Tujina

Novi papež je Frančišek. Kaj prinaša izbira takšnega imena?

Vatikan, 14. 03. 2013 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ime novega papeža simbolizira skromnost, preprostost in po temnem obdobju pretresljivih škandalov v Katoliški cerkvi naznanja novo in mirnejše obdobje prenove, pravijo analitiki.

Novi papež, nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki so ga na ta položaj izvolili v sredo zvečer, se bo imenoval preprosto Frančišek, in ne Frančišek I. Za zdaj bo papež torej le Frančišek, številko pa bodo k njegovemu imenu dodali šele, če si bo v prihodnosti to ime nadel še kateri od papežev.
Novi papež, nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki so ga na ta položaj izvolili v sredo zvečer, se bo imenoval preprosto Frančišek, in ne Frančišek I. Za zdaj bo papež torej le Frančišek, številko pa bodo k njegovemu imenu dodali šele, če si bo v prihodnosti to ime nadel še kateri od papežev. FOTO: Reuters

Novi papež, nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki so ga na ta položaj izvolili v sredo zvečer, se bo imenoval preprosto Frančišek, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Ime, ki ga je izbral v spomin na svetega Frančiška Asiškega, je razveselilo vernike po vsem svetu, saj simbolizira skromnost, preprostost in naznanja prenovo Katoliške cerkve, pravijo verski analitiki.

Lombardi, ki je tako kot novi papež jezuit, je v sredo izrazil veselje ob imenu, ki ga je izbral argentinski papež, saj "je bil Frančišek velika priča evangelija". S tem, da ni izbral imena po ustanovitelju reda jezuitov Ignaciju Lojolskemu, želi povedati, da smo vsi v službi Cerkve, je pojasnil Lombardi in dodal, da bo za zdaj papež le Frančišek, številko pa bodo k njegovemu imenu dodali šele, če si bo v prihodnosti to ime nadel še kateri od papežev.

Papež Frančišek I. in slavje ob izvolitvi - 5
Papež Frančišek I. in slavje ob izvolitvi - 5 FOTO: Reuters

Kdo je bil Frančišek Asiški?

Frančišek Asiški se je rodil konec 12. stoletja v italijanskem mestu Assisi, njegov oče pa je bil bogat in spreten trgovec s suknom. Frančišek, ki je sprva rad razmetaval z denarjem, se je pozneje kot vitez podal v vojne. Pred eno od bitk v južni Italiji je imel na poti skrivnostne sanje, ki so spremenile njegovo mišljenje. Posvetil se je molitvi in premišljevanju, pomagal je ubožnim in bolnim. Zaradi nenehnega razdajanja je njegov oče zahteval, da se javno odpove dediščini, kar je tudi storil. Ob navzočnosti škofa in meščanov je leta 1206 na trgu pred asiško stolnico slekel celo obleko in jo vrnil očetu z denarjem vred. Kot še pišejo na vatikanskih spletnih straneh, je Frančišek nekega dne v razpadli in podrti cerkvici svetega Damijana zaslišal besede: "Frančišek, ali ne vidiš, da se moja hiša podira? Pojdi in jo popravi!" Prenovil je več cerkva, po njegovi smrti pa so ga razglasili za svetnika.

Omenjene ruševine cerkva so bile po besedah nekdanjega papeža Benedikta XVI. pravzaprav simbol tedanjega stanja Katoliške cerkve, ki je bila potrebna prenove. Poznavatelji pravijo, da je po minulih osmih stoletjih očitno prenova spet potrebna, in izbira imena novega papeža je sporočilo svetu, da bo po temnem obdobju pretresljivih škandalov v Katoliški cerkvi, katerim papež Benedikt XVI. zaradi svoje šibkosti ni bil več kos, sledil preobrat.

Ime Frančišek prinaša vzpostavitev miru, so prepričani poznavalci, prav tako pa naj bi izbira italijanskega imena novega papeža trdno povezala z Italijo, domovino vseh papežev pred letom 1978, ko je vatikanski prestol prevzel papež Janez Pavel II. iz Poljske.

