Tujina

Novo žarišče na Madžarskem

Budimpešta, 29. 01. 2007 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na Madžarskem so zaradi bojazni pred novim žariščem ptičje gripe pobili skoraj 10.000 gosi.

Na Madžarskem so zaradi suma novega žarišča ptičje gripe v bližini kmetije, kjer so pretekli teden odkrili ptice, okužene z najnevarnejšo različico virusa ptičje gripe H5N1, pobili 9400 gosi.

V tednu dni so na Madžarskem odkrili že drugo žarišče ptičje gripe med gosmi.
V tednu dni so na Madžarskem odkrili že drugo žarišče ptičje gripe med gosmi. FOTO: Reuters

Kot so Evropski komisiji sporočile madžarske oblasti, so domnevni pojav virusa H5N1 odkrili v petek in ga poslali v nacionalni laboratorij. Čeprav iz laboratorija še ni potrditve, pa so preventivno pobili vso perjad in razkužili območje.

Referenčni laboratorij EU v britanskem Weybridgeu je potrdil pojav najnevarnejše vrste virusa ptičje gripe H5N1 pri goseh, ki so jih na Madžarskem pobili pretekli teden.

Izvedeni so bili tudi vsi drugi ukrepi, predvideni z zakonodajo, ki ureja odzivanje v primeru izbruha ptičje gripe v Evropski uniji. Tako je bil vzpostavljen je trikilometrski zaščitni pas okrog žarišča ter desetkilometrski pas nadzora. V pasu nadzora velja prepoved premikanja perjadi iz zaprtih prostorov, razen v klavnico, prepovedano je trgovanje s perutnino, razen ob določenih strogih pogojih, pa tudi lov na divje ptice ter predpisano obveščanje prebivalstva.

Razlogov za preplah ni

Tajvan je po 17 mesecih poskusov na živalih uspešno izvedel testiranja novega cepiva, ki bi človeštvo zavarovalo pred pandemijo ptičje gripe. Na Tajskem upajo, da bodo cepivo kmalu lahko preizkusili tudi na ljudeh in da bi ga množično začeli proizvajati v roku dveh let.

Državni sekretar na slovenskem kmetijskem ministrstvu, Gvido Mravljak, je prepričan, da razlogov za preplah zaradi novega primera ptičje gripe na Madžarskem ni, saj stanje v povezavi z virusom ves čas spremlja veterinarska uprava v Sloveniji, ki opravlja tudi potrebne analize na divjih pticah, poleg tega pa je Madžarska sprejela vse potrebne ukrepe. Mravljak pravi, da razlogov za resen preplah ni tudi zato, ker so virus na Madžarskem našli pri jati domačih gosi in ne pri prostoživečih živalih, ki bi virus lahko prinesle v Slovenijo.

V Sloveniji sicer še vedno ostajajo območja z izrazitim tveganjem, kjer mora biti vsa perutnina v zaprtih prostorih, race in gosi pa morajo biti od druge perutnine ločene. Drugod po Sloveniji pa mora biti perutnina v ograjenih prostorih, saj se po besedah direktorice Veterinarske uprave Vide Čadonič Špelič prav kokoši, ki se pasejo, najlažje lahko okužijo z virusom. Lastniki perjadi morajo poskrbeti tudi, da do vira vode za domače ptice ne pridejo prostoživeče ptice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.