Tujina

Novi srbski predsednik potihem še kar sanja o veliki Srbiji

Beograd, 25. 05. 2012 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Tomislav Nikolić, novi srbski predsednik, je vse prej kot običajen evropski politik. Dolga leta je bil namreč znan po izjemno napadalni retoriki. Nekaj let pozneje pa je ta, najbrž tudi po nasvetu strokovnjakov za komunikacijo z javnostmi, povsem drugačna. Veliko prijaznejša.

Timislav Nikolić
Timislav Nikolić FOTO: Reuters
"Dokler bom živ, naj mi nihče ne reče, da sta Radovan Karadžić in Ratko Mladić vojna zločinca." To je izjava novega srbskega predsednika Tomislava Nikolića pred petimi leti, ko je še pripadal Srbski radikalni stranki (SRS), na okrogli mizi "Resnica o Srebrenici". Dejstvo, da so tam sile bosanskih Srbov julija 1995 umorile 7000 bosanskih muslimanov na tej konferenci seveda ni bilo pomembno. Tudi sistematično etnično čiščenje vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića ne.

Namesto tega se je Nikolić leta 2007 tudi strinjal, da je pokol v Srebrenici plod bujne domišljije francoske obveščevalne službe. Obsojal je lov na Mladića in Karadžića ter podpornikom ujetja v Srbiji žugal, da bodo že videli, ko pridejo na oblast radikali.

Če je to pripetljaj, ki se ga je svetovna javnost ob Nikolićevi izvolitvi hitro spomnila, pa še zdaleč ni edina nestrpna izjava iz ust leta 1952 v Kragujevcu rojenega politika.

Po umoru opozicijskega novinarja Slavka Ćuruvije v Beogradu leta 1999 je dejal, da mu zagotovo ni žal, da je ta človek mrtev. Novinarju, ki je menil, da je to precej gnusno stališče, saj gre navsezadnje za človeško življenje, pa mu je Nikolić zabrusil, da če se njemu nekaj gnusi, to še ne pomeni, da pravzaprav ni lepo.

Nestrpne retorike tukaj seveda ni konec, navsezadnje je bil Nikolić kot član SRS, stranke srbskega ultra nacionalista Vojislava Šešlja, ki je nekoč dejal, da bi bilo treba vzeti zarjavelo žlico in vsakemu Hrvatu izkopati oči. In v devetdesetih je bila SRS opozicija vojno nastrojenega Slobodana Miloševića. Menili so namreč, da ni dovolj radikalen. SRS je zahtevala krvavo vojno in jo s pomočjo četniškega gibanja tudi v Bosni in na Hrvaškem vodila.

Ubijali so v imenu "velike Srbije", Šešelj in Nikolić pa sta hotela Hrvate dobesedno zmleti in jih potisniti na majhno območje v krajih Karlobag, Ogulin, Karlovac in Virovitica.

SRS je tudi podpirala uničenje hrvaškega Vukovarja leta 1991. S tem so želeli uresničiti idejo o tem, da je Vukovar pač srbsko mesto in tam ni zaželen noben drug narod. Ideja SRS je sicer bila, da so kraji, kjer so srbski grobovi, izključno namenjeni srbskemu narodu. To pomeni, da je treba tudi s Kosova pregnati vse muslimane in Hrvate ter seveda kosovske Albance, ki jih je Nikolić dosledno poimenoval z izrazom Šiptarji.

Nikolić je bil nekoč goreč podpornik velike Srbije. Danes pravi, da so meje na Balkanu postavljene in se ne bodo več spreminjale.
Nikolić je bil nekoč goreč podpornik velike Srbije. Danes pravi, da so meje na Balkanu postavljene in se ne bodo več spreminjale. FOTO: Reuters

Pet let in stranko pozneje ...

Od naštetega dogajanja je letos minilo že nekaj let. Vmes je Nikolić presedlal v novo stranko. Danes je prijazen gospod, star 60 let, proevropsko usmerjen politik. O svojih starih stališčih noče več veliko slišati. Volk, ki je ugotovil, da mu bo lažje v ovčji koži? Koliko starih stališč se še skriva za novo podobo?

V intervjuju z nemškim novinarjem Frankfurter Allgemeine Zeitunga je Nikolić priznal, da potihem še vedno sanja o veliki Srbiji, čeprav za uresničenje takšnih sanj ni prav nobenih možnosti. Da bi ga zaradi tega v Zagrebu ali Sarajevu gledali po strani, ga ne skrbi. "Že dolgo je, odkar sem o tem javno govoril," pravi. "Gre pač za sanje, ki ne bodo nikoli uresničene. Hrvaška je mednarodno priznana država, meje so postavljene in se ne bodo nikoli spreminjale. Enako velja za Bosno in Hercegovino. To je država dveh entitet, ki kot ena država delujeta slabo, a to ni moja krivda. Tudi ne bom storil nič, da bi to državo destabiliziral."

