Tujina

Vsa pregledana živila v Sloveniji so varna

Berlin, 13. 06. 2011 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število okuženih z nevarnim sevom bakterije E.coli se je bistveno zmanjšalo. Ali je to posledica spremenjenih prehranjevalnih navad ali je usahnil vir okužbe, še ni jasno. Medtem vzorci, vzeti na slovenskem trgu, kažejo, da bakterije pri nas ni.

Število okuženih z nevarnim sevom bakterije E.coli se je zmanjšalo.
Število okuženih z nevarnim sevom bakterije E.coli se je zmanjšalo. FOTO: Reuters

Po podatkih nemškega inštituta Robert Koch se je v Nemčiji število novih okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli bistveno zmanjšalo. Skupno so sicer v državi do danes zabeležili 3228 primerov okužb, od tega so pri 718 primerih zabeležili hujše posledice, 35 ljudi je umrlo.

Med okuženimi je 69 odstotkov žensk. Nemške oblasti so ob tem še sporočile, da ne morejo z gotovostjo potrditi, ali je manjše število novih okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli posledica spremenjenih prehranjevalnih navad ali ker je usahnil vir okužb.

Ne glede na to, da se zdi, da je nevarnost mimo, pa nemška državna agencija za bolezni (RKI) začasno še vedno odsvetuje uživanje surovih kalčkov.

Vir okužbe so kalčki

Nemške oblasti so v petek potrdile, da so vir okužbe kalčki z organske kmetije na Spodnjem Saškem v Nemčiji. Kmetijo so zaprli, njene proizvode pa umaknili iz prodaje. Na nemških tržnicah pa odslej znova prodajajo svež paradižnik, kumare in zeleno solato.

V celi Evropi je zaradi bakterije E.coli po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zbolelo 3225 oseb v 14 državah, primere okužb pa so zabeležili še v ZDA in Kanadi. Le v petih primerih okužene osebe niso živele ali obiskale Nemčije.

Slovenska hrana varna

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter Vurs bosta aktivnosti poostrenega nadzora prilagajala ugotovitvam preiskav v Nemčiji.

Kot so danes sporočili z Veterinarske uprave RS (Vurs), so bili kalčki naprodaj le v Nemčiji in jih na slovenskem trgu ni. Prav tako so analize večine odvzetih vzorcev sveže zelenjave v Sloveniji od 27. maja, ko se pri nas izvaja poostren nadzor, pokazale, da so vsa pregledana živila varna, saj je bilo 160 že pregledanih od vzetih 196 vzorcev negativnih na bakterijo E.coli.

Ugotovitve nemških preiskav in slovenskega poostrenega nadzora po navedbah Vursa kažejo na to, da izbruh bolezni, katere povzročitelj je Ehec O104: H4 nikakor ni povezan z dogajanjem na slovenskem trgu sveže zelenjave, kot tudi ne s slovensko gostinsko ponudbo.

V Sloveniji je bilo v času poostrenega nadzora dodatno opravljenih okrog 180 pregledov, odvzeti so bili 103 vzorci. V vzorčenje je bila vključena tudi sveža zelenjava slovenskega porekla. Večina pregledov in vzorčenj je bila opravljena v fazi distribucije.

Na Vursu so preverjali tudi živila živalskega izvora. Po pregledani veliki večini vzorcev niso odkrili bakterije E. coli.
Na Vursu so preverjali tudi živila živalskega izvora. Po pregledani veliki večini vzorcev niso odkrili bakterije E. coli. FOTO: Reuters

Vurs je doslej odvzel skupaj 93 vzorcev različnih živil živalskega izvora. "Analizni izvidi so pokazali, da je 80 vzorcev negativnih na prisotnost E.coli, pri ostalih se preiskave še nadaljujejo," so še pojasnili na Vursu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Purgatory
14. 06. 2011 00.08
Kar je v SLO pridelanega so naši strokovnjaki uspeli poostreno pregledati v rekordnih urah ? .. za preostalo 99,9 % uvoženega se bo pa za nas pomolila Mb-NADškofija in če bo potrebno tudi finančno pomagala iz tako imenovanega cerkvenega dobrodelnega sklada ZVON 1 ter ZVON 2.
odsotna85
13. 06. 2011 19.51
itak, Slovenija je raj na zemlji...
Buco -
13. 06. 2011 18.52
kaj pa nepregledana? tista k pridejo na police in še kam mimo vsega? a?
risk07
13. 06. 2011 18.40
ne da zj neki palamudim sam zard te novice se nič bol varnga ne počutim. ko itak ce jo bos staknu jo bos če nee pa ne. drgač pa v naslovu pise vsa pregledana zivila. ka pa tista nepregledana?
utopljenec
13. 06. 2011 16.55
zdaj zdaj se bo število bolnikov spet začelo povečevati. ali pa bo neka nova okužba.