Tujina

Nove sankcije za Pjongjang, a premoženja Kim Džong Una niso zamrznili

New York, 12. 09. 2017 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varnostni svet ZN ni zamrznil premoženja severnokorejskega predsednika Kim Džong Una in uvedel naftnega embarga, kar so pričakovale ZDA, je pa zaradi nedavnega jedrskega preizkusa Pjongjanga sprejel paket dodatnih sankcij, med katerimi je prepoved izvoza tekstila in uvoza naravnega plina ter omejitev uvoza naftnih derivatov.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek v New Yorku soglasno potrdil resolucijo, ki uvaja dodatne sankcije proti Severni Koreji zaradi nedavnega jedrskega preizkusa. Resolucija ni tako ostra, kot so si želele ZDA, saj ne uvaja naftnega embarga in zamrznitve premoženja Kim Džong Una v tujini, kljub temu pa bodo nove sankcije boleče.

Varnostni svet ZN je namreč Severni Koreji prepovedal izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov na dva milijona sodov na leto ter uvoz surove nafte na raven uvoza v zadnjih 12 mesecih. Resolucija prav tako prepoveduje državam članicam ZN, da izdajo nova delovna dovoljenja delavcem iz Severne Koreje, kar je za državo skupaj z izvozom tekstila ključen vir tujih valut.

Varnostni svet je doslej proti Severni Koreji sprejel osem resolucij s sankcijami.
Varnostni svet je doslej proti Severni Koreji sprejel osem resolucij s sankcijami. FOTO: AP

Severna Koreja na leto izvozi za 726 milijonov dolarjev tekstilnih izdelkov, na tujem pa dela okrog 93.000 Severnih Korejcev. Resolucija med drugim tudi dovoljuje kontrole ladij, ki plujejo v Severno Korejo ali iz nje, vendar mora najprej dati dovoljenje država, pod katere zastavo ladja pluje, poleg tega pa za vkrcavanje ni dovoljena uporaba sile.

Severna Koreja je prvi jedrski preizkus izvedla leta 2006, vmes veliko raketnih, 3. septembra pa je uspešno raznesla domnevno vodikovo bombo, kar je bil njen šesti jedrski preizkus. Varnostni svet je doslej tako proti Severni Koreji sprejel osem resolucij s sankcijami. Zadnjo le pred mesecem dni zaradi uspešnega preizkusa medcelinske rakete.

Resolucija na zahtevo Kitajske in Rusije vključuje besedilo, ki poudarja potrebo po trajni rešitvi spora na miren, diplomatski in politični način ter potrebo po trajni stabilnosti v severovzhodni Aziji.

Američani niso dobili vsega, kar so želeli, vendar pa je veleposlanica Nikki Haley dejala, da gre za doslej najostrejše ukrepe proti Severni Koreji, ki pa bodo delovali le, če jih bodo vse države docela in agresivno izvedle. To je letelo predvsem na Kitajsko, ki je največji trgovinski partner obubožane komunistične države.

Resolucija po njenih besedah prav tako jasno pravi, da se svet ne bo sprijaznil z jedrsko oboroženo Severno Korejo. Vendar pa je dodala, da Severna Koreja še ni prestopila točke, s katere ni poti nazaj, in zagotovila, da si ZDA želijo mirne rešitve spora.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je zavrnil namigovanja o razvodeneli resoluciji in poudaril, da je veliko bolj pomembna enotnost Varnostnega sveta pri resoluciji, ki dodaja bistvene sankcije na uvoz in izvoz iz Severne Koreje.

Varnostni svet ZN je Severni Koreji prepovedal izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov.
Varnostni svet ZN je Severni Koreji prepovedal izvoz tekstila in uvoz naravnega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov. FOTO: AP

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je opozoril, da je trdnost Varnostnega sveta najboljše sredstvo proti vojni in najboljše sredstvo za politično rešitev v prihodnosti. "Ne soočamo se le z regionalno grožnjo, ampak globalno. Ne gre le za resno ampak za grožnjo obstoju," je dejal.

Kitajski veleposlanik pa je ponovno predlagal, da pridejo do rešitve tako, da se ZDA in Južna Koreja odpovesta svojim vojaškim vajam, Severna Koreja pa ustavi svoj jedrski in raketni program. Izrazil je tudi upanje, da si ZDA ne bodo prizadevale za spremembo režima ali za propad Severne Koreje.

