Tujina

Nova gripa: Zdravilo le za rizične skupine

Ljubljana, 21. 08. 2009 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravi ljudje, ki se okužijo z virusom nove gripe, ne potrebujejo Tamifluja, sporoča WHO. Hkrati pa opozarja, da bomo v naslednjih mesecih priče pospešenemu širjenju virusa.

Tamiflu
Tamiflu FOTO: Reuters

Ljudje, ki nimajo zdravstvenih težav in se okužijo z virusom nove gripe, ne potrebujejo protivirusnih zdravil, kot je Tamiflu, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Zdravilo je prejelo že nešteto Britancev, čeprav večina, ki je zbolela, ni imela težkega poteka bolezni, piše Guardian

"Večina ljudi, ki se okuži z virusom nove gripe, ima simptome podobne navadni gripi in se pozdravi v enem tednu brez zdravil. Zdravi ljudje, pri katerih bolezen poteka brez zapletov, ne potrebujejo protivirusnih zdravil,“ je sporočila WHO.

Po drugi strani pa so ta zdravila potrebna za vse rizične skupine. V te spadajo otroci, mlajši od pet let, nosečnice, starejši od 65 let in tisti z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so srčne bolezni, aids ali diabetes.

Po zadnjih podatkih WHO je od aprila za virusom nove gripe po vsem svetu umrlo okoli 1800 ljudi, od tega velika večina v Severni in Južni Ameriki.

WHO napoveduje 'eksplozijo' okužb z novo gripo

V naslednjih mesecih bomo priče pospešenemu širjenju virusa nove gripe, zaradi česar morajo vlade okrepiti priprave na hiter odziv, še opozarja WHO.

Kmalu bo prišlo do obdobja nadaljnjega globalnega širjenja virusa A HIN1 in v večini držav se bo lahko število okuženih v naslednjih mesecih vsake tri ali štiri dni podvojilo, dokler ne bo dosežen vrhunec, je dejal direktor WHO za območje Zahodnega Pacifika Shin Young-soo.

"Na določeni točki se bo zdelo, da je prišlo do eksplozije primerov (okužbe)," je dejal Shin in dodal, da bo zagotovo več primerov okužbe in tudi več smrtnih primerov.

Največja pozornost je trenutno usmerjena na napredek širjenja nove gripe na južni polobli, kjer je trenutno sezona gripe.

A kot je danes še opozoril Shin, virus dejansko največjo nevarnost predstavlja v državah v razvoju, kjer imajo zdravstvene sisteme, ki so slabo opremljeni in s premalo finančnimi sredstvi.

Po svetu še potekajo testiranja cepiva.
Po svetu še potekajo testiranja cepiva. FOTO: Reuters

V Sloveniji že več kot 200 okuženih

Število okuženih je v Sloveniji ta teden preseglo številko 200, vendar pa je večina že ozdravela. Vsi so imeli blažji potek bolezni, tako da nikogar ni bilo treba hospitalizirati.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trncek
22. 08. 2009 08.24
Končno mal bl pozitivn člank kar se tiče te gripe. Usaj priznajo, da tamiflu ni potreben.
ssvarun
22. 08. 2009 07.52
Presenetljivo preroške vizije, kot da ima cela zadeva režiserja in izvajalce...
bnam 2707
21. 08. 2009 23.14
Ne vem kaj kar naprej strašijo z to gripo.Bolj se mi zdi,da gre tukaj za velik biznis farmacevtske industrije.Ljudje pa nasedajo tem lopovom. Prav briga jih koliko ljudi bo umrlo od te gripe,njihova glavna briga je dobiček.Poleg vsega pa se morajo znebiti tega tamifluje,ker se mu rok izteka.Vprašanje je ali izgubiti ali zaslužiti na strahu ljudi.
Nauders
21. 08. 2009 22.15
raje c.r.k.n.e.m. kot da uzamem Tamiflu
odbogaposlan
21. 08. 2009 19.57
Tamiflu je sam rizičen! ne pa skupine!
spartanec90
21. 08. 2009 19.52
kaj pa bo zdaj s cepivom kaj so onega smrtonosnega zdaj umaknili ko so uvideli da se načrt ne bo izšel ?
mjolnir
21. 08. 2009 19.44
To bomo šele videli!! Po prvih napovedih iz aprila so že začeli bluziti s špansko gripo, in se je zdelo kot da napovedujejo najmanj 300 000 mrtvih do sedaj, pa NIČ! Kaj bo v naslednjih mesecih bom videl, nič jim več ne verjamem!
dunkler2
21. 08. 2009 19.26
končno!!!!!!!! ste priznali da je to ena navadna glupa gripa ki razhaja vsako leto in letno ubije 650.000 ljudi.
anja.freak
21. 08. 2009 19.01
končno nekej dobrga. usaj nebo več folka tok strah. :DD