Tujina

Nove aretacije ob izvolitvi predsednika dume

Moskva, 21. 12. 2011 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub protestom zaradi domnevnih volilnih prevar je ruski predsednik Medvedjev sklical prvo zasedanje dume, v kateri bo imela največ glasov stranka premierja Putina, najverjetnejšega Medvedjevega naslednika.

Nariškinu je zadostovalo 238 glasov od kolegov iz vladajoče stranke Enotna Rusija.
Nariškinu je zadostovalo 238 glasov od kolegov iz vladajoče stranke Enotna Rusija. FOTO: Reuters

Za predsednika spodnjega doma je bil izvoljen Sergej Nariškin iz stranke premierja Vladimirja Putina Enotna Rusija, ki je na volitvah dobila 49,3 odstotka glasov in bo imela v 450-članskem spodnjem domu parlamenta po novem 238 sedežev, kar je vseeno 20 odstotkov manj, kot jih je imela v zadnjih petih letih. Nariškin, nekdanji agent v sovjetski obveščevalni službi KGB, velja za tesnega Putinovega zaveznika. V 80. letih prejšnjega stoletja je delal na sovjetskem veleposlaništvu v Belgiji, nato pa na uradu župana Sankt Peterburga, od koder izvira večina Putinovih tesnih sodelavcev.

V dumi amaterski in profesionalni boksarji

Nedavne raziskave javnega mnenja pa so vendarle pokazale tako velik padec Putinove priljubljenosti, da njegova zmaga na predsedniških volitvah marca prihodnje leto ni več samoumevna. Zaenkrat je boj za predsedniški položaj napovedal ruski milijarder in lastnik ameriškega košarkarskega moštva New Jersey Nets Mihail Prohorov.

V dumo so se uvrstile še tri stranke: Komunistična stranka z 92 poslanci, Pravična Rusija s 64 poslanci, tam pa bo sedelo tudi 56 poslancev Liberalno-demokratske stranke, ki ji že dve desetletji "vlada" ekscentrični Vladimir Žirinovski, znan tudi po pretepaških vložkih med burnimi razpravami v dumi. V naslednjih letih mu bo konkurenco delal upokojeni težkokategorni boksar Nikolaj Valujev, ki bo branil barve Enotne Rusije. Med poslanci pa je še nekaj znanih športnikov, na primer nekdanji teniški igralec Marat Safin, umetnostna drsalka in olimpijska prvakinja Irina Rodnina, ritmična gimnastičarka Alina Kabajeva, s katero naj bi se pred leti spogledoval sam Putin, in legendarni hokejski vratar Vladislav Tretjak.

V soboto spet množični protesti?

Ruski policisti do protestnikov ne poznajo nežnosti.
Ruski policisti do protestnikov ne poznajo nežnosti. FOTO: Reuters

Še pred prvim druženjem novih poslancev je bilo pred poslopjem spodnjega doma aretiranih več aktivistov in simpatizerjev opozicijske stranke Drugačna Rusija, ki je s tem izgubila še zadnji kanček upanja v ponovitev parlamentarnih volitev. Kljub temu aktivisti pričakujejo, da se bo na protestnem shodu proti "Putinovi politiki" v soboto v Moskvi zbralo okoli 50 tisoč ljudi. V podobnem številu so se nezadovoljni državljani v ruski prestolnici in drugih večjih ruskih mestih zbrali že pred dobrim tednom. Policija je takrat reagirala z represijo in aretirala več protestnikov, med drugimi tudi vodjo opozicije Iljo Jašina in aktivističnega blogerja Alekseja Navalnega, ki napoveduje, da se bodo protesti nadaljevali do uresničitve njihovih zahtev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
22. 12. 2011 15.17
+3
Iste lopove imajo na prestolu kot mi.
tedo974P8medo
22. 12. 2011 05.48
-1
V Rusiji je oblast še vedno taka kot v SZ, volitve so estetski dodatek (da bi se pokazalo, da je demokracija v Rusiji), ki pa so povsem zlagane. Putin je že 15 let na oblasti in ni se še naveličal tega položaja.
franceljtancelj
22. 12. 2011 07.33
+6
Naži so pa že 20 let pa kaj se dogaja, kaj smo mi bolši od Rusov?