Tujina

Pahor v Münchnu razpravljal o zamrznjenih konfliktih v Evropi

Moskva/München, 07. 02. 2015 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Pahor je v okviru Münchenske varnostne konference vodil okroglo mizo o zamrznjenih konfliktih v Evropi, ki ostajajo v senci krize v Ukrajini, a prav tako predstavljajo varnostno grožnjo na kontinentu. Razprava se je vrtela predvsem glede vzpostavljanja zaupanja, ki je osnova za iskanje miroljubnih rešitev.

Po pogovorih nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine danes pozdravili novo mirovno pobudo za ukrajinsko krizo in pristavili, da so za pogajanja.

V Münchnu se je danes zbralo več kot 4000 ljudi, ki so protestirali proti globalizaciji in varnostni konferenci, vzklikali pa so parole, uperjene proti zvezi Nato. Varnostna konferenca je skoraj vedno tarča protestnikov. Letos demonstracija poteka pod sloganom "Ni miru z Natom".

"Zmeraj smo za pogajanja," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal separatistični voditelj Denis Pušilin. Uporniki po njegovih besedah upajo, da bo nova prekinitev ognja med ukrajinskimi in uporniškimi silami lahko dejansko uspela. A za to je potreben dejanski nadzorni mehanizem, je zatrdil Pušilin. Dodal je, da je potrebno pri določitvi razmejitvene črte za prekinitev ognja upoštevati najnovejše ozemeljske pridobitve upornikov.

Medtem je predsednik odbora za zunanjo politiko v ruski dumi Aleksej Puškov sporočil, da pogovori med Merklovo, Hollandom in Putinom dajejo novo upanje za mir. Istočasno je kritiziral Ukrajino in ZDA, ki da ne iščejo miru. "(Ukrajinski predsednik Petro) Porošenko je zmožen samo obstreljevanja. ZDA so zmožne netiti vojno, ne pa prispevati k miru," je še zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Prebivalci ukrajinskega mesta Debaltseve še naprej bežijo na varno. Fotografija je nastala včeraj.
Prebivalci ukrajinskega mesta Debaltseve še naprej bežijo na varno. Fotografija je nastala včeraj. FOTO: Reuters

Na varnostni konferenci v Münchnu o ukrajinski krizi

V bavarski prestolnici pa se danes nadaljuje tradicionalna Münchenska varnostna konferenca, na kateri je govora predvsem o ukrajinski krizi.

Merklova je dejala, da je najnovejša francosko-nemška mirovna pobuda za razrešitev konflikta na vzhodu Ukrajine skupaj z Rusijo negotova, a vredna poskusa. "Ni še jasno, ali bo uspešna, a po mojem mnenju in mnenju francoskega predsednika je zagotovo vredna poskusa," je poudarila in dodala, da morajo poskusiti doseči preboj z mirovno pobudo, ker so dolžni tistim, ki trpijo v Ukrajini.

Čeprav je ponudila roko Moskvi, je ponovila očitke na račun Rusije, da je s svojim ravnanjem v Ukrajini kršila mednarodno pravo. "Tisti, ki želijo biti del mednarodne skupnosti, morajo tudi sprejeti njene vrednote," je zatrdila. Obenem je glede odnosa z Rusijo dejala, da si nihče ne želi nove delitve Evrope. "Varnost v Evropi želimo oblikovati z Rusijo in ne proti njej," je povedala kanclerka.

Za končanje ukrajinskega konflikta vojaška rešitev po oceni Merklove ni mogoča. "Prepričana sem, da tega konflikta ni mogoče rešiti vojaško," je poudarila in zato tudi ponovno zavrnila možnost dobave orožja Ukrajini za boj proti proruskim separatistom na vzhodu države. Po njenem mnenju bi moral Zahod proti Rusiji uporabiti gospodarski pritisk, ne pa da krepi ukrajinsko vojsko. S tem se je zoperstavila vse glasnejšim pozivom v ZDA za oboroževanje ukrajinskih sile.

