Tujina

Novi mehiški predsednik je 45-letni Enrique Pena Nieto

Ciudad de Mexico, 02. 07. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidat Institucionalne revolucionarne stranke je obljubil odprtost, sodelovanje in pluralnost, zagotavlja pa tudi, da se stranka ne bo vrnila v stare čase samovolje in popolne oblasti. Napovedal je tudi nadaljevanje vojne proti mamilarskim kartelom.

Predsedniški položaj v Mehiki bo po 12 letih znova zasedel kandidat najmočnejše stranke, Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), 45-letni Enrique Pena Nieto.

Po prvih uradnih podatkih neodvisnega zveznega volilnega inštituta (IFE) je Pena Nieto dobil 38 odstotkov glasov. Ob prihodu na sedež stranke so ga privrženci v nedeljo zvečer navdušeno pozdravili in ga pozdravljali z vzkliki "Predsednik". "Volitve so končane. Država sedaj zahteva enotnost vseh Mehičanov," je poudaril Pena Nieto, ki se je tekmecem zahvalil za, kot je dejal, njihov prispevek k demokraciji.

Enrique Pena Nieto
Enrique Pena Nieto FOTO: Reuters

Na drugem mestu je pristal kandidat levičarske Stranke demokratske revolucije (PRD), nekdanji župan prestolnice Ciudad de Mexico Andres Manuel Lopez Obrador z okoli 30 odstotki glasov, vendar pa poraza za zdaj ne želi priznati. "Imamo informacije, ki kažejo na drugačen izid, kot nam ga uradno sporočajo," je poudaril Lopez Obrador, ki podrobneje svojih besed ni pojasnil. Prav z njim je sicer povezana zmešnjava iz leta 2006, ko je Lopez Obrador z demonstracijami in protesti privržencev dlje zavračal zmago sedanjega predsednika Felipeja Calderona (PAN). Ta je nasledil strankarskega kolega Vicenteja Foxa, ki je leta 2000 prekinil 72-letno vladavino PRI v predsedniški palači.

Na tretjem mestu po podatkih IFE sledi nekdanja ministrica za izobraževanje in prva predsedniška kandidatka v zgodovini Mehike Josefina Vazquez Mota. Prejela je 25 odstotkov podpore in je že priznala poraz.

Kandidiral je tudi Gabriel Quadri iz Novega zavezništva, ki za tekmeci zaostaja in je tudi že priznal poraz.

PRI bo na na volitvah najverjetneje dobila tudi večino sedežev v obeh domovih parlamenta, uradnih rezultatov pa zaenkrat še ni.

Za doslej največje volitve v mehiški zgodovini se je registriralo skoraj 80 milijonov volivcev, od tega 3,5 milijona mladih, ki so se na volišča podali prvič. Na 143.000 voliščih so izbirali predsednika z enkratnim šestletnim mandatom, 500 članov spodnjega doma parlamenta s triletnim mandatom in 128 senatorjev, ki imajo šestletni mandat.

Novi parlament bo prisegel 1. septembra, novi predsednik pa prevzame oblast 1. decembra.

Volili so tudi guvernerje šestih od 31 zveznih držav (Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Tabasco, in Yucatan), župana prestolnice Ciudad de Mexico ter druge lokalne predstavnike.

Uvodna poročila pravijo, da so volitve večinoma potekale brez težav, čeprav je ponekod zmanjkalo glasovnic, vrste pa so bile zelo dolge. V državi Chiapas so aretirali devet ljudi, ki so ponarejali glasovnice v korist stranki PRI. Ta stranka je bila skupaj s Peno Nietom predmet obtožb o kupovanju glasov in medijev.

Pena Nieto je pred volitvami obljubljal, da bo vodil pragmatično zmerno gospodarsko politiko in bo dovolil delno privatizacijo mehiške naftne industrije, ki jo je podržavila prav njegova stranka.

Calderon je decembra leta 2006 sprožil zelo drago vojno proti mamilarskim kartelom, ki je stala več kot 55.000 življenj. Pena Nieto napoveduje nadaljevanje vojne, vendar z osredotočenjem na zaščito nedolžnega prebivalstva.

Glede načina vladavine obljublja odprtost, sodelovanje in pluralnost ter zagotavlja, da se stranka ne bo vrnila v stare čase samovolje in popolne oblasti. To bi bilo tudi težko, saj se je mehiška družba v zadnjih 12 letih precej spremenila. Pod prste mu bodo gledali med drugim študenti, ki so pred volitvami prirejali množične proteste proti PRI zaradi domnevnega kupovanja glasov in tesnih odnosov s televizijo Televisa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feels_good_man
02. 07. 2012 11.08
Same revolucionarne stranke Pol ko je folk enkrat nategnjen in jih voli pa vsi naprej delajo po starem, isto je po celem svetu. Ne morem verjet da to še vedno pali