zato, ker imajo duhovniki lahko družine. Pri nas katoliški duhovniki še malo niso naklonjeni temu, da bi krstili otroke mamic samohranilk pa čeprav imajo le-te opravljene vse cerkvene zakramente. Pa kakšno nestrpno ter skoraj sovražno gonjo peljejo naši vrli verniki ter njihovi strankarski liderji proti drugače spolno usmerjenim ter proti marsikateri marginalni družbeni skupini. Non- stop pa pridigajo o milosti..... Edino kar je v naši cerkvi za pozdraviti, je njihov Karitas. Pa obdavčiti bi jih nujno morali. Še čudno da nam ni treba plačevati prispevkov še za njihove ´´kuharice´´. BOG JE V NAS SAMIH. Vse ostalo so pa pravljice za lahko noč.
pogumn
20. 10. 2011 12.55
Zakaj it v druge države ,ko pa smo lahko doma sveti?Začnei s Patrom ki se je tu javil nekaj dobrega v svojih vrstah.Naredimo RKC najboljšo .Nepoveličumo tiste ki so šli v tujino.Sprejmimo drugačne .Mar je res nekaj kar čutimo do boga ali bližnjega tko teško sprejet? Božji poklic je poklic ki mora in ni druge bit vsem dostopen.V kolikor nemoreš sprejet homoseksualnosti nisi dobra .Molim zate da sprejmeš tudi to .
pogumn
20. 10. 2011 12.51
maj39. Politiki,zdravniki učitelji imajo 8 urni delovni čas.Zdravnik priseže Hipokratu da bo vesto in s svojim znanjem reševal človeška telesa .Učitelj da bo dajal znanje,politik za blaginjo ljudi.To so človečki poklici.Bit redovnik redovnica ,duhovnik to je božji poklic.Ti si postavljen za celodnevno dosegljivost,za ponižnost ,za ljudi .Če pa imaš zgolj za poklic enak drugim .Potem pa nefehtari ker to je beračenje:Branje božje besede ,če imaš to za branje navadne knjige potem zapusti Cerkev.Ko mi nihče več nepomaga primem sv pismo in ga neberem kot knjigo.Ko grem v cerkev negrem z istimi občutki kot v bolnico ,sodišče ,šolo.Če je to zate isto potem žal izstopi iz nuncijada. Zame je božji poklic nekaj največjega .
maj393
20. 10. 2011 12.39
pogumn Vsi gremo skozi težave, tudi sama sem imela ogromno težav in to težkih zadev ampak dejstvo je, da samomor ni rešitev. Ja se strinjam, da je tudi med verniki veliko takih, ki so fanatični ampak to ne pomeni da smo vsi taki. Jezi me, da ker peščica v Cerkvi ne živi tako kot bi morali, smo vsi črne ovce, pa to ni res!Zakaj kdaj na 24ur ne napišejo koliko so naše sestre misijonarke naredile dobrega v Afriki in drugje po svetu? Zakaj to ni objavljeno? Ker nam mediji perejo možgane in nam kažejo največkrat slabe novice. Zakaj ne bi pisali o čem lepem?