Politiki, ki krojijo usodo civilistov.
Politiki, ki krojijo usodo civilistov. FOTO: Reuters

"Menim, da je ena zadnjih priložnosti. Če ne uspemo doseči trajnega mirovnega sporazuma, se bo zgodil znani scenarij. Nosi ime vojna," pa je glede nove mirovne pobude dejal Hollande.

Porošenko je optimistično ocenil pobudo. Po njegovem mnenju ima dobre možnosti za uspeh, ob tem pa dodal, da bi lahko novi načrt zagotovil večjo varnost v Evropi. Po njegovem mnenju ima dobre možnosti za uspeh. Dejal je tudi, da ni pripravljen na pogajanja s proruskimi separatisti, ki jih zahteva Rusija. "Želijo, da gremo v neposreden dialog s teroristi. Ne!" je bil odločen. Dodal je, da Ukrajina potrebuje prekinitev ognja in svobodne volitve. Hkrati je Zahod ponovno pozval k vojaški podpori. Ukrajina je suverena država in ima pravico, da se brani. "V času konflikta smo dokazali, da z orožjem ravnamo odgovorno," je še dejal Porošenko. Menil je tudi, da bi pomanjkanje na vojaškem področju povzročilo ekalacijo konflikta na vzhodu Ukrajine.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v Münchnu pogovore Putina, Merklove in Hollanda ocenil pozitivno. "Prestavljajo dobro podlago za določeno stopnjo optimizma za rešitev konflikta," je poudaril. Dotaknil se je tudi aktualnih napetosti med Zahodom in Rusijo in krivdo za to pripisal ZDA. Po njegovem mnenju za to sploh ni krivo dogajanje v Ukrajini, temveč potek dogodkov v zadnjih 25 let. Kritičen je bil do "ameriške obsedenosti" z raketno obrambo v Evropi. ZDA je očital, da poskušajo doseči globalno prevlado in kršiti mednarodne dogovore ter nadzirati mednarodne odnose v Evropi.

Po pogovorih s Porošenkom v četrtek in po petkovem srečanju s Putinom v Moskvi sta Merklova in Hollande sporočila, da bodo predelali mirovni načrt, sprejet septembra lani v beloruski prestolnici Minsk. O njem naj bi v nedeljo preko telefonske konference razpravljali Merklova in omenjeni predsedniki držav. Ključna prvina mirovnega načrta za Doneški bazen je prekinitev ognja.

"Ne verjamemo, da obstaja vojaška rešitev. Ne verjamemo, da ima Rusija pravico, da počne, kar počne, verjamemo pa, da imajo Ukrajinci pravico do samoobrambe," pa je povedal ameriški podpredsednik Joe Biden. Izrazil je upanje, da bo Evrope nadaljevala s pritiski na Rusijo, dokler bo ta nadaljevala s svojo kampanjo v Ukrajini. "Rusija mora oditi iz Ukrajine ali pa se soočiti z nadaljnjo izolacijo in vse večjimi gospodarskimi stroški na domačih tleh," je zagrozil Biden. Dejal je še, da je Putin osebno odgovoren za vse hujšo varnostno krizo v Evropi. V letih do 2012 je bilo mogoče v sodelovanju z Rusijo veliko doseči, a je Putin po Bidnovih besedah nato žal ubral drugačno pot. "Da je svet danes drugačen, je posledica Putinovih odločitev," je prepričan Biden.

Medtem je Putin zagotovil, da Rusija ni v vojni in da si ne želi vojne z nikomer. Istočasno je kritiziral zahodne sankcije proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinski krizi. "Hvala bogu ni vojne. A zagotovo obstaja poskus zaviranja našega razvoja," je povedal na sindikalni konferenci. Glede zahodnih sankcij je zatrdil, da ne morejo biti učinkovite proti državi, kot je Rusija, čeprav resda povzročajo določeno škodo. Putin se je še pritoževal nad poskusom ohranitve svetovnega reda, ki se je vzpostavil po padcu Sovjetske zveze.

