Tujina

'Moj cilj je miroljubna revolucija'

Yangon, 15. 11. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./B.S./STA
Komentarji
6

V pogovoru za BBC je opozicijska voditeljica v Mjanmaru Aung San Suu Kyi izrazila upanje, da bo demokracija gotovo prišla v njeno domovino, vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo.

Mynmar
Mynmar FOTO: Reuters

Dva dni po tem, ko je zadihala svobodno, je mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Suu Kyi povedala, da je njen cilj miroljubna revolucija v domovini. Za BBC je še izrazila prepričanje, da bo demokracija sčasoma zagotovo prišla tudi v Mjanmar, vprašanje je le, kdaj.

Kot je povedal BBC-jev novinar, ki jo San Suu Kyijevo intervjuval, je pogovor od daleč spremljalo nekaj varnostnikov, ki pa se niso vmešavali. Tudi sogovornica medtem ni bila preveč kritična do hunte. "Ne prizadevam si za zaton hunte. Hočem videti, kako se bo razvila v smislu profesionalnosti in pravega patriotizma,“ je povedala mirovna bojevnica, ki pa je kljub temu omenila miroljubno revolucijo in konec režima, kakršen je trenutno."Mislim, da je precej očitno, kaj si ljudje želijo: ljudje hočejo le boljše življenje, varnost in svobodo.“

65-letnica je ob tem zagotovila, da ji hunta ne omejuje svoboščin, da pa je popolnoma pripravljena sprejeti odgovornost, če jo bodo hoteli spet zapreti zaradi nečesa, kar je rekla ali naredila.

Omogočili naj bi ji dostop do telefona

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi FOTO: POP TV

Aung San Suu Kyi se je sicer danes prvič po več letih vrnila na delo na sedežu svoje Narodne lige za demokracijo (NLD) v Yangonu, kjer je v nedeljo nagovorila svoje privržence. To je bil njen prvi politični govor v sedmih letih, v katerem je pozvala k enotnosti.

Tiskovni predstavnik NLD Njan Win danes še ni mogel potrditi, ali bodo poslali pismo poveljniku mjanmarske hunte Than Shweju in zahtevali srečanje. "Ne vem," je dejal Shwe.

Mjanmarske oblasti so sicer obljubile, da bodo San Suu Kyijevo, ki so jo v soboto izpustili na prostost in je bila doslej več let večinoma odrezana od sveta, spet omogočile dostop do telefona. Neimenovani predstavnik vladajoče mjanmarske hunte je napovedal, da naj bi se to zgodilo kmalu.

Prosim, ne izgubite upanja

Opozicijska voditeljica je v nedeljo zbrane pozvala, naj ji povedo, svoje želje, ki jih bo poskušala uresničiti prek svoje politične aktivnosti. "Prosim, povejte, kaj vam hodi po glavi. Želim vedeti, kakšne spremembe so se v zadnjih šestih letih zgodile v ljudeh in kaj si mislijo. Prosim, ne izgubite upanja. Ni nobenega razloga, da bi izgubili srce. Tudi, če niste politični, bodo politiki prišli do vas," je v nedeljo dejala v svojem prvem večjem javnem nagovoru na sedežu njene stranke.

Političarka je tudi zatrdila, da je pripravljena navezati stik z Zahodom za dvig sankcij. "Če si ljudje želijo umik sankcij, bom o tem razmislila. V tem času Burma potrebuje pomoč. Zahodni narodi, evropski narodi, ves svet ... vse se začenja z dialogom," je dejala.

Mjanmarska vojaška hunta jo je na prostost izpustila v soboto. Nobelova nagrajenka za mir je zadnji dve desetletji večino časa preživela v hišnem zaporu. Na zadnje, 18-mesečno podaljšanje hišnega zapora je bila obsojena avgusta lani zaradi Američana, ki je nepovabljen priplaval do njene hiše ob jezeru. To ji je onemogočilo tudi sodelovanje na prvih parlamentarnih volitvah v Mjanmaru po 20 letih, ki so bile 7. novembra.

Slovenija pozdravila izpustitev

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je danes pozdravilo nedavno izpustitev Aung San Suu Kyi iz hišnega pripora, do katerega bi moralo priti že davno. Upajo, da ji bodo mjanmarske oblasti omogočile neomejeno svobodo gibanja in govora.

Pričakujejo še, da bo izpustitvi Aung San Suu Kyi sledila tudi izpustitev vseh ostalih političnih zapornikov, s čimer bi mjanmarske oblasti prispevale k narodni spravi in demokratičnemu procesu, ki bi vključeval vse politične stranke, etnične skupine in manjšine.

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborcan007
15. 11. 2010 23.12
mi živimo v Oligarhiji !!! na svetu obstaja le Oligarhija pod krinko demokracije
Mariborcan007
15. 11. 2010 23.10
demokracije kot so jo poznali grki jo mi ne poznamo živimo v svetovni diktaturi elita kjer vlada njihova volja in nered
Mariborcan007
15. 11. 2010 23.08
Jimi1 15.11.2010, 09:36 5 Jaz sem upanje nad našo priborjeno državo že izgubil..... jaz tudi, jaz sem nad celim svetom obupal kaj češ
Audy
15. 11. 2010 13.52
Zakaj je pri nas to tako pomembna novica? Prva strav v delu, pri vsakih poročilih,...
POMAGAM_TI
15. 11. 2010 13.13
oh, tudi jaz se spominjam tega občutka iz leta 2008, ko je prišla na oblast v Sloveniji "poštena" vlada z demokratom Pahorjem na čelu... Nova politika, novi ljudje, pravičnost, poštenje, delavske pravice, blaginja za vse... Ah, kako smo bili naivni... Ah, kako so tudi tile naivni... Projekt demokracije je propadel...
Jimi1
15. 11. 2010 09.36
Jaz sem upanje nad našo priborjeno državo že izgubil.....