Tujina

V reaktorju 4 znova zagorelo

Tokio/Bruselj, 15. 03. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.D./N.J./D.L./Reuters/STA
Komentarji
691

Težave v jedrski elektrarni Fukušima se še stopnjujejo. Potem ko sta v reaktorjih 2 in 4 odjeknili eksploziji, je v slednjem spet izbruhnil požar. Japonska vlada pa je pozvala 500 centrov za presaditev kostnega mozga, naj bodo v pripravljenosti, če se bo pojavila potreba po zdravljenju večjega števila ljudi, ki bi zboleli zaradi sevanja.

Indijske oblasti so odločile, da bo vsa hrana, ki so jo z Japonske uvozili po 11. marcu, testirana zaradi radioaktivnosti. Podobne teste so uvedli na Tajskem, v Južni Koreji, Hong Kongu, Singapurju in na Filipinih.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) bi lahko bila poškodovana sredica reaktorja 2 v jedrski elektrarni Fukušima, kjer je ponoči eksplodiralo. Generalni direktor IAEA Yukiya Amano je na tiskovni konferenci povedal, da "obstaja možnost poškodbe sredice". Poškodovanih naj bi bilo manj kot pet odstotkov sredice.

"Gre za zapleteno zadevo, ker nimamo dovolj podatkov in ne poznamo podrobnosti. Lahko samo predvidevamo," je povedal Amano. "Poskušam izboljšati komunikacijo z Japonsko."

Prav tako obstaja možnost, da je poškodovana primarna posoda reaktorja, a to še ni potrjeno. "Je razpoka? Luknja? Ni ničesar? Tega še ne vemo," je dejal Amano in dodal, da pritisk v prostoru ni padel. "Če bi bila škoda velika, bi moral pritisk pasti."

Amano je še pojasnil, da je japonska jedrska kriza zaskrbljujoča, a verjame, da je stanje drugačno, kot je bilo leta 1986 v Černobilu. IAEA bo sicer poslala manjšo skupino strokovnjakov na Japonsko, predvsem za nadzor sprememb v okolju. Amano je še dodal, da je težko predvideti, ali se bo stanje izboljšalo ali poslabšalo. "Kazalniki so mešani," je zaključil.

Na Tajskem že testirajo hrano z Japonske.
Na Tajskem že testirajo hrano z Japonske. FOTO: Reuters

Eksplodiralo v dveh reaktorjih

Omenjena eksplozija, že tretja v jedrski elektrarni Fukušima Daiči, je v reaktorju 2 odjeknila ob 6.20 po japonskem času.

Svetovna meteorološka organizacija, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je sporočila, da veter radioaktivne snovi prenaša nad Tihi ocean. Opozorila je, da se vremenske razmere lahko spremenijo, tako da pozorno spremlja satelitske in druge podatke.

Močna eksplozija je stresla tudi reaktor 4, nato pa je izbruhnil požar, med katerim se je v okolje sprostila večja količina radioaktivnih snovi. V sredo zjutraj po lokalnem času je v reaktorju znova zagorelo. Požar še gasijo, tuji mediji pa poročajo, da se v zrak vije črn dim.

Stavbo, v kateri je reaktor 4, so sicer iz helikopterjev zalivali z vodo, da bi ohladili izrabljeno jedrsko gorivo. Zaradi eksplozije sta namreč v zidu zunanje stavbe nastali dve luknji. Gorivo je bilo tako izpostavljeno okolju.

Težave s hlajenjem reaktorjev

Vojaki se pripravljajo na vstop na območje, kjer obstaja nevarnost sevanja.
Vojaki se pripravljajo na vstop na območje, kjer obstaja nevarnost sevanja. FOTO: Reuters

Kot razlagajo na naši upravi za jedrsko varnost, je v reaktorju 2 eksplozija odjeknila zaradi istih razlogov kot na reaktorjih 1 in 3. Težava je v sistemu za hlajenje reaktorja, saj je cunami poškodoval zunanje električno napajanje in zasilne dizel generatorje ter tako onemogočil hladilne sisteme reaktorjev. Posodi reaktorjev 1 in 3 naj bi bili nepoškodovani, kljub eksplozijam. Stanje v elektrarnah Fukušima Daini, Onagava in Tokai pa naj bi bilo varno in stabilno.