Pahor razpravljal o zamrznjenih konfliktih v Evropi

Slovenski predsednik Borut Pahor je vodil okroglo mizo o zamrznjenih konfliktih v Evropi, ki ostajajo v senci krize v Ukrajini, a prav tako predstavljajo varnostno grožnjo na kontinentu. V razpravi so sodelovali azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, premierja Srbije in Gruzije, Aleksander Vučić in Irakli Garibašvili, ter hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

 

Sprva so se posvetili ukrajinski krizi, pri čemer je premier Srbije poudaril, da je treba najprej doseči prekinitev spopadov, preprečiti izgubo življenj, potem pa iskati rešitve spora. "Mir je danes potreben bolj kot kdajkoli, sicer nam grozi katastrofa," je poudaril Vučić. "Z Rusijo smo dobri prijatelji, a smo tudi dobri prijatelji Ukrajine in podpiramo njeno ozemeljsko celovitost. To je zelo pomembno tudi za nas," je še poudaril srbski premier.

Alijev in Garibašvili sta opisala spore, v katere sta vpleteni njuni državi - Alijev spor Azerbajdžana z Armenijo glede Gorskega Karabaha, Garibašvili pa z Rusijo glede separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije.

Hrvaška zunanja ministrica je na drugi strani spomnila na vojne ob razpadu Jugoslavije v 90. letih. Pomembna razlika s spori, ki so ostali po razpadu Sovjetske zveze, je bila v tem, da se niso soočali z velesilo in so bili tako pravzaprav prepuščeni sami sebi, da so iskali rešitve. Poudarila pa je, da je iskanje rešitev vsekakor lažje, ko je rešeno vprašanje ozemeljske celovitosti države. In zdaj so tudi države bivše Jugoslavije odkrile pot za mirno reševanje sporov; politična volja za to je, je dejala hrvaška zunanja ministrica, to pa je potrdil tudi Vučić. Stvari niso idealne, še vedno so nerešene stvari med državami v regiji, a se zadeve pomikajo naprej, zaupanje raste, je dodal srbski premier.

Zaupanje in iskanje skupnih rešitev je ključno, se je zavzel tudi Pahor, ki je spomnil tudi na lastno izkušnjo reševanje konflikta glede meje s Hrvaško, ki se je leta 2009 zaključil s sklenitvijo arbitražnega sporazuma. Poudaril je še, da je za države Zahodnega Balkana zelo pomembno, da imajo evropsko perspektivo in da spore rešujejo na miren način.

