Tujina

Novinarja Al Jazeere po več kot letu dni spet na prostosti

Kairo, 12. 02. 2015 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./U.Z./STA
Komentarji
0

Potem ko so novinarja Al Jazeere Petra Gresta iz Egipta deportirali v Avstralijo, sta na prostosti tudi njegova kolega Mohamed Fahmy in Baher Mohamed. Egiptovsko sodišče je za enega odredilo plačilo varščine, drugega pa izpustilo brez te. Vsi trije so bili obsojeni zaradi širjenja laži in navezovanja stikov z Muslimansko bratovščino.

Vse tri novinarje je egiptovsko sodišče obsodilo na sedem let zapora.
Vse tri novinarje je egiptovsko sodišče obsodilo na sedem let zapora. FOTO: Reuters

V Egiptu se je danes začelo ponovno sojenje sodelavcem Al Jazeere, ki so obtoženi sodelovanja s prepovedano Muslimansko bratovščino.

Sodišče je do razsodbe ukazalo izpustitev dveh iz pripora, v katerem sta prebila več kot leto dni. Kanadčana egiptovskega rodu Mohameda Fahmyja so na prostost izpustili po plačilu varščine v višini 250.000 egiptovskih funtov oziroma skoraj 33.000 ameriških dolarjev. Za Egipčana Baherja Mohameda pa varščina ni bila potrebna. Proces se bo nadaljeval 23. februarja.

Fahmy se je odpovedal egiptovskemu državljanstvu, saj upa na deportacijo v Kanado, Mohamed pa nima tujega potnega lista. Njunega kolega Petra Gresta so na začetku februarja že deportirali v rodno Avstralijo.

Zagovorniki Fahmyja so upali, da bodo tudi njega izgnali nazaj v Kanado, a za zdaj kaže, da se bo sojenje proti njemu nadaljevalo.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi je odločitev sprejel v skladu z zakonom, ki dovoljuje deportacijo tujcev, da bi jim lahko sodili v domovini ali pa da bi tam prestali dosojene kazni. Ker Grestu v Avstraliji ne grozita sojenje ne zapor, četudi bi mu ga v Egiptu v odsotnosti lahko izrekli, bi egiptovsko sodišče lahko sedaj zavrglo obtožbe.

Egiptovsko sodišče je vse tri obsodilo na sedem let zapora, ker naj bi z lažnim poročanjem pomagali Muslimanski bratovščini. Gresta in Fahmyja so obsodili na sedem let zapora, Mohamedu pa so zaradi posedovanja streliva dodelili še dodatna tri leta zapora, tako da je zdaj obsojen na 10 let zapora.

Peter Greste ob prihodu v Avstralijo.
Peter Greste ob prihodu v Avstralijo. FOTO: Reuters

Poleg omenjenih je bilo na desetletno zaporno kazen obsojenih še enajst drugih novinarjev. Novinarje so aretirali decembra 2013 v Kairu, ko so ti poročali o posledicah odstavljanja predsednika Mohameda Mursija z oblasti.

Arabska televizijska mreža Al Džazira je v odzivu pozdravila odločitev sodišča. "Zelo smo hvaležni. Za nas je to dober dan in upamo, da bodo celoten primer zavrgli," je povedala Heather Allan z Al Džazire.

Greste je danes izrazil navdušenje nad izpustitvijo kolegov. "To je velik korak naprej. A zadeve še ne moremo zaključiti," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.