V prispevku Stopnja jedrske nesreče dejansko večja? si lahko preberete več o razlogih za eksplozije na reaktorjih.

Stopnja radiacije po eksploziji narasla

ZDA so sporočile, da so v vojaškem oporišču Yokosuka izmerili nizko raven radiacije. Osebju in njihovim družinam svetujejo, naj bodo pozorni, sledijo dogajanju in se zadržujejo v zaprtih prostorih. V oporišču so tudi testirali vojaško osebje in ugotovili, da je bilo nekaj ljudi izpostavljenih nizki stopnji radiacije.

Zaradi eksplozij je stopnaj sevanja na območju elektrarne narasla. Ob vhodu v elektrarno so ob enih zjutraj po srednjevropskem času namerili 11,9 milisiverta na uro. Zdaj se po podatkih IAEA sevanje že zmanjšuje; šest ur po prvem merjenju so ob vhodu v elektrarno namerili 0,6 milisiverta na uro. 

"Zdaj lahko govorimo o stopnji radiacije, ki lahko vpliva na zdravje ljudi,“ pa je dejal predstavnik japonske vlade, šef sekretariata Yukio Edano. Poudaril je, da je nevarno stopnjo radiacije mogoče zaznati na območju elektrarne, a da naj bi stopnja radiacije z razdaljo padala. Edano je dodal, da se zdi, da tudi na reaktorjih 5 in 6 hladilni sistem ne deluje pravilno.

Japonsko ministrstvo za promet je snad Fukušimo zaradi radiacije uvedlo 30-kilometrsko območje prepovedi letov. 

Po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo je bila radiacija v mestu Maebaši, ki je približno 100 kilometrov severneje od Tokia, desetkrat višja kot ponavadi.

Preverjanje radiacije v mestu Nihonmatsu, ki spada pod prefekturo Fukušima.
Preverjanje radiacije v mestu Nihonmatsu, ki spada pod prefekturo Fukušima. FOTO: Reuters
Po poročanju BBC je Japonska pozvala 500 centrov za presaditev kostnega mozga, naj bodo v pripravljenosti, če se bo pojavila potreba po zdravljenju večjega števila ljudi, ki bi zboleli zaradi sevanja.

Tudi v Tokiu je stopnja radiacije višja od običajne, a pristojni pravijo, da ni tako visoka, da bi ogrožala življenja. Po novici, da so tudi v Tokiu zaznali rahlo višjo radiacijo, je na spletnih omrežjih zavladala prava panika, saj so številni pozivali prebivalce Tokia, naj zapustijo prestolnico in se odpravijo proti jugu. Zaradi situacije v Fukušimi so mnogi zaskrbljeni. "Situacija z jedrsko elektrarno v Fukušimi je vse slabša in postaja me vse bolj strah. Zdaj se odpravljam po nakupih s svojim bolnim otrokom in poskušala bom najti več vode in drugih dobrin,“ je na Facebooku zapisala Junko Yabe.

Iz Tokia pa so evakuirali Slovenko Dominiko Fernandez in njeno družino. Trenutno je Fernandezova skupaj z družino v Seulu, kjer čaka na vrnitev v Evropo.

Francija eno, Japonska drugo

Doslej najhujša jedrska nesreča v Černobilu je bila sedme oziroma najvišje stopnje, medtem ko je nesreča na ameriškem otoku Treh milj dosegla peto stopnjo na lestvici za ocenjevanje jedrskih dogodkov.