Letošnja varnostna konferenca v Münchnu, ki bo potekala do nedelje, je posvečena "razpadu mednarodne varnostne ureditve" sredi ukrajinske krize in poslabšanja odnosov med Evropo in Rusijo, naraščajoče grožnje islamističnih skrajnežev na Bližnjem vzhodu in v sredozemskem prostoru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
09. 02. 2015 09.52
+2
Dosegel je zastavljeni cilj. Fotografirali so ga.
ONniON
08. 02. 2015 18.25
+8
sami ste se odločili za vstop v orgarizacijo nato na referendumu
ssbobo
08. 02. 2015 20.19
+4
Sedaj si pa želim Referendum za Priključitev k Avstriji
.jest
08. 02. 2015 21.40
+6
Ali si pomislil, kaj smo Slovenci za Avstrijce in, da nas mogoče nočejo?
godhead
08. 02. 2015 15.22
+12
ne vem, kaj ima ta človek brez hrbtenice sploh za razpravljat, če pa je vsem jasno, da je totalno nesposoben
poluks25
08. 02. 2015 22.19
+3
in spet taco moli tam kjer mu ni treba kot takrat ko je dal taco obsojencu....
nanodelec
08. 02. 2015 15.05
+14
To je samo uvod v zaprtje območja Triglavskega narodnega parka zaradi potreb NATO-a; Ruska kapelica pa bo trafika za kubanske cigare...
Dakota 100
08. 02. 2015 14.52
-5
Še dobro da Borči obvlada več tujih jezikov !!
Dakota 100
08. 02. 2015 15.10
+6
A Juliji pa ne bo stisnu rokice? Ne Prešernovi ampak Timošenkovi.
macek_garfield
08. 02. 2015 14.23
+12
... kdo se tega afneguncarja pahorja resno jemlje... samo fa Kolinda zapriseze, pa bomo imeli nov ljubezenski par ...
JApajaDAja
08. 02. 2015 15.04
+0
danny234
08. 02. 2015 14.17
+13
Jah nas borči pač ne loči zrna od plevela..
Klimova
08. 02. 2015 13.41
+18
Prav sram me je kakšna ovca je naša barbika in naša politika v nasprotju npr. z bivšim preds. francije Sarkozijem. Na kongresu desnega centra je podal jasno stališče do rusije: mi smo z Rusi del skupne civilizacije. Interes amerosov do rusije ni isti kot interes EU in Rusije. Krim je izbral Rusijo in mi jih za to ne moremo kriviti. Najti moramo mirno pot, ki bo v Ukrajini zaščitila ljudi, ki jim je ruščina materni jezik. Ukrajini ni usojeno, da se priključi EU,ampak mora biti most med EU in Rusijo.
Klimova
08. 02. 2015 13.49
+14
Še enkrat ponovim: interes zda DO Rusije ni isti, kot interes Eu IN Rusije
StopTTIP
08. 02. 2015 13.18
+26
Ko je šel Tito v Libijo... se je vrnil z tremi tankerji zastonj nafte..... ko gre pahor v ukrajino... se vrne z dvema kilama čokolade..... RAZLIKA JE OČITNA !!!!!!!!!!
olpop
08. 02. 2015 13.15
+18
na liveliku je intervju z njim za RT....večji licemer od njega ne obstaja, govori kako se ne strinja z referendumom o Krimu pozablja pa na našega pred 25leti...v glavnem sramota
Salamandros
08. 02. 2015 13.14
+16
Porošenko je jud, tako da me ne čudijo njegove laži, zavajanje in prelivanje krvi.
StopTTIP
08. 02. 2015 13.20
+14
80% ukrajinske novodobne hunte so židje... trije celo iz amerike... ostali so pa oportunisti, ki za prgišče dolarjev prodajo tudi svoje starše in otroke.... pa da zavedenih ukrajincev ne bojo ???????
vetlan
08. 02. 2015 12.43
+18
Borči je pokazal kaj zna delati (smetar, ...). Kot poveljnik Slovenske vojske lahko še pokaže svoje spretnosti v Donbasu skupaj s Porošenko. Rad bi videl tega manekena na delu ....Klovne plačujemo.
Jeanus1
08. 02. 2015 12.17
+13
Slovenski Damjan Murko bi reševal Evropo, doma pa je naredil katastrofo!
ivan.z Doba
08. 02. 2015 11.51
+10
Borčitu Nobelovo za mir! Samo, ne vem, kdo mu je esej sestavil?!
mita1
08. 02. 2015 12.43
+9
zgubaslovenska
08. 02. 2015 16.20
+2
Je imel veliko časa, ko je bil v arestu. Še eno kraljestvo norcev?
korintos23
08. 02. 2015 11.11
+9
