Tujina

Novinarji rušili vlado?

Ankara, 04. 03. 2011 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turške oblasti sumijo, da je nakej novinarjev sodelovalo pri poskusu rušenja vlade. Četverico so zaradi tega aretirali. Ovse je pozvala k njihovi takojšnji izpustitvi, novinarji pa napovedujejo proteste.

Novinarji so osumljeni sodelovanja pri poskusu rušenja Erdoganove vlade.
Novinarji so osumljeni sodelovanja pri poskusu rušenja Erdoganove vlade. FOTO: Reuters

Turška policija je v četrtek pridržala več novinarjev, osumljenih sodelovanja pri poskusu rušenja vlade. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes dejanje ostro obsodila in oblasti v Ankari pozvala, naj novinarje takoj izpustijo, turški novinarji pa napovedujejo proteste.

Turška policija je v četrtek preiskala stanovanja deseterice novinarjev v Ankari in Carigradu. Zasegli so jim računalnike in drugo opremo ter jih več pridržali.

Po navedbah turških medijev novinarje sumijo povezav s t. i. mrežo Ergenekon, ki naj bi poskušala leta 2003 spodnesti vlado premierja Recepa Tayyipa Erdogana. Mreža naj bi načrtovala umore in bombne napade, s katerimi naj bi v državi zanetili nemire ter tako spodbudili vojsko k posredovanju.

Turško tožilstvo trdi, da je Ergenekon oborožena teroristična organizacija, medtem ko kritiki opozarjajo, da se je celotna preiskava sprevrgla v kampanjo proti nasprotnikom vladajoče stranke.

V okviru preiskave so sicer doslej odkrili več skrivališč orožja, a je njena kredibilnost splahnela, potem ko je policija začela z aretacijami intelektualcev, ki so znani kot nasprotniki vladajoče stranke, več osumljencev pa je policijo obtožilo, da ponareja dokaze.

Četrtkovo posredovanje proti novinarjem je že sprožilo ostre kritike v Turčiji in tudi v mednarodni javnosti. Ovse je danes turške oblasti pozvala, naj prenehajo zastraševati novinarje in jim groziti, priprte pa naj takoj brezpogojno izpustijo.

Zaskrbljenost so izrazili tudi v Washingtonu. Tiskovni predstavnik State Departmenta je dejal, da zadevo podrobno spremljajo in Turčijo pozivajo, naj preiskavo vodi na transparenten način.

Medtem turški novinarji za danes v Carigradu in Ankari napovedujejo množične proteste proti omejevanju svobode medijev.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.