Tujina

Evropska komisija previdno o naslednjih korakih Grčije: Najprej je treba videti črno na belem prošnjo iz Aten

Atene, 18. 02. 2015 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija naj bi zaprosila za podaljšanje obstoječega programa evropske finančne pomoči. V Evropski komisiji pravijo, da je najprej treba videti črno na belem prošnjo iz Aten. Vztrajajo, da je za nadaljnje financiranje iz sedanjega programa nujno spoštovanje zavez.

Grška vlada pod vodstvom Aleksisa Ciprasa bo v Bruselj poslala pismo, katerega vsebina pa zaenkrat ostaja skrivnost. Vse kaže, da bo šlo za prošnjo za podaljšanje obstoječega programa evropske finančne pomoči. Da bodo poslali pismo, je napovedal tiskovni predstavnik grške vlade Gavril Sakelarides. Pošta bo naslovljena na šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi Grčija zaprosila za dodatno pomoč s strani EU, a brez dodatnih pogojev. V Atenah naj bi predlagali šestmesečno podaljšanje aktualnega dogovora o finančni pomoči.

Dijsselbloem je v ponedeljek poudaril, da ima Grčija do petka čas, da zaprosi za podaljšanje obstoječega programa pomoči.
Dijsselbloem je v ponedeljek poudaril, da ima Grčija do petka čas, da zaprosi za podaljšanje obstoječega programa pomoči. FOTO: Reuters

V Evropski komisiji so previdni v odzivu

"Najprej moramo videti na papirju, za kaj točno bo zaprosila grška vlada. Šele nato bomo lahko komentirali," je v odzivu na napovedi iz Aten danes v Bruslju poudaril podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro.

Znova je tudi poudaril, da je bilo sporočilo evroskupine v ponedeljek zelo jasno: najbolj realistična pot naprej je prošnja za podaljšanje sedanjega programa pomoči, kar pomeni spoštovanje sedanjih zavez, pri čemer je mogoča določena prožnost.

Mogoče je nekaj prožnosti, a ne preveč, sicer opozarjajo bruseljski viri. V območju evra naj bi obstajala pripravljenost na pogovore o znižanju cilja za primarni presežek, a ob spoštovanju vzdržnosti dolga.

Grški parlament je danes za predsednika države izvolil proevropskega in konservativnega politika Prokopisa Pavlopulosa, ki ga je kot kandidata predlagala vladajoča stranka Siriza. Že v prvem krogu je bil izvoljen z veliko večino 233 glasov v 300-članskem parlamentu.

Kaj sledi, če Grčija zaprosi za podaljšanje?

Tudi če Grčija zaprosi za podaljšanje, to še zdaleč ni konec zgodbe, še poudarjajo viri. Preučiti jo morajo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), nato jo morajo potrditi vse evrske države.

Podaljšanje sedanjega programa je po besedah podpredsednika komisije pomembno za sprostitev še preostalih sredstev v sklopu tega programa ter za pridobitev več časa za pogajanja Grčije in njenih evrskih partneric o novem programu pomoči.

V sklopu sedanjega programa je za Grčijo po izpolnitvi določenih pogojev na voljo še zadnja tranša 1,8 milijarde evrov posojil, 1,9 milijarde evrov od dobička na grške obveznice v lasti ECB ter 10,9 milijarde evrov neporabljene pomoči za banke.

Podaljšanje sedanjega programa je nujno preprosto zato, ker je tam denar. Če Grčija želi ta denar, mora zaprositi za podaljšanje tega programa in izpolniti pogoje, a ključno vprašanje seveda je, ali želi oziroma potrebuje ta denar, še poudarjajo viri Bruslju.

Grška leva vlada je napovedala, da je pripravljena zmanjšati dolgove več tisoč najrevnejšim posameznikom in tudi podjetjem, ki so državi dolžni plačilo davkov ali socialnih prispevkov. Na ta način vlada v Atenah upa, da bo dobila vsaj del zaostalih dolgov do države.

V EU ob tem izpostavljajo, da so se finančne in gospodarske razmere s prihodom nove grške vlade občutno poslabšale. "Finančne in gospodarske razmere se ne izboljšujejo ... Na trgih so precejšnja nihanja. Trendi so zaskrbljujoči," je opozoril tudi Dombrovskis.