Obama bo dal oborožitev, Francozi in Nemci pa bodo avtoprevozniki?
kiboko
08. 02. 2015 11.38
+11
Jeanus1
08. 02. 2015 12.18
+11
On bo v tunelu čakal na francosko nemški vlak.
resort
08. 02. 2015 10.57
+12
Trla baba lan, da ji mine dan.....................
vetlan
08. 02. 2015 10.41
+16
Porošenko je daleč zaplaval, če ga ne bodo Rusi, bodo pa svoji. Mislim, da se zaveda v kaj se je spravil, njegov konec je že zdaj znan.
vetlan
08. 02. 2015 11.06
+16
Pa tudi je edina rešitev delitev Ukrajine. Zdaj že Ukrajinci delijo sebe na Zahodne in Vzhodne, in se sovražijo. Življenja skupaj v eni državi in pod tako vlado ne bo. Lahko se politiki dogovarjajo, ampak narod je že odločil.
Bruhalnica24
08. 02. 2015 10.18
+16
Amerika, je garant za mir, demokracijo, blagostanje.. Samo poglejmo Irak, Libijo... Tam vlada lakota, beda, zbombana infrastruktura, ljudje pa od vse te nafte nimajo popolnoma nič, samo poglejmo kako je živelo 99% Libijcev pod Gadafijem ???????
korintos23
08. 02. 2015 10.20
+20
Pod Gadafijem Ameri niso imeli od libijske nafte nič, sedaj pa imajo, Enako je bilo v Iraku.
yarrick
08. 02. 2015 11.04
+8
@korintos...mislim d ima tokrat evropa več od libijske nafte kot ameerika.je pa res, da se nafta še vedno prodaja v dolarjih, torej ima tudi amerika korist od tega...
korintos23
08. 02. 2015 11.09
+10
Prej sta jo Gadafi in Sadam prodajala sedaj si jo pa Ameri prisvajajo.
Mb128
08. 02. 2015 11.13
+8
Hja, nemški Focus on line je objavil, da baje mesečno 30.000 kosovskih Albancev zaprosi za azil v Nemčiji. Le kdo je kriv zato? Kapitalizem, kumunizem?! Bi rekel, da ne. Kriv za to je stvarnik, stvarnik te države, ki jo je ustvaril samo zaradi lastnega interesa! Torej, kaj je odločilno, da se gre nekdo lastno državo? Bi rekel predvsem zunanji faktor čeprav značajske poteze tistega, ki se gre lastno državo sploh niso nepomembne!
korintos23
08. 02. 2015 11.34
+4
Naj jih imajo ko so si pa tako želeli da postanejo samostojni! Ni vsak narod za lastno državo.
korintos23
08. 02. 2015 09.49
+11
Kaj se dogaja s tem svetom, ni več komunizma in socializma pa so že vsi lačni in samo bežijo iz svoje države. A to pomeni da ni vsak narod sposoben da ima lastno državo?
Jimi1
08. 02. 2015 10.05
+9
Tudi Slovenci že dlje časa bežimo iz popolnoma enakih vzrokov kot Albanci. Samo Janez Dobski in njegova tolpa, pa oni Milan Pritlehni s svojimi so si nafilali žepe v tej Bananiji, ostali pa smo dobili v zameno nasvete, kako naj si delo za preživetje po svetu iščemo...
korintos23
08. 02. 2015 10.19
-5
Slovencev je za časa Juge več zunaj delalo kot sedaj! Dosti več. Samo poglej države iz bivše Juge nastala, in se sprašujemo zakaj se jim kolca po njej. Poglej Kosovo ali Makedonijo, ne samo siromaštvo tudi lakota je tam prisotna.
Jimi1
08. 02. 2015 10.54
+8
Torej še nisi bil zunaj... Čudno se mi zdi da samo jaz daleč od doma srečujem mlade Slovence, ki delajo po vseh gradbiščnih skupinah po tujini, z Avstrici, Nemci, Balkanci....kot sužnji in prevajalci... Mnogo inženirjev tam šravfari, da je sploh denar za preživetje... Kar se lakote zadeva, je tudi v Sloveniji že ta pojav. Jaz npr. zunaj občasno delam, pa doma kmetujem, da je kaj v lonec za spustiti....
korintos23
08. 02. 2015 11.13
-3
Potem si slab kmet! Pridi v moje konce in boš videl kaj je kmet, koliko priključkov toliko traktorjev na dvorišču! Zakaj pa inženir ne bi šraufal?
.jest
08. 02. 2015 17.04
+0
Korintos, zato, ker je tudi malo doktorjev, ki so smetarji.
mita1
08. 02. 2015 09.32
+21
Za našega manekena,peka,mesarja ,smetarja itc.,so imeli na jugi lep izrek: Skupo ga bi platio ko ga ne pozna.