Tujina

Nova gripa v fazi stabilizacije

Hongkong/Washington/Rim, 02. 05. 2009 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
130

Mehiški minister za zdravje je dejal, da je epidemija nove gripe v fazi stabilizacije in dodal, da država še ni zunaj nevarnosti, saj so potrdili še 46 novih okužb.

Mehiška vlada svojim državljanom priporoča, naj ne potujejo na Kitajsko, potem ko so kitajske oblasti zapečatile hotel v Hongkongu, kjer je mehiški gost zbolel za novim virusom gripe.

Mehiški zdravstveni minister Jose Angel Cordova je danes poudaril, da je na podlagi rezultatov preiskav, ki so ji opravili, smrtnost primerljiva s sezonsko gripo. Strokovnjaki so znova poudarili, da se nova oblika virusa ne prenaša z uživanjem svinjine.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes potrdila, da ni prišlo do takšne oblike razširitve novega virusa gripe zunaj Severne Amerike, da bi morali dvigniti stopnjo alarma, ki je trenutno na peti od šestih stopenj.

Prašičja gripa
Prašičja gripa FOTO: Reuters

Združene države Amerike so danes tudi potrdile, da se je v 21 različnih zveznih državah z novim virusom gripe okužilo 160 ljudi, so dejali na ameriškem Centru za kontrolo bolezni. Večina ljudi v ZDA je zbolela za blago obliko nove gripe, do sedaj pa je umrl dveletni otrok v Teksasu.

Na Irskem so danes na podlagi laboratorijskih preiskav potrdili prvi primer okužbe z novim virusom gripe.
 

Niso zabeležili novega smrtnega primera

V laboratoriju v Budimpešti
V laboratoriju v Budimpešti FOTO: Reuters
Sum okužbe so na Japonskem odkrili pri štirimesečnem ameriškem dojenčku, ki je v petek skupaj s starši pripotoval iz ZDA. Pristojne japonske oblasti so za dojenčka takoj odredile izolacijo in testiranje na morebitno prisotnost virusa nove gripe, vendar še ni znano, kdaj bodo na voljo rezultati testiranj.

O sumu okužbe poročajo tudi iz ruske prestolnice. Šlo naj bi za štiri osebe, ki so se vrnile iz ZDA.

V Mehiki so v zadnjih 24 urah potrdili 46 novih okužb z virusom, niso pa zabeležili nobenega novega smrtnega primera. "Bilo bi prenagljeno, da bi rekli, da smo že prešli najhuje, vendar pa sem prepričan, da obstaja dovolj znakov, da lahko rečemo, da smo že v fazi stabilizacije", je zatrdil Jose Angel Cordova.

"Doslej smo preizkus za novo gripo izvedli pri 1105 bolnikih. Pozitivnih je bilo 443 primerov, med njimi jih je 16 že ozdravelo, tako da imamo še 427 okuženih," je še dejal minister Cordova.

Virus gripe tudi v Italiji

Nova gripa se širi po svetu. Svetovna zdravstvena organizacija  (WHO) je v 15 državah potrdila 615 primerov okužbe z novim virusom gripe. Potrdili so primere v Mehiki, ZDA , Avstriji, Kanadi, Nemčiji, Izraelu, na Nizozemskem, Novi Zelandiji, v Španiji, Švici, Veliki Britaniji, Franciji, na Danskem, v Posebnem administrativnem območju Ljudske republike Kitajske Hongkongu in Južni Koreji.

Potrdili so tudi 17 primerov smrti zaradi posledic okužbe z novim virusom gripe. Oblasti v Nemčiji in Veliki Britaniji so včeraj potrdile primere okužbe s človeka na človeka znotraj države.

'Ne gre za gripo, temveč za državni terorizem'

Italija: Moški je že zdrav

Prašičja gripa
Prašičja gripa FOTO: Reuters

V Toskani so danes potrdili prvi primer nove gripe v Italiji. Gre za 50-letnega moškega, ki pa je že ozdravljen in ne kaže več nobenih simptomov bolezni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti. Moški se je 23. aprila vrnil s potovanja po Mehiki, teden dni kasneje pa so ga sprejeli v bolnišnico v Massi blizu Firenc. Zagotovili so še, da je bolnik že ozdravljen in ne kaže več simptomov nove gripe, prav tako pa ni več prenašalec te bolezni. Družinskim članom in prijateljem obolelega pa so preventivno dali zdravila proti gripi.

