Tujina

Nova zaveza k reševanju Zemlje

Sydney, 08. 09. 2007 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Voditelji na vrhu Apec so podpisali sporazum o klimatskih spremembah in se zavezali k zmanjšanju toplogrednih plinov.

Avstralski premier ocenjuje sporazum za mejnik v smeri mednarodnega dogovora o klimatskih spremembah.
Avstralski premier ocenjuje sporazum za mejnik v smeri mednarodnega dogovora o klimatskih spremembah. FOTO: Reuters

Voditelji 21 držav Skupine za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec) so na vrhu v Sydneyju podpisali sporazum o klimatskih spremembah in se zavezali k dolgoročnemu zmanjševanju toplogrednih plinov.

Sporazum, ki se med drugim zavzema za zmanjšanjem porabe energije za 25 odstotkov do leta 2030, je rezultat žgočih razprav med bogatimi državami in državami v razvoju glede smernic za boj proti podnebnim spremembam po izteku Kjotskega protokola.

Avstralski premier John Howard je sporazum označil za pomemben mejnik v smeri razumnega mednarodnega dogovora tako bogatih kot revnih držav. Po njegovih besedah izraža deklaracija o klimatskih spremembah, energetski varnosti in čistem razvoju resnost zahteve organizacije glede globalnega segrevanja ob zagotavljanju gospodarskega razvoja.

Okoljevarstveniki niso tako navdušeni. "Sydneyska deklaracija je samo odvračanje pozornosti od resničnih ukrepov za preprečevanje podnevnih sprememb," je dejala predstavnica Greenpeaca.

Podpisnice, med njimi tudi Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA, se v sporazumu strinjajo glede nujnosti dolgoročnega prizadevanja za zniževanje emisij. Strinjajo se tudi, da "morajo vsi narodi, ne glede na stopnjo razvitosti v skladu s svojimi zmožnostmi in okoliščinami znižati izpuste toplogrednih plinov". S tem so podpisnice pritrdile državam v razvoju, ki poudarjajo, da je treba vse omejitve ključnih industrij uravnotežiti s potrebo po zagotovitvi gospodarske rasti, s katero se viša življenjski standard, za milijone ljudi pa predstavlja beg iz revščine.

Srečanje Apec spremljajo protesti predvsem nasprotnikov ameriškega predsednika Busha.
Srečanje Apec spremljajo protesti predvsem nasprotnikov ameriškega predsednika Busha. FOTO: Reuters

Srečanje, ki se ga med drugim udeležujejo tudi ameriški predsednik George Bush, kitajski predsednik Hu Jintao in ruski predsednik Vladimir Putin, sicer spremljajo množični protesti. V središču mesta se je na protestih proti Bushu, iraški vojni, svobodni trgovini in za zmanjšanje misije toplogrednih plinov zbralo okoli 3000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med protesti je bilo aretiranih devet ljudi, dva policista pa sta bila ranjena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simpatija78@hotmail.com
10. 09. 2007 14.43
sonce bo rešil zemljo ,,od sonca se pa more naredit vir živlenja,,
Prvo Bore
08. 09. 2007 16.48
Meki a tebi tud LOL men tudi. Uboga punca kako jo mučijo . Mene pa ne bi samo en za kravatlc grabu. Komaj čakam kakšne pravične demonstracije v Sloveniji.
Meki
08. 09. 2007 16.15
Tadruga fotka mi je všeč :)