Tudi tega, da je bil pripadnik četnikov, ne zanika. "V srbski vojski obstajajo posebne enote že od druge svetovne vojne. Gre za četnike, ki so takrat izvedli nekaj najtežjih akcij in so bili podpora zaveznikom, dokler te vloge niso prevzeli partizani. Vsakič, ko se Srbija zaplete v vojno, se te enote obudijo, tako je bilo tudi v času vojne v Jugoslaviji," razlaga Nikolić, ki je bil v tem času prostovoljec pri četnikih. "Dali so mi celo čin četniškega vodje, a ko je Slobodan Milošević 1993 obtožil radikalno stranko, da pripravlja državni udar, je bilo četniško gibanje uradno razpuščeno. A mislim, da četnik ostane četnik, in če bi bilo treba danes spet braniti domovino, bi to tudi storil."

Niso redki tisti, ki menijo, da bo Nikolić tekom svojega mandata zaradi svoje sporne preteklosti v sosednjih državah vse prej kot zaželen. A pravi, da je bil letos že dvakrat na Hrvaškem. Sicer ne kot predsednik ali politik, a da ne vidi razloga, zakaj bi Hrvati zavračali kontakt. "Navsezadnje me srbski narod ni izvolil, da se prepiram s sosedi, ampak da vzpostavim stik," je prepričan Nikolić.

Če Hrvati stikov ne bodo želeli, nadaljuje novi srbski predsednik, je to pač njihova pravica, a tudi oni imajo s Srbijo še več odprtih vprašanj, pravi Nikolić in izpostavi vprašanje Srbov, ki so bili izgnani s Hrvaške in njihove lastnine.

Čeprav je zanj vojna v Jugoslaviji preteklost, seveda razmišlja, kako bi bilo, če Srbija vojne ne bi bila izgubila. "Nihče ni dal srbskemu narodu možnosti, da sam odloči, kje želi živeti. Ko so Srbi rekli, tukaj želimo živeti in to se mora imenovati Srbija, so bili pregnani in ni zaželeno, da se vrnejo. Idejo o ozemeljski celovitosti držav je nato zatrla Evropa, ki je podprla Hrvaško in Bosno," meni Nikolić in doda, da možnosti za spremembe ni več.

Kot novi srbski predsednik se bo seveda moral soočiti tudi z vprašanjem Kosova. "Kosovo je po ustavi del Srbije in trditi kar koli drugega je protiustavno delovanje celo za predsednika, a tudi o neodvisnosti Kosova se je mogoče pogajati in pogovarjati, saj je na to vprašanje vezana naša pot v Evropsko unijo" pravi Nikolić, ki meni, da je prav, da o statusu Kosova Srbi odločijo na referendumu. "Saj nismo politiki lastniki Kosova, to je vprašanje za državljane," je prepričan.

Precej spravna retorika za nekoga, ki je še leta 2003 v intervjuju dejal, da se ne bo nikoli nehal boriti za to, da bi vsi Srbi živeli v eni državi. "Če bom kdaj predsednik, bom dosegel priključitev Republike srbske Srbiji ter poskušal povrniti srbska ozemlja, ki so jih po posredovanju mednarodnih sil zasedli Hrvati," je leta 2003 dejal Nikolić, s Kosova pa da bodo izselili vse, ki se ne bodo izrekli za Srbe.

Nikolić danes pravi, da se osvajanja ozemelj ne bo lotil, prav tako pod njegovim vodstvom Beograd ne bo pretrgal stikov z Zagrebom, čeprav tam po njegovem mnenju pogosto sprevračajo dejstva iz jugoslovanske vojne. "Ne bom se vrnil k ideologiji, ki sem jo prerasel," je odločen Nikolić."To je del preteklosti. Prevzel sem nove vrednote, ki bodo Srbiji tlakovale pot v Evropo," pravi. "Že mogoče, da je spremembo težko razumeti. A neki francoski filozof je rekel, da samo bedaki nikoli ne spremenijo mnenja. Šel sem skozi miselni proces in ga zaključil. Na začetek se ne bom več vračal," je odločen Nikolić. Da je bila vojna leta 1991 napaka, pa vseeno ni pripravljen reči.