V začetku so papeži obdržali osebno ime

V začetku so papeži ob izvolitvi obdržali osebno ime. Prvi, ki je sam izbral drugo ime, je bil Janez II., ki je bil papež med letoma 533 in 535. Za to se je odločil, ker je bilo njegovo rojstno ime Merkurij poganskega izvora. Sprememba imena ima tudi teološko razlago, korenine segajo v Sveto pismo. Bog je namreč spremenil ime vsem tistim, ki jim je zaupal posebno poslanstvo, na primer Abrahamu. Podobno je storil Jezus pri več svojih učencih, med drugim pri apostolu Petru. Tudi to je osnova izročila, da papeži za čas svojega pontifikata izberejo drugo ime. Pri tem upoštevajo več dejavnikov, med drugim naklonjenost enemu od svojih predhodnikov.

Janez Pavel I. je združil imeni Janeza XXIII. in Pavla VI., ki se jima je želel pokloniti. Janez Pavel II. je temu imenu sledil iz spoštovanja do svojega predhodnika. Benedikt XVI. je ime izbral zaradi zapuščine papeža Benedikta XV., ki je bil, kot je dejal, "pogumni in pravi prerok miru v kaosu prve svetovne vojne".

V nedeljo bo imel papež Frančišek opoldne prvo nedeljsko molitev z balkona papeškega stanovanja na Trgu svetega Petra.
V nedeljo bo imel papež Frančišek opoldne prvo nedeljsko molitev z balkona papeškega stanovanja na Trgu svetega Petra. FOTO: Reuters

Pri prvi nedeljski maši pričakujejo na tisoče vernikov

Tiskovni predstavnik Vatikana Lombardi je še povedal, da bo novi papež danes ob 17. uri v Sikstinski kapeli skupaj s kardinali elektorji daroval mašo, v petek dopoldne pa bo imel avdienco s kardinali. V soboto se bo papež Frančišek dopoldne v Vatikanu srečal z novinarji, v nedeljo bo imel opoldne prvo nedeljsko molitev z balkona papeškega stanovanja na Trgu svetega Petra, na katerem pričakujejo na tisoče vernikov.

Umestitvena maša novega papeža bo nato v torek, na dan sv. Jožefa, na Trgu svetega Petra ob 9.30.