Vodja francoske uprave za jedrsko varnost Andre-Claude Lacoste je dejal, da betonski zadrževalni hram okoli reaktorja 2 ne tesni več. Ocenjuje, da je nesreča v japonski nuklearki dosegla šesto na sedemstopenjski mednarodni lestvici jedrskih dogodkov. Japonske oblasti vztrajajo pri oceni, da je dogajanje v Fukušimi doseglo četrto stopnjo. Ta pomeni nesrečo v jedrski elektrarni, ki je brez pomembnejšega tveganja za okolico, medtem ko šesta stopnja predstavlja resno nesrečo z znatnimi izpusti v okolje.

V Franciji sicer budno spremljajo dogajanje na Japonskem, saj je Francija druga na svetu po številu jedrskih reaktorjev in 75 odstotkov vse elektrike dobi prav iz nukleark.

Tepco evakuiral svoje uslužbence

Tokijsko električno podjetje (Tepco), ki je upravljavec elektrarne, je večini svojih delavcev ukazalo, naj elektrarno zapustijo. V Fukušimi so pustili le 50 svojih delavcev. "Še vedno ohlajujemo z morsko vodo, a smo tiste uslužbence, ki pri tem ne sodelujejo neposredno, evakuirali na bolj varne lokacije,“ so sporočili iz Tepca. Po poročanju medijev je območje elektrarne zapustilo 750 uslužbencev.

Z evakuacijo so začela tudi številna tuja podjetja, ki umikajo uslužbence iz Tokia in delov severne Japonske.

Po novi eksploziji v jedrski elektrarni Fukušima so pristojni nekaterim delavcem ukazali, naj zapustijo območje elektrarne.
Po novi eksploziji v jedrski elektrarni Fukušima so pristojni nekaterim delavcem ukazali, naj zapustijo območje elektrarne. FOTO: Reuters

Evakuirali tudi prebivalce

Za vse, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

- Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen:Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana preko Caritas Internationalis.

- Rdeči križ Slovenije na tekoči račun 03100-1111122296, referenca ozirom sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis "Potres Japonska". Zbrana sredstva bodo nakazali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.

Premier Naoto Kan je v televizijskem nagovoru povedal, da so oblasti z 20-kilometrskega območja okoli tovarne izselili še zadnje prebivalce in da morajo tisti, ki živijo na območju, ki je od 20 do 30 kilometrov oddaljeno od tovarne, ostati v svojih domovih. Dodal je, da razume zaskrbljenost prebivalcev, a da je pomembno, da ostanejo mirni.

Na ogroženih območjih so v zbirnih centrih razdelili tablete kalijevega jodida, premier Kan pa je državljane prek SMS-sporočil pozval, naj naslednje štiri dni varčujejo z energijo, saj je po močnem potresu in cunamijih oskrba z energijo problematična.

Selitev veleposlaništva

Avstrija bo svoje veleposlaništvo iz Tokia preselila v Osako, ki leži 400 kilometrov južneje. Zaradi nepredvidljivih posledic poškodb na jedrski elektrarni je več letalskih družb že odpovedalo ali preusmerilo svoje lete, ki so bili prvotno usmerjeni proti Tokiu. Lete proti letališču Narita v Tokiu sta odpovedala kitajski prevoznik Air China in tajvanska letalska družba Eva Air, nemška Lufthansa pa je lete preusmerila.

'Govorijo eno, delajo drugo'

V točnost uradnih podatkov, ki jih v javnost daje japonska vlada, dvomijo nekateri strokovnjaki za jedrsko energijo. Med njimi je tudi John Large, neodvisni jedrski inženir, ki ga je za poročanje o dogajanju z japonskimi elektrarnami najel Greenpeace. Za Guardian je dejal, da japonska vlada dela eno, govori pa drugo. "Evakuirali so 180 tisoč ljudi, a pravijo, da ni radiacije,“ je dejal. "Enako je bilo s Černobilom, ko so govorili, da imajo nekaj težav, potem pa smo videli pravo razsežnost nesreče,“ je dodal.