Nikolićev intervju razburil Hrvate

Nikolićev intervju so množično povzemali tudi hrvaški mediji, ki pa so zapisali, da je Nikolić tokrat dejal, da je Vukovar srbski in se Hrvati zato tja nimajo kaj vračati. Gre sicer za Nikoličevo izjavo iz preteklosti, kar je hrvaškim medijem pojasnil tudi urad novega srbskega predsednika. Dodali so tudi, da bo delo Nikolića usmerjeno v graditev stabilnosti in miru v regiji.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa je na vprašanje, kakšno bo sodelovanje z novim srbskim kolegom dejal, da je sodelovanje s sosedo sicer nujno, a da se da sodelovati le s tistim, ki ti ponuja roko.

"Od politike gospoda Nikoliča je odvisno, kakšno bo naše sodelovanje," je dejal josipović in dodal, da upa, da bo Nikolć še enkrat premislil o svojih stališčih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
26. 05. 2012 15.50
+5
Neumen članek, poln izjav vzetih iz konteksta. Ni namenjem, ničemur dobremu, ampak samo razpihovanju in povečanju klikov....
walter2
26. 05. 2012 15.13
-2
Crnigavran-Volk dlako menja,karaktera nikoli!To,da danes posluje v Srbiji veliko Slo podjetij v Nemčiji pa le za vzorec je čista ekonomska logika.V Srbiji dela delavec za 200 eur.To,da je na 1/3 Hrvaškega ozemlja živelo Srbsko življe in da je bilo 70 % BiH teritorije v katasterski lasti Srbov ni dajalo pravice do lastinjenja tega Srbom (saj je bila to prej avtonomna republika in na novo nastala država)in do morilskega pohoda takrat že pretežno Srbske JLA.
crnigavran
26. 05. 2012 17.03
+2
hvala bogu da ne menja karaktera,zakaj pa bi?Ljudje ki menjajo karakter so nič kaj vredni
crnigavran
26. 05. 2012 13.32
+7
*:Vsaka tuja manipulacija o tem je produkt neznanja in podtalnih podtikanj lažnih dezinformacij o srbskem projektu Velike Srbije in vojni ki so jo povzročili kot prvi Slovenci ,če prav so se recimo hrvati na vojno pripravljali že vrsto let in čakali signal iz Nemčije in ZDA.Ta lažna ideja je produkt Sarajevsko Zagrebške naveze v sodelovanju z Nemčijo .To da poskaušate skozi takšne teme prikriti bedno stanje v državi pa je odraz slabosti vladajoče strukture ki na takšen način zavaja svoje državljane češ kako hudičevo prav so imeli ko so 91 med prvimi storili hud vojni zločin .Da pa več kot 99%Slovencev sploh ni vedlo da je na 1/3 takratšnje Hrvaške živelo avtohtono srbsko prebivalstvo ter da je 72% teritorija BIH v katasterski lasti srbov pa je za vas tabu tema. Ali vam je znano da je zvezna vlada,začetkom 90, na predlog srbskih politikov izdala dekret o čim prejšnjem svobodnem odhodu Slo iz YU .Zaprosite Janšo naj vam odpre skrite arhive iz tega časa.To da danes v Srbiji posluje 1500 Slovenskih podjetij ,v Nemčiji pa le 67 če prav je deset krat večja od Srbije pa vas ne moti ali pa vam ni niti znano,kaj. In koliko Slo podjetij poslije na Hrvaškem ,dva tri?.In nikoli ne pozabite da je Srbija odkupila slovensli del zunanjega dolga ob izstopu iz AO monarhije iz katere ter da so ZDA zaplenile !6 ton zlata kraljevine Srbije ki ga je deponirala v ZDA zaradi hitlerjeve ustašijade v II sv.vojni.Ter da je Jugoslaviji po vojni vrnjeno od 89t zlata kraljevine Srbije vrnjeno le slabih 38t zlata. pa še to,zakaj je Slo v času zadnje vojne tajno oboroževala muslimanske enote Fikreta Abdiča ki so se borile zoper Izetbegovičeve islamaske BiH.če ni bila vpletena v vojno? admin ne briši tega ampak najprej malo prelistaj slovenske pa tudi angleške in nemške arhive.
acim
26. 05. 2012 14.30
+3