Lombardi je še povedal, da se bo Frančišek v prihodnjih dneh sestal tudi s svojim predhodnikom na papeškem mestu Benediktom XVI., ki je zaradi slabega zdravja 28. februarja odstopil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
14. 03. 2013 19.43
+0
da leta 2013 ljudje še vedno niso dovolj sposobni, da bi dojeli razliko med vero in instuticijo kot je vatikan, da gre za dve popolnoma različni stvari, kako ljudje nimate 5 minut časa, da se pozanimate kaj ta institucija v resnici sploh je (gogolajte, uporabite zraven besedo zionizem in pamet v roke!!!!!!!!!)
Fuxer
14. 03. 2013 18.26
če bi bil pa roza dim bi bila pa punčka izvoljena xd
janezpodre
14. 03. 2013 18.11
+2
Frančišek Asiški je šel Vatikanu močno v nos zaradi svoje skromnosti in ponižnosti, saj je bil nasprotje nadute in pohlepne vatikanske bande, ampak, ker je bil izredno popularen med ljudmi, so neradi potrpeli in ga niso nagrmadili, po takrat tako popularni metodi svetih mož. Takoj po njegovi smrti, so navalili na sledivce Frančeka , imenovali so se fratelli, in so jih ne vse mogoče načine pošiljali k ljubemu bogecu in zanimivo, tu je prednjačil Benedikt, ki je v te svete morilske namene ustanovil red - Benediktince, iz katerih se je pozneje razvila tako blagohotna Sveta Inkvizicija. In zanimivo po 700, 800 letih se spet imeni Frančišek in Benedikt pojavita skupaj.
aaaaaa122121
14. 03. 2013 15.05
+2
Če vsaj malo poznamo zgodovino jezuitov, se lahko povsem upravičeno vprašamo, kakšni duhovi so vodili njihove člane pri zločinskih dejanjih, ki so med drugim opisani tudi v knjigi Edmonda Parisa “Jezuiti – skrivna vojska papeštva”. „Javnost se praktično sploh ne zaveda odgovornosti Vatikana in jezuitov za začetek obeh svetovnih vojn – kar si je vsaj delno mogoče razlagati z ogromnim finančnim bogastvom, ki ga imajo na voljo, in ki jim, še zlasti po zadnji vojni, omogoča izjemen vpliv na številnih področjih,“ pravi avtor knjige, čigar raziskava temelji na nespornih arhivskih dokumentih ter objavljenih delih dobro znanih in večinoma katoliških političnih osebnosti, diplomatov, veleposlanikov in uglednih piscev, ki jih je v številnih primerih z izdajo imprimatur odobrila celo sama cerkev. Še nekaj odlomkov iz knjige: „Med najbolj zločinskimi jezuitskimi moralnimi pravili pa je tisto, ki je vzbudilo tudi najhujše javno zgražanje: “Menih ali duhovnik je upravičen ubiti vsakega, ki obrekuje njega in njegovo skupnost.” Tako, Družba Jezusova si je torej vzela pravico do pobijanja nasprotnikov in celo svojih nekdanjih članov, če ti postanejo preveč zgovorni. Ta biser jezuitske morale najdemo v Teologiji očeta L’Amyja. Dovoljeno rabo tega načela oče Amy cinično opisuje še na enem primeru: “Če oče, ki podleže skušnjavi, zlorabi žensko, ona pa javno pove, kaj se je zgodilo in ga s tem onečasti, jo je upravičen ubiti, da bi se izognil sramoti!” Enako pravilo je podpiral in branil še eden od Ignacijevih sinov, ki ga navaja znameniti španski teolog Caramuel: ” … oče je v takšnem primeru upravičen ubiti žensko in obvarovati svojo čast.” Ta pošastna teorija je služila za prikrivanje številnih zločinov, ki so jih zagrešili duhovniki, in najverjetneje se je nanjo opiral tudi razvpiti zločinec, duhovnik iz Uruffeja, ko je leta 1956 zlorabil, več mesecev pozneje pa ubil in strahotno iznakazil noseče dekle in otroka, ki ga je zaplodil. ” Jezuit Mayrhofer iz Ingolstadta je v svojem Pridigarjevem ogledalu takole razmišljal: “Ne more nam biti sojeno, če bomo pobijali protestante, prav tako kot nam ne more biti, če zahtevamo smrtno kazen za roparje, morilce, tihotapce in prevratnike.” Zelo slabe zgodovinske izkušnje z jezuiti imajo v Švici in avtor pravi, da „danes 51. člen švicarske ustave Družbi Jezusovi oz. jezuitom prepoveduje opravljanje kakršnihkoli kulturnih in izobraževalnih dejavnosti na ozemlju konfederacije, Švicarji pa vedno znova uspešno zavračajo tudi vse jezuitske poskuse, da bi bilo to ustavno določilo preklicano.“
