Tujina

Nova nesreča v kitajskih rudnikih

Henan, 04. 11. 2011 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V premogovniku v provinci Henan so zaradi udora skal življenje izgubili najmanj štirje rudarji, več kot 50 pa jih je še vedno ujetih pod zemljo.

Osrednjo Kitajsko je prizadela nova rudniška nesreča. V premogovniku v provinci Henan so po udoru skal umrli najmanj štirje rudarji, več kot 50 jih je še vedno ujetih pod zemljo. Prizadevanja za rešitev rudarjev že potekajo, čeprav ni jasno, ali so sploh še živi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

reševanje rudarjev iz rudnika Henan
reševanje rudarjev iz rudnika Henan FOTO: Reuters

V enem od rudniških jaškov je v četrtek prišlo do eksplozije skal, ki jo povzroči nenadna sprostitev velikega pritiska, zaradi česar je več deset rudarjev – bilo naj bi jih 57 – ostalo ujetih pod zemljo. Po navedbah enega od predstavnikov družbe lastnice premogovnika so 12 rudarjev rešili, 14 pa naj bi uspelo pobegniti. Po poročanju lokalnih rudniških nadzornikov je v času eksplozije v rudniku delalo 75 rudarjev.

Do nesreče v premogovniku je prišlo le nekaj trenutkov potem, ko je območje stresel potres z jakostjo 2,9, a še ni jasno, ali je nesrečo sprožilo tresenje tal, piše AFP.

Incident je zadnji v vrsti rudniških nesreč na Kitajskem. Pred dnevi je eksplozija plina premogovniku v provinci Hunan v osrednjem delu Kitajske terjala življenja 29 rudarjev. V rudniških nesrečah na Kitajskem vsako leto umre na stotine rudarjev, zaradi pomanjkanja varnostnih standardov pa spada poklic rudarja na Kitajskem med najnevarnejše poklice na svetu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CRNALUKNJA
04. 11. 2011 16.19
moje sožalje prijateljskemu narodu.