Tujina

Nova žalostna zgodba iz Alepa: deklica se je hotela igrati, a stvar, ki jo je hotela pobrati, ni bila igrača

Alepo, 05. 10. 2016 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komaj štiri leta stara Emam Muhammad se je s sestrama igrala na ulici Alepa, dokler ni na tleh zagledala predmeta in se hotela z njim igrati. A bila je bomba. Po eksploziji je bila po trebuhu grdo iznakažena, obe nogi zlomljeni. Naslednje jutro je umrla, poročajo aktivisti, ki ne želijo, da bi svet pozabil na malčke, ki živijo v sirskem peklu.

Samo v zadnjem tednu naj bi v Alepu po podatkih Unicefa umrlo 96 otrok. A številke ne ganejo, ti otroci imajo svoja imena. So nedolžne žrtve. Lahko sploh sanjajo o miru?
Samo v zadnjem tednu naj bi v Alepu po podatkih Unicefa umrlo 96 otrok. A številke ne ganejo, ti otroci imajo svoja imena. So nedolžne žrtve. Lahko sploh sanjajo o miru? FOTO: AP

Nesprejemljivo je, da so nemočni otroci žrtve interesov odraslih. Ujete med zidove mesta Alep v Siriji čaka negotova usoda. Na to vedno znova opozarjajo tako Združeni narodi, Sirski observatorij za človekove pravice, kot tudi aktivisti, zdravstveni delavci, ki še vztrajajo z nudenjem pomoči v praktično porušenih bolnišnicah. V želji, da svet ne bi pozabil na najmlajše, ki jim bombe kratijo otroštvo, poročajo o tragični smrti štiriletne deklice Emam Muhammad.

Kot pravijo, je umrla minuli ponedeljek, in sicer med igro na ulici v vzhodnem delu mesta. Stvar, ki jo je med razposajenim igranjem s starejšima sestrama zagledala na tleh, ni bila igrača, kot je sicer mislila. Bila je neeksplodirana kasetna bomba. Emam jo je hotela pobrati, a tedaj je odjeknila eksplozija.

Hudo poškodovano so odpeljali v eno zadnjih še za silo obratujočih bolnišnic M2 z enoto intenzivne terapije. Rane so bile grozljive, pravijo. Koščki eksplozivnega sredstva so ji zadali odtrganine in ureznine na predelu prsi in trebuha, medtem ko je imela zlomljeni obe nogi. Kljub trudu osebja je v torek zjutraj umrla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot še poročajo, sta bili v eksploziji poškodovani tudi njeni sestri. Ena ima sedem, druga pa deset let. Njuno stanje je stabilno, so za Independent potrdili zdravniki ustanove Aleppo Media Centre.

Bombe, ki izgledajo kot žoge

Eden od aktivistov, ki pomagajo v zdravstvenem centru, je ob tem pojasnil, da so bombe, ki jih na območja upornikov odmetavajo vladne sile z rusko pomočjo, pogosto okrogle oblike in sive barve, poleg tega pa so malce manjše od nogometne žoge, zaradi česar so še posebej privlačne za nič hudega sluteče malčke.

Alepo je že dolgo pravi pekel na Zemlji. Ujetih je okoli 250.000 ljudi, tudi na tisoče otrok.
Alepo je že dolgo pravi pekel na Zemlji. Ujetih je okoli 250.000 ljudi, tudi na tisoče otrok. FOTO: AP

Unicef: v enem tednu umrlo 96 otrok

V Alepu še vedno biva okoli 250.000 ljudi, srditi zračni napadi pa se nadaljujejo. V zadnjih napadih je umrlo na stotine ljudi, organizacija Save the Children pa ocenjuje, da je bilo med temi skoraj polovica otrok. Po podatkih Unicefa je le v zadnjem tednu umrlo 96 otrok, 223 pa je poškodovanih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3