Razmere so se toliko poslabšale, da v razpravi o novem, tretjem svežnju pomoči za Grčijo previdnostno posojilo, načrtovano konec lanskega leta, ne pride več v poštev, temveč smo znova pri vprašanju celovitega tretjega programa pomoči, pravijo viri.

Premier Cipras.
Premier Cipras. FOTO: Reuters

V Bruslju zelo oster ton do grške vlade

Poleg javnih očitkov o nepripravljenosti in nesposobnosti je neuradno slišati tudi očitke, da grški premier Cipras laže ter da poskuša finančni minister Varufakis vnesti razdor v unijo.

Varufakis je po neuradnih navedbah poskušal z zgodbami o različnih osnutkih dokumentov prikazati trenja med evropskim komisarjem za finančne in gospodarske zadeve Pierrom Moscovicijem in šefom evroskupine Dijsselbloemom, ki v resnici ne obstajajo.

Grški vladi v bruseljskih institucionalnih krogih tudi očitajo, da med pogajanji z evrskimi partnericami podžiga proteste Grkov proti politiki območja evra.

V Bruslju, ki je sicer prestolnica "curljanja" zaupnih dokumentov in informacij v javnost, jih moti tudi način grške komunikacije z mediji. Napovedujejo prilagoditev delovnih metod, da bi se izognili "tej novi tradiciji curljanja dokumentov".

