Tujina

Nova pravila do konca leta 2012

Pittsburgh, 26. 09. 2009 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrh skupine G20 se je končal z dogovorom o omejitvah plač direktorjem in drugih ukrepih za preprečitev ponovitve krize. Hkrati so ukinili star sistem in uvedli korenite spremembe.

Dvodnevni vrh skupine G20 v Pittsburghu, na katerem so se zbrali voditelji gospodarsko najpomembnejših držav, so sklenili z izjavo, ki izraža načelni dogovor o omejitvah plač finančnim direktorjem, povečanju bančnih rezerv, odpravljanju neravnovesij in drugih ukrepih za preprečitev ponovitve krize.

G20
G20 FOTO: Reuters

Voditelji držav G20 so se tokrat zaradi krize, ki se je poglobila lansko jesen, sestali že tretjič. Novembra v Washingtonu je bilo vzdušje polno strahu in zmede, aprila v Londonu se še ni vedelo, ali bodo stimulacijski ukrepi delovali dovolj hitro, tokrat pa se že kažejo obrisi konca krize in okrevanja. Prvi dan vrha je prišlo tudi do spopada med policijo in protestniki, ki pa v petek niso več predstavljali večjih težav. Finančna kriza je povzročila tisoče milijard dolarjev škode in izgubo milijonov delovnih mest, zato nekaj jeze ni presenetilo.

Nova pravila do konca leta 2012

Skupino G20 sestavlja prej omenjenih osem držav in še 12 najhitreje rastočih gospodarstev (Kitajska, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija, Indonezija, Mehika, Savdska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja in Turčija). Na aprilskem vrhu skupine v Londonu sta za mizo sedeli tudi Španija in Nizozemska, obenem pa na srečanjih sodelujejo tudi predstavniki osrednjih mednarodnih finančnih in gospodarskih ustanov. Skupaj G20 predstavlja 66 odstotkov svetovnega prebivalstva, 80 odstotkov svetovne trgovine in 85 svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci dejal, da nikoli več ne smejo dovoliti, da bi peščica brezobzirnežev ogrozila celoten svetovni finančni sistem. "Če bodo predlogi G20 sprejeti, bodo naši finančni sistemi zelo drugačni in bolj varni, kot so bili tisti, ki so tako dramatično propadali lani," je dejal Obama. Vendar pa ostaja vprašanje, ali bodo predlogi sprejeti oziroma se bodo izvajali, saj G20 nima nobene zakonodajne moči. Nova pravila, ki so jih izrisali v sklepnem dokumentu, naj bi dokončno sprejeli in začeli izvajati do konca leta 2012.

Poziv, da si banke ustvarijo večje gnezdo rezerv za zaščito pred izgubami do konca leta 2012, so bankirji pozdravili previdno. Natančna razmerja med kapitalskimi rezervami in posojili naj bi bila določena do konca leta 2010. Problem za banke je v tem, da lahko zahteva po večjih rezervah prizadene njihove dobičke in na daljši rok vpliva na pocenitev njihovih delnic.

Napad na bonuse

Za ZDA malce bolj sporna zadeva so bile omejitve kompenzacij direktorjem finančnih podjetij. Za natančne številke je pritiskala Francija, na vrhu pa so potrdili nekaj bolj mlačnega. Sklepni dokument priporoča prepoved garancij bonusov za več let naprej, zmanjšanje kompenzacij, če ni rezultatov, plačevanje večjega deleža kompenzacij z delnicami podjetja in zmanjšanje deleža za bonuse od dobičkov, če imajo banke premajhen kapital. Obama je dejal, da bodo kompenzacije povezali z dolgoročno uspešnostjo in stopili na rep tveganjem zaradi pohlepa po hitrih dobičkih.

Protestniki proti zasedanju skupine G20 v Pittsburghu so se spopadli s policijo. Ta je odgovorila s solzivcem. Protesta, ki ni bil prijavljen oziroma ga mestne oblasti niso dovolile, se je udeležilo več sto ljudi.
Protestniki proti zasedanju skupine G20 v Pittsburghu so se spopadli s policijo. Ta je odgovorila s solzivcem. Protesta, ki ni bil prijavljen oziroma ga mestne oblasti niso dovolile, se je udeležilo več sto ljudi. FOTO: Reuters

Dokument G20 poziva k sodelovanju med državami pri reformah finančnih regulacij. "Če bomo delali skupaj, potem bodo imele finančne ustanove ostrejša pravila proti tveganju in bodo vodena na način, ki kompenzacije povezuje z dolgoročnim poslovanjem ter večjo preglednostjo operacij," piše v sklepnem dokumentu, ki določa tudi, da bodo do sredine leta 2011 uskladili računovodska pravila za zmanjšanje stroškov večnacionalnih korporacij, do konca leta 2012 pa naj bi uredili tudi trg derivativov oziroma pogodb, ki se sklepajo mimo borz ali drugih posrednikov.