Podobno je poudaril tudi ruski veleposlanik, ki je kritiziral ZDA, ker niso pripravljene jasno povedati, da ne bodo iskale spremembe režima ali vojne s Severno Korejo, pa tudi, ker nočejo posredovanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Rusija meni, da se lahko naraščajoča grožnja na Korejskem polotoku odvrne s političnimi sredstvi, ne pa novimi in novimi sankcijami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
12. 09. 2017 18.35
+0
ZDA mislijo da so glavni, zato pa jih narava uničuje
trumpet2018
12. 09. 2017 15.59
+1
Debelega Kim džong fat pig una bi morali postrići na balin, pa v Sibirijo v delovno taborišče, bi vsaj enkrat v življenju delal. Billa Clintona pa v zapor ker mu je prodal tehnologijo za nuklearne elektrarne, pa tudi Hillary, preko katere so Kitajci prišli do najnovejše vojaške ameriške tehnologije, Hillary je bila na plačilni listi Kitajcev, same globalistične smeti. 24 ur o svoji ljubici seveda ne bo nikoli napisal nič slabega, o Trumpuj nič več ne pišejo, samo še članki o KIm džong unu, skoraj vsak dan, ne morejo skriti, kdo je njihov vzornik in idol. Ultravioletna pa hodi naokrog z ogromno komunistično zvezdo na puliju, poglejte si na fb, kaj na rečem drugega kot adijo pamet.
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.17
-2
Dragi tovariši. Sedaj ste važni kaj????? A razmišljate, da bi se preselili v edini raj na tem planetu???? Kim vas ma rad.
26277
12. 09. 2017 14.23
-1
mi se ne selimo, kot vaši domoljubi. Beri - čitaj zgodovino preseljevanja.
Razumnež
12. 09. 2017 14.54
+1
Tudi SK bi radi šli ven, pa je Kim še bolj strupen kot so bili naši...
encijandupli
12. 09. 2017 14.58
+1
Slovenski domoljubi so v času Ameriško- Vietnamske vojne iz protesta nestrinjanja s komunističnim režimom v SLO množično odhajali čez mejo z željo da se pridružijo Ameriški vojski v Vietnamu. Bilo jih je na stotine, čeprav so to pri nas rdeči vse zatapsali. Skrajni čas je, da se o tem napiše kakšna knjiga in posname dokumentarec. Od teh pravih SLO fantov se nobeden nikdar več ni vrnil nazaj v domovino, saj so si v ZDA ustvarili neprimerljivo lepše življenje kod bi ga imeli doma.
26277
12. 09. 2017 15.04
+0
encijandupli
12. 09. 2017 15.10
+2
Med temi SLO vojaki so bili tudi takšni, ki so se med 2.SV borili na strani OF ter imeli izkušnje gverilskega vojskovanja. Ko so leta 1945 ugotovili, da so jih komunisti v OF samo izkoristili, da so lahko vzpostavili svoj režim. So ti začeli gverilsko vojno Titovi YU v SLO z namenom, da osvobodijo Slovence izpod komunističnega jarma. Imenovali so se Matjaževa vojska, komuisti pa so jih imenovali Križari ali pa kar Matjaževci. Ti ljudje so na koncu pristali v ZDA, kjer so poučevali amerško vojsko o gverilskem vojskovanju, o delovanju tajnih komunističnih organizacij ter o komunističnih propagandno- taktičnih trikih. To znaje je bilo Američanom v veliko pomoč v vojni proti Vietnamski komunistični gverili.
trumpet2018
12. 09. 2017 16.12
+4
@Caffeespresso, imajo tudi rezervno varianto, se pravi Venezuelo, tudi tam imajo menda preveč hrane in cedita se med in mleko, kot pravijo naši levi tovariši. če pa napišeš da to ni res, pa po njihovo bereš samo fejk news, hahaha. zato pa na 24 ur berem samo naslovnice, da si ne pokvarim okusa z lažnimi novicami
encijandupli
12. 09. 2017 16.43
+2
