Tujina

FOTO: Že peta stopnja nevarnosti za pandemijo

Mexico City/New York, 29. 04. 2009 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
326

<a href ="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&t=p&msa=0&msid=106484775090296685271.0004681a37b713f6b5950&ll=21.289374,-77.34375&spn=141.477745,316.40625&z=1&source=embed"target="_blank"> Prašičja gripa se širi.</a> WHO je stopnjo nevarnosti za pandemijo prašičje gripe dvignila s četrte na peto. O sumu bolezni pa že poročajo iz sosednje Hrvaške.

Prašičja gripa
Prašičja gripa FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama razmišlja o zaprtju šol na ogroženih območjih.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je stopnjo nevarnosti za pandemijo prašičje gripe dvignila s četrte na peto. Peta stopnja pomeni širjenje bolezni s človeka na človeka na širšem območju, medtem ko bi šesta stopnja pomenila popolno pandemijo. Direktorica WHO Margaret Chan poudarja, da je svet danes bolje pripravljen na pandemijo gripe kot kdajkoli prej. Virus zelo hitro mutira, njegovo delovanje pa je zelo nepredvidljivo. Vse države morajo biti pripravljene na pandemijo, poudarja. Gripa se hitro širi, zato je stanje potrebno jemati resno. Chanova je farmacevtsko industrijo pozvala, naj poveča proizvodnjo protivirusnih zdravil.

Uradno je potrjenih 114 primerov bolezni po svetu in osem smrti. V ZDA je potrjenih 91 primerov v desetih zveznih državah. V ZDA so največ primerov okužbe zabeležili v mestu New York, in sicer pri otrocih srednje šole v Queensu, ki so se pred kratkim vrnili s počitnic v Mehiki.

Število okuženih z virusom prašičje gripe narašča, v Španiji so ga odkrili celo pri osebi, ki ni bila v Mehiki. Prva suma okužbe z mutiranim virusom prašičje gripe sta se danes pojavila tudi v Afriki. Iz Južnoafriške republike poročajo o sumu pri dveh ljudeh, ki sta se nedavno vrnila iz Mehike.

O sumu poročajo tudi iz sosednje Hrvaške. Simptomi gripe so se pojavili pri 22-letnem dekletu, ki se je včeraj vrnilo iz ZDA, je na izredni novinarski konferenci sporočil minister za zdravstvo Darko Milinović. Dekle ima glavobol, je slabotno in ima vročino 38,3 stopinj Celzija. Trenutno se nahaja v bolnišnici v Osijeku v izolaciji. Zdravijo jo s tamiflujem. Rezultati, ki bodo potrdili okužbo z virusom prašičje gripe, bodo znani jutri popoldne.

V ZDA pa so potrdili prvo smrtno žrtev okužbe z novim virusom prašičje gripe. V Teksasu je umrl 23-mesečni otrok, so sporočile ameriške oblasti. Otrok je s svojci pripotoval iz Mehike v Brownsville na jugu Teksasa, kjer so obiskali sorodnike. Zbolel je v Brownsvillu, od koder so ga odpeljali v bolnišnico v Houston, kjer je v ponedeljek zvečer umrl. Družina in ostali, ki so bili v stiku z dojenčkom, niso zboleli, poroča Reuters.

Vršilec dolžnosti direktorja ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Richard Besser je včeraj omenil možnost, da utegne prašičja gripa zahtevati smrtne žrtve tudi v ZDA, obenem pa dodal, da tudi zaradi virusa navadne gripe na leto v državi umre 36.000 ljudi.

Egiptovske oblasti so odredile zakol vseh prašičev v državi, poroča Reuters.

Avstrija: Rezultat je pozitiven

Tiskovna agencija Reuters je sporočila, da so avstrijske oblasti potrdile okužbo pri bolnici. Gre za 28-letno žensko, ki se je med vračanjem iz Gvatemale z mutiranim virusom H1N1 okužila med postankom v Mehiki. Ženska, ki po navedbah zdravnikov dobro okreva, je v karanteni v bolnišnici na Dunaju.