Ob zaostrovanju odnosa med Grčijo in njenimi evrskimi partnericami je znova vse bolj v ospredju vprašanje grexita. V območju evra sicer ni želje po tem, je pa pripravljenost; tveganje obstaja, a še vedno se je vredno truditi za načrt A, so stanje ponazorili viri.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xit
19. 02. 2015 06.30
+1
Grki so desetletja ziveli preko svojih zmoznosti, zdaj bi radi pa v nekaj mesecih bili na zeleni veji in to na racun drugih ( tudi slovenije). To seveda ne gre. Tudi nemcija ni placala svojih vojnih odskodnin v parih mesecih ampak so jih odplaceval vec kot 50 let. Eni pravte, da naj gredo grki po posojilo k rusom; ja prav vseen mi je s cigavim denarjem bo poplacan dolg sloveniji. Vazno je da bo poplacan. Ce bo poplacan z novim dolgom, pa mislim da bi bilo po placilu dolga potrebno grke izkljucit iz eurozone.
Al83
18. 02. 2015 22.55
+1
Cipras pojdi raje do Putina po posojilo, pa posli te evropske zioniste v 3p.. Boš eno pristanišče za Rusko floto zrihtal, pa bo vse zmenjeno. Pa še čuval te bojo proti raznim operacijam GLADIO s strani NATA.
jolbešpoš
18. 02. 2015 21.23
+4
10,9M neporabljene pomoči bankam, halo, AB se je zadolževala po 7% a tukaj je ostala pomoč za banke po 1%, kolk jih je provizijo potegnil od naše 3.
Shisui
18. 02. 2015 18.54
+6
Že stokrat videno, žal pa ljudje še vedno padajo na popolnoma nerealne predvolilne obljube.
wizeman
18. 02. 2015 21.43
-1
Shisui
18. 02. 2015 22.28
+2
Zakaj je pa dolg nerealen? Saj jih Evropa živi že od cca. 1975, denarja sami nimajo, samo pufajo se in ŠE VEDNO služijo enkrat več od nas, ubogih slovenčkov, ki jim posojamo. 300 milijard dolga ne napraskaš čez noč, Grki pa na žuljih sosednjih narodov živijo že 40 let....
Bojan-F
18. 02. 2015 18.42
-1
V mimoletu ...
Bojan-F
18. 02. 2015 18.43
+3
... na 24ur iscem kaksen svez prispevek iz Ukrajine. Kje se nahaja?
Borut Novak 1
18. 02. 2015 17.54
+0
Show za naivne. Edino kar štejem v dobro Syrizi je to da so se lotili vsaj dela javnega plemstva! Pa to da jugolevičarski revolucionarji vidijo da velikega ropa poštenih in uspešnih ne bo! Slovenija je samo kapljica v oceanu, ostalim pa ni do jugosocializmov! Obstaja sicer možen manever kot se je zgodil v Equadorju, ko so s takim kravalom prišli v situacijo ko so prenegali odplačevat dolgove, njihove obveznice so posledično padle na dno, potem so pa z denarjem ki so ga prihranili od neodplačevanja dolgov, sami odkupili svoje obveznice. Vendar Equador leži na nafti, pa znajo tudi živet skromno, pa dokazovali so da je bil izposojen denar izposojen za druge namene, ne pa za državo, .... vse česar Grki ne bodo mogli tako enostavno izvest. Večina grškega turizma pa funkcionira na črno ... Evropi in ZDA bi pa sedaj ustrezalo če bi Grki dobili dobro lekcijo. Če se sedaj sesujejo bodo tile grški neosocialisti morali bežat v Severno Korejo ....
LLLEPI
18. 02. 2015 18.42
+5
Piste kar hocete Grki so ze do sedaj profitirali imajo proti nasim odlicne ekonomiste.Nasi so iskali najdrazje kredite na svetu
poslanka sexs
18. 02. 2015 22.11
+1
KDO PA JE NASE BANKE POKRAL MORDA GRKI PA TUDI MENE
brabusednet
18. 02. 2015 17.46
+2
Levičarji v Grčiji so prevarali volilce,ker so jim verjeli,konec vrčevanje in odpis dolga.Sedaj pa kačeplazijo in spet prosijo za denar Evropo.Sedaj bi morale bit obresti za lažnivce 100 procentov.Pobrat jim otoke in bo turizem poplačal kredite.
poslanka sexs
18. 02. 2015 18.03
+4
GRKI PRODAJTE EN OTOK RUSAM RUSI GA RABIJO ZA OPORISCI IN DOLG BO IZPLACAN
LLLEPI
18. 02. 2015 18.44
+2
Grki imajon narodno zavest za razliko od Slovencov in ne prodajajo otokov.Mi pa smo edinega ki ga imamo poklonili
