Tujina

'Iz te krize bomo izšli močnejši'

Rim, 30. 04. 2013 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi italijanski premier Enrico Letta se mudi v Berlinu, kjer se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki mu je zaželela "resnično srečno roko". Čeprav Letta izpostavlja Nemčijo kot najpomembnejšo partnerico Italije, obenem meni, da zgolj sanacija javnih financ vodi v smrt.

Nova italijanska vlada pod vodstvom premierja Enrica Lette je dva dni po prisegi dobila še zaupnico v senatu. Novo vlado je podprlo 233 senatorjev, 59 jih je bilo proti, 18 senatorjev pa se je glasovanja vzdržalo.

Novi italijanski premier Enrico Letta se je takoj po tem, ko je pridobil zaupnico v obeh domovih parlamenta v Rimu, odpravil v tujino, kjer poskuša na svojo stran pridobiti še glavne odločevalce v Evropi. Začel je v Berlinu, kjer mu je nemška kanclerka Angela Merkel zaželela "resnično srečno roko", nadaljeval pa bo v sredo v Parizu in nato v Bruslju.

Letta je danes dobil podporo Merklove. "Italija je (...) že prehodila precejšnjo pot," je poudarila in gostu zaželela veliko sreče v dobro Italiji, odnosom med njunima državama in Evropi.

Obenem je kanclerka branila svoj način reševanja krize evroobmočja. Trenutno je po njenih besedah najpomembneje povrniti zaupanje in pa ustvarjati delovna mesta. Sanacija javnih financ in gospodarska rast si ne nasprotujeta, ampak morata iti z roko v roki ter skupaj voditi v zagon gospodarstva in odpiranje delovnih mest, je poudarila.

Enrico Letta in Angela Merkel
Enrico Letta in Angela Merkel FOTO: Reuters

Letta je bil prepričljiv. "Iz te krize bomo izšli močnejši," je zatrdil in dodal, da napredovanje na poti proračunske konsolidacije ostaja trdna zaveza vlade v Rimu. Kot je dejal, bo njegova vlada široko podporo, ki jo ima v parlamentu, izkoristila, da spet pridobi zaupanje v italijanske institucije ter povrne upanje Italijanom in italijanskim podjetjem.

Zatrdil je še, da je usmeritev njegove vlade močno evropska. Pri reševanju problemov stare celine si želi največje možne sloge z Nemčijo. "Evropa je vedno dosegala sijajne rezultate, ko sta Nemčija in Italija hodili druga ob drugi," je poudaril.

Letta in Merkelova sta bila danes zelo prijateljska, a obenem je bilo očitno, da sta na različnih bregovih: kanclerka vztraja na strani stroge konsolidacije javnih financ, Letta pa resda izpostavlja Nemčijo kot najpomembnejšo partnerico Italije, a obenem je jasno, da je Italija po njegovem že boleče varčevala in da zgolj sanacija javnih financ vodi v smrt.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
01. 05. 2013 08.37
+1
Ja, Nemci močnejši iz krize, vse ostale države v še večji bedi. jaz tej Murklovi b-a-b-i ne verjamem popolnoma nič, to je HITLERJUNGEN in samo nadaljuje njegovo pot. Plan "B", brez orožja, na politični način pokoriti Evropo..............
Ramzess
01. 05. 2013 13.30
231koak
01. 05. 2013 00.20
+1
sem mislil, da spet Pahor poje spev
roaddogg
30. 04. 2013 23.11
+1
Spet en k sanja pri belem dnevu...