Tujina

Novega afganistanskega predsednika bodo določili s ponovnim štetjem

Kabul, 13. 07. 2014 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
4

Spor glede volilnih izidov v Afganistanu bodo rešili s ponovnim štetjem vseh glasovnic. Najprej bodo prešteli glasovnice, ki so že v Kabulu, ostale pa bodo morali v prestolnico še prepeljati. Zatrjujejo, da bodo s ponovnim štetjem izginili vsi dvomi v pristnosti rezultatov.

Oba predsedniška kandidata skupaj z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem.
Oba predsedniška kandidata skupaj z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem. FOTO: Reuters

Afganistanska predsedniška kandidata Abdulah Abdulah in Ašraf Gani sta po posredovanju ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja v soboto dosegla dogovor o ponovnem štetju vseh oddanih glasov v drugem krogu volitev. Kerry je kasneje na novinarski konferenci sporočil, da se bo štetje okoli osmih milijonov glasov začelo v roku 24 ur.

"Oba kandidata sta se zavezala k sodelovanju in k spoštovanju izidov najobsežnejše možne revizije. Pregledana bo vsaka oddana glasovnica," je dejal Kerry in dodal, da sta kandidata s tem pokazala močno voljo za ponovno obnovo legitimnosti volilnega procesa in celotnega Afganistana.

Najprej bodo preverili glasovnice, ki so že v Kabulu, medtem ko bodo preostale v afganistansko prestolnico prepeljali pod budnim nadzorom tamkajšnjih varnostnih sil in pripadnikov Nata. Gani je dejal, da bo šlo za zelo podrobno štetje, s tem pa bodo po njegovih besedah izginili vse dvome v pristnost rezultata. Abdulah pa je dejal, Abdulah pa je dodal, da sta obe strani dosegli tako tehnični, kot tudi politični dogovor. "Nadejam se, da bo to dobro za afganistanski narod," je še povedal.

Koliko časa naj bi štetje trajalo, ni znano, je pa Kerry dejal, da je odhajajoči predsednik Hamid Karzaj privolil v prestavitev inavguracije novega predsednika, ki je bila načrtovana za 2. avgust. Karzaj, ki je bil na oblasti več kot deset let, se zdaj umika z najvišjega položaja v državi. Odločitev o ponovnem štetju glasov je pozdravil.

Zmagovalec ponovnega štetja bo razglašen za novega predsednika Afganistana in bo takoj začel z oblikovanjem vlade nacionalne enotnosti.

Sobotni dogovor je korak h končanju politične krize, do katere je prišlo zaradi spora glede zmage na predsedniških volitvah. Po podatkih volilne komisije, objavljenih v ponedeljek, je bivši finančni minister in ekonomist Svetovne banke Gani v drugem krogu volitev 14. junija prejel 56,4 odstotka glasov, Abdulah pa 43,5 odstotka. Abdulah, zmagovalec prvega kroga volitev, trdi, da je šlo za prevaro in je tako kot Gani razglasil zmago na volitvah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puklastimiha
13. 07. 2014 16.39
+1
ahahhahaaha...in to jim bodo pomagalim američani. Sami sebi niso uspeli prešteti glasov. <Beda
Jožajoža
13. 07. 2014 16.34
-1
no vidite, ni naš restant edini, ki se z ničemer ne strinja. tudi v Afganistanu se najde kakšen njemu enak.
24uric
13. 07. 2014 15.02
+3
kaj se pa spet utika retardiranec kerry