Jožajoža
18. 02. 2015 19.18
-2
nihče ne prosi Evrope za nova posojila. narobe desničarji razumete, ker ste vedno živeli na tuj račun. grki samo zahtevajo odpis dolga . zadolžile so jih desne vlade po nareku nemškega kapitala. grki, z vami smo. nemci bodo popustili, verjemite. obrnite se raje na vzhod. tam je še nekaj človeških vlad.
Ferdo Crni
18. 02. 2015 20.47
+1
jožajoža še enkrat samo za tebe podajam re: odličnega posta:1) Grkom so 50%+ zasebnih dolgov že odpisali kot del prvega bailout paketa. Drugo pa jim že reprogramirali po bistveno ugodnejših obrestih, kot jih imamo npr. mi. Tako je servisiranje grškega dolga kot delež BDP le tri desetinke procenta nad servisiranjem slovenskega dolga. Mramor je lepo povedal, da na_teg_ujejo. 2) Denarja več ni, porabljen za grško socialo in javni sektor. Vege. Fine. Konec. Nikjer ni skrit, ne sanjarit. Lahko rečejo, da je šel za vrnit pufe, ampak so pa pufe prej porabili za to. 3) Krivi so volivci in volivke Grčije. Je.biga, demokracija pomeni volilno pravico in tam kjer je pravica je tudi odgovornost. Volili so social populiste, ki so jim obljubljali gradove v oblakih, velike državne investicije, New Deale, državna vlaganja - na koncu pa so pač zabredli le v velik državni puf. 4) Tisti, ki najglasneje govorijo da se dolgov ne da odplačati so dve - tri leta nazaj najglasneje govorili, da je treba dolgove najemati in da varčevanje ni rešitev. Spet, žalostno, ampak ne morete hkrati jabolka pojesti in ga imeti, a ne? 5) Mi za Grčijo jamčimo za 1.4 mlrd. (zahvala Pahorjevi vladi - SD, Zares, Desus, LDS, ki so to odobrile). Ravno levičarji, ki ste volili te stranke, zdaj navijate, naj Grčija denarja ne vrne?!?!? 1.4 mlrd.! Po drugi strani pa se v državi "koljemo", kako zakrpati proračun za šolstvo, ceste, zdravstvo.... ODGOVORNOST VOLIVCEV LEVICE!!!! 6) Grčija je bankrotirala že petkrat: 1826, 1843, 1860, 1894 in 1932. 7) Tam kjer norost kraljuje je na koncu norišnica, a ne? --- TALE KOMENTAR JE VREDNO ŠE ENKRAT PREBRATI ZADETO V NULO ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
wizeman
18. 02. 2015 21.47
+2
Nobena skrivnost ni, da so daleč največ dolgov odpisali Nemčiji, ki je sedaj najbolj glasna. Če bodo grki pametni, bodo od nemcev zahtevali kompenzacijo za nikoli poplačano vojo škodo. Pa še v plusu bodo.....
piu
18. 02. 2015 17.34
+5
Kod, če bi socialci postavljali pogoje CSD-ju....
piu
18. 02. 2015 17.44
+2
Neverjetno niti največji butelj nebi tega tako počel....
poslanka sexs
18. 02. 2015 18.05
+1
NI BUTELJ BODO PRISLI RUSI IN KITAJCI PA KUPIJO OTOK ZA OPORISCE KAJ PA MI SLOVENCI LAHKO PRODAMO MORDA TAJKUNE
Xit
18. 02. 2015 18.12
-2
piu
18. 02. 2015 18.13
Američani bi jih lahko uporabljali za glinaste golobe...
andro2009
18. 02. 2015 18.37
+1
@piu, pa saj etnični Brazilci pri nas na veliko grozijo in pogojujejo na CSD. Nič drugače kot ti Grki...nič delali, če že na črno in lepo živeli...
zek
18. 02. 2015 17.27
+8
dbitls 18.02.2015 13:06:31 13 Nekaj fantazij za razjasnit. 1) Grkom so 50%+ zasebnih dolgov že odpisali kot del prvega bailout paketa. Drugo pa jim že reprogramirali po bistveno ugodnejših obrestih, kot jih imamo npr. mi. Tako je servisiranje grškega dolga kot delež BDP le tri desetinke procenta nad servisiranjem slovenskega dolga. Mramor je lepo povedal, da na_teg_ujejo. 