Velika Britanija: 'Imamo še tri nove primere okužbe'

Britanski premier Gordon Brown je sporočil, da so v državi potrdili še tri nove primere okužbe z virusom H1N1. Skupno je okuženih pet oseb. Pri novih primerih gre za 12-letno deklico iz Torbayja na jugozahodu Anglije in dva odrasla iz Birminghama in Londona, je danes poslancem povedal britanski premier Gordon Brown. Vsi trije so se nedavno vrnili iz Mehike. Brown je poudaril, da imajo bolniki blage simptome.

Nemčija: Potrdili tri primere okužbe z virusom

Kot je potrdil nemški center za nadzor bolezni, Institut Roberta Kocha, so okužbo potrdili pri 22-letni ženski iz Hamburga, ki se je pred kratkim vrnila iz Mehike. Drugi Nemec s to boleznijo je moški iz Regensburga na Bavarskem, star okoli 30 let, tretja pa 37-letna ženska z juga Nemčije, ki se je prav tako pred kratkim vrnila iz Mehike.

Zdravstveni delavec na letališču v Münchnu
Zdravstveni delavec na letališču v Münchnu FOTO: Reuters

Portugalska: Zbolel triletni deček?

Prvi sum okužbe z virusom so zabeležili tudi na Portugalskem. Po poročanju tamkajšnjih medijev zdravniki sumijo, da bi se s tem smrtonosnim virusom lahko okužil triletni deček, ki se je pred kratkim vrnil iz ZDA. Dečka, ki kaže simptome okužbe, so že prepeljali v Porto na dodatne preiskave in zdravljenje.

Francija: Čakajo na rezultate testov

Francoske oblasti so medtem sporočile, da imajo v državi dva nova primera prašičje gripe. Gre za par, ki je nedavno prišel iz Mehike, žarišča bolezni. Rezultati testov naj bi bili znani šele konec tedna.

Mehika: Število okužb se stabilizira

Kuba je včeraj prepovedala vse polete v Mehiko. S tem je postala prva država, ki je prepovedala potovanja v center epidemije, poročajo ameriške televizijske postaje. Sledila ji je Argentina.

Francija je napovedala, da bo pozvala Evropsko unijo, naj prekliče vse polete iz Evrope v Mehiko. Evropska komisija je sporočila, da ne bo prepovedala poletov v Mehiko.

Izbruh novega virusa prašičje gripe je v Mehiki terjal že 159 življenj, poroča tiskovna agencija Reuters. Mehiške oblasti so številko potrdile, dodali pa so, da bodo opravili dodatne preiskave, ki bi pokazale, ali gre res v vseh 159 primerih za smrt zaradi okužbe z virusom prašičje gripe. Hitri testi namreč niso dovolj zanesljivi.

Mehiški minister za zdravje Jose Angel Cordova je na novinarski konferenci dejal, da so v državi imeli 2500 primerov suma bolezni, 1300 oseb pa je bilo oziroma je še naprej vključenih v bolnišnično zdravljenje. Mehiške oblasti so še sporočile, da se je na zdravljenje pozitivno odzvalo več kot tisoč obolelih.

Število okužb se sicer v Mehiki stabilizira, oblasti pa bi lahko kmalu zmanjšale stopnjo pripravljenosti v mehiški prestolnici – ta je trenutno najvišja –, je danes ocenil župan Ciudad de Mexica Marcelo Ebrard.

'Potrebujemo pomoč'

Potnikom v Bolgariji na letališču merijo telesno temperaturo.
Potnikom v Bolgariji na letališču merijo telesno temperaturo. FOTO: Reuters

Srednjeameriške države so medtem mednarodno skupnost zaprosile za pomoč, in sicer potrebujejo predvsem zadostno količino zdravil za primer, da bi se prašičja gripa v regiji močno razširila. Kot so na srečanju v prestolnici Nikaragve Managui poudarili ministri za zdravje držav iz regije, potrebujejo okoli tri milijone doz zdravila. Ministri so za pomoč zaprosili v pismu Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Okužbe po svetu 
Državasmrt zaradi okužbe z virusompotrjeni primeri okužbeše nepotrjeni primeri okužbe
Mehika159492477
ZDA1680
Kanada0130
Nova Zelandija0140
Španija0459
Izrael022
Velika Britanija050
Avstralija0388
Brazilija0020
Francija0020
Čile0024
Danska0011
Švica009
Avstrija012
Kolumbija004
Nemčija035
Norveška001
Južna Koreja006
Gvatemala003
Kostarika002
Salvador002
Poljska002
Portugalska001
Hrvaška 0 01
Italija 0 04
Danska 0 01
Nizozemska0 01
Švedska 0 01
Finska 0 01
JAR 0 01

Podatki so različni

Podatki WHO se razlikujejo od podatkov, ki jih sporočajo predstavniki posameznih držav. Tako je WHO v Mehiki potrdil najmanj sedem smrtnih žrtev zaradi okužbe z novim virusom prašičje gripe.

Faze pandemske pripravljenosti:

FAZA 1
Virusi gripe krožijo v naravi predvsem med pticami, pa tudi med drugimi živalmi. Pri tem se ne prenesejo na ljudi.

FAZA 2
Živalski virusi gripe, ki krožijo med divjimi in domačimi živalmi, občasno povzročijo okužbo pri ljudeh. Širjenja med ljudmi ni. Poveča se stopnja pandemske ogroženosti.

FAZA 3
Pojavijo se živalski virusi gripe ali virusi, ki so kombinacija živalskih in človeških virusov in so sposobni okužiti ljudi. Število obolelih ljudi je majhno, prenos virusa gripe z živali je neposreden. Prenosa s človeka na človeka ni ali pa skoraj ni, zato se izbruhi gripe z novim, spremenjenim virusom še ne pojavljajo.

FAZA 4
Sprememba novega virusa gripe je takšna, da je zmožen učinkovitega prenosa med ljudmi. Tveganje za pojav pandemije se v tej fazi močno poveča, ne pomeni pa, da je pojav pandemije neizbežen. Države, ki zaznajo kroženje novega virusa influence, sposobnega medčloveškega prenosa, morajo obvestiti Svetovno zdravstveno organizacijo in izvajati ukrepe za zmanjšanje širjenja.

FAZA 5
Nov virus gripe, ki se širi s človeka na človeka, se pojavlja v najmanj dveh državah regije, kot jih označuje Svetovna zdravstvena organizacija. Večina držav v tej fazi še ni prizadeta, pričakuje pa se, da bo. To je faza intenzivnih priprav, organizacije, komunikacije in aktivacije načrtov za zmanjševanje pričakovane škode.

FAZA 6
To je faza širjenja novega virusa influence, ki se širi med ljudmi po svetu. Pandemija je v teku in bo trajala nekaj mesecev. Po tej fazi sledi obdobje umirjanja, zmanjševanja števila primerov. Pozornost se usmeri v ugotavljanje pojava novih pandemskih valov, ki so po svojih značilnostih lahko povsem drugačni od prejšnjih.

Post-pandemična faza
Po določenem času pandemija izzveni, saj se številni ljudje prekužijo z novim virusom in razvijejo imunost. Nov virus influence se v tej fazi širi podobno kot običajna sezonska gripa.