Gospodarstvo se stabilizira

Voditelji G20 so razglasili, da se svetovno gospodarstvo stabilizira, vendar pa obenem opozorili, da še ne bi smeli umakniti monetarnih in fiskalnih stimulacij, ki so pomagale umiriti krizo. Kitajski predsednik Hu Jintao je poudaril, da temelji gospodarskega okrevanja še niso trdni in da bo polno okrevanje počasen in mučen proces. Ponovno je pozval tudi k odločni zavrnitvi protekcionizma v vseh oblikah, kar je predvsem letelo na ZDA, ki so Kitajski pred kratkim odmerile visoke carine na uvoz poceni gum.

Podan je bil tudi poziv k bolj pravični razdelitvi glasov v IMF. Vendar pa sklepni dokument glede tega pravi le, da mora odražati relativno težo države članice v svetovnem gospodarstvu, kar se je bistveno spremenilo zaradi trdne rasti in dinamike nastajajočih trgov in držav v razvoju. Razvite države imajo sedaj okoli 57 odstotkov glasov v IMF, druge pa 43 odstotkov. Voditelji G20 so pozvali k spremembi razmerja za najmanj 5 odstotkov.

Starega sistema konec

"Stari sistem mednarodnega gospodarskega sodelovanja je končan. Od danes se začenja nov sistem," je v petek v Pittsburghu dejal britanski premier Gordon Brown in dodal, da bo skupina G20 postala glavna gospodarska organizacija na področju globalnega gospodarskega managementa. V Pittsburghu so se dogovorili, da bodo ključne teme svetovnega gospodarstva odslej obravnavali v okviru skupine G20 in ne več skupine G8.

Po navedbah neimenovanih virov iz francoske delegacije naj bi se tako voditelji G20 prihodnje leto dogovorili, kakšna naj bi bila nova arhitektura G20, kdo naj bi bil član skupine in kako pogosto naj bi se srečevala. Leta 2011 pa naj bi novo ureditev začeli izvajati v praksi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
28. 09. 2009 11.59
carine na kitajsko blago
gasiperi
26. 09. 2009 20.30
Od zdaj naprej nam bodo jemali iz torbe, do sedaj so nam iz žepa. Bomo brez denarja kot sedaj.
ROFLCOPTER
26. 09. 2009 11.37
komi čakam 2012!!! upam da bo planet raznesl.
theta
26. 09. 2009 10.11
2012 prihaja :)
nonna
26. 09. 2009 09.57
Omejitev plač direktorjev? Super. Upam, da bodo to sprejeli in naj bi te omejitve veljale tudi za vse vodilne v podjetjih, menedžerje... Jaz bi jih omejila, ampak ne v denarju npr. 5.000 eur, saj bi se potem postavilo vprašanje, zakaj naj se kaj bolj trudijo v dobro podjetje? Njihova plača jim ne uteče. Jaz jih ne bi omejila, ampak bi določila maksimalno razmerje najnižja:najvišja npr. 1:5. Torej, če želijo vodilni imeti višje plače, naj naredijo čimveč za dobro podjetja, potem bodo imeli delavci višjo plačo in posledično tudi oni. Sami bodo bolj veseli, ker bodo več zaslužili, delavci bodo delali z večjim veseljem, ker bodo tudi oni za svoje delo bolje plačani. Skratka vsi vodilni bi morali z podjetjem ravnati, kot da je njihovo, ne pa kot da je samo izposojeno in ga lahko zato do konca izmuzgajo.
Froc
26. 09. 2009 09.51
Pol pa ni čudno, da imamo statistično tako visoke prihodke na osebo. Ampak le statistično.
LazniviZares
26. 09. 2009 08.59
En milon € je nesel oni trot in NLB ...in potem vse tiho je bilo... 2 milionska vas ima vec ravbarjev kot cela €uropa....dobro nam gre-vsak dan boljse.