Naši levičarji, če jim je res kaj do komunizma, bi se lahko šli borit za S Korejo, za socijalizem v premiru Ameriškega napada. Tako kod so se šli njihovi predniki borit oz klat Kristjane v Špansko državljansko vojno, kjer so jih do dobra dobili po >>piskri<<.
appollyon
12. 09. 2017 17.01
+5
Slovenske družine so bežale predvsem zaradi genocida nad njimi. Izvajali pa so ga "sej vemo kdo".
trumpet2018
12. 09. 2017 17.54
+3
Oni se znajo boriti samo z jezikom, podtikati in lagati, pa da trolajo po forumih in napadajo poštene komentatorje, to je njihov skrajni doseg, Pa enkrat na leto gredo na izlet v Venezuelo, da lahko dopolnijo svojo kolekcijo majic vseh komunističnih diktatorjev. pacienti
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.05
+2
Švicarji se že veselijo novih nakazil tovariša Kima.
encijandupli
12. 09. 2017 13.56
+4
>>zamrznitve premoženja Kim Džong Una v tujini<< Zanimivo komunistični voditelj delavske države brez kapitalističnih izkoriščevalcev, v državi kateri naj bi imeli oblast delavci in kmetje ima premoženje v tujini! Prav tako se je maršal Tito vozil z dragimi avtomobili in imel svoje zasebne palače in lovske vile po vsej državi. Sprašujem levičarje, ki kujejo komunistične države in bivšo SFRJ v zvezde: Kako lahko predstavnik delavskega razreda živi, kod monarh, če je pa ravno NAMEN KOMUNISTIČNE ideologije BORBA za enakost ter posledično borba proti višjemoo, bogatemu sloju, kateri v komustični oz socijalistični ideologiji nebi smel obstajati!
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.00
+0
On je edini kapitalist, kot je bil naš Tito.
encijandupli
12. 09. 2017 14.13
+2
Ja sej. Socijalisti so ljudem rekli da živijo v socijalistični ureditvi. Zahod pa je vedno videl v socijalistične države v pravi luči. Vedli so da da gre za NE- demokratične države z ureditvijo DRŽAVNEGA KAPITALIZMA v katerih imajo uradno vso oblast in upravljanje delavci v resnici pa je o vsem odločala peščica partijskih veljakov. Do svojega premoženja so pa imeli naslednji odnos:- Če je podjetje prineslo dobiček so ga takoj pohlastali, ker so podjetje smatrali kod njihovo last. Ko pa bi bilo potrebno financirati v razvoj podjetja, pa so se obnašali, kod da podjetje ni njihovo. To je tudi eden izmed mnogih razlogov zakaj so socijalistične, komunistične drave propadle.
Ate_ist
12. 09. 2017 16.35
-1
samo maloumik trdi da je SK komunistična država. edina država s komunizmom je namreč vatikan.
veliki svizec
12. 09. 2017 13.56
-2
Kim je rojen zmagovalec hahaha...
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.07
+2
Razumnež
12. 09. 2017 14.56
+2
Kim dejansko je zmagovalec.... Na žalost ostalih ljudi, ki so ujeti v SK
boy36
12. 09. 2017 13.53
+4
...ampak res kam gre ta svet .Zamrznili so uvoz energentov in izvoz tekstila od katerega ima največ raja ki dela za drobiž.Niso pa zaplenili premoženja glavnega krivca za vse to kar se dogaja.Narobe svet !!!!
appollyon
12. 09. 2017 17.03
+2
Cilj vsakega embarga je da obubožaš režim in s tem rajo ki se mu nato upre. tam ni kapitalizma kjer ima lahko vsak posameznik firmo, ampak jih plačuje država ker so vse firme državne.
DeBill
12. 09. 2017 13.52
+0
ko bomo navadni ljudje seznanjeni s tem, kaj je v politiki res in kaj ni, kaj je dogovor in kaj ne, kaj se dogaja izza informacijske bariere, potem ... Aja, to je že bilo v praskupnosti, pa takrat zgleda zadnjič.