"To, čemur smo priča, kaže jasne vzorce tajnosti in zanikanja,“ je dejal Paul Dorfman, ki je včasih deloval v britanski komisiji, ki je pregledovala tveganja glede radiacije. "Japonska vlada je vedno poskušala znižati pomembnost jedrskih nesreč. Trenutno Japoncem ne bi smel nihče verjeti,“ je dodal.

Eksplozija na reaktorju 2 je tretja eksplozija v štirih dneh.
Eksplozija na reaktorju 2 je tretja eksplozija v štirih dneh. FOTO: POP TV

WikiLeaks: Japonska ima tradicijo prikrivanja težav z jedrsko energijo

Zeleni Slovenije po uničujočem potresu na Japonskem zaradi razsežnosti jedrske katastrofe predlagajo stresni test za Jedrsko elektrarno Krško. Strokovnjaki pa pravijo, da bi se ob hudem potresu elektrarna varno ustavila.

Medtem je WikiLeaks objavil novo depešo, v kateri japonski politik Taro Kono ameriškim diplomatom sporoča, da je japonsko ministrstvo za gospodarstvo, ki je odgovorno tudi za jedrsko energijo, prikrivalo jedrske nesreče ter tudi probleme in posledice, ki so povezani z industrijo z jedrsko energijo.

Depeša je bila napisana leta 2008, v njej pa Kono piše o problematiki jedrskega odpada in nevarnosti naravne katastrofe, pri tem pa se sprašuje, ali je v "deželi vulkanov“ sploh možno na varen način shranjevati jedrske odpadke.

EU za testiranje evropskih elektrarn

V Evropski uniji obstaja podpora izvedbi stresnih testov za vse evropske jedrske elektrarne, je v Bruslju povedal evropski komisar za energijo Günther Oettinger. Stresni testi bodo po besedah komisarja prostovoljni, na voljo pa bodo tudi sosedam in partnerjem EU.

Direktor slovenske uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar pa je dejal, da je skeptičen glede obljub komisarja in da že obstaja veliko sistemov, s katerimi preverjajo stanje in izboljšujejo varnost. Dodal je še, da so si elektrarne različne in da ni mogoče opredeliti enega merila za vse. Nemogoče je torej narediti en enostaven test za vse elektrarne, meni Stritar. Sicer pa pravi še, da je treba stanje neprestano izboljševati in da so preverjanja koristna.

Francija napovedala pregled jedrskih elektrarn

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je zavrnil zahteve po spremembi francoske jedrske politike. Francoske jedrske elektrarne naj bi bile desetkrat varnejše od ostalih, saj imajo dvojni zaščitni ovoj. Okoljska ministrica Nathalie Kosciusko-Morizet pa je napovedala, da bodo izvedli varnostni nadzor v vseh 58 reaktorjih.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da bo Nemčija zaprla vse jedrske elektrarne, ki so začele delovati pred letom 1980. Gre za sedem elektrarn, zaprte pa naj bi ostale tri mesece, ni pa jasno, kaj se bo z njimi zgodilo po izteku tega obdobja.

Ruski jedrski strokovnjak Sergei Kiriyenko meni, da vseh šest reaktorjev predstavlja nevarnost, a dodaja, da do jedrske eksplozije ne bi prišlo, tudi če bi se začele topiti sredice v vseh reaktorjih.
Rusija je sporočila še, da je zaznala rahlo povišano stopnjo radiacije, a da je ta še vedno znotraj normalnih vrednosti.

Ruski premier Vladimir Putin je ukazal takojšen pregled ruskih jedrskih elektrarn in ponovno preučitev ruske jedrske energetske strategije. Zagotovil je, da Rusija ni gradila nukleark na potresnih območjih in tudi nima načrtov, da bi jih. "Vendar pa moramo biti pripravljeni za vsak primer," je dejal. Rusija je sicer ena vodilnih proizvajalk jedrske energije v svetu, nuklearke pa gradi tudi v tujini.

