Tujina

Novi Zelandiji grozi okoljska katastrofa

Wellington, 07. 10. 2011 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz ladje, ki je nasedla pred novozelandsko obalo, izteka nafta iz 100-tonskega rezervoarja. Novi Zelandiji grozi najhujša okoljska nesreča v zadnjih desetletjih. Odkrili so že več mrtvih ptičev, rešili pa štiri pingvine.

Okoljevarstveniki so rešili pingvina, ki ga je zalila nafta. Sporočili so, da je živ in v razmeroma dobrem stanju.
Okoljevarstveniki so rešili pingvina, ki ga je zalila nafta. Sporočili so, da je živ in v razmeroma dobrem stanju. FOTO: Reuters

Nafta izteka iz 100-tonskega rezervoarja ladje, ki je v sredo nasedla pred novozelandsko obalo. Nafte iz ladje še niso začeli prečrpavati, niti ni znano, koliko nafte se je doslej že izteklo v morje. V ladji Rena je bilo ob izplutju sicer 1770 ton surove nafte, poroča novozelandski spletni medij nzherald.co.nz. Novi Zelandiji tako po besedah tamkajšnjega ministra za okolje Nicka Smitha grozi najhujša okoljska nesreča v zadnjih desetletjih.

"Preden se bodo razmere izboljšale, se bo vse še poslabšalo. Tega dejstva ne moremo spremeniti," pa je ocenil novozelandski minister za promet Steven Joyce. Hkrati je prebivalce zaliva Plenty posvaril, naj bodo pripravljeni, da bodo valovi nafto prinesli vse do obale. Dodal je še, da obstaja velika možnost, da se bo 47.000-tonska ladja Reno prelomila. Joyce bo danes odšel na teren, da bi si ogledal madež in stanje ladje.

Strahovi pred potencialno okoljsko katastrofo se večajo, saj so vremenske napovedi slabe. To bi lahko namreč oviralo čiščenje naftnega madeža. "Operacije na morju so podrejene vremenskim razmeram in ne moremo začeti čistiti zaradi slabih razmer," je sporočil poveljnik novozelandske morske biološke postaje Rob Service. V odzivni ekipi, ki je prišla na kraj dogodka z namenom, da bi sodelovala pri čiščenju in reševanju, je sicer za zdaj več kot 100 ljudi.

Strokovnjak za morsko biologijo John Riding pa je opozoril, da se je ladja rahlo premaknila. "Močno dvomim, da bo ladja plula, če se prepolovi. Na žalost je to resničen scenarij," je dejal.

Na krovu ladje je ostalo 23 Filipincev, članov posadke ladje Reno, ki dan in noč črpajo vodo in nasedle ladje, medtem ko si prizadevajo nafto prečrpati v nepoškodovane dele ladje. ''Zadnja stvar, ki si jo želim, je, da bi posadka zapustila ladjo in jo prepustila silam narave,'' je dejal Pete Donaldson, skiper na ladji novozelandske obalne straže. ''A po drugi strani, kaj bo z njimi, ko se poslabša vreme,'' se je še vprašal. V prihodnjem tednu namreč vremenoslovci napovedujejo občutno poslabšanje vremena, močan veter in visoke valove.

Ladja Rena, ki v dolžino meri 236 metrov, je v sredo približno 20 kilometrov od pristanišča Tauranga nasedla na morskem grebenu Astrolabe, ki je znan po svoji bogati flori in favni. Na ladji naj bi bilo okoli 1700 ton nafte.