Oboleli je po besedah namestnika italijanskega ministra za zdravje Ferruccia Fazia kazal zelo šibke znake oziroma simptome bolezni; rahlo je kašljal, se nekoliko tresel in imel telesno temperaturo povišano na 37,2 stopinje Celzija. Fazio je ob tem povedal še, da so v Italiji doslej zabeležili 21 sumov na virus prašičje gripe, vendar je na opazovanju le še 13 ljudi.

Južna Koreja: Odredili izolacijo

Danes so oblasti Južne Koreje potrdile prvi primer okužbe z novim virusom gripe. Bolezen so potrdili pri neki redovnici, ki se je vrnila s potovanja po Mehiki. Za 51-letno bolnico so že v torek odredili izolacijo, potem ko je po vrnitvi iz Mehike kazala znake omenjene bolezni.

Hongkong: Izolacija v hotelu, turisti ogorčeni in prestrašeni

Vodja hongkonške uprave Donald Tsang je včeraj potrdil prvi primer nove gripe pri 25-letnem mehiškem državljanu, ki je v četrtek preko Šanghaja prispel v Hongkong. V bolnišnico so ga sprejeli v četrtek, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Hongkonški policisti varujejo hotel.
Hongkonški policisti varujejo hotel. FOTO: Reuters

Hotel, v katerem je prebival, so zapečatili. V izolaciji pa je približno 200 oseb, ki so prebivali v hotelu. Zaprtih je še dodatnih 100 oseb. Gre za uslužbence hotela. To je povzročilo negodovanje med gosti, infektologi pa se sprašujejo, ali so tako radikalni ukrepi res nujni. Hotel so zapečatili policisti, oblasti pa so sporočile, da bodo v hotelski izolaciji vsaj sedem dni.

"Povedali so nam, da moramo nazaj v sobe. Ne želim nazaj v sobo! Želim ven!" je v telefonskem pogovoru novinarjem povedal avstralski turist, poroča Reuters. "Nič nam niso povedali. Rekli so mi: tukaj boš ostal. Lahko rečem le, da ne vem, kaj se dogaja," je še dejal.

Reuters poroča, da se je 12 turistov uprlo policiji. Odpeljali so jih v posebne prostore. Oblasti so v preteklosti uporabljale te prostore za izolacijo oseb, ki so bile okužene oziroma v kontaktu s SARSom leta 2003, poroča Reuters.

Kitajska je zaradi potrditve primera v Honkongu, njenem posebnem administrativnem ozemlju, prekinila letalske povezave z Mehiko in sporočila, da je ponovna vzpostavitev letov odvisna od nadaljnjega razvoja dogodkov v zvezi z novo gripo.

ZDA: Preventivno zaprli 433 šol

Iz Mehike poročajo o 101 primeru smrti zaradi virusa nove gripe. S testi so dokazali 16 primerov smrti, kar je potrdil tudi WHO. Potrdili so tudi eno smrt v ZDA. WHO je sicer do zdaj potrdil 615 potrjenih primerov okužbe, nekatere države pa same potrjujejo primere nove gripe.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil upanje, da se bo tudi virus nove gripe A H1N1 kmalu unesel, podobno kot virus navadne gripe. V ZDA do petka niso našli novega smrtnega primera, število registriranih okužb pa se je povečalo na 160.

Zaradi nevarnosti okužbe so preventivno za dva tedna zaprli 433 šol v 17 zveznih državah. Ameriško ministrstvo za šolstvo je šolam naročilo, naj v primeru odkritja virusa šolo zaprejo za najmanj 14 dni, ker otroci lahko prenašajo bolezen še od 7 do 10 dni po okužbi z virusom.