2) Denarja več ni, porabljen za grško socialo in javni sektor. Vege. Fine. Konec. Nikjer ni skrit, ne sanjarit. Lahko rečejo, da je šel za vrnit pufe, ampak so pa pufe prej porabili za to. 3) Krivi so volivci in volivke Grčije. Je.biga, demokracija pomeni volilno pravico in tam kjer je pravica je tudi odgovornost. Volili so social populiste, ki so jim obljubljali gradove v oblakih, velike državne investicije, New Deale, državna vlaganja - na koncu pa so pač zabredli le v velik državni puf. 4) Tisti, ki najglasneje govorijo da se dolgov ne da odplačati so dve - tri leta nazaj najglasneje govorili, da je treba dolgove najemati in da varčevanje ni rešitev. Spet, žalostno, ampak ne morete hkrati jabolka pojesti in ga imeti, a ne? 5) Mi za Grčijo jamčimo za 1.4 mlrd. (zahvala Pahorjevi vladi - SD, Zares, Desus, LDS, ki so to odobrile). Ravno levičarji, ki ste volili te stranke, zdaj navijate, naj Grčija denarja ne vrne?!?!? 1.4 mlrd.! Po drugi strani pa se v državi "koljemo", kako zakrpati proračun za šolstvo, ceste, zdravstvo.... ODGOVORNOST VOLIVCEV LEVICE!!!! 6) Grčija je bankrotirala že petkrat: 1826, 1843, 1860, 1894 in 1932. 7) Tam kjer norost kraljuje je na koncu norišnica, a ne? --- TALE KOMENTAR JE VREDNO ŠE ENKRAT PREBRATI ZADETO V NULO ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
wizeman
18. 02. 2015 21.49
-1
Ne bluzi. Vsa pomoč je šla mimo Grčije, direktno v nemške in francoske banke. pa kako je mogoče, da vam to še vedno ni jasno?
zek
18. 02. 2015 17.18
+4
Kako sedaj gospodje iz SIRIZE,kaj zopet prosite za denar? -- Še mesec dni nazaj ste se drli po Atenah in drugod po Grčiji,da neboste ničesar prosili Merklove,EU intd.... SEVEDA OBUBOŽANO LJUDSTVO VAM JE PA NASEDLO -------- Seveda je bilo vsem normalnim ljudem jasno,da je PRAVLJIČARSTVO SIRIZE le navadna demogogija in zavajanje že tako obupanega ljudstva,in povsem jasno je bilo,da v kolikor ne bodo pristali na vračanje SPOSOJENEGA potem bodo ljudi pahnili v res totalno bedo in kot sem napisal že pred časom ko sem poslušal PRAVLJICE Ciprasa JIH BO NAROD ČEZ POL LETA VSE OBESI... PO KANDELABRIH ATENSKE JAVNE RAZVETLJAVE ------ Bodite prepričani v kolikor bi se v SIRIZI res držali tistega kar so napovedovali pred volitvami bi v nekaj mesecih VEČINA LJUDI V GRČIJI STALA V VRSTAH ZA KOŠČEK KRUHA ----------- Upam samo,da se je iz te lekcije kaj nučilo slovensko volilno telo TER SEVEDA g Luka Mesec in ostalo PRAVLJIČARSTVO iz ZL --- Zapomnite si ljudje,,da je verjetno malo ljudi,ki nebi podpisali obljub in programov,ki jih demagagoško prodajata volilcem SIRIZA IN V SLOVENSKEM PRIMERU ZL (z mano načelu) in na volitvah bi zagotovo taki stranki dobili tudi moj glas v KOLIKOR BI MI ODGOVORILI NA POPONOMA ENOSTAVNO VPRAŠANJE KAKO IN ŠČIGAVIM DENARJEM BI URESNIČILI TE OBLJUBE! ---------- No na ta ENOSTAVEN ODGOVOR do sedaj nista znaa odgovoriti niti Cipras v Grčiji niti Mesec v Sloveniji --------------
Jožajoža
18. 02. 2015 17.15
-3
današnja grčija me spomina na nekdanjo Jugoslavijo, ki se je uprla tujemu imperializmu vse za zaščito svojega naroda. grčija, uspelo vam bo. in šele takrat vam bo lepo. zavidajo vam j vse zavedene države nove evrope
wizeman
18. 02. 2015 21.49
+0
razocarani
18. 02. 2015 16.55
+7
grkov ze davno ne bi bilo vec brez evropskega denarja ,,zal evropo se ni izucilo da se grkom ne posoja ,,tudi nasega pahorcka ne ,,no so pa cehu lepo rekli ne hvala ,,edino prav ,,raje naj grki vec delajo in pocistijo svoje takkune ,,4000 letne grcije ze davno ni vec ,,ziveti samo od nekdanje slave pa ne gre vecno ,,
wizeman
18. 02. 2015 21.52
+3
Grčija bi brez "ugodnih" kreditov bila zdaj na zeleni veji. Pa so žal spet nasedli Nemčiji.... kot vsi ostali.
puspan
18. 02. 2015 16.37
puspan
18. 02. 2015 16.36
+5
V lumparijah jim ni konkurence na tem svetu.
razocarani
18. 02. 2015 16.57
-4
