Tujina

Nov umor ruskega novinarja

Makhachkala, 22. 03. 2008 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ruski republiki Dagestan so ustrelili direktorja tamkajšnje državne televizije Gadzhija Abashilova.

Gadzhi Abashilov je nova smrtna žrtev med ruskimi novinarji.
Gadzhi Abashilov je nova smrtna žrtev med ruskimi novinarji. FOTO:

58-letni Gadzhi Abashilov je umrl pod streli, ki so med vožnjo mimo nekega nakupovalnega središča v prestolnici Dagestana Makhachkali prerešetali njegov avtomobil.

Abashilov je veljal za zelo znanega novinarja v Dagestanu in je bil nazadnje direktor osrednje državne televizije, kot poročevalec iz severne kavkaške regije pa je delal tudi za rusko televizijo Kanal Ena.

Pred tem je imel lasten televizijski program, bil urednik različnih časopisov, ukvarjal pa se je tudi s politiko. Med drugim je bil namestnik ministra za informiranje na republiškem nivoju.

Uboj se je zgodil samo dva dni po tem, ko so v Moskvi našli mrtvega televizijskega novinarja Ilijasa Šurpajeva, ki je imel okoli vratu zavezan pas. Šurpajev je bil po rodu, tako kot Abashilov, iz Dagestana in je prav tako delal za televizijsko postajo Kanal Ena.

Od leta 2000 je v Rusiji v sumljivih okoliščinah umrlo več kot deset novinarjev. Večinoma so bili žrtve zaradi svojega pisanja o korupciji v državi.

Kljub temu po prvih informacijah policija med smrtjo obeh novinarjev ne vidi povezave. Kriminal je sicer v Dagestanu zelo razširjen, kar naj bi bilo povezano tudi z uporniki iz sosednje Čečenije.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 03. 2008 09.21
Volk dlako menja, čud pa ne...
leon386@mail386.com
24. 03. 2008 12.19
Ja ... pol pa pravijo da sta Rusija in Kitajska novi velesili, ki konkurirata USA in Evropi !!! To bo res lepo živeti v krasnem novem svetu - boš dobu kr kroglo v glavo če boš kej narobe reku !!! Al pa pesticide v hrani !!!
thevers@email.si
23. 03. 2008 17.10
@tomi pa kaj je s tabo? je hrvatinova komunistka? je kline komunist? je slaček komunist? je hček komunist???? pa kaj ti je??? če ne veš je cela slovenija komunistična, razen tistih kaj so se rodili po letu 1991. zakaj pa so petka tepli pa ve on pa tisti za kaj so ga!!! po moje si kar redno zaslužil... kaj pa je zdaj?? v glani stranki sedi...po napadu 1,2,3... oh kakšno naključje... petek je za moje pojme največji kmet... bil je novinar in bi moral poznati novinarsko delo in težave ki ob tem nasatajo... a ona dva z janezom kar šibata svoje... pravo tomi...vredo so si izbral svojo opcijo...
tomi.passion@gmail.com
23. 03. 2008 12.44
d.d. Komunisti pač. Tudi pri nas je bilo tako. Naj spomnim, da je prejšnja oblast skoraj ubila novinarja Petka, pa se takrat novinarska raja ni prav preveč sekirala. Pri nas pač novinarje producira FDV, ki pa je rdeč od znotraj in od zunaj.
dr.psiho
23. 03. 2008 08.47
krivce bi treba iskati v njihovi cerkvi in njihovem političnem vrhu. *****
Goosaer
22. 03. 2008 19.37