Razen srbskih radikalcev nihče in nikdar ni omenjal besede "Velika Srbija.To je izmišljotina hrvaških nacionalistov katero so potem prevzeli slovenski in jo z pridom vporabljajo za zastraševanje lastnega naroda.Mi je pa zelo hudo da nikdar v slovenskih medijih nisem prebral niti besedice o edinem etničnem "čiščenju" v pretekli vojni, Srbov iz Hrvaške.Veliko Slovencev se vsaj na morje pelja skozi Karlovac,Gračac,Knin,Obrovac,Benkovac,Vojnić,Glino,Petrinjo,opazuje porušene in požgane vasi in naselja,partizanske spomenike in to doživlja kot Srbe kateri so prišli iz Srbije in se potem morali umakniti pred Hrvati.Zločin je tudi molčati.
brainstorm
26. 05. 2012 14.39
+2
Vedno, ko piše nekaj političnega o Srbiji na temo nacionalizma itd. , se na našem slovenskem portalu vklopi skupinica solzavih potomcev prišlekov iz juga bivše skupne države in joka kako se jim godi krivica s strani Slovenije, Nemčije, ZDA itd. ... Stalno isto! In še vedno vam ni jasno, da nam Slovencem DOL VISI za vaše stokanje....
br.0001s
26. 05. 2012 16.18
+7
brainstorm. dvigne pa se ko vas švaba vzame za hlapca. hahahaha meni se dvigne ob vročih slovenkah,ki vedo kaj hočejo....
crnigavran
26. 05. 2012 17.01
+6
saj to itak vemo vsi da vam dol visi ,zato pa je tako da večina žensk tukaj stoka ,ker solzavi potomci avtohtovih in zavednih so spolno neužitni.
luciluk
26. 05. 2012 17.59
-2
acim
26. 05. 2012 12.20
+0
Verjamem takšnim člankom ker nam je v Slo vsak dan boljše.
milkavanilka
26. 05. 2012 11.29
+1
ko mački stopiš na rep zacvili, zato mojega komentarja očitno ni videti več :) laskate mi :D
matevz_grahou
26. 05. 2012 10.37
-2
on lah sanja veliko srbijo...tko ka lah sanja kosovo...
br.0001s
26. 05. 2012 16.20
+3
slovenija je,če še ni pa enkrat bo kosovo.
luciluk
26. 05. 2012 18.00
-5
br.0001s
26. 05. 2012 18.31
Limona2021
26. 05. 2012 06.21
+4
mislim, da izjavi da sta radko mladić in karadžić normalna človek, ... fak vse kar lahko rečem je,... da bodo slej ko prej zakuhali še eno vojno
Funky house
26. 05. 2012 07.51
-2
Awesomedude
26. 05. 2012 08.14
-1
Ej crnigavran v Veliki Sloveniji ni bil nihče obsojen genocida tako kod v Mali Srbiji!!!
maanx
26. 05. 2012 09.45
+0
Proti komu bodo zakuhali vojno? Proti Hrvaški, ki je v NATU? Daj ne bodi smešna :DDD
blazeboy
26. 05. 2012 10.03
-5
brez skrbi :) dokler je JJ živ :) ni straha :D :P
vrnilsemse
26. 05. 2012 13.42
+1
awesome ..3 obsodbe za genocid . samo da so bile v bosni drgač pa slovenski državljani . Kos je najbolj znan
DropBear
26. 05. 2012 04.43
+11
Človek se lahko prerodi in politično spremeni. Poglejmo nekega slovenskega politika, ki je v času socializma vodil romanja v Jajce in bil najbolj zagrizen komunist, zdaj pa pljuva po komunizmu bolj kot kdorkoli drug.
Duško Vasili?
26. 05. 2012 02.50
+2
Vsaka drzava ozdrzavlani zbirajo kar jim po njihovo odg..;) le v slo izbrano ne velja in na oblast prihajajo lopovi iz casov ko so jugoslavjo razbijali,da bi sedaj popravlali stare grehe.. Ahhh sploh ne vem kako se vam da tuki take zamanj komentarje dajat.. Raje poglejte kaj se dagaja v nasi drzavi in kam nas vodi vse to skupaj..;)
maanx
26. 05. 2012 00.25
+0
Sem bral na eni hrvaški strani, da je te trditve Nikolić zanikal. Mediji dostikrat znajo prenapihniti zadeve, sicer, pa sam ne verjamem v nič več, dokler to ni jasno dokazano na video zapisu. Škoda, mi je za Tadića, zgledal je kot možakar, ki bo Srbijo premaknil malo naprej, kot je sedaj, ob Nikoliću bodo stali kjer stojijo.
br.0001s
26. 05. 2012 16.23
+2
se nas tud že 20 let premikajo naprej pa vidiš kam so nas zvlekli.
dražek85