appollyon
14. 03. 2013 17.11
T_one
14. 03. 2013 13.58
+2
da, da...samo novo ime bo prineslo vse to....poznamo te zgodbice... tako kot pri nas samo nove vlade prinašajo takšne "pozitivne" spremembe...
aaaaaa122121
14. 03. 2013 16.47
+3
obama je tut spremenil cel svet na bolje:) Guantano je že zaprt pa to:)
rde?e in ?rno
14. 03. 2013 13.32
+1
do temeljev naj sleče to bogatijo ki se ji reče Cerkev, in bo ugotovil da so že dolgo goli, brez prave vere. naj mu bo sonce brat in luna sestra.
aaaaaa122121
14. 03. 2013 13.24
+3
Javnosti povsem neznano dejstvo je, da Rimo-Katoliška Cerkev svojih nacel in principov nikoli ni ovrgla. Zakoni in kodeksi so ostali popolnoma nespremenjeni vse od casov inkvizicije v kateri je pomorila 68 milijonov ljudi na vse možne grozovite nacine. Kurili, zakopavali žive, kosali in pražili so jih v olju v imeni Matere Cerkve in Jezusa Kristusa. Vsak, ki ni sprejel vseh nacel cerkve je bil smatran za heretika in so mu sodili po totalitarnih zakonih inkvizicije - vsak je kriv. Moramo se zavedati, da je Vatikan svetu vladal slabih 1300 let, le zadnjih tristo let smo (navideezno) svobodni od Vatikanske roke. Ampak Leo Zagami nas je veckrat opozoril, da se zver iz razodetja vraca. In ta zver je Vatikan, Novi svetovni red ne pomeni nic drugega kot ponovna vzpostavitev ene svetovne vlade. Tako, kot v srednjem veku bo svetu vladal edini dostojen Papež in Vatikanska (Jezuitska) mafij). To svetemu mestu uspeva s pomocjo Jezuitskega redu, Knezov Malte in illuminatskih partnerjev, kot so Kissingerji, Rothschildi in Rockafellerji, ki preko svojih financnih imperijov dajejo 120 procentov svojega prispevka k "Novenu Svetovnemu Redu" v katerem bo kot v inkviziciji vsakdo imel izbiro verjeti v Papeža ali umreti.
Zorz
14. 03. 2013 13.46
+0
appollyon
14. 03. 2013 17.12
Komunizem je samo zadnjih 50 let pobil preko 55 miljonov ljudi, pa v to ne štejemo kitajske ki je samo z zakonom 1 otroka povzročila preko 800 miljonov prisilnih splavov!
appollyon
14. 03. 2013 17.13
+1
T_one
16. 03. 2013 13.32
+1
Točno to... Ta papež pa je povrhu še član jezuitskega Vatikanskega morilskega reda...tako da se lahko sluti, kaj sledi... A žal niti kristjani, ki bi se morali že samo iz Svetega Pisma in pridig župnikov, zavedati, da jim je v bistvu Antikrist - Bibilijska "Zver" - Vatikan in ostali Zionisti, največji sovražnik in največja grožnja, se jim niti približno ne sanja, da so že od vsega zečetka ujeti v pasti te "Zveri", in kaj jim še ta "Zver" vse pripravlja.... Sicer nekateri, ki so spregledali, skušajo ljudi na to opozarjati; ...a raja ne posluša, noče slišati in noče videti...Še huje, še klanja se tem demonom in jih obožuje kot bogove... Če pa jih kdo opozarja, pa se mu posmehujejo in zaničujejo... Ja, preroki so imeli prav, ko so prerokovali, da bodo skoraj vsi "odvandrali za Zverjo", tudi tisti, ki so bili v bistvu poklicani, da se bojujejo proti njej, kot npr. kristjani... Še.. še bodo ljudje spoznali svojo zablodo, ko jim bodo Vatikan in ostali Zionisti, in vsa cerkvena in državna "elita" v vseh državah sveta, ki vsa "prešuštvuje" (so člani Vatikansko Zionističnih tajnih društev, ki potajno delajo za Vatikan) z "Zverjo", pokazali svoj pravi obraz, ko bodo ti "volkovi slekli svoja jagnječa in pastirska oblačila"... in to zelo, zelo kmalu...Potem bo pa jok in stok in .... Za finančno