 

Primeri okužb z novim virusom gripe 
državasmrtpotrjeni primerisum oziroma možni primeri
Mehika1013972500
ZDA11600
Kanada0510
Velika Britanija013642
Španija013108
Nemčija0512
Nova Zelandija03149
Francija0241
Izrael0329
Švica0123
Avstrija012
Danska010
Hongkong010
Nizozemska010
Južna Koreja0124
Italija0117
Avstralija00121
Argentina0013
Kolumbija0029
Venezuela009
Brazilija0014
Peru007
Čile004
Gvatemala003
Kostarika002
Salvador002
JAR002
Republika Benin001
Finska001
Norveška001
Japonska001

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
03. 05. 2009 19.09
obstaja ena bolj nevarna bolezen ki se imenuje "Pahor"
3-2
03. 05. 2009 08.41
Le kaj je privedlo novinarje do tako akutne depresije. Neprestano jamrajo o svoji "lastni" gripi. (prašičji)
24kur_
03. 05. 2009 02.40
prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,prašičja gripa,....................................pop tv
djdj
03. 05. 2009 02.32
Je bilo smešno gledati Hribar. Vsi so nosili črne maske. Celo Don Corleone.
odsotna
03. 05. 2009 00.12
blahblahblah... 24 ur mi je tak sranje naredil kot se nobena gripa do sedaj. hvala vam ya vso povyroceno paniko, ki se je tukaj nebi cutilo ce nebi bilo vas in vasega bednega napihovanja vsakega dreka...lp iy mexico citija!!
ne.me.jezkat
03. 05. 2009 00.01
dree - zakaj že? ker si ti PSIHO? al da se ne nalezejo sLOVEnskega prehlada, ki je bolj nevaren, bolj nalezljiv, bolj smrten od "gripe A"?!?!?!? sem ti danes že povedal, da si PSIHO?
logocar3
02. 05. 2009 23.57
Napište u google Dr. Henry Niman Swine flu in poglejte ta intervju. V 26 minutah ti razloži vse o novi gripi, zakaj taka svetovna reakcija in česa se moramo se bati.
dree
02. 05. 2009 23.51
ne.me.jezkat 02.05.2009, 23:47 Ne v bistvu bi se dalo preprosteje, tem 400, ki se majo za vrnit iz Mehike določit, da so 7 dni doma ali naj se vsaj izogibajo obljudenih krajev, na primer.
ne.me.jezkat
02. 05. 2009 23.47
dree - zate najdem sam eno besedo: PSIHO :)) če te prav razumem, je takole: noben sLOVEnec nima "gripo A", ki je itak manj nevarna, manj nalezljiva in manj smrtna, kot navadne, tastare, neprašičje, poznane gripe, viroze, prehladna obolenja... in zato bi ti uvedel policijsko uro, izredno stanje, blokado vsega, kar leze in gre, na ta račun bi sesul gospodarstvo, borzo, sistem... ampak pred gripo, ki je ni, ki ni nalezljiva, ki ni nevarna,... ... ..., bi se pa le obranili, a ne? kot sem rekel: PSIHO...! :))
Replica
02. 05. 2009 23.41
zgleda, da smo edini narod, ki se ne more okužit z svinjsko gripo.....
dree
02. 05. 2009 23.33
Sam res, država ima po ustavi pooblastilo, da lahko omeji gibanje, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni. Saj ne da paničarim, sam se sprašujem, kdaj bo pa sploh prišlo do uporabe tega člena, če ne zdaj?? Saj če bi blo še hujše, bi se tudi vladajoči poskrili in spet ne bi mogli uporabit te omejitve. A nimajo v Italiji vračajočih iz Mehike 7 dni na opazovanju v karanteni? Pa saj ni treba ravno v podlačni sobi no, sam da se glih na en stadion ali v diskoteko al predavalnico zpodijo takoj po pristanku, pa tud ni ravno higienično, etično in skrbno do drugih državljanov. Slovenija bi pa lahko vračajoče turiste z Mehike namestila v karanteno kar v prazna in neizkoriščena stanovanja Ministrstva za obrambo, ki propadajo po Sloveniji. Bi vsaj enkrat ravnala gospodarno. ;-) 32. člen (svoboda gibanja) Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne. Ta pravica se sme omejiti z zakonom, vendar samo, če je to potrebno, da bi se zagotovil potek kazenskega postopka, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni, se zavaroval javni red, ali če to zahtevajo interesi obrambe države. Tujcem se na podlagi zakona lahko omeji vstop v državo in čas bivanja v njej
