Tujina

Nove napetosti na Kosovu

Priština, 22. 01. 2012 22.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na protestih kosovskega nacionalističnega gibanja Samoopredelitev se je zbralo okoli tisoč ljudi. Kosovska policija pa jim je preprečila, da bi prišli do mejnih prehodov Merdare in Bela Zemlja med Kosovom in Srbijo.

Kosovsko nacionalistično gibanje Samoopredelitev je danes pripravilo nove proteste, s katerimi od kosovske vlade zahtevajo recipročne ukrepe v odnosih s Srbijo. Na protestih se je zbralo okoli tisoč ljudi, vendar jim je kosovska policija, kot kaže, preprečila, da bi prišli do mejnih prehodov Merdare in Bela Zemlja med Kosovom in Srbijo.

Vodja gibanja Samoopredelitev Albin Kurti je kosovsko policijo obtožil, da protestnikom ni dovolila prihoda do mejnega prehoda Merdare, čeprav, kot je zatrdil, mirno protestirajo. "Blokirali so nas pri Podujevu. Nismo blokirali prehodov, ker je policija blokirala nas. Mirno protestiramo proti uvozu blaga iz Srbije na Kosovo," je dejal za kosovsko televizijo.

Po njegovih besedah se recipročnosti v odnosih s Srbijo ni mogoče izogniti. "Ostali bomo, dokler kosovske institucije ne bodo razumele, da je recipročnost v odnosih s Srbijo koristna in nujno potrebna," je povedal in izrazil upanje, da se ne bodo ponovili dogodki izpred tedna dni, ko je policija uporabila silo proti demonstrantom, ki so skušali blokirati mejne prehode.

Minuli teden je bilo v spopadih na mejnem prehodu Merdare ranjenih več kot 80 ljudi.
Minuli teden je bilo v spopadih na mejnem prehodu Merdare ranjenih več kot 80 ljudi. FOTO: Reuters

Gibanje Samoopredelitev je že minuli konec tedna poskušalo z barikadami na meji med Kosovom in Srbijo preprečiti uvoz srbskega blaga. Takrat so se spopadli protestniki in kosovski policisti. Ranjenih je bilo več kot 80 ljudi.

Kosovska policija je medtem sporočila, da je preko prehoda Merdare na Kosovo vstopilo pet, preko prehoda Bela Zemlja pa trije tovornjaki s srbskim blagom. Po navedbah policije tako prehoda za zdaj nista blokirana.

Protestniki nadaljujejo blokado enega voznega pasu na cesti pri Podujevo v smeri proti prehodu Merdare. Tudi na cesti proti prehodu Bela Zemlja je za promet zaprt en vozni pas.

Kosovska policija je sicer pri prehodu Vrbnica prepovedala vstop dvema avtobusoma z albanskimi državljani, ki so se nameravali pridružiti demonstrantom. Po navedbah policije jim vstopa niso dovolili zaradi pomanjkanja dokumentacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOMISSAR-REX
24. 01. 2012 12.50
Balkan je edino območje na svetu kam "sovražniki" s svojimi dejanji na domačem terenu pomagajo drug drugemu za prihod na oblast.
ljx
23. 01. 2012 16.23
+1
Raja prakticira Demokracijo,dela kar hoče,kaj je to kej tazga na Balkanu? Napište članek ko bo ene 50 mrtvih,ker vse ostalo je v kategoriji fuzbal tekme.
Draža
23. 01. 2012 16.01
+9
Srbija hrani polovico evrope zraven pa še Kosovo.