25. 05. 2012 23.53
+19
Slobova politika je v Srbiji zopet IN...dakaz za to je sam Nikolic. Očitno so tovrstni politiki tam zelo dobri pri pranju možganov, ljudje v srbiji pa kar slepo sledijo....
TRUMPP
26. 05. 2012 00.16
+3
milkavanilka
26. 05. 2012 05.53
+0
Mislim da je NATO svoje povedal že leta 99 in v Srbiji ne potrebujejo ponovnega vmešavanja t.i. ameriške vojske.
dostojevski70
26. 05. 2012 12.45
+3
Kaj je povedal NATO? Z bombardiranjem? Je treba imet lulčka in napasti po kopnem.
LKOHOL
25. 05. 2012 23.39
+3
Vecji zapori so direktorji vedno bili srbi,bakirji,zavodih in javnih institucij in sovi v sloveniji in policiji in visoki inspetorji sedaj prevladujejo sloveniji 70% pomebnih mestih tam kjer jih ni so pa sluge.....cisto mozno da ima dober razlog za sanjanje....
furmank
26. 05. 2012 12.27
+1
Ko je Jankovič dobil volitve je Srbija skorajda praznovala smo lahko videli posnetke na TV. Tudi kadrovska zasedenost na RTV in radiu je kar obilna s temi ljudmi saj lahko po večini medijev dnevno poslušamo temu primerno glasbo. Da pa je res tako kot trdiš ti se pa da dokazati še na tisoče primerih.Naša prihodnost je vsekakor zelo temačna.
Heinke
25. 05. 2012 22.27
+2
Če sanja o Veliki Srbiji naj gre džunglo osvojit, tam je še dovolj prostora. Slovenija bo spet prva pokasirala najslabše. Itak, kaj je bilo boljšega kot grajenje Srbije na tuj računa v jugi. V največji meri slovenski.
zalitasve?ka
31. 05. 2012 12.58
+3
hahaha vm bi itak blo najbol da se združte s švabi
kralj_republike
25. 05. 2012 21.23
+14
Marsikdo je v preteklosti govoril marsikaj in večkrat obračal ploščo. Bivši hrvaški predsednik Stjepan Mesić je npr. pred vojno izjavil, da ko bo HDZ na oblasti na Hrvaškem bo Srbov ostalo na Hrvaškem toliko, da bodo vsi lahko stopili pod eno marelo (od dobrih 581 tisoč ljudi + dobrih 106 tisoč deklariranih "Jugoslovanov") pa se nihče ne zgraža! Važno je na koncu le kaj je kdo naredil! Vojna je zlo!
n2226
25. 05. 2012 21.53
+7
nebi mu bilo treba rečt za kardžiča in mladiča da nista zločinca,že s to izjavo je za..........
sehec
25. 05. 2012 21.16
-8
Vrjetno hoce nazaj zgradit tistih 600 Dzamijv Beogradu iz dobrih,starih Turskih cajtov:))
Novica Vasiljevi?
25. 05. 2012 21.26
-5
o čem pa ti govoriš ...o avstriji..italiji..
fafajonka
25. 05. 2012 22.00
-3
Lahko se zahvali Turkom, da so imeli Srbi 500 let svoj jezik, pisavo, kulturo, običaje in še marsikaj, ter, da mu je ime Tomislav in ne Sulejman.
anps
25. 05. 2012 22.29
+10
Novica Vasiljevi?
25. 05. 2012 21.04
+1
24 ur važno da se lažete... sebe in ljudi v Sloveniji...upam da vam noben nič ne verjame
joja11
25. 05. 2012 20.55
+17
tudi mi sanjamo o Piranskem zalivu. sanje so dovoljene.
24Ppkur
25. 05. 2012 21.59
-2
kaj pa govoriš ..... piranski zaliv je naš
srpko
25. 05. 2012 20.21
+42
Novi srbski predsednik potihem še kar sanja o veliki Srbiji To ste si seveda izmislili. Poredni ste in zlonamerni. In ste to napisali samo, da se yugosi tukaj med sabo kregamo.
leona911
25. 05. 2012 20.22
-15
bozur
25. 05. 2012 20.36
+27
kaj ce bi ti leona prebrala naslov pa potem sla brat intervju ki ga je dal nemskemu casopisu pa potem napisala komentar
Differo Vexo
26. 05. 2012 09.45
+3
srpko se strinjam...sploh pa ameriska korporacija je narocila,da se mora sovraztvo med nasimi sestimi narodi spodbujati, saj ne sme priti slucajno,do kaksnega medsebojnega sodelovanja...
xxxyyyzzzz
25. 05. 2012 20.14
+13
admin pa kaj ti je?
minister
25. 05. 2012 20.10
+21
za srbe nič kaj obetavna vlada.....če bo sestavljena