Tujina

Nove aretacije v prisluškovalni aferi

London, 28. 01. 2012 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska policija je v Londonu aretirala pet ljudi, ki naj bi bili vpleteni v prisluškovalno afero, med njimi tudi policista. Preiskali pa so tudi prostore britanskih časnikov medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Kot se je izkazalo, so novinarji News of the World v prejšnjem desetletju vdirali v telefone okoli 5800 ljudi.

Britanski policisti so zgodaj zjutraj na njihovih domovih v Londonu in bližnjem Essexu aretirali štiri moške, nekdanje ali sedanje novinarje časnika The Sun. Na delovnem mestu v eni od londonskih policijskih postaj pa so aretirali 29-letnega policista. Vseh pet bremeni sum podkupovanja.

Policisti so preiskali domove aretiranih ter prostore družbe News International v vzhodnem Londonu. Gre za podružnico družbe News Corporation Ruperta Murdocha, pod katero je spadal tudi zdaj že ukinjeni tabloid News of the World, katerega novinarji so prisluškovali znanim osebnostim.

Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World
Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World FOTO: Reuters

V zvezi z afero potekata dve policijski preiskavi. Prva preiskuje domnevno podkupovanje javnih uslužbencev, v kateri so doslej aretirali dvanajst ljudi. Druga pa se ukvarja z vdiranjem v telefone, v okviru katere je bilo aretiranih sedemnajst ljudi.

Afera je izbruhnila julija lani, ko so informacije o neetičnem delovanju News of the World dosegle javnost. Razkritja so zatresla temelje Murdochovega medijskega imperija in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo.

Afera je dosegla vrhunec, potem ko je v javnost prišlo, da so novinarji News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Comster
28. 01. 2012 18.29
+1
Zakaj pri nas ne obelodanijo kdo prisluškuje. Eden glavnih vsega tega je danes postal glavni. Bliže se nam Severna Koreja!
Zrkizz
28. 01. 2012 14.55
+1
Pri nas bo na sreco od jutri prisluskovanje povsem normalno in legalno. Da ne bodo vec kradli.
tekavcminka56
28. 01. 2012 14.19
+6
če bi vsa resnica medijev in elite prišla na dan, se večini slovencev zmeša, ker še vedno zasanjano živijo v svojem zaslepljenem svetu, pa brez zamere tistih 10%, ki vas je ozaveščenih.