Okoljevarstveniki so rešili štiri pingvine, ki jih je zajel oljni madež. Povedali so, da so živi in v "razmeroma dobrem stanju". Kot poročajo, je takih živali, ki potrebujejo pomoč, še več. V nekaterih bližnjih krajih so tudi odprli center za čiščenje in rehabilitacijo ptičev, ki bi utrpeli kakršne koli poškodbe zaradi izlitja nafte. Do zdaj pa so našli najmanj štiri mrtve morske ptiče v okolici nasedle ladje. Poročil o tjulnjih, ki bi jih ogrozila nafta, za zdaj ni, poročajo na spletni strani Stuff.co.nz.
 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
11. 10. 2011 10.06
Novi Zelandiji grozi okoljska katastrofa, kdo bo plačal okoljski davek??
PowRider
07. 10. 2011 19.44
tinetone Je vse popolnoma res kar si napisal, žal pa nekateri kar bluzijo o stvareh ki sploh niso možne. O delu Tesle je pa res ogromno mitov, nekateri jim pa kar verjamejo...
tinetone
07. 10. 2011 19.19
@dixy333 teslo se je včasih napil in dajal čudne izjave podkrepeljee z rakijo namesto z meritvami sicer je vseeno genij ampak tudi geniji so morajo oglaševati na populističen način PS: zastonje elektrika... če bi ljudje malo več vedeli o fiziki bi bili zlobni kapitalisti razbremenjeni 50% zarot...
tinetone
07. 10. 2011 19.16
@Grim_reaper 1. hladna fuzja je znanstvenofantastični mit 2. o ja sonce veter... možnosti je ogromno... samo a se zavedaš koliko danes transport pokuri? če še te elektrike ne moremo prizvesti na čist način kaj bi bilo šele potem
PowRider
07. 10. 2011 18.09
Grim_reaper 07.10.2011, 18:02 Kaj ti bi elektriko pridobival iz radijskega sevanja, kaj to boš poteboval par let polnjenja akumulatorja za mogoče 1km vožnje z električnim avtom? Ne gre to tako, če bi stvar delovala bi bila v uporabi, ker pa ne deluje je pa ni! Ideja je pa zanimiva, ampak ostane le pri ideji ;) Kar se pa vetra ter vseh drugih virov energije tiče, zeleni so ugotovili da to škoduje naravi in zato so prepovedali te stvari. Tudi pri nas je tako, žal.
PowRider
07. 10. 2011 18.04
Tesla je veliko naredil, tok kot pa nekateri tu pravite pa spet ne. Mogoče se vam zdijo ideje oz. eksperimenti iz laboratorija zelo zanimivi, čisto drugo je pa to stvar spravit v množično uporabo. Čisto vse kar bi naredili ne bi bilo prav, če bi imeli električne avte bi se zeleni oglašali zakaj potrebujemo toliko elektrike, potrebovali bi še več jedrskih elektrarn kjer bi se zopet oglasili zeleni. Zeleni pa skoraj vedno dosežejo svoje, zato kar pozabite na el. avte še za nekaj časa. dixy333: pozabi na magnetni motor ;) edina rešitev je vodik, na žalost je pa zadeva še predraga za množično uporabo.
yarrick
07. 10. 2011 18.02
tinetone 07.10.2011, 12:33 Kaj pa če je bi elektriko pridobivali iz vetra (veterne elekrarne), vode( plima-oseka, reke, geotermalni vrelci), sonca ( kake ornk plantaže sončnih kolektorjev bi zgolj kazile izgled, dočim nebi imele velikega vpliva na okolje(vsaj kratko do srednjeročno ne)), da o ZPE ne govorim. Ravno tako je v razvoju tehnologija hladne fuzije, ki bo (če bo pač prišla v širšo uporabo) krepko zamajal temelje kompletni energetski srenji.Sicer je pa tako in tako že tesla poznam pridobivanje el. energije iz radijskih signalov( ki so v končnem elektromagnetno nihanje) in pa iz porazgubljene energije okoli nas.Kaj pa misliš, zakaj tako ljubosumno skrivajo njegove patente?
bobocat
07. 10. 2011 17.42
Katastrofa za naravo.
dixy333
07. 10. 2011 13.25
Nikola Tesla magnetni motor skor zastoj elektrika. dej nared če upaš te bojo zadavl kapitalisti.
tinetone
07. 10. 2011 12.33
@dixy333 elektro avto v vsak dom!!!! alektriko p iz nafte delat!!!!
tinetone
07. 10. 2011 12.32
"...Odkrili so že štiri mrtve ptiče..." konec sveta...
PolnKontejner
07. 10. 2011 12.23
Še en kapitan, ki mu je zaštekala ključavnica na WC-ju?
dixy333
07. 10. 2011 11.07
smešno električni avtomobil obstaja že od Nikole Tesle. in če bi toliko vložili v razvoj kot smo v potratne motorje na notranje izgorevanje bi imeli že super elektro avtomobile. pol nam pa še prodajajo nafto za eksta visoko ceno in nam še nabijejo davek na ogljikov dioksid in še po vrh dobimo okoljske katastrofe z razlitjem. mislim kam gre ta svet v tem gnilem kapitalističnem svetu. dol z kapitalizmom in izmečkarsko ameriko kot tudi savdsko arabijo dva največja zatiralca elekto avtomobila.
Damoklej
07. 10. 2011 09.45
V bistvu je to precej bolj tragično, kot to, da je umrl Steve J.