Tudi italijanska vlada ne namerava spreminjati svojih načrtov o izgradnji 13 jedrskih elektrarn do leta 2030, je dejala ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brainiac007
18. 03. 2011 00.15
Kako se eni ozkogledni. V čem je problem te nesreče. Potres? Ja vendar posredno. Posredno je povzročil tsunami. Napaka Japoncev je bila pri izgradnji vendar ne zaradi slabe proti potresne gradnje. Ampak zaradi napačne lokacije oziroma zasnove, dizelski agregati za rezervno napajanje so na napačni strani rekatorjev proti morju in me ne čudi, da niso zagnali če pa jih je dobesedno zalil tsunami. (lahko vidite zgoraj na sliki) Torej elektrarna je po dosedajnih podatkih potres vzdržala 9.0 po rihterju, vendar niso bili pravilno zagotovljeni backup sistemi glede na področje kjer je japonska je, dobesedno na prelomici, kjer sl lahko pričakovali kakšen tsunami bilo kje iz pacifika. Upam da bodo čimrej potegnili daljnovode do elektrarne, da bodo lahko zagnali vodne črpalke. In se še bo dokaj srečno končalo. Vendar me bolj skrbi panika po svetu glede jederskih elekrarn. najbolje dajo vse na šok terapije v 14 dneh. Da zmanjka elektrike. Me zanima kakšne bodo potem razmere. ko bodo redukcije energije ali celo sesutje mreže. če ne nepotrebnih nevšečnosti ki bi se pojavile v morebitnih šok testih nuklearnih elektrarn. Brez elektrike jaz vidim svet v današnjih časih čisti kaos in svet vojn. Zamislite si kak teden brez elktrične energije. Še jest ne boste imeli kaj ker vam bo vse pokvarilo v skrinjah. GreanPeace Pa-ja. Nafto je pa potrebno čimpreje Sončne celice.... vse lepo in prav nekateri se sploh ne zavedate na kakšen način nastanejo, kako umazna industrija je, preden da pride ena sončna celica na streho. lahko malo pogooglate. Pravzaprav še nimamo razvite tehnologije za čisto in nenevarno proizvodnjo el. energije. Tudi hidroelektrarne, ki se mi zdi najbolj čista energija zaradi katere avtrijcem ni potrebno imeti nuklerarke je šlo kar nekaj habitaotov na ta račun. Jaz mislim da za našo energetsko, in socialno varnost porebujemo TEŠ 6 kot tudi nekoč novi blok NEK. Saj že vidite cene elektrike in ostalih energetov, zunaj že rastejo.
sunshade
17. 03. 2011 15.11
Neizobrazeni tepci. Nehejte javkat kok je grozn. Pejte rajs v solo se poducit kaj sploh je radiacija in kaj je nevarno.
Madyy
17. 03. 2011 13.21
Nevarnosti za ljudi ni ker bodo tako umrli vsi in ni nobene potrebe po kakršnji mkoli driski.
mesojed
16. 03. 2011 10.09
Evo Finci so pogruntal kak shranit jedrske odpatke za vsaj 25.000 let če ne več
mesojed
16. 03. 2011 09.09
janez pozabu si na mogoče
janez6b
16. 03. 2011 08.02
RT Breaking news:Japonska izgublja boj v Fukušimi.
Kozorog123
16. 03. 2011 07.55
Dober tola naslov, korak do Črnobila je pa mal beden. Novinar mal pretirava. Japončki še vedno nekako držijo vajeti, ampak kemiske reakcije pač delajo svoje. Sevanje pa isto močno omejujejo. Svaka čast Japoncem. Držim pesti da se čim prej vse nevtralizira oz umeri.
