Tujina

Novinci na črni listi letalskih prevoznikov

Bruselj, 22. 11. 2011 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je posodobila črno listo letalskih prevoznikov. Letenje v EU je po novem prepovedano za nekatera letala prevoznika Jordan Aviation in v celoti za prevoznika Rollins Air iz Hondurasa.

Med družbami, ki imajo prepoved letov v Evropski uniji, so predvsem tiste iz držav tretjega sveta.
Med družbami, ki imajo prepoved letov v Evropski uniji, so predvsem tiste iz držav tretjega sveta. FOTO: Reuters

To je bila že osemnajsta posodobitev seznama letalskih prevoznikov, ki jim je prepovedano opravljati lete v Evropski uniji. Komisija je tokrat pod drobnogled vzela predvsem albanske in ruske letalske prevoznike, ki so nato sprejeli stroge ukrepe za nadzor in omejitev tveganj za varnost pri svojih prevoznikih, ki letijo v EU, in tako Komisiji ni bilo treba ukrepati.

Temeljito preveritev so v Rusiji doživele tri letalske družbe: VIM AVIA, Yakutia in Tatarstan Airlines, ker je Komisija prejela dodatna varnostna zagotovila Ruske federacije, prepovedi omenjenim letalskim družbam ni izrekla, se pa je odločila za poostren nadzor nad njimi. Komite za zračno varnost je pregledal tudi prevoznike, ki imajo sedeže v državah članicah EU. Za nekatere izmed prevoznikov je pripravil tudi varnostna priporočila, da bi zagotovili, da letalski promet v EU poteka po najvišjih mogočih varnostnih standardih.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da če letite zunaj EU, predvsem v kakšno izmed afriških držav, pred nakupom letalskih kart obvezno preverite črno listo letalskih prevoznikov.

Na črni listi letalskih prevoznikov je trenutno 273 prevoznikov iz 21 držav. Nova na seznamu so tri letala boeing 767 prevoznika Jordan Aviation; prepoved pa v celoti velja za prevoznika Rollins Air iz Hondurasa. Opravljati lete v EU je prepovedano za letalske družbe iz naslednjih držav: Afganistan, Angola, Benin, Republika Kongo, Demokratična republika Kongo, Džibuti, Ekvatorialna Gvineja, Gabon (razen treh prevoznikov, ki lahko pogojno letijo z omejitvami), Indonezija (razen šestih prevoznikov), Kazahstan (razen enega prevoznika, ki lahko pogojno leti z omejitvami), Kirgizija, Liberija, Mavretanija, Mozambik, Filipini, Sierra Leone, São Tomé in Principe, Sudan, Svazi in Zambija. Na seznamu pa so še vedno tudi štirje posamezni letalski prevozniki: Blue Wing Airlines iz Surinama, Meridian Airways iz Gane, Rollins Air iz Hondurasa in Silverback Cargo Freighters iz Ruande.
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
22. 11. 2011 13.32
+0
z slabim vzdrzevanlem svojih letal se mnoge druzbe igrajo z zivljenji potnikov,najbolj znane pri tem so pa raznicna letalska podjetja iz Afrike,Rusije,Azije.......
quantum
22. 11. 2011 20.16
-2
prosim da z svojim znanjem nehaš poneumljat ljudi, saj prav iz celin ki jih navajaš izhajajo nekatere eminentne letalske družbe. Vzdrževanje letal je samo manjši del ki prinaša k višji stopnji varnosti v letalstvu. Plovnost letal je bistveno lažje zagotavljat, kot pa procedure mitigacijo rizikov, kvalitete in verifikacije standardov, procedur letenja, treningov posadk, ... Vprašaj se raje, koliko Evropskih prevoznikov ima v celoti Implementiran SMS (Safety Management System) in zakaj bo EASA končno naslednje leto revidirala -OPS standarde, ki jih je mnoga leta vlekla čež JAA, itd ... Marsi kateri EU prevoznik bi lahko ostal brez AOC-ja in to ne zaradi CAM-a.
Sahib
22. 11. 2011 12.23
Kaj pa "naš" Golden Air in njegovi leti v London? A so ga tudi dali na črno listo :-))))) ??