krizo, jemanje socialnih pravic, in ostale svinjarije, ki se dogajajo v zadnjih letih, se jim že lahko zahvalijo... A to še ni nič v primerjavi s tistim, kar jim bo Vatikansko Zionistični Genocidni Fašistični Suženjsko Nov Svetovni Red še prinesel v naslednjih letih... Niso nas preroki zastonj opozarjali o "Šritih jezdecih apokalipsa" (lakota (zaradi finančnega zloma in anarhije), vojne (načrtno zanetene od "Zveri") in anarhija, (umetno ustvarjene) pandemije, in (umetno ustvarjene) (naravne) katastrofe), o Znamenju Zveri (vgradnji biometričnih naprav - mikročipov) in o Sedmih letih najhujšega trpljenja (v naslednjih letih)... Tisti, ki se sedaj norčujete iz opozoril, tako kot janezu6bbbbbb zgoraj, upam, da se boste v naslednjih letih, ko bo vse to "potrkalo tudi na vaša vrat" spomnili, kako nespametni ste bili in iz svoje samovšečnosti in samozadovoljnosti ne da samo niste poslušali tistih , ki vidijo, ampak ste se celo posmehovali. To še bo ljudem žal... še sanja se jim ne kako. A potem bo prepozno karkoli storiti... poti nazaj več ne bo. Ne vem zakaj se je "Jezus" sploh trudil in prerokoval... kajti saj "nihče nima ušes, da bi slišal, in nihče oči, da bi videl..." Da vsi so odvandrali za Zverjo in jo bodo oboževali in se ji bodo klanjali do bridkega konca... Veritas Libertabit vos... so le besede v veter...
Franjop
14. 03. 2013 13.06
+1
Argentisnki drzavljan. On je ITALIJAN. Starsi so sli iz Italije izkat sreco v Argentino. Starsi so Italijani iz Torina.
gLukas
14. 03. 2013 13.15
+3
Italijan gor ali dol,argentinski državljan je vsekakor.
Franjop
14. 03. 2013 13.30
+1
CheGaucho
14. 03. 2013 13.03
+13
Že to, da se je odrekel rezidenci, svojemu šoferju in limuzini ter se raje vozil z javnim prometom pove veliko o tem človeku. Mislim, da je resnično dober človek z socialnim čutom, ki je danes še kako pomembno. Iz srca mu želim veliko sreče in zdravja ;)
Komentiranje prepovedano
14. 03. 2013 13.11
+2
Ja. Zgleda, da bo takoj razdelil nekaj zakladov Vatikana med reveže.
Fer1
14. 03. 2013 13.03
+4
Tile komentarji....Ko bo ta naš narod z eno samo stvarjo enkrat zadovoljen, takrat si bom tud jaz dal spremniti ime. Npr. Drek. Ma mislim, da mi ni skrbeti.
Dogo Argentino
14. 03. 2013 12.46
+16
Mislim, da je prav, da smo dobili papeža iz drugod in tokrat iz latinske Amerike natančneje iz Argentine. Osebno se mi zdi zelo dober in deluje predvsem sproščen. Veseli me tudi, da je prijatelj revnih in kakor pravijo da je skromen, saj se je vozil z javnim prevozom ter se odpovedal svojemu šoferju in limuzini, zato menim da je dober človek. Verjamem tudi, da je velik človek, ki zna razumeti malega človeka. Želim mu veliko sreče predvsem pa zdravja na mnoga leta njegovega papeževanja.
aaaaaa122121
14. 03. 2013 12.54
+6
prijatelj revnih, zato pa slovenski otroci zbirajo ščetke za brazilske otroke:)
Komentiranje prepovedano
14. 03. 2013 12.57
+2
Zakaj je prav, da je iz latinske Amerike? Ker rabijo nekoga, ki do sedaj ni imel vpogleda v podtalno delovanje Vatikana? Ali pa ker bomo sedaj vsi lažje živeli? Rabimo nekoga, ki bi še bolj prepovedal kondome? Ali pa rabimo nekoga, ki bo razdelil bogastvo Vatikana med revne, od koder je bilo nagrabljeno in kot bi to naredil Jezus?
Komentiranje prepovedano
14. 03. 2013 13.01
+1
Počasi bodo Brazilski otroci zbirali ščetke za Slovenske, janez6...
aaaaaa122121
14. 03. 2013 13.04
+2
pustimo kaj bo, ker je dejstev dovolj, ne rabimo ugibat.
KisloZelje333
14. 03. 2013 21.23
+1