indal
16. 03. 2011 07.23
pOMAGAJTE DRUGAČE NE PA PREKO rDEČEGA KRIŽA IN KARITASA!
Gr@bnv@ler
16. 03. 2011 07.13
aja naši fiziki.......NAMESTO DA BI DELALI ŠTUDIJO O LASTNIH ELEKTRARNAH NA SONČEK ZA VSAK DOM ONI ŠTUDIRAJO NA JEK......mi nismo ovce za vaš študij pa prakso sploh ne rečem pa da niste pametni ala vam vera
Andrej Omerza
16. 03. 2011 06.36
Ja mojstri vi kr testirejte pa naj še pr nas poči!!!
alduri
16. 03. 2011 06.22
Teš bo samo ena velika mučka z denarjem....ne vem zakaj že rabimo teš????
Alojz Železnik 1
16. 03. 2011 03.45
Gasper Janezic 15.03.2011, 23:05: "..jaz osebno sem za gradnjo bloka 2, bolj kot za TEŠ6...seveda sem pa se bolj za ostale vire!" tudi jaz nekako tako razmišljam. Tisti kup dreka v Krškem že imamo in bomo morali zanj skrbeti do konca sveta. Kaj ni dobro, da daje od sebe še nekaj elektrike, mogoče celo pokrije stroške varovanja smrada?!
BIDDLE
16. 03. 2011 03.41
Pa je pršu konc luštnga...zdej se bomo ponoč svetil po dnev pa lupil........Iz CNN sporočajo da so se odločil odpelat še zadnjih 50 delavcev, kateri so do zdej probalpreprečt kar se da.......KDO BO PA ZDEJ TO KONTROLIRAL (6 reaktrojev brez nadzora....hudo)??? Kje je pa mednarodna skupnost odgovorna za Jedrsko energijo.......pa tolk jim plačamo da delajo......iščejo po iranu....kaj pa Japonska???? Živjo "kamena doba2" Zdej si želim da bi to bil samo sm še eden černobil....... bomo vidl
Alojz Železnik 1
16. 03. 2011 03.37
Stric Jože se sprašuje: "Zdaj mi pa povejte, kakšno škodo je Sloveniji naredila Krška nuklearka?" Do nesreče je vsekakor jedrska energija vsaj tako čista kot klasika z velenjskim lignitom. Ampak upam, da ne predvidevaš življenje brez nesreč?
sonja256
16. 03. 2011 03.27
v afriki jih tolko umre na dan.. pa ni nikdar na naslovnicah.. pa kdo jim pomaga ?!
Sadjar
16. 03. 2011 02.58
A prispevam jim še naj? Hvala lepa za plutonij in adijo...
BALIENCRIP
16. 03. 2011 01.36
no sedaj bomo doziveli katastrofo ogromnih razseznosti,kajti plosce se bodo zacele premikati,zacne se pri najvecjih in najbolj aktivnih.
BALIENCRIP
16. 03. 2011 01.23
eazy e davno nazaj ko si ti bil se v jajcih je tesla izumil energijo dostopno vsem vedno in povsod za 0 evrov..kdor pa tega ne ve..zato ne potrebujemo fuzije niti nukleark.
simevlado
16. 03. 2011 01.03
na blogu buba svabe je tip napisu res odlicno se splaca prebrat ne pa tle res naslovi kar neki cist mim prej je kar falila beseda hahhaha mah vides da majo v urednistvu sevanje nemorjo pisat normalno pa se pomoje itk niso tok splošno razgledani da bi naredil neko novico z malo globjo svojo raziskavo ne sam poklicat v studijo nekeg drzavneg inšpektorja in on rece kul bo in to je to ahahahah zakomplicerano če hočeš bit profesionalc in da is kredibilen :)
loden
16. 03. 2011 01.00
pozitivno razmišljajmo in delajmo, pa bo.!