dirtmcgirt
12. 09. 2017 13.15
+1
ampak kaj so smešni, temu diktatorju se smeje ker bo do smrti vladal državi, a kaj druge države, vsake 4 leta menjajo ljudi. zato se njemu smeje, kakšni bedački vodijo države.
Nightyfly
12. 09. 2017 12.16
+0
Ne kaj je opaziti . Doris Leuthard je v imenu Svice ponudila mediatorsko vlogo v resevanju tega spora . Ocitno je edina na tem svetu ,ki jo un tamle dol ,Un spostuje . To je zelo lepo in koristbo za svet . Lepo pa bi bilo tudi , da bi od Amerov naprej vsi (odtasli otroci) nehali rozljati z orozjem in dokazovati kdo ma vecjega doma ,ko se vrneko k zeni . Bravo Doris , ni prvic ko se je odlicno izkazala v tej in podobnih vlogah . Svet se ji lahko samo pokloni .To je predsednica z veliko zacetnico P . Zakaj hudica je Cerar ne poklice za mediatorko tudi na mejo s krovati , Erjavca pa v svicarski samostan na diplomatsko izpopolnjevanje .( a je ze najdu vojaske barke ,da jih postavi vzdolz meje v piranskem z. ?
DeBill
12. 09. 2017 13.54
+0
Po moje ma Un gnar tm spravlen pa se sam z unimi men. Pogovarjajo pa se lohk o tem, kolk bo spet pršlo pa kako se bodo zmenl do bo vsem OK. Mir, ah dejte no, v miru se zlato ne steka v Švico.
26277
12. 09. 2017 14.09
+2
Night.... ti si naj ....predlagi se sam, za reševanje sporov. O Švici pa ne nabijaj.
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.13
-1
appollyon
12. 09. 2017 17.04
Se mi zdi da bimogel un otroček nehat streljat rakete čez sosednje države, da dokaže da je resen, in ne razvajen debelinko.
Nightyfly
12. 09. 2017 12.08
+1
CAFFEespresso 12.09.2017 11:49:14 Mogoče bo obiskal najlepše mesto na svetu- LJ????********************Vedno sem bil mnenja , da se vsi tisti ,ki ne marajo najlepsega mesta na svetuin najlepse drzave na svetu(polrg Svice) ,sami sebe izzenejo iz Slovenije.Svet bo za njih tako lepsi ,najlepsi ...kaj pravite ? (in ostali prebivalci bodo zadihali svobodneje, zrak pa bo bolj cist , prefinjen ).
DeBill
12. 09. 2017 12.12
-1
BUONcaffee
12. 09. 2017 13.25
+1
Strelja?ko
12. 09. 2017 12.03
+0
Rocildu ODVZET poslovanje! Pravzaprav, boljše da denar (bitcoin isto) in kot tudi zlato, kot "vrednost" izbrišemo iz zgodovine. Ker je zaradi tega samo trpljenje in fouvšija.
DeBill
12. 09. 2017 12.14
+1
bitcoin tko al tko ni dnar ampak borzni žeton
DeBill
12. 09. 2017 11.58
nova izstrelitev bo takoj po tem, ko bo orožarski industriji zaškripala prodaja. lohk da tud dve, odvisn kolk bo krize.
BUONcaffee
12. 09. 2017 11.30
-1
Sedaj lahko Kim mirno potuje v tujino še naprej, ha, ha,.....
DeBill
12. 09. 2017 11.38
+1
h kompam, da se zmenjo še kaj, da se bo še bolj orožje prodajal. zihr procente dobiva.
BUONcaffee
12. 09. 2017 11.49
-1
Mogoče bo obiskal najlepše mesto na svetu- LJ????
vertex
12. 09. 2017 11.50
+0
caffe,kaj je z napadom na s.korejo? po tvoji zanesljivi napovedi bi se moral zgoditi že pred 10 dnevi
DeBill
12. 09. 2017 11.53
-1
s tem komentarjem si pokazal svoj omejen espresso domet
vertex
12. 09. 2017 11.54
-1
mogoče,če ga povabi veliki vodja,član zveze komunistov
vertex
12. 09. 2017 11.55
-1
BUONcaffee
12. 09. 2017 13.27
Velika komentatorja. Čudi me, da ne komentirata za kake svetovne medije. Ha, ha, ha,... Javnost vaju bi bila vesela, pa še zaslužila bi odlično.
DeBill
12. 09. 2017 13.47
-1
najina sta čist ok, tvoj je bolj za tretji svet
BUONcaffee
12. 09. 2017 14.01