o je je pri nas ni nic bolje samo ta razlika je v casu ,, pri nas je to 23 let pri grkih pa 180
razocarani
18. 02. 2015 20.07
+2
kar tolazte se z minusi grske pufe pa boste tudi vi se placevali nn nasih lumpiv lumparije ze placujemo
wizeman
18. 02. 2015 21.53
+1
Naj jih plačajo tisti, ki so jih povzročili - Nemci.
Netajkun
18. 02. 2015 16.26
+5
Če mi je kaj znano , se je Grčiji ŽE ODPISALO lep del dolgov , za preostanek so pa dobili IZJEMNO UGODNO obrestno mero ( bistveno nižjo , kot jo plačuje Slovenija ) . Seveda se pričakuje sodelovanje tudi z njihove strani ( saj je vsakomur jasno , da se dolgov ne odpisuje kar tako - kje ste pa že videli kaj takega ? ) . Drugače pa , najprej morajo počistiti pri sebi . . . . pri svojih okoriščevalcih z državnim denarjem . Če pomoči niso potrebni , imajo vse možnosti , da po svoji vesti in volji . . . . kdo jim brani . Naj zavrnejo pomoč , razglasijo bankrot , izstopijo iz € območja . . . . in jim bo boljše ?
wizeman
18. 02. 2015 21.55
Koliko od vas sploh ve, da se je samo v prejšnjem stoletju Nemčiji že dvakrat odpisal gromozanski dolg, grški je v primerjavi z nemškim neznate....
razocarani
18. 02. 2015 15.46
-3
nemska oblast --danes bomo v atene poslali tanke in bombnike!!!!!!!!!!!!!!
Lakotax
18. 02. 2015 15.24
+1
Vi se kar norčujte, ampak ko se bo lačnim delavcem totalno utrgalo, se bo nekaj korenito spremenilo.
puspan
18. 02. 2015 21.31
-1
Ali to mislis tistim, ki hodijo v sluzbo, ali tistim, ki doma cakajo, da dobijo ponudbo za delo?
Lakotax
19. 02. 2015 00.35
Tudi tisti, ki hodijo delat, dobijo mizerno plačilo. In takih je vedno več.
Shisui
18. 02. 2015 15.08
+10
Po srcu sem levičar ampak tisti, ki pa zagovarjate slovensko levico in BOHNEDAJ še ZL, ste pa popolnoma za luno, verjetno še naivni najstniki. Pet besed o konoplji in o "groznemu" kapitalizmu, pa jih že volite... Ampak tega pa še niste dojeli, da države, katere vodijo skrajno leve vlade ponavadi živijo od denarja kapitalističnih držav... Če pa te opcije nimajo, pa v nekaj desetletjih propadejo.
Shisui
18. 02. 2015 15.09
+7
V kolikor vam diši levica, imejte za zgled Avstrijo in ne Grčijo... Boste sebi in vsem ostalim olajšali življenje.
razocarani
18. 02. 2015 15.50
+8
ja tole z avstrijo kar lepse zveni ,,zalostno pa je da smo ziveli 400 let pod avstrijo in se nicesar naucili ,,zal so tiste ki bi nas lahko to naucili v j obeh jugoslavijah prezirali ,in zanicevali ,,so pa opevali opanke namesto skornjev ,so pa v dezju ze boljsi skornji a ne
Lakotax
18. 02. 2015 16.13
-2
Če je kdo koga preziral, so Avstrijci Slovence in jih še danes. Za dež so škornji res boljši, v poletni vročini pa ne. Tako da je treba imeti vsakega nekaj. Zmernost velja.
helter skelter
18. 02. 2015 18.30
+5
Nikoli me še ni nihče v Avstriji kot slovenca preziral. Sem pa to občutil v času služenja Jugo vojske, kot tudi večkrat na Jadranski obali..
puspan
18. 02. 2015 21.33
+1
Lakotax, daj ti malo boljse objasni, kako to preziranje izgleda.
wizeman
18. 02. 2015 22.12
-1
dbitls, ti se kar tolaži. Za njih si le Jugovitsch....
Lakotax
19. 02. 2015 00.41
puspan, čeprav so do nas Avstrijci profesionalno vljudni, bomo za njih vedno ostali kočijaži - pač batlerji iz njihove slavne zgodovine, ki ne znajo ničesar pametnega narediti iz svoje samostojne države.
Netajkun
18. 02. 2015 15.06
+5
Nikoli ni tako slabo , da ne bi moglo biti še slabše .
razocarani
18. 02. 2015 15.54
+2
ja res ,,bojimo pa se ker se res vse slabsa ,,sicer pa se ne zavedamo kako smo zabredli ,,bo pa treba dolgove vrniti a ne
praschek
18. 02. 2015 15.01
+2
A zdaj pa ne bo zastonj elektrike in višjih plač ? Ja, EU bo pokleknila pred mogočno syrizo.