Slovenija spremlja razmere v svetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
01. 05. 2009 01.14
Ja bomo pa več doma v hiši.
Rayxa
30. 04. 2009 22.37
corey12, pejt u Mehiko, pa mal pejt u karanteno pa udihavej zrak oz. kihanje okuženih... bomo vidl kok bo laganja pol...
mucika81
30. 04. 2009 17.05
Sam razrečit nas hočejo, jasno je, da je virus iz laboratorija.
tina sev?nik
30. 04. 2009 12.39
bla bla bla vse skup se sam eno laganje zavedajte se tegaaa
hakihak
30. 04. 2009 08.41
namesto prašičja bi se morala imenovati bushova gripa
Kathalena
30. 04. 2009 08.35
Nas čisto nič ne skrbi Država ki prenaša to trenutno Državno Adninistracijo je pripravlhjena na vse. Ni Hujše svetovne katastrofe kot povožena, do tal potolčena Slovenska LDS z tisto preklo na čelu v kombinaciji z trajno študirajočimi začasno na vrhu Administracije .
Desno
30. 04. 2009 05.39
ne se bat,,zdravila je dost,,samo kaj ko ga bojo dobili samo tajkuni,,za nas smrtnike pa ga bo zmankalo,,,hehehe tako je to
Desno
30. 04. 2009 05.38
zdej se mi zdi da res hočjo vse preusmert na to gripo samo da se o recesiji manj govori,,no uspelo im je,,o recesiji ni govora,,,samo čeprav se js kr mal bojim glede te gripa,,,je pa res da zaenkrat se ni panike,,,upam da pri tem ostane
gremo
30. 04. 2009 01.09
zmanjkalo zgodb o murkotu pa morajo potem bedarije pisat... vsako uro v afriki umre najmanj 10 otrok... pa o tem ne govorite in ne napihujete, pa mi morali
xolotl
30. 04. 2009 00.49
... kdo bo kmetom, kombinatom in kooperativam poplačal odškodnino za takšno poimenovanje virusa? Totalno netaktičen in neodgovoren pristop k zadevi s strani odgovornih organizacij!
luka.ki.muka
30. 04. 2009 00.38
Ptičja gripa res ni bil primeren naziv za to bolezen. Bolj primeren naziv je prašičja gripa in sicer zato, ker so bolezen lansirali v svet prašiči (pa ne tisti na štirih nogah). P.S. PopTv ne dovoli uporabe besede pras(c)i.
Golcar
30. 04. 2009 00.29
strah strah strah, ki ga širijo novice! Če se gleda že sam na številke... 160 mrtvih v mehiki al kolk že, približno od 12 milionov prebivalcev, 91 obolelih v ameriki od 340 milionov prebivalcev... mislm d se mormo tukej mal prašat al mediji ne pretiravajo! Valda da je treba poskrbet za zaščito in določene ukrepe, kr se pa tiče naslovo naslovnic zadnih dneh pa zgleda kot da se bliža apokalipsa!
mog21
30. 04. 2009 00.00
al pa europejce....
Replica
29. 04. 2009 23.58
hmmm...v Egiptu imajo svinje??..da oni ne mislijo one morske prašičke pa to...
mog21
29. 04. 2009 23.57
Egiptovske oblasti so odredile zakol vseh prašičev v državi, poroča Reuters. VIVA LA REVOLUCION!! :)
Paxxil
29. 04. 2009 23.56
dokler ne bo smrtnih žrtev vsak dan po 10.000 ali več, je o tem brezveze govort....... dejte rajš spet kak članek o finančni krizi... že dolg se o tem nč ne govori
Replica
29. 04. 2009 23.56
V slo bodo rekli umrli so za neznano nalezljivo bolezen, ki jo prenašajo piki komarov....
Replica
29. 04. 2009 23.55
če bi združli ptičjo in prašičjo gripo bi dobili ribjo gripo....
Leiiichy
29. 04. 2009 23.54
JUTRI GLAVNE NOVICE.... slovenija sumi na prašičjo gripo..... sum ovržen...... slovenija sumi na prašičjo gripo sum izovržen... itd..... SLOVENIJA NE SKRIVAJ SE PRED RESNICO!!!
Replica
29. 04. 2009 23.53
SEJBO temu se pa reče alkoholna gripa...