Ha, ha,.... tretji svet kot Severna Koreja, ha, ha,.....
bema1201
12. 09. 2017 11.15
+2
Vse se vrti samo okoli denarja, če bi hoteli bi tega bučmana spravili k pameti samo jim ni v interesu.
DeBill
12. 09. 2017 11.38
+1
pa on je pri pameti k dela z prodajo orožja. prjatu jim je.
Skunk Works
12. 09. 2017 11.14
+3
Pri nas so nekateri "zamrznili" partijske knjižice........Posledice so znane...........ljudje pa nasedajo dalje.....
bema1201
12. 09. 2017 11.17
+8
Da jim ni več treba plačevat članarine, po duši so pa še vedno boljševiki
26277
12. 09. 2017 11.32
+0
DeBill
12. 09. 2017 11.39
+3
govori o vseh, komandantu in prjatlih z vseh vetrov.
CtrlDelete
12. 09. 2017 10.55
+0
Premoženja od Kima niso zamrznili? Hehe....a je rekel, da bo kaj izstrelil če mu ga bodo zamrznili?
DeBill
12. 09. 2017 11.39
+2
ne, rekel je, da ne bo NIČ več izstrelil, če mu zamrznejo. ker pol ne bo mel kam procente od prodaje orožja dobit, to pa tko res ne gre
up_
12. 09. 2017 10.38
+1
naj dajo ameriki embargo na izvoz in uvoz orožja. propade v trenutku.
Carrasco
12. 09. 2017 10.47
-1
nimajo jim ga zakaj dat.saj ne kršijo sporazuma kot to počne severna koreja
up_
12. 09. 2017 11.25
+1
uh če bi pršilo v javnost od vojakov kaj delajo američani v vojnah bi hitro mogli dobit kaj. ampak amerike se ne dotika. to je mati sveta.
2realforu
12. 09. 2017 12.56
+0
Zda krši vse sporazume carrasco, zda je ravno letos oborožila Savdsko arabijo, ki oborožuje ISIS, oborožila je talibane, skratka ZDA je oborožila 90% vseh svetovnih konfliktov od napoleona naprej in to obe strani, to je posel.
Carrasco
12. 09. 2017 13.27
+1
orožje so dobili ko so ga vkradli Gadafiju.Ne prek ZDA. Uporniki proti Asadu niso teroristi terorist je Asad za katerim stoji Putin
NiVzdevka76
12. 09. 2017 10.24
+1
Pozdravljamo vsak prebeg! :)))))
ivcekivcek
12. 09. 2017 10.22
+0
Bolj kot bodo zamrzovali uvoz , izvoz , bolj bo trpinčil svoje ljudi . Nekako ga bi morali likvidirat , brez bilo kake vojne in postavit voditelja na njegovo mesto ki bi delal za ljudi in narod popeljal naprej. Ljudje bi se hitro premislili , že mislijo , brez skrbi.
up_
12. 09. 2017 10.35
+6
pojma nimaš ti oni bi za njega jedli travo in koreninice kot so jih že. ti niso tako kot slovenci in ostali ki bi mamo izdali za par tisoč eurov.
ivcekivcek
12. 09. 2017 11.07
+1
Rajši kot travo bi jedli kruh , tako je bilo vedno in bo . Pojma nimaš ti ker imaš polno rit .
up_
12. 09. 2017 11.24
ja bi ja. ampak ko je v igri življenje njihove vojdje so pripravljeni se sestradat do smrti. de preber mal zgodovino in tko.
DeBill
12. 09. 2017 11.41
resen dvom se poraja, kdo v resnici vodi s. korejo. močno dvomim, da jo pujcek, če pa že slučajno jo, potem je v dogovoru z khm. kako bi reku, prjatli. sej dec je v švici šolan do konca študija, tm se pa vsakovrtni finančniki pa prodajalci "svega i svačega" družjo
ivcekivcek
12. 09. 2017 12.48
+3
Up , pojma nimaš . Tam vlada teror , strah jih je za živlenje . Tako kot je bilo Nemce za časa nacizma . 20% omejencev je podpiralo nacizem , 80% normalnih ljudi ne , vendar so bili tiho ker so se bali. Če pa verjameš da je tam tako lepo , se preseli tja . Zadnji čas da likvidirajo strakovnjaka in take kot ti malo poučijo zgodovino . Ker zaradi takih se rada ponavlja.
DeBill
12. 09. 2017 13.48
+2
ja, pod palico marsikaj prijaviš, tud da bi umrl za državo