113113
02. 05. 2009 23.27
Zdej pa tožit odgovorne, ki so sprožili paniko za prazen NIČ!!!
bron
02. 05. 2009 23.13
Naravna selekcija.
bron
02. 05. 2009 23.07
Če jih pol pobere jih bo še pol ostal naravna selekcija. Narava svoje dela.
ne.me.jezkat
02. 05. 2009 22.59
xXxSenSeixXx - he he, par dni nazaj sva šla s sinkom na Brnik gledat in fotkat avione, ki vzletajo in pristajajo... tačas, ko si ti dejansko čepel v kleti in se tresel kot pes na kuzli, kot se treseš še danes! :)) in ja, v mehiki, kobajage žarišču te svetovne katastrofe ( dovoliš: he he he... ) je čedalje manj mrtvih zaradi "gripe A", iz jam vstajajo izgleda, 16 je potrjenih ( ! ), zdaj bo pa izbruhnila v sLOVEniji, vsi bomo šli, a ne? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL pa še nekaj ti povem: LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
AS2
02. 05. 2009 22.50
ne.me.jezkat ti si bolan s telimi tvojimi jezki. Zgleda imaš preveč časa, tudi meni bi bilo dolgčas če bi v kleti čakal da se gripa pomiri. Pahor naredi komisijo, ki bo nadzirale tele butnene ježke. Ježek zanima me ke se kupi tako neumne možgane kot jih imaš ti. Pa še to ti povem, nizk si padu da hvalš svoje komentarje, odrast!!!
Tadej Rogelja
02. 05. 2009 22.49
Hahah, pa zakaj je tu prou prašičja gripa??? To je edn izmed vseh navadnih okužnih virusov za katerega se pravzaprav neve niti iz kje izhaja in kaj je. To pomeni da ga lahko označimo kot neznanko x!!! hehe, če sploh opstaja! al pa je le gripa...druge omembe!!
AS2
02. 05. 2009 22.46
cupofmarja 02.05.2009, 12:52 če bo prišlo do širitve virusa pri nas, sedaj po povratku vseh turistov iz kjerkoli, ne samo iz Mehike....bi potem res moral nekdo odgovarjat......dovolj časa je bilo, da bi se stvar organizirala in res ne bi bil tak strošek, če bi le te ljudi pregledali........vsi bi mirneje spali, če bi se to zgodilo in če bi za nekaj časa zaprli meje....... Ni ekonomske računice, se jim bolj splača da pokrepa 100 ljudi, kot da za tedn dni zaprejo mejo. Denar je sveta vladar, tako je bilo in vedno bo, dokler ne bo upora. Malo poglejte zgodovino, vedno je enkat ljudem eksplodiral in je stvar počla. BTW: Pahor namesto da pregledaš prišleke iz mehike, raj nared komisijo, ki bo potem lahko na veliko zdravla 1000 ljudi ko se bo bolezn razširla. Pa upajmo da do tega ne pride. ŽIVEL PAHOR IN NJEGOVE KOMISIJE!!!
ne.me.jezkat
02. 05. 2009 22.42
xXxSenSeixXx - ja kuga se pa repenčiš, živček? v mehiki so do sedaj potrdili 16 primerov smrti od "gripe A"... od prehladnih obolenj, viroz in "tastare" gripe jih je pa tam letos umrlo na tisoče!!! če se že od tal odbijaš, se daj z razlogom, če ga imaš. TULE GA NI...! :))
AS2
02. 05. 2009 22.41
3-2 02.05.2009, 20:16 Virus imete že od 18 let v glavi ! Če je tako ga boš tudi ti dobil, ko boš dopolnil 18 let, po tvojih bednih komentarjih pa domnevam da je tvoje 18 leto življenja še daleč.