dogo argentino, ti to resno s tem komentarjem, vatikan vse kaj druegega kot center krščanstva, pa tud staršem daj to za prebrat, ker ti vidim da niso povedali kakšna je resnica, saj si lepo vzgojen, da človeku želiš nekaj dobrega, lepega itd....vendar papežu, tudi če je kvazi nek poštenjak, kar ta institucija počne oz je počela, glej, vse obesit, pa nisem nestrpen človek, sori ampak tako to je
santamaura
14. 03. 2013 12.32
+0
Novi papež je Frančišek. Kaj prinaša izbira takšnega imena? Ko bo velik bo lahko Franc
CIGU MIGU
14. 03. 2013 12.47
-4
Zorz
14. 03. 2013 13.05
+4
Rode je papež papežev. On je vladar v senci Vatikana.
*rozlee
14. 03. 2013 12.30
+1
E moj Vatikane.. kad ćeš ti meni ,da porasteš...?
aaaaaa122121
14. 03. 2013 12.27
+10
Javnosti povsem neznano dejstvo je, da Rimo-Katoliška Cerkev svojih nacel in principov nikoli ni ovrgla. Zakoni in kodeksi so ostali popolnoma nespremenjeni vse od casov inkvizicije v kateri je pomorila 68 milijonov ljudi na vse možne grozovite nacine. Kurili, zakopavali žive, kosali in pražili so jih v olju v imeni Matere Cerkve in Jezusa Kristusa. Vsak, ki ni sprejel vseh nacel cerkve je bil smatran za heretika in so mu sodili po totalitarnih zakonih inkvizicije - vsak je kriv. Moramo se zavedati, da je Vatikan svetu vladal slabih 1300 let, le zadnjih tristo let smo (navideezno) svobodni od Vatikanske roke. Ampak Leo Zagami nas je veckrat opozoril, da se zver iz razodetja vraca. In ta zver je Vatikan, Novi svetovni red ne pomeni nic drugega kot ponovna vzpostavitev ene svetovne vlade. Tako, kot v srednjem veku bo svetu vladal edini dostojen Papež in Vatikanska (Jezuitska) mafij). To svetemu mestu uspeva s pomocjo Jezuitskega redu, Knezov Malte in illuminatskih partnerjev, kot so Kissingerji, Rothschildi in Rockafellerji, ki preko svojih financnih imperijov dajejo 120 procentov svojega prispevka k "Novenu Svetovnemu Redu" v katerem bo kot v inkviziciji vsakdo imel izbiro verjeti v Papeža ali umreti.
Zorz
14. 03. 2013 13.09
-3
Blah blah. Vatikan spreminja načela in principe in prav to je en izmed večjih etičnih problemov, ki jih mora pogoltniti. Če jih ne bi ne bi obstajal več.
Zorz
14. 03. 2013 13.09
-4
appollyon
14. 03. 2013 17.12
Komunizem je samo zadnjih 50 let pobil preko 55 miljonov ljudi, pa v to ne štejemo kitajske ki je samo z zakonom 1 otroka povzročila preko 800 miljonov prisilnih splavov! Stalin 22 miljonov Mao 30 miljonov
Komentiranje prepovedano
14. 03. 2013 12.21
+1
Vozil se bo z avtobusom, oblačil preprosto, jedel z zlato žlico, spal v svili. Igralec.
mr.T
14. 03. 2013 12.26
+10
Pozabil si našteti še rdeče Prada čevlje hehehe. Drugače pa brez skrbi se ne bo nič spremenilo nova fasada in isti kriminalni kartel zadaj.
Gosposvetski
14. 03. 2013 12.20
+15
Ga ni papeža na svetu in ne vlade ,da bi bili Slovenci zadovoljni. Bolan Narod zelo,pred propadom,zbrišite me, resnici v dokaz !
Komentiranje prepovedano
14. 03. 2013 12.48
+3
Pa si obleči lederhoze in jodlaj zaradi mene. Še vedno velja svoboda govora, ne pa tabuiziranje in simbolika.
T_one
14. 03. 2013 14.49
+0
Z demoni pa narodu res ni treba biti zadovoljen.... hvala boghu da je tako... Smiilite se mi tisti, ki ste zadovoljni s takimi odpadki človeštva, kot so jih poimenovali preroki...
levi jošk
14. 03. 2013 12.03
+0
ja ne vem kaj delate tako paniko okrog tega saj bodo čez maksimalno 5 let ponovili vse skupaj..toti je že 77 let star..
*rozlee
14. 03. 2013 11.59
+3
sponzor člankov je Vatikan....
bbb_
14. 03. 2013 12.30
+2
Ironično, sponzor člankov si ti, ker klikaš na njih... razmisli zakaj. Bo šlo?
pat77
14. 03. 2013 11.57
+24
pa sej je čist simpatičn tale novi papa
murkecc
14. 03. 2013 12.04
-10
pat77
14. 03. 2013 12.56
+3
JežekTekaTeka78
14. 03. 2013 11.55
-5
Za otroke ... Frančišek-Mišek, pa to ...
*rozlee
14. 03. 2013 12.00
+1
ArkaMast
14. 03. 2013 12.57
-2