Tujina

Novo odkritje: Saturnova luna z značilnostmi planeta

Washington, 27. 04. 2012 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sonda Cassini je odkrila, da ima Saturnova luna Phoebe številne značilnosti planeta, je sporočila Nasa. Luna naj bi se že začela razvijati v planet, a je nato obstala v razvoju.

Sonda Cassini je odkrila, da ima Saturnova luna Phoebe številne značilnosti planeta, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Luna naj bi se dejansko že začela razvijati v planet, a je nato obstala v razvoju, so objavili v aprilski številki znanstvene revije Icarus.

Znanstveniki so do dognanj o Phoebi prišli na podlagi raziskav sonde Cassini, ki sistem planeta Saturn preučuje že od leta 2004. Sklenili so, da naj bi bila luna "planetezimal" oz. ostanek gradnika planetov.

"Za razliko od primitivnih vesoljskih teles, kot so kometi, se je Phoebe, kot vse kaže, aktivno razvijala, nato pa obstala," je opisala Juile Castillo-Rogez z Nasinega laboratorija za reaktivne pogone (JPL) v Pasadeni v Kaliforniji.

"Telesa kot Phoebe naj bi se kondenzirala zelo hitro. Zato predstavljajo gradnike planetov. Znanstvenikom pa dajejo namige, kakšni so bili pogoji, ko so nastajali veliki plinasti planeti in njihove lune," je pojasnila Castillo-Rogezova.

Saturn obkrožajo t. i. neredne lune.
Saturn obkrožajo t. i. neredne lune. FOTO: Reuters

Saturn ob znamenitih prstanih obkroža tudi oblak t. i. nerednih lun. Te krožijo okoli planeta v nagnjenih orbitah glede na orbito Saturna okoli Sonca. Phoebe pa je največja izmed teh nerednih lun in za razliko od ostalih okoli planeta kroži tudi v nasprotni smeri. Največje Saturnove lune, ki so se najverjetneje razvile iz plinov in prahu okoli planetovega ekvatorja, na primer krožijo v isti ravnini. Saturn ima sicer okoli 60 lun.

Glede na ugotovitve iz posnetkov sonde Cassini naj bi Phoebe prišla izza Kuiperjevega pasu, območja starodavnih, ledenih in skalnatih vesoljskih teles, daleč preko orbite Neptuna. Luna je sferično obliko dobila že zelo zgodaj v zgodovini vesolja in ima tudi gostejši skalnat material v svojem središču. Povprečna gostota Phoebe je približno enaka kot Plutonova in za okoli 40 odstotkov večja od gostote ostalih lun. V Saturnovo gravitacijsko polje se je najbrž ujela, ko se je nekako približala temu velikemu planetu našega osončja.

Phoebe naj bi se tako "rodila" v prvih treh milijonih let po nastanku sončevega sistema, do česar je prišlo pred 4,5 milijarde let. Sprva naj bi bila porozna, a se je nato sesedla in pri tem segrela. Topla je ostala še nekaj deset milijonov let, nato pa je zmrznila.

Vmes pa naj bi bilo na Phoebe celo tako toplo, da bi bila lahko na njej tekoča voda. To naj bi pojasnilo tudi obstoj materiala, ki naj bi bil bogat z vodo in ki ga je na površini planeta odkrila sonda Cassini, še ugotavljajo znanstveniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 04. 2012 11.59
+0
Zakaj bi zaostala v razvoju, morda malo pavzira, se ji morda kam mudi, ...da lune planetov postajajo v teku evolucije planeti ni nič nenavadnega, planeti pa v teku evolucije postanejo sonca, in kreirajo lastna osončja, ...tudi naše Sonce je nekoč bilo planet, ... Evolucija planetov nekega osončja poteka od sonca navzven, imamo 3 krat po štiri planete (skupaj 12 planetov), notranji so fizični, zunanji pa nefizični, Saturn ima obroč je na stopnji 'svetništva'. Duhovna hierahija, ki skrbi za nemoteno evolucijo osončja, skrbi da nič ne moti te evolucije, vsak moteč element lahko odstranijo, ...nenazadnje tudi z uničenjem planeta, ki umre in tako ovira evolucijo osončja. Takrat se srečamo s pravim pomenom pojma 'konec sveta'. Pravzaprav je vsa ta zadeva lepo opisana v tekstu z naslovom "001. Ucitelj Sveta - SPOROCILO - RAZODETJE - Slovenski prevod.pdf", kdor je sposoben prebrano tudi razumeti.
Emil Farkaš
27. 04. 2012 14.10
-5
Seveda obstaja ta planet ,ki ima skoraj več prebivalcev kot zemlja,ima več rastlinskih in živalskih vrst ,nekateri imajo celo daljne sorodnike tam ,kot npr. južnoameriški indijanci plemena sjuku,pa malezijska skupnost drasha,pa tudi neka afriška in papuanska ljudstva.Kot na vaja neka neodvisna agencija ,sicer neodvisna od Nase ,se na Phebe življenje šele začenja!!
Martin Baša 1
27. 04. 2012 13.04
+2
mislim da je to žoga od serghia ramosa :))
luckyss
27. 04. 2012 12.39
+10
"Luna naj bi se že začela razvijati v planet, a je nato obstala v razvoju." Phoebe bo vedno ostala Saturnova luna - tudi, če je na njej življenje..:)
tinetone
27. 04. 2012 13.26
+3
naspoh ne razumem kaj naj bi bilo različnega med planeti in lunami razen tega, da lune krožijo okoli pralnetov... nič niso potem napisane te značilnosti... ponovno jim je uspel škrbinast članek
luckyss
27. 04. 2012 14.14
+6
Pri nastanku planetov našega osončja je tudi Phoebe imela ugodno zasnovo, da se zaradi hitrega pridobivanje mase utiri v krožnico okoli Sonca in tako postane planet, vendar je pri tem obupala in siroto je posvojil Saturn - verjetno so hoteli napisati nekaj v tem smislu; Bog si ga vedi ...:))