Tujina

Nova žrtev Arkanovega uboja

Beograd, 31. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.Z./M.K.
Komentarji
0

V Beogradu so umorili eno izmed zadnjih oseb osumljenih za uboj bivšega šefa srbske mafije in vodje paravojaških sil Arkana.

Arkan naj bi se z sodiščem v Haagu dogovarjal za podelitev imunitete (Foto: Reuters)
Arkan naj bi se z sodiščem v Haagu dogovarjal za podelitev imunitete (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V tipičnem umoru mafijskega stila je bil v središču Beograda ubit Branko Jeftović, znan tudi kot Jorga. 33-letnega Jeftovića – Jorgo je neznanec usmrtil v eni izmed prometnejših ulic. Priče so povedale, da je morilec izstopil iz temnomodrega golfa, ki je bil parkiran blizu mesta uboja. Jorgi se je približal v trenutku, ko se je le-ta pogovarjal po telefonu. Usmrtil ga je s šestimi streli v glavo, potem pa se je vrnil k avtomobilu in se odpeljal. Dva od četverice osumljenih za umor Željka Ražnatovića Arkana, ki se je zgodil na začetku leta 2000, so že ubili, vendar njunih morilcev še niso izsledili.

Arkan je vodil zloglasno srbsko paravojaško milico "Tigri", katero obtožujejo večih zločinov na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini v devetdesetih letih.

Dvema preostalima osumljencema, katerima so razmere v beograjskem podzemlju dobro poznane, Andriju Draškoviću in Zoranu Nedoviću je pred kratkim uspelo preživeti poskuse atentata, pri čemer pa so jo slabo odnesli njuni osebni varnostniki.

Nekdanjega poveljnika paravojaške milice Tigri so januarja leta 2000 usmrtili v beograjskem hotelu Intercontinental. Motivi za Arkanov uboj niso bili nikoli odkriti. Jeftović se je tik pred ubojem na recepciji hotela še pogovarjal z Arkanom. Na sodišču je trdil, da je sicer videl domnevnega morilca, vendar pa ga ni spoznal med obtoženci. Med osumljenci za Arkanov uboj je namreč več Jeftovićevih prijateljev. Sicer pa se je večina pripadnikov novobeograjskega klana kateremu je pripadal, po Arkanovem uboju umaknila v tujino. Dva vodilna člana združbe pa so v Beogradu usmrtili.

Nekateri časopisi so poročali, da se je Arkan z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine v Haagu dogovarjal za pridobitev imunitete v zameno za pričanje proti nekdanjemu jugoslavanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, ki je obtožen vojnih zločinov